Şimdi Ara

İntel'te takılmalar veya 'stabilite sorunu' olacak mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
350
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel'in kendi kabul ettiği üzere "bozuk" CPU'larını 10 yıl boyunca sattığı malum...

Şimdi bu "bozuk" CPU'ları yamalamaya çalışıyor...

Herkesin söylediği performansta yüzde 5-10-20-30 gibi düşüşler olacağı...
    (Veya programına veya test programlarına göre...)

İşlemcinin yüzde 5-30 yavaşlaması her ne kadar hoş olmasa da işin asıl ürküten gerçeği başka.

Ufak işlemlerde, CPU'nun belki de yüzde 1'ini bile kullanmayan işlemlerde yaşanan gecikmeler... Yani Stabilite

Nedir bunlar?
    Test programlarına bakıyorsunuz 1 saatlik render süresi işte 50 dakikaya düşmüş...
    Sorun bu değil...

Sorun; mesela bir dosyada çalışırken; her zaman kullandığınız programlardaki "an"lık performans kayıpları...
    Mesela photoshop'ta yazı alanına tıkladığınızda olan gecikme; veya indesing programında bir fotoğrafı sürüklerken olan gecikme...
    Bunlar test programlarıyla ölçülemiyor...

Çünkü sorunu yamayacakları yer; işlemcinin belli foksiyonlarında "anlık" gecikme veya "takılmalara" sebep olacak tahminim...

Sorun 5gblık fotoğrafı Photoshop'un kaç saniyede açacağı (ki bu yavaşlayacak, biliyoruz) bu fotoğrafı sağ sola kaydırırken yaşanan yavaşlık... (stabilite sorunu)...

Yoksa benim işlemcimin performansı yüzde 20 düştü; şu hızda... Kabul...
    Peki o yüzde 20 düşük hızda;"stabil" olacak mı?

Yani bir oyunu 300-400 fps'de oynarken takılmalar yaşamak gibi bir durumdan bahsediyorum...

Nedeni ise işlemcinin bazı fonksiyonlarının yamalarla devre dışı bırakılması ve "anlık" kullanımlarda "takılmalar" yapması...

Biraz daha açayım;
    Sanal işletim sistemine kurduğunuz program bazı uzun süren işleri iyi yaparken; "canlı" ve "gerçek" "anlık" olaylarda tepkisi geç oluyor...
    Sanal işletim sistemi üzerinde açtığınız bir programda çalışmak hiç hoş değil... Bir nesneyi diğer tarafa taşırken ufak ufak takılmalar yaşıyorsunuz...
    Yamalar; doğal olarak işlemcinin bazı fonksiyonlarına erişimi kısıtlamak, zorlaştırmak, geç erişim gibi durumlara yol açabilir... Bu da "anlık/gerçek" kullanımda gecikmelere sebep olabilir...
    Anlatmak istediğim durum budur...

Ve bu yukarıda anlattığım olaylar ortalama FPS türünden şeyler değil...

Lütfen bu konuları test eden forum yönetimi; bu konuyu da gözardı etmesinler...

Mesela Word'da dosya açıp yazma süresi, grafik ekleme, büyütüp sağ-sola kaydırma gibi konularda önceki deneyimlerini test olarak değil de "kullanıcı deneyimi" olarak aktarsınlar...
    Bu Word olmayabilir; photoshop olabilir...
    Ne bileyim başka herhangi bir program olabilir...

Yani daha önce kullanıcı eski bir çalışma dosyasını açıp; bununla kısa olarak tekrar yapıyor gibi çalışmak...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat204 -- 10 Ocak 2018; 20:17:34 >

• İşlemcilerin r:w işyükü oranları düşecek. Bu kadar, bitti gitti...
  • Hiç bir fark yok. Oyunlarda fps düşüşü değil, artışı var. Forumdaki 3-4 tane trolün sürekli intel performansı çok düşecek, düştü bitti, çöp oldu yazması haricinde performans düştü diyen yok. Zaten güncellemede değişen şeyler günlük kullanımı herhangi bir şekilde gözlemlenebilir performans farkı yaratabilecek şeyler değil. Teknik olarak bu pek mümkün değil. Oyunlarınız aynı veya daha yüksek fps'te yine oynanacak, düşüşler artmayacak, word excel vs. dün nasıl ise yarın da öyle olacak. Birkaç fanatiğin kullanmadan, testler, güncellemeler yayınlanmadan "bilgisayarımın yavaşladığını hissettim" yazanı gösterip bakın performans düştü demesi haricinde kimse günlük kullanımda performansın düştüğünü söylemiyor.

Güncellemenin içeriğinde günlük kullanımı, oyunları etkileyecek hiç bir şey yok. Gözlemlenebilir, belirli birkaç "test yazılımı" dışında hiç bir fark yok. Dün nasıl ise bugün de, yarın güncellemeyi yapınca da aynı performans. RealBench ve disk benchmark haricinde hiç bir yerde, hiç bir test yazılımında değişim yok. Belli ki bu test yazılımlarında bir sorun var. Onlara da diğer programlara geldiği gibi(mesela kullandığımız chrome, firefox, safari, opera, office, nvidia sürücüleri) güncellenecektir. Nasıl ki windows güncellemesinden sonra bazen bazı programlarda sorun çıkabiliyorsa bunlar da öyle. Güncellemeleri gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Güvenlik açığı şakaya gelmez.

• heşey ortada izleyin birisi güncel bir intel cpu digeri ise eski xeon cpu

https://www.youtube.com/watch?v=XuBWJEtTARc

https://www.youtube.com/watch?v=sOeKq7VAs-0
  • Ben testlerden bahsetmiyorum...

Mesela konuyla alakalı/alakasız olarak;
    SSD üzerinde mountian lion'da Adobe CS6'yı kullan... Bir süre... Sonra aynı SSD üzerinde High Sierra'da kullan Adobe CS6'yı...
    Ne demek istediğimi anlarsın...

Farkı anlatayım sana; sistemde her şey aynı olmasına rağmen... mountian lion'da yaptığınız her işleme anında tepki veriyorken; High Sierra'da sanki sanal bir işletim sistemi kullanıyormuşçasına tepki veriyor...
    Yani yazdığınız yazıyı silerken; High Sierra aşağı-yukarı 1 saniye beklerken; mountian lion anında siliyor...
    Bunu günde yüzlerce kez iş olarak yaptığınızı düşünün... Ne büyük işkence...
    Gidin adobe forumlarını araştırın...

Bazı şeyleri testler vermiyor maalesef...

Yukarıda yazdım; sen 300 FPS oyun oynuyorsun; ancak yamayla işlemciye getirilen bazı kısıtlamalardan dolayı belirgin takılmalar oluyor...
    Diğeri ise 200 FPS yapıyor ama hiç takılma olmuyor...

Bunun gibi bir şey...

Anlatılmaz, yaşanır...

Teknik olarak izah edemiyorum, nasıl izah edilir de bilmiyorum...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat204 -- 10 Ocak 2018; 20:56:51 >

• murat204 M kullanıcısına yanıt
    Bahsettiğiniz şey afterburner yazılımı ile anlık olarak takip edilebiliyor. Frametime denen şey o yüzden önemli. AMD'de dalgalanıp intel'de o kadar dalgalanmadığı için, daha düşük değerlerde olduğu için oyunlar için intel deniyor. Ve güncelleme öncesi ile sonrasında değerler tamamen aynı. Yani oyunun sadece fps'i değil, akıcılığı da aynı. Photoshop ve premier pro cc'da herhangi bir değişim gözlemlemedim.
  • Teşekkür ederim...
    Güzel bir cevap...

Ben haklıyım diye değil; böyle bir şey söz konusu mu? diye konu açmıştım...

Ancak ileride olan güncellemeler için de kaynak olsun istedim...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    İstediğiniz bir deneme, test vs. olursa pazar gününden sonra(finaller var malum) videosuyla birlikte atabilirim.

Ortada bir açık var ve bu açık herkesi, AMD, intel, ARM, Samsung, Apple, MediaTek, vs. işlemci kullanan herkesi etkiliyor. Ortada çok fazla bulanıklık var ve bunun net şekilde kullanıcıya yansımasını hepimiz merak ediyoruz. Ben güncellemeleri yaptım, iyice dip köşe test etme imkanım olmadı, fazlasıyla yoğunum bu hafta ama denediğim, gözlemlediğim kadarıyla herhangi bir kayıp, atlama, yavaşlama, takılma, ısınma vs. yok. Güncellemeden önce nasıl ise aynen devam ediyor. Ancak benim sistemim yeni, 8.nesil intel var. Yani her türlü güncellemede öncelikli durumda şu anda. Başka çipsetlere gelmeden önce ilk olarak Z370 çipsetli anakartlara geldi bios güncellemesi. Hem açıkları kapatacak yamalar yayınlandı hem de en güncel seri, haliyle daha az etkilenme ihtimali var. Ancak bios güncellemesi gelmeyen veya yapılmamış şekilde kullananlarda da windows güncellemesi öncesi ile sonrası arasında pek bir fark yok gördüğüm kadarıyla. %1-2'lik farklar var gibi duruyor, çok karmaşık işlemlerde %5-6'ya kadar çıkıyor fark. Sayısal verilerle de destekleyecek şekilde veya görsel olarak(video ile mesela) kıyaslamaların yapılması yerinde olacaktır. İnsandan insana, hatta aynı insanın ruh haline, fiziksel durumuna göre değişebilecek şeyleri referans almak doğru olmayacaktır. Zira yorgunken kasmıyor dediğim şey, öğlen zinde iken kasıyor olarak gelebilir. Hangisini referans alacağız deyince ortalık karışır. O yüzden sayısal verilerle veya görsel olarak da desteklemek gerekir diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E2A3DE6D -- 10 Ocak 2018; 21:34:14 >

Dediğiniz multitasking işlemci testlerini computerbase yapıyor ve henüz son nesil işlemcileri için gerçekleştirmiş değil. Dolayısıyla, bazı arkadaşların aksine, kanıt olmadığından sizi yanıtsız bırakmak uygun düşüyor.
    quote:

AMD'de dalgalanıp intel'de o kadar dalgalanmadığı için,
    Bunu demek en kolay şey yoksa, desteksiz atmaktan kolayı mı var?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mete Can Karahasan

Dediğiniz multitasking işlemci testlerini computerbase yapıyor ve henüz son nesil işlemcileri için gerçekleştirmiş değil. Dolayısıyla, bazı arkadaşların aksine, kanıt olmadığından sizi yanıtsız bırakmak uygun düşüyor.
    quote:

AMD'de dalgalanıp intel'de o kadar dalgalanmadığı için,
    Bunu demek en kolay şey yoksa, desteksiz atmaktan kolayı mı var?

Birkaç tane frametime testi koysana güncel oyunlar için. Güncel olmasa da olur, hatta pubg gibi optimizasyon özürlü oyunları da kabul ederim. Yeter ki aksini sayısal verilerle, güvenilir kaynaklardan doğrula. Ben de çıkıp özür dileyeyim. i5 işlemcilerden daha düşük fps veren, oyunlarda olmadık zamanda atlama yapan işlemciler olduğunu forumda kullanıcılar yazıyor, hem de güncellemeden haftalar, aylar önce yazıyorlardı.

• Ben deli gibi fps kaybı yaşadım program bazlı denemedim ama işlemciyi deli gibi kullanan cemu emulator içinde oyun deneyimlerimde 15 fps kayıp var, yama sonrası The Witcher 3 gibi bir oyunda da genelde bundan başka çok fazla oyun ile zaman geçirmem yamalı hali bende 8-10 fps arası bir kayıp verdi. Sıkıntı fps kaybından daha önemli takılma sorunu; yerli yersiz oyunda takılmalar, donmalar yaşıyorum. Hala bu tarz konular içinde intel fanlığı neden yapılıyor veya bir sorun yok fps kaybı yok denir anlamak güç benim işlemci i7 6700k ve cidden sorun ve fps kaybı var sadece oyun değil sistem artık stabil çalışmıyor kafasına göre google chrome içinde bile gezerken, video izlerken işlemci kullanımı sapıtıyor ve video bazlı sayfa bazlı donmalar yaşıyorum.

Keşke birileri çıkıp yamasız kullanırsak ne olur veya nasıl kullanırız bunları paylaşsa çok daha yararlı olur.
  • Grimmjow kullanıcısına yanıt
    Bende de i7 8700K, i3 4005U, AMD A8 5600K var. Üç sistemde de herhangi bir fark görmedim. Zaten görmemem gerekiyordu. Çünkü güncelleme günlük kullanımı etkileyecek şeyler içermiyor. Dolayısıyla chrome'da gezerken, video izlerken, oyun oynarken performansta herhangi bir değişim yaratmaması gerekiyor. Yaptığıma da fanatiklik demişsiniz de ben gördüğümü yazdım bugüne kadar. 3 farklı sistem, 3'ü de aynı sonucu veriyorsa, sorun yoksa, değişiklik yoksa performans düştü mü yazacağım? Her şey aynı iken performans düştü yazınca tarafsız mı olacağım?

İşlemci kullanımı durup dururken sapıtmaz, bir şey olacak ki işlemciyi kullanacak. Neyin kullandığını yazarsanız sizin sorununuzla da ilgileniriz. Farklı tarayıcılarda da durum aynı mı mesela? Yoksa sadece chrome'da mı? Witcher 3'te önceden de 75-90fps arasıydı, yine aynı benim sistemde. Sisteminizde bir şey var ki sorun oluyor. Mesela oyun sırasında işlemciyi kullanan başka bir şey var mı? İşlemci kullanımı kaçtan kaça çıktı? Sürücüler güncel mi? Arkada çalışan bir program etki etmiş olabilir mi? Bir sürü şey var ve bunları yazmadan sadece fps düştü, stabil değil diyorsunuz. Güncellemeleri kaldırıp denediniz mi mesela? Emulatör'de sanal makine çalışıyor muhtemelen, ona etki etmiş olabilir ama kaç fps'te 15fps etki etti o da önemli. 60'tan 45'e düşmek var, 145'ten 130'a düşmek var. Diğer taraftan Witcher 3 gibi doğrudan sistemde çalışan oyunlara etki etmemesi gerekli bu güncellemelerin. Ona etki edecek bir şey içermiyor çünkü.

• Grimmjow kullanıcısına yanıt
    Hocam Haswell işlemcili Macbook Pro'm var, günde 2-3 kez daha önce hiç karşılaşmadığım bir donama sorunuyla karşılaşıyorum artık. PC hiçbir tepki vermeden 5-6 saniyeliğine donuyor ve sonra kaldığı yerden devam ediyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.