Şimdi Ara

IPHONE VE APP leri İLLEGAL KULLANMAK SİZCE HAK mı? DOĞRUMU? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
73
Cevap
0
Favori
3.774
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Sevgili kardeşim. Bu sorunun cevabı çok kolay. Ücretli programı kırıp kullanmak HIRSIZLIKTIR. Aynı şey MP3 ve film içinde geçerli. Bunun ötesi berisi, lamı cimi yok. Bu ahlaki olarakda böyle, yasal olarak da... Benim de bunu yapıyor olmam hiçbirşey değiştirmez. Bende yapıyorsam bende hırsızım. Bu kadar net!

"Olm sen çok para kazandın, birazını bağa vir!" türü yaklaşımlar ise sadece yaptığı işi çaresizce meşrulaştırma çabasıdır. Zira bu işin meşru hiçbir tarafı yoktur. Bir baklavacıya gidip, "Senin baklavaların çok güzel ama pahalı.. O yüzden akşam dükkanının soyacağım" demekten bir farkı varmı? Mevzu yazılım olduğu için, elle tutulur bir ürün olmadığı için insanlar bu işin içindeki emeği gözardı ediyor.

Bu konuyu hala tartışıyor olmak çok üzücü.
  • quote:

Orijinalden alıntı: broodofqueen

Sevgili kardeşim. Bu sorunun cevabı çok kolay. Ücretli programı kırıp kullanmak HIRSIZLIKTIR. Aynı şey MP3 ve film içinde geçerli. Bunun ötesi berisi, lamı cimi yok. Bu ahlaki olarakda böyle, yasal olarak da... Benim de bunu yapıyor olmam hiçbirşey değiştirmez. Bende yapıyorsam bende hırsızım. Bu kadar net!

"Olm sen çok para kazandın, birazını bağa vir!" türü yaklaşımlar ise sadece yaptığı işi çaresizce meşrulaştırma çabasıdır. Zira bu işin meşru hiçbir tarafı yoktur. Bir baklavacıya gidip, "Senin baklavaların çok güzel ama pahalı.. O yüzden akşam dükkanının soyacağım" demekten bir farkı varmı? Mevzu yazılım olduğu için, elle tutulur bir ürün olmadığı için insanlar bu işin içindeki emeği gözardı ediyor.

Bu konuyu hala tartışıyor olmak çok üzücü.

+1907, son noktasina kadar aynen katiliyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: druen

quote:

Orijinalden alıntı: Extreme Victory

quote:

bu konuda dini boyutunu bilmiyorum. birkac siteye baktım birkacında ticaret yapmadıgın sürece caizdir denirken bazılarında degildir deniliyor. ama sonucta yasalarda bu işlem yasak. yine de yasalar cercevesinde yasak olan bir sey dogrudur, yasal olmayan birsey yanlıstır da denilemeyecegine göre.. (sigara içmek yasaldır ama dogru birsey degildir. yada yere tükürmenin bir yasal cezası yok ama dogru degil gibi..)

Ama benim aklıma takılan yönleri de var tabiki. simdi ben bir araba alıp kullansam. başkasıyla paylaşma hakkım varmı? evet. yani her araba kullanacak kişi kendine yeni araba alma zorunlulugu yok. bu indirdigimiz programları da elde etmek icin birileri satın almış ilk önce, sonra satın aldıgı ürünü bizimle paylasıyor. bizde onlardan indiriyoruz.

burada telif hakkı olayları biraz işi karıştırıyor. bir kitap aldık diyelim. ben bu kitabı ticari olmayacak bir maksatla çogaltamaz mıyım? bir arkadasdan bir kitabın fotokopisi cektiremez miyim? yada bir cd satın aldım , bir sarkıyı arkadasım begendi. cdye cekermisin dinlemek istiyorum dese, olmaz kendine yenisini satın almalısın mı demeliyiz? yani burada telif hakkınında bu acıdan ne kadar hak oldugu da mechul(bence)

yada ben bir oyun cd si alsam, bu sadece benim oynayacagım anlamına mı geliyor? kimse oynayamaz demek mi? eger öyle ise lise cagındaki birisi oyun satın aldıgında babasının parası ile aldıgından babası oynayabilir. yok eger babası bu kişiye icin satın aldıysa kardesi oynamaz bu sefer? bu anlama mı geliyor?

tabiki hayır. peki bunun sınırı nedir. yani ben bir program satın aldıysam bunu hangi cercevede cevremle paylasabilirm. kardesimle paylasabilir miyim? mantıken evet. peki kardesimin bilgisayarı ayrı ise ona yükleyebilir miyim? hayır mı evet mi?

benim de baya bir kafam karıstı. bilgisayarım ve telefonumdaki bircok uygulama korsan cogu kişi gibi. lisanslı kullanmak istermiyim evet. peki şuan kullandıgım herseyin lisans parasını vermeye kalkarsam.. hmm maddi gücüm yetmez. hele ki harddiskleri dolduran onca mp3 ler.. abow 10-15 parca icin 1 orjinal cd parası verecek olsam...

ee peki ne yapacagım.. şuanki gibi bilgisayar kullanabilmek için çok zengin olmak lazım. çok..

iphone a gelirsek. telefonumda 300civarı program oldugunu tahmin ediyorum(500de olabilir) bunların yarısı ücretli olsa 300-500 dolar da telefona vermem gerekiyor. ha 99 dolarlık igo gibi programları saymıyorum..

bu sisteme bir düzen getirilmedigi sürece ne yazıkki kavram kargasası devam edecek. yukardaki örnekleri arttırabilirsiniz.

(antivirus paralı ise ve ben alamıyorsam, freesi virüsü buluyor ama silemiyorsa.. bu sefer benim haklarıma saldırı söz konusu oluyor. peki bunun ilacının bu sekilde satılması ne kadar dogru? virus cıkaranların bir cogunun antivirus yapanlar olduklarını da düsünürsek.. adamlar önce hasta edip sonra ilac vererek ne kadar dogru birsey yapıyorlar?) seklinde daha yüzlerce soru sorabilirz.

bu konular forumlarda cevap bulamaz bence. oturup ciddi manada hukukcuların ve dini acıdanda din adamlarının bu konuya acıklık getirmeleri gerekiyor (din adamları diyorum cünkü yasalar yetmiyor. her yasa vicdana hitap etmiyor.hollywoodda suan boşanma davalarının bircogu Kuran daki düsturlara göre cözümlenmeye başlanmış , eşler bu sekilde ayrılıyorlar. Cözüm olarak Kuran esaslarını kullanıyorlarmış. Tabi bu cözümü belki avukatlar buluyor, davalılar bu düsturun Kuran dan oldugunu bilmiyor. bu tür ahlaki-helal-haram gibi seylerde eger inanan birileri isek dini olarak hüküm de bence önemlidir)

senin soylediklerinin aslinda tamamen senin ve senin gibi dusunenlerin (aslinda dusunemeyen) vicdanlari rahatlatmak icin. (Halk dilinde Demogoji diyoruz) karisik olan birsey yok dvd film aliyorsun tek basinami izliyorsun, belli izinler karsiliginda ailenle, yada arkadaslarinla izliyorsun. simdi uzun uzun anlatmayacagim telif haklari yasasini bu sorularin cevabi icin ne din adami olmak lazim nede hukukcu, calmanin suc ve gunah oldugunu bilmeyecek birsey yok.

ozetlersek: Birisi veya birileri emek harcayip, para harcayip, en onemlisi zaman harcayip birseyler uretiyorsa ve birileride buna bedavadan sahip oluyorsa bunun adi H I R S I Z L I K, hirsizlikta suc ve gunahtir nokta bunlari bilmek icin ulema olmaya gerek yoktur.

arkadaslarınla izliyorsun demişsin. sen nasıl filmi arkadaslarınla paylasıyorsan , programı satın alanda bizlerle paylsıyor. bu acıdan bakmayı dene.

ayrıca hakaret iceren sozlerinden dolayı durumu DH yetkililerine havale ediyorum. geregi yapılmadıgı takdirde, gerekli karsılıgı verme hakkımı gizli tutuyorum...

arkadasim sozlerimin neresini hakaret olarak aldigini anlayamadim ama anladigim bir sey var sen olayi anlamamaya ozen gosteriyorsun. Arkadaslarinla izliyorsun derken hard paylasimdan bahsetmiyorum, sadece ayni anda (ticari olmamak kaydi ile) seyretmekten bahsediyorum bu normal ve legal ancak programi satin alanin oyle bir hakki yok.

• Burada konuşanların çoğu korsan windows torrentten film müzik oyun indirip kullanırlar iphone da 1 dolara uygulama alınca jailbreak yapana hırsız derler.

Jailbreak yaptım internetten video izleyip oyun indiriyorum bu benim kişisel tercihimdir, kimseyi ne yaptığım .'sına kadar karışamaz..
  • hepimiz mp3,film indiriyoruz ve hiçbiri HAK DEGİL..

Allah affetsin...
  • Alete o kadar para verdikten sonra kuruş hesabı yapmaya gerek yok.
    Yaparsanız buna H I R S I Z L I K diyoruz.
    Yaptığınızın caddede giderken mağazanın birinin vitrinine girip mal yürütmekten FARKI YOKTUR.
  • quote:

bu konuda dini boyutunu bilmiyorum. birkac siteye baktım birkacında ticaret yapmadıgın sürece caizdir denirken bazılarında degildir deniliyor. ama sonucta yasalarda bu işlem yasak. yine de yasalar cercevesinde yasak olan bir sey dogrudur, yasal olmayan birsey yanlıstır da denilemeyecegine göre.. (sigara içmek yasaldır ama dogru birsey degildir. yada yere tükürmenin bir yasal cezası yok ama dogru degil gibi..)

Ama benim aklıma takılan yönleri de var tabiki. simdi ben bir araba alıp kullansam. başkasıyla paylaşma hakkım varmı? evet. yani her araba kullanacak kişi kendine yeni araba alma zorunlulugu yok. bu indirdigimiz programları da elde etmek icin birileri satın almış ilk önce, sonra satın aldıgı ürünü bizimle paylasıyor. bizde onlardan indiriyoruz.

burada telif hakkı olayları biraz işi karıştırıyor. bir kitap aldık diyelim. ben bu kitabı ticari olmayacak bir maksatla çogaltamaz mıyım? bir arkadasdan bir kitabın fotokopisi cektiremez miyim? yada bir cd satın aldım , bir sarkıyı arkadasım begendi. cdye cekermisin dinlemek istiyorum dese, olmaz kendine yenisini satın almalısın mı demeliyiz? yani burada telif hakkınında bu acıdan ne kadar hak oldugu da mechul(bence)

yada ben bir oyun cd si alsam, bu sadece benim oynayacagım anlamına mı geliyor? kimse oynayamaz demek mi? eger öyle ise lise cagındaki birisi oyun satın aldıgında babasının parası ile aldıgından babası oynayabilir. yok eger babası bu kişiye icin satın aldıysa kardesi oynamaz bu sefer? bu anlama mı geliyor?

tabiki hayır. peki bunun sınırı nedir. yani ben bir program satın aldıysam bunu hangi cercevede cevremle paylasabilirm. kardesimle paylasabilir miyim? mantıken evet. peki kardesimin bilgisayarı ayrı ise ona yükleyebilir miyim? hayır mı evet mi?

benim de baya bir kafam karıstı. bilgisayarım ve telefonumdaki bircok uygulama korsan cogu kişi gibi. lisanslı kullanmak istermiyim evet. peki şuan kullandıgım herseyin lisans parasını vermeye kalkarsam.. hmm maddi gücüm yetmez. hele ki harddiskleri dolduran onca mp3 ler.. abow 10-15 parca icin 1 orjinal cd parası verecek olsam...

ee peki ne yapacagım.. şuanki gibi bilgisayar kullanabilmek için çok zengin olmak lazım. çok..

iphone a gelirsek. telefonumda 300civarı program oldugunu tahmin ediyorum(500de olabilir) bunların yarısı ücretli olsa 300-500 dolar da telefona vermem gerekiyor. ha 99 dolarlık igo gibi programları saymıyorum..

bu sisteme bir düzen getirilmedigi sürece ne yazıkki kavram kargasası devam edecek. yukardaki örnekleri arttırabilirsiniz.

(antivirus paralı ise ve ben alamıyorsam, freesi virüsü buluyor ama silemiyorsa.. bu sefer benim haklarıma saldırı söz konusu oluyor. peki bunun ilacının bu sekilde satılması ne kadar dogru? virus cıkaranların bir cogunun antivirus yapanlar olduklarını da düsünürsek.. adamlar önce hasta edip sonra ilac vererek ne kadar dogru birsey yapıyorlar?) seklinde daha yüzlerce soru sorabilirz.

bu konular forumlarda cevap bulamaz bence. oturup ciddi manada hukukcuların ve dini acıdanda din adamlarının bu konuya acıklık getirmeleri gerekiyor (din adamları diyorum cünkü yasalar yetmiyor. her yasa vicdana hitap etmiyor.hollywoodda suan boşanma davalarının bircogu Kuran daki düsturlara göre cözümlenmeye başlanmış , eşler bu sekilde ayrılıyorlar. Cözüm olarak Kuran esaslarını kullanıyorlarmış. Tabi bu cözümü belki avukatlar buluyor, davalılar bu düsturun Kuran dan oldugunu bilmiyor. bu tür ahlaki-helal-haram gibi seylerde eger inanan birileri isek dini olarak hüküm de bence önemlidir)

Satış sözleşmesini kabul ediyorsun ya başta. Aldığın ürünü istediğin gibi kullanamazsın, ürün sahibi sana haber vermeden ürünün kullanımını kısıtlama hakkına sahiptir, istediğinde ürünü vermek zorundasındır, isterce cihazı kapatabilir, bir şeyi etkinleştirmek için ücret talep edebilir, cihazı kurcalayamazsın falan filan. Bir ton şeyi kabul etmiş oluyoruz daha kabul bile etmeden. Kutuda içerideki kuralları kabul etmiş sayılırsınız yazıyor, ama kutuyu açamıyoruz? İmza mı attım o kuralları uygulamak için nedir bu? Bu sözleşmelere ve Telif Haklarına oldum olası karşıyım, karşı olmaya da devam edeceğim.

• Arkadaşlar lütfen konuyu kapatalım..Ne yapalım biz JB yatık paralı applar yanısıra Installoustanda indirdik..Adını koyan arkadaşlarımızda bizlere HIRSIZ dedi..Teşekkür ederiz..Zilleri ile böceklerı ve karıncaları ezmemek için dolaşmaya devam etsınler allah yollarını açık etsın...Saygılar....
  • quote:

Orijinalden alıntı: ATAKAN2009

Arkadaşlar lütfen konuyu kapatalım..Ne yapalım biz JB yatık paralı applar yanısıra Installoustanda indirdik..Adını koyan arkadaşlarımızda bizlere HIRSIZ dedi..Teşekkür ederiz..Zilleri ile böceklerı ve karıncaları ezmemek için dolaşmaya devam etsınler allah yollarını açık etsın...Saygılar....

Tercih meselesidir dogru... Hirsizliktir dogru.. Yaptiginin bilincede olmak guzel. Inkar etmemek daha da guzel. Ama bu yaptiginin yanlis oldugu gercegini degistirmez kardesim. Ben kimseyi yargilamam, isim bu degil! Hakim de degilim savcida! Benim derdim hem bu isi yapip hemde savunanlarla. Gerisi teferruat.
  • Ya kimse burda poliyanacılık yapmasın şu interneti kullanan şu mause a klavye ye dokunan yani donanımhaber üyeliği olan hemen herkesin 1 kerede olsa korsanla işi olmuştur kimse burda bana masal okumasın

ayrıca konuyu açan arkadaşa da bir eleştiri: iphone u kullanan ilk türk benim demişsin ben inanmıyorum daha nasıl okunduğunun farkında değilsin "iphonenin" diye yazılmaz madem yazıldığı gibi okuyacaksın "ayfon" yaz olsun bitsin.

ayrıca bir arkadaşda ben cydia dan bile paralı alıyorum önce xsellizeden deniyorum güzelse parasını ödüyorum demiş madem adamın hakkını gasp etmek istemiyosun neden önce bevavaya deniyosun sora para ödüyosun sana programı deneme hakkını kim verdi!

ağzı olan konuşuyo dedikleri olay bu olsa gerek

• quote:

Orijinalden alıntı: tsp7

Ya kimse burda poliyanacılık yapmasın şu interneti kullanan şu mause a klavye ye dokunan yani donanımhaber üyeliği olan hemen herkesin 1 kerede olsa korsanla işi olmuştur kimse burda bana masal okumasın

ayrıca konuyu açan arkadaşa da bir eleştiri: iphone u kullanan ilk türk benim demişsin ben inanmıyorum daha nasıl okunduğunun farkında değilsin "iphonenin" diye yazılmaz madem yazıldığı gibi okuyacaksın "ayfon" yaz olsun bitsin.

ayrıca bir arkadaşda ben cydia dan bile paralı alıyorum önce xsellizeden deniyorum güzelse parasını ödüyorum demiş madem adamın hakkını gasp etmek istemiyosun neden önce bevavaya deniyosun sora para ödüyosun sana programı deneme hakkını kim verdi!

ağzı olan konuşuyo dedikleri olay bu olsa gerek

benim olmadi arkadasim gel misafirim ol kanitlayayim basimin ustunde yerin var, hos yapmis olsam (ki yine soyluyorum yapmadim) bunu illegallikten cikartmaz. Ben yine H I R S I Z olurdum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Extreme Victory -- 25 Mart 2011; 0:36:14 >

• Şahısların emek harcıyarak yaptığı bu uygulamaları,ücretsiz şekilde indirip kullanmak tabikide hak değil..Apple'ın kendisi yapıp,satıyor olsaydı hak derdim ama bu şekilde hak değil..

Savunulcak bir tarafı yok bunun ama kullanıyorum diye'de kendimi aşağılamam..
    Bence sizde takılmayn böyle şeylere,kafa yormayın..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HimuraKen -- 25 Mart 2011; 1:40:36 >
  • Yanlış anlaşılmasın ancak konu gerçekten gereksiz. Bu tartışmalar herhangi biryere varmaz. Hiç kopya kullanmayıp karşısındakini hırsızlıkla suçlayanlar, kullanıp da kendisini gizleyerek karşısındakini hırsızlıkla suçlayanlar ve kullananlar gibi 3 bölüme ayrılmış insanlar şu anda birbirlerini taciz ediyorlar. Hoş olmayan tabirler ve suçlamalar havada uçuşuyor. Bu yüzden konuyu kilitliyorum.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.