Şimdi Ara

İnternette Bulduğum Bir Sorunun Çözümü Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
627
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

İnternette Bulduğum Bir Sorunun Çözümü Hakkında

y yi denklemleri taraf tarafa toplamadan nasıl yok edebiliyor arkadaşlar anlamadım ben. İşlemde mi hata var?

Kafama takıldı. Ayrıntılı anlatabilecek var mı?

Teşekkürler.

• 3 bilinmeyenli denklem takımını 2 denklemle çözemezsin

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim çözümüm değil bu. İnternette buldum denklemleri taraf tarafa toplamadan y yi yok etmiş. İşlemde mi hata mı var? Onu soruyorum. Hata yoksa ayrıntılı anlatabilir misiniz?
  • indominus İ kullanıcısına yanıt
    bu sorunun çözüm kümesi reel sayılardı sanırım lineer cebir alınca öğrenirsin

I. denklem = 30
    II. denklem = 6
    şeklinde bir takım var anladığım kadarıyla 2 denklem 3 bilinmeyen olduğu için çözülemez 3 bilinmeyen çözülecekse 3 tane birbirinden bağımsız denklem gerekir uğraşmanın anlamı yok yani

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bekir YENİKARAMURAT -- 3 Eylül 2018; 18:53:09 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Soruda x + y + z yi soruyor. 2. denklemi -3 le çarpıp taraf tarafa toplayınca cevap çıkıyor. Bu attığım çözüm farklı bir çözüm. Benim sorduğum denklemleri taraf tarafa toplamadan nasıl y yi yok etmiş. Hatalı işlem mi yapmış? Yoksa benim bilmediğim bir şey mi var? Onu soruyorum ben.
  • 2 denklem 3 değişken olduğu için zaten biri serbest değişken olacak, yani aslında iki düzlem kesişiyor bunlar zaten bir doğru boyunca kesişirler. y'yi serbest alıp 0 olsun demiş. y=0 iken bir çözüm üretir, buna particular çözüm deniyor ama aslında normal çözüm kümesi ise x_p+x_h olur. Normalde şöyle çözülür o:

x+2z-y=6 => 7x+14z-7y=42
    7x+10z+y=30

Üsteki denklemi alttakinden çıkarırsak (aslında burada bir değişkeni (x'i) elemeye çalışıyoruz, böylece gitgide daha az değişkenli denklemler elde edeceğiz, mesela birazdan 3'ten 2'ye düşecek değişken sayımız):

7x+14z-7y=42
    -4z+8y=-12

Şimdi tüm diğer değişkenleri y cinsinden yazalım:

=> 4z = 8y+12 => z = 2y+3
    7x+14z-7y = 42 = 7x = 42-14z+7y = 42-14(2y+3)+7y = -21y

Genel çözüm yani (x,y,z)=(-21y, y, 2y+3)=y(-21, 1, 2)+(0, 0, 3) oluyor. Bu her y için farklı bir çözüm üretir.

Sorunun ne sorduğunu bilmiyorum da böyle bir denklem sistemin varsa bir değişken olmasın (serbest olsun) diyebilirsin çünkü o değişkenin her değeri için bir çözüm üretir sana.

• Soruda x + y + z yi soruyor. 2. denklemi -3 le çarpıp taraf tarafa toplayınca cevap çıkıyor. Bu attığım çözüm farklı bir çözüm. Benim sorduğum denklemleri taraf tarafa toplamadan nasıl y yi yok etmiş. Hatalı işlem mi yapmış? Yoksa benim bilmediğim bir şey mi var? Onu soruyorum ben.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: indominus

Soruda x + y + z yi soruyor. 2. denklemi -3 le çarpıp taraf tarafa toplayınca cevap çıkıyor. Bu attığım çözüm farklı bir çözüm. Benim sorduğum denklemleri taraf tarafa toplamadan nasıl y yi yok etmiş. Hatalı işlem mi yapmış? Yoksa benim bilmediğim bir şey mi var? Onu soruyorum ben.
    Eğer üç bilinmeyen ve iki denklem varsa bir değişkeni alıp 0'a eşitleyebilirsiniz (tabii denklemlerden biri y=10 falan değilse yapabilirsiniz bunu y=10 iken y=0 yazarsanız olmaz), bu durum size sonsuz çözümden birini verecektir. Bu ikisi geometrik olarak iki düzlemi belirtiyor, iki düzlem kesişince illa ki y=0 olduğu bir yerden geçecek kesişimleri.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi owoselammicsuedcheck -- 3 Eylül 2018; 20:8:19 >
  • Teker teker değişkenlere 0 vererek denedim. z ye 0 verdiğimde değişkenlerin değerleri değişse bile toplamları yine 3 ediyor. Yardımınız için teşekkürler. Öğrendiğim iyi oldu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: indominus

Teker teker değişkenlere 0 vererek denedim. z ye 0 verdiğimde değişkenlerin değerleri değişse bile toplamları yine 3 ediyor. Yardımınız için teşekkürler. Öğrendiğim iyi oldu.
    Hocam öyle çok da öğrenmeniz gereken bir şey değil bu, üstteki arkadaşın dediği gibi lineer cebir konusu bu biraz. Lisede n bilinmeyenli n denklem çözebilseniz yeter zaten.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.