Arkadaşlar yerel ağımız bir linuxsunucu üzerinden çalışmakta.Bizim yapmak istediğimiz sistemde çalışma olduğunda ağdakiler adres satırınawww.örnek.com gibi site açmak istediklerinde bizim istediğimiz sayfaya yönlendirmemiz mümkün mü? İptables ile bunu yapabilirmiyiz. Yardımcı olursanız sevinirim.
Bunu DNS üzerinden yapabilirsiniz. Sonuçta bir DNS sunucunuz vardır değil mi?
dns adresimiz var ama bunu nasıl yapabileceğimi bilmiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.
Malum mevzu linux olunca işler öyle birkaç tık ile bitmez. Benim sabırla yazdıklarımı sen de sabırla uygularsan problem çözülebilir sanırım. Öncelikle yerel ağın bir linux üzerinde çalışması yanlış bir tabir. Yerel ağda bulunabilecek bir kaç unsurdan birisi olan web sunucusundan(www.yerelalanağı yazıldığında getirilen sayfayı ağa sunan makina/işletim sistemi/uygulama) bahsediyorsun sanırım. Bu makinanın sabit bir IP'si olması şart!. Bir de Challenger'ın bahsettiği DNS sunucu denen, sizin ağınızda veya başka bir ağda bulunan ve görev olarak adres satırına yazdığınız harflerden olusan adresin karşılığı(eşdeğeri) olan IP'yi barındıran ve sorulduğunda da bunları soran makinalara ileten bir sunucu olmalı. Bu sunucuyu #digwww.sizinsayfa.com.tr komutu ile bulabilirsin.
Bulduğunu varsayarak devam ediyorum. DNS sunucusu(Umarım linux işletim sistemine sahiptir) üzerinde çalısıyoruz şimdi. Hangi adresin neye(IP) karşılık geldigini tutan dosyanın hangisi olduğunu #cat /etc/named.conf ile named.conf dosyasının içinden bakıyoruz; directory ile başlayan satırda "" içerisindeki dosya yolu. Default olarak mesela SuSE'de /var/lib/named dosyası olabilir. Bu dosyayı tespit ettikden sonra yapacagımız işlem çok basit. Herhangi bir text editorü ile www ile başlayan satırın sonunda bulunan IP adresini geçici olarak kullanacağımız makinanın IP adresi ile değistiriyoruz. #service named restart ile DNS server service'ini yeniden başlattık mı işlem tamamdır.
NOT : iptables ile yapmak da mümkündür fakat bakım esnasında web sunucunun network bağlantıları ayakta olmalıdır. Bir de iptables tecrübe gerektirir. Çünkü tüm firewall ayarlarının değişme riski mevcut olup yanlış bir konfigurasyonla ciddi güvenlik açıkları oluşabilir.
açıklaman için çok teşekkürler yanlız bizim kullandığımız linux sunu sadece ağdaki bilgisayarların kendi üzrinden internete çıkışını sağlamakta yani dhpc desteği sağlamaktadır.Yani sunucumuzu web server olarak kullanmıyoruz.Benim istediğim ağdaki her hangi bir bilgisayar her hangi bir siteyi açmak istediğinde bizim belirlediğimiz adrese gitmesini istiyorum.Örneğin adsl modemde yanlış şifre yazdığımızda telekom bizi nasıl direk bir adrese yönlendiriyorsa ben de bunun gibi bi şey yapmak istiyorum.Linux server üzerinden bunu yapabilir kanaatindeyim.Biliyorsunuz ki ip tables ile ip banlamadan tutun da herhangi bir siteye girilmemesine kadar her şey yapılabiliyor.Ama baktığım kaynaklarda bunu benzer bir açıklama bulamadım.Bunu bilen veya kullanan varsa nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorum.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme