< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Intel işlemcilerin iade oranı dörde katlandı (2. sayfa)
-
-
Herkesin adaleti şaşar Allah'ın adalati şaşmaz. Siyonistlere 4 koldan destek verirsen böyle çarpılırsın.
-
Amd kullaniyorum kafam rahat 7900X bam bam bam 😀
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ErTuFx -- 27 Temmuz 2024; 11:34:14 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Kardes siyonizme bir tekme de sen at.
Teli pc yi kapat veya sat
Forumdan siktir git..
Biraz kitap oku belki insan olursun.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sething -- 27 Temmuz 2024; 12:22:28 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu Intel'den geçmişte pek çok baş mühendis, sorumlu kişiler ya ayrılmış ya da görevden alınmış. Şimdikiler beceremiyor demek ki. Intel'in tamamen kadroyu değiştirmesi lazım ve başındaki o gözlüklüyü de kovması lazım. Herifler 4 yıldır 10 nm altına inemedi.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Gamer4141 -- 27 Temmuz 2024; 12:16:20 >
-
Maşallah senin de gözünden hiçbir şey kaçmıyor idris. İyi ki varsın
-
Sipariş usülü haberler , gram ciddiye almam. 1 hafta sonra aynısını amd için yazarlar.
-
İntel'in duraklamadan aşağıya doğru gidişi Paul Ottelini'nin 2006'da Steve Jobs'un bizim akıllı telefon projemiz var çiplerimizi siz üretin teklifini reddetmesiyle başladı hocam. Geleceği göremediler.
Burada ufak bir parantez açayım. Bazen nette birilerinin birilerine yanıt verirken kullandığı "tabi tabi siz 100 milyar dolarlık şirketten daha iyi bileceksiniz sanki 1!!11!1" gibi bir kalıp vardır. Bu dünyanın en komik, en bayağı fikri olabilir bana göre.
Bir kere 100 milyar dolarlık, 5 trilyar dolarlık şirket denilen şey yönetim kurulu ve CEO tarafından yönetilir. CEO'da 100 milyar dolarlık değerde değildir. CEO insandır. Senin benim gibi bir insandır. Akşam yemekten sonra TV izler, o arada karısının yanında osurur, küçük barnağıyla dişini karıştırır falan. Heyecanları olan, yanılgıları olan, salaklıkları olan, WC'ye gittiğinde oraya tek seferde 3 kilo bırakan benim gibi sıradan bir insandır hepsi.
İnsan da hata yapar. Hem de çokça yapar. Sonra pişman olur vs. CEOlar da insandır ve çokça hata yapar. Bir şirketin 100 milyar dolarlık şirket olması aldığı kararların komik derecede hatalı olabileceğini, göz göre çöküşe gidebileceği gerçeğini değiştirmez.
Tekrar ediyorum şirketler insanlar tarafından yönetilir. Ve evet bazen sen ve ben tek başımıza 500 milyar dolarlık şirketin yaptığı hayatı görebilir söyleyebiliriz.
90larda Sony vardı 1 milyon sene daha elektroniğin en iyisi olacak denilen. Nerede? Yıkılmaz yaklaşılmaz intel vardı? Şimdi nerede nelerle uğraşıyor?
Dolayısı ile forumdaki kardeşlerime tavsiyem; Ne zaman birinden " yeaaaa siz bilmem kaç yüz milyar dolarlık şirketten daha mı iyi bileceksiniz yeee" tarzı aşırı yüzeysel, düşünülmeden söylenmiş bir laf duyarsanız o kişinin sizdeki notunu ciddi seviyede kırın, dalga geçin, ezikleyin, alaya alın.
Dolayısı ile geleceği göremeyen Ottelini'nin hatasıyla Apple'ın fiyatını düşük bulup gelecekte oluşacak dev miktarları fark edemeyip büyük hata yaptılar.
TSMC'yi bugünkü TSMC haline getiren de bu hata oldu. Apple onlara gitti. Node konusunda ilerlemeleri için büyük destek verdi. İddiaya göre TSMC'nin ilk EUV makinası Apple alıp TSMC'ye verdi. Oradan yavaş yavaş güçlenen TSMC akıllı hamleler (büyük sıçrayış yerine ufak ufak ama sürekli node düşüşü) ile büyüdü babam büyüdü.
Brian Krzanich dönemi ise İntel için tam bir felaketti. Biliyorsun bir sebepten istifa etmek zorunda kaldı. Adam rekabetsizlikten ve yağmur gibi yağan paradan o kadar saldı ki sırf kar oranı daha da yükselsin borsada hisse fiyatı artsın diye binlerce müthiş yetenekli mühendisi ayrılmaya zorladığı yazılır. Bugünkü müthiş başarılı CEO Pat Gelsinger'in en büyük çabalarından birinin bu eski yetenekleri geri dönmeye ikna etmesi etmeye çalışması olduğu bilinir.
Pat çoğunu geri aldı. O zamandan beri intel hızlanıyor. Gemi büyük. Büyük gemiler kolay dönmez. Kilometrelerce önceden manevraya başlayacaksın ki gemi istediğin noktada dönmüş olsun. Ben hayatım boyunca gemilerde miçoluk yaptım. Endonezya'sından Sibirya'sına görmediğim yer kalmadı. Her limanda bir sevgili zaten zorunluluk. Gemileri iyi bilirim. Gemi işi benden sorulur. Hayatım makine dairesinde geçti. Yeni fabları EUV, High NA EUV, yeni node'lar güzel ama zaman alır bu işler. Ha deyince düzelmez. İntel düzelme yolunda. Birkaç yılı kaldı ilk meyveleri görmeye. Bu sonbahardan itibaren ilk ürünleri göreceğiz.
Neyse hocam Brian döneminde büyük hatalardan çok sayıda yapıldı. Şirket yenilikçilikten acayip uzaklaştı. Pat mesela döküm ve döküm ar-ge'nin başındaki "iri kemikli" tipi şutladı. O gider gitmez yeni node işi düzene girdi vs.
Yeni CEO çok başarılı. Moore'dan sonra ikinci intel efsanesi olacak. Başaracağını düşünüyorum. Yeni CEO'nun elinde tabi kızgın demirler var. Kucağına bıraktılar. Böyle bir şirketi hem çalışır tutacaksınız hem de geleceğe dönüştüreceksiniz. 12 ve 13 nesil ile intel 7'nin bitmesi gerekiyordu. Hatta 13. nesilde işlemcilerin bu kadar yüksek hızla gönderilmemesi gerekiyordu. İsteyen overclock yapmalıydı riski kendi almalıydı.
Ve fakat AMD tarafı çok başarılı olunca şirketi döndürebilmek için risk aldılar. Hızları gereksiz yükselttiler 13. nesilde. 14. nesil iyice saçmaladı. Ama dediğim gibi önceki CEO yeterli EUV makinası almadığından intel 7 ye mecbur kaldılar. 14 nesil gibi saçma sapan bir refreh serisi çıkardılar oyalamak için.
O da bir yerde patlayacaktı elbet.
Patladı. 2nm'ye düşene kadar orada yeterli kapasite elde edinceye kadar sıkıntılı. Sonrası yol açık.
Bu arada bana attığın kararlara baktım gayet makul geldi gözüme. yani işlemcilerin çoğunda sorun yok. o yüzden toptan geri çağırma yapmıyorlar. Mikrokod ile sorun oluşmasının da önüne geçeceğiz demişler. Bu da olursa güzel. Son olarak da işlemcisinde sorun yaşayan müşteri ilişkilerine başvursun demişler. Benim anladığım sorunlu işlemciyi değiştireceğiz bize ulaşın demişler.
Bunların tamamı doğru ve olması gereken makul kararlar bana göre. Sağlıcakla kal.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 27 Temmuz 2024; 13:55:5 >
-
Etkilenen işlemcilerin geri dönüşü yok hasar kalıcı, etkilenmeyenlerin de ömrünün çok uzun olmadığı söyleniyor. (üretimden kaynaklı problemler vs.) Intel'in çözümü de voltajı azaltıp frekansı düşürmek, yani elinizde bir ton para verdiğiniz performansı kırpılmış, kullansanız da er yada geç bozulacak işlemci var, iade de edemiyorsunuz. Federal Trade Commission'un intel'e şamarı vurması lazım.
Edit: 2.elde ilanlar 13. 14. nesil intel'ler ile doldu taştı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi VETERINARY -- 27 Temmuz 2024; 14:51:43 >
-
Verdiğiniz tablodaki durum çok farklı, 7950x gibi işlemciler sadece oyun için yapılmıyor, eğer o tip bir işlemci karşılaştıracaksanız, 13600k 10k civarı, 7800x3d 13k civarı, 14900k da 21k civarı ama oyunlarda 7800x3d hepsini duman ediyor.
-
alman malı değil mi beter olsunlar.
-
Üretim geometrisinden sınıfta kaldın.
Waat/performans döngüsünden sınıfta kaldın.
Termal bütçe yüzünden pahalı sıvı soğutucuları dayattırdın.
Şimdi de oyun optimizasyon konusunda sınıfta kaldın.
-
Merhaba hocam, o tabloyu vererek
-13600 ile 7950X'i karşılaştırmıyor yada 7950X yerine 13600K alın demiyorum. 7nm 13600K'nın bile standart Zen4 işlemcilerin en tepe modelini oyun ortalamasında geçtiğini gösteriyorum.
-7950X çok beğendiğim güçlü ve verimli bir render işlemcisi. Çok kişiye aldırdım.
-7800X3D çok iyi bir oyun işlemcisi ama ben oyunda daha akıcı olması (bknz: frame-time grafiği) ve cache yerine tek çekirdek hızı seven oyunlarda da çok iyi performans göstermesi, çok daha güçlü bir overall işlemcisi olması sebebiyle 14700K'yı daha fazla tercih ediyorum şahsen. İyi ayarlanmış bir 14700K, 14900K oyunlarda 7800X3D rahatlıkla başa baş kalıyor. Intel tarafındaki iki işlemcinin oyunda güç tüketimi yüksek ama 7800X3D'nin de boşta güç tüketimi yüksek. 7800X3D alan da üzülmez 14700K alan da. Kişisel keyif meselesi.
- Ve fakat bu son yaşananlardan beri bana sorunlara sorunların kesin şekilde çözüldüğünü görene kadar, firmanın sıkıntı çeken müşterilerin tümüne yardımcı olduğunu görene kadar 13 ve 14. nesil önermiyorum.
Kendi işlemcinize yaptığınız uygulama aslında herkesin yapması gerekenler. Birkaç kez benzerlerini yazdım burada sonra baktım aynı şeyler devam ediyor bir noktadan sonra bıraktım. Bilenin elinde işlemciniz muhteşem bir şeye dönüşüyor. Forumun çoğu bilmez. AMDciler hiç bilmez. Onlar 500 watt11!11!! diye gezer anca.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 27 Temmuz 2024; 22:19:50 >
-
Intel 10 nm, amd 5 nm gibi sürekli bilgiler dolaşıyor ortada ama unutulan bir durum var, ryzen serisinden öncede amd düşük nm lere inemiyordu, olay mimariylede alakalı, chip üreticileri farklı teknolojiler kullanıyor, SOI vs..vs.. gibi, kimi mimarinin üretim şekli düşük nm inmeye daha uygun oluyor, kiminin olmuyor, amd ryzen mimarisine geçtikten sonra nanometre olarak küçülmede problem yaşamadı, mevcut mimarinizi alıp bir anda 10 nm den 5 nm inemiyorsunuz, o bakımdan sadece nanometreleri karşılaştırmadan performans değerlendirmesi yapmak gerekiyor.
-
Halen performans savaşlari sürüyor halen sayfalarca yazilar var.Alt model üst model savaşlari suruyor.Ortada bir gercek var intel arizali intel sorunlu intel problemli intel kabullendi intel haklisiniz dedi,malim da cat pat var ne olucaği belli değil diyor.İ9 serisi değil İ5-İ7 sorunlu olabilir aciklamasida yapilmiş diyolar.Agustos da yayinlanicak bios bile pek iştah acici rahatlatici ohh şükür kabus bitti dedirten sürüm olmayabilir.Amd Sorun olabilir düşüncesiyle malini geri cekti testleri yayinlamadan kullanicisini mağdur etmeden en azindan piyasaya sürmedi,buda bir aciklama olarak yapilmiş.Kisacasi sayfalarca parmak yormayin kasmayin kendinizi sorun olan bi işlemci var,herkes birinin ne dedigini ne söyledigini biliyor ve taniyor.Bu saaten sonra kendinizi ispatlamayin ve sorunlu markayi savunmayin performans var diyip kullanicisi eyvallah cekicek değil.!!!
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Eskiden millet derdi; "onlarda aslında 4-5 yıl sonranın teknolojisi vardır da vermiyor, azar azar veriyor" diye. Demek ki yokmuş, rekabet bastırınca halının altında olduğunu sandığımız
modeller de çıkamadı. En temizi marka fanı olmamak, lazım olup alınacağı zaman ayrılan bütçeye göre en iyi performansı hangisi veriyorsa ona geçmek.
X86 tarafında ama bir tık darboğaza yaklaştığımızı düşünüyorum, iki tarafda da işlemciler aşırı güç tüketmeye ve aşırı ısınmaya başladı. Soğutmak için 280/360 radyatör de değil
420lik gerekiyor artık. Yani sanki masaüstü PC tarafının da artık yavaş yavaş ARM mimarisine geçme gereksinimi geliyor gibi.
-
Hocam önermediğiniz işlemciyi neden ballandıra ballandıra anlatıyorsunuz ki... Stabilite olmayan yerde performansın anlamı kalmıyor.
Bir de çok bilgim yok, yanlışsam düzeltin ama bu bahsedilen sorun yüksek enerji tüketimi kaynaklı değil miydi? Bu durumda çözüm olarak bu işlemcilere downclock/undervolt yapılması da olası değil mi?
-
Elimde 13 ve 14. nesil bir cpu olacak ve iade etme imkanım olacak her türlü ederdim. Hem 15.nesil geliyor hem de 9000 serisi de 1-2 haftaya çıkacak. Microcode update inin bu sorunu temelli çözeceğini bilemiyoruz. Bilsek bile bu sefer de sahip olunan cpu bu zamana kadar bundan etkilendi mi onu bilmiyoruz. Etkilenen cpu lar bu güncellemeden fayda görmez diye not düşmüşler.
Sıcaklık sorunu çözülmediği sürece(benim için 95c ler pek normal değil. Cpu peak ine çıkmak için 95c leri görmemeli) ben 5800x3d ile yola devam ederim herhalde
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi defaulticus -- 28 Temmuz 2024; 12:15:29 > -
iste bu arkadasin bos yapan bir kukla cahil oldugunun kanitini kendisi kendi eliyle vermis.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Yeniden merhaba hocam,
Beni yanlış anlama iyi niyetle yazıyorum: yazdığın şeyler yanlış. Yani
"ryzen serisinden öncede amd düşük nm lere inemiyordu, olay mimariylede alakalı"
olayı öyle değil.
Ryzen öncesi buldozer döneminde AMD düşük nodelara inemiyordu çünkü kendi eski dökümcüsü olan "global foundries" ile uzun dönemli al yada öde anlaşması vardı. Global foundries ise düşük döküm yöntemine geçişte sıkıntı yaşıyordu. Bu işlerde maddi gücünüz nispeten zayıf ise yeni noda geçişin ar-ge sini karşılamak çık zordur. Global foundries'in en son inebildiği node Samsung destekli / lisanslı şekilde 14nm idi.
Üstelik bu da düşük güç düşük hız temelli tasarlanmış bir Samsung nodu idi. PC için tercih edilmez ama AMD'nin başka seçeneği yoktu o zamanlar. Global foundries'i bir konsorsiyuma satarken / satabilmek için uzun dönemli alım garantisi vermişti ki firmayı elden çıkarabilsin. Wafer bastırmaz ve almaz ise yine aynı parayı ödeyecekti. Bu da tam ilk zen tasarımının bittiği döneme denk gelir.
Orjinal zen tasarımının 4.2 Ghzlerden daha yükseğe çıkamamasının temel nedeni de budur. Hız için derin pipeline tasarlamalısınız. Bu nokta önemli ama yeri burası değil. Mimari tasarımınız hızınızı etkileyen bir faktördür ama öncelik node özelliğinde saklıdır. Detaya girmeyeceğim.
Zen'den 1 sene sonra Zen+ tasarımı 12nm (14+) ile aynı yerde basıldı. Her iki açıdan da küçük adımdı ama bazı iyileştirmeler ve ufak bir IPC artışı yok değildi.
Aslında Zen+ dediğimiz şey orjinal zen yerine çıkması gereken şey idi ama firmanın bir an önce para kazanmaya başlama zorunluluğu olduğundan zen tasarımı haklı biçimde yarı olgun halde çıkarıldı. Mühendislik ekibi geniş değildi. RAM uyumu konusunda IMC bazlı yaşanan geniş çaplı sorunların da sebebi budur. O günleri hatırlayan hatırlar. AMD yapması gerekeni yaptı. Sıkıntı yok.
Ve fakat global foundries ile anlaşmanın bitmesine birkaç yıl kala benim çok başarılı bulduğum CEO lisa SU global foundries'e reddedemeyeceği bir teklif yaptı.
"Sizle yeni bir anlaşma yapalım. Bizim sizle anlaşmamız bitmeden TSMC'ye gitmemize izin verin. Biz zen3 (yani meşhur ryzen 5000 serisi) compute zarlarını TSMC'de 7nm bastırmak istiyoruz. (global daha düşük node geçişi için ar-gesini durdurduğunu acıklamıştı) Sizden erken ayrılmamız karşılığında da bizim I/O zarlarını 14/12 nm olarak sizden almaya devam edelim. Daha uzun seneler bize üretim yapın" dedi.
Öneri kabul edildi AMD TSMC'ye geçti. Ryzen 5000 zerisi yani Zen3 TSMC 7nm bazlı tasarlandı. AMD uzun süre sonra ilk defa node karşılaştırmasında intel'den öne geçmiş oldu enerji verimliliği yakaladı güç tüketiminde intel işlemcilerini tokat manyağı yapmaya, duvardan duvara vurmaya başladı falan fıstık.
Şimdi sadede gelelim: İşlemciler şöyle tasarlanır hocam.
Bak şimdi bundan 2-3 yıl önce intel CEO'su TSMC'den milyarlarca dolar karşılığı bugün için 3nm nodu rezerve etti. TSMC'den noda ait PDK'yı (product dizayn kit) aldılar.
Tasarım ekibine gittiler. Lunar Lake için mesela, TSMC 3 nodun simülasyon ile elde edilen enerji verimliliği hesabına göre ekibe bir "power envelope/ güç zarfı/güç aralığı" verdiler. Ekip bu güç aralığının maksimum değerinin ortalama kaç milyar transistör ettiğini hesapladı.
Sonra ekip kendine bir hız hedefi belirledi. Tasarım bu hız hedefine göre (speed deamon/hız canavarı mı olacak yoksa daha düşük hız ama inanılmaz bir IPC üzerinden mi gidecekler (Apple M serisi mesela) karar verdiler. Bu kararların toplamında bir tasarım yapmaya koyuldular.
İşte gelecek ay çıkacak Lunar Lake tasarımı bundan 2-3 sene önce yapılırken bu tasarımı TSMC'nin basacağını hangi node da basacağını, HP (high power) kütüphanesine göre mi döküleceğini yolsa LP (low power-high density) kütüphanesi ile mi basılacağını biliyorlardı. Tasarımlarının teknik dokümantasyonunu tamamen TSMC'nin PDK'sına göre yaptılar yapmak zorundalar.
Yani bu forumda bu olaylardan zerre haberi olmayan bazı tiplerin büyük bir cesaretle bize "ne inteli ne 3nm'si yeaaa :(((, 3nm'yi sadece TSMC basabiliyor onu da sadece Apple'a veriyor :((( " derken arka planda dönen ve 2 yıldır gerçekleşen ve bizim de bildiğimiz olay bu idi.
Görüyorsun bunlar bu işin detayını asla bilmez ama büyük bir özgüvenle konuşurlar. Bunların ne mimariden ne tasarımdan ne de dökümden zerre anladığı yok.
Yoksa TSMC bunu basamaz. Bu tasarımı alıp Samsung'a götürseler Samsung bunu basamaz. Kendileri yani intel basmak istese basamazlar. O PDK'ya göre yapılmış tasarımı sadece TSMC basabilir. Başkasının basabilmesi için port edilmesi lazım yeniden verifikasyon yapılması lazım vs. Ve fakat sen tasarımı TSMC 3 yoğunluğuna göre yaptığından aynı tasarımı Samsung 5nm ile basmaya kalkarsan işlemci çalışır ama baştan hedeflene güç zarfının çok ötesinde güç çeker vs.
Yani tasarımlar belli bir node kitli şekilde 2-3 sene önce yapılır ve bitirilir.
Eğer AMD'nin buldozerini TSMC'3nm'ye port ederseniz 3nm de basarsınız. Engel yok. Yani sizin dediğiniz gibi mimariyle alakalı değil. Baştan tasarımı kime göre ayarladığınla alakalı.
Mesela Arrow lake 8+16 zarları TSMC N3B PDKsına göre, 6+8 zarları ise intel 2nm PDK'sına göre çizildi/tasarlandı
Orjinal zen tasarımını uğraşır port ederseniz 4nm basarsınız ve 4.2 ghzden çok daha yüksek hız alabildiğinizi görürüz.
"kimi mimarinin üretim şekli düşük nm inmeye daha uygun oluyor"
Hayır. Port edip tasarımı ilgili PDK'ya uyumlu hale getirirseniz istediğiniz mimariyi istediğiniz nm ile basabilirsiniz.
" ryzen mimarisine geçtikten sonra nanometre olarak küçülmede problem yaşamadı, mevcut mimarinizi alıp bir anda 10 nm den 5 nm inemiyorsunuz"
Yukarıda uzun uzun anlatmamın sebebi buydu. Bu ifade de yanlış. Geçiş dediğim gibi oldu oluyor.
Bakın şu anda İntel fablarında çatır çatır 1.8nm panther lake zarı basıyor. Biz bunları daha 14-15 ay görmeyeceğiz raflarda. Tasarım biteli zaten çok oldu. Zen5 daha görmedik ama Zen6 çoktan verifikasyon işlemcine başladı. ilk mühendislik örnekleri şu anda AMD labında çalışır haldedir. Zen 7 ekibi harıl harıl projeyi bitirmeye çalışıyor. TSMC 2 basacaklar muhtemelen. O yüzden tasarımı o PDK'ya göre ŞU AN yapıyorlar. İntel ekibi harıl harıl 1.4nm yada 1.6nm Beast lake/nova lake üzerinde çalışıyor.
Bu tasarımcı ekipleri bizden 3 sene önde yaşıyor.
Tasarım - döküm - nm ilişkisi vaziyeti kısaca budur.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X