Şimdi Ara

İş Hayatı Hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
137
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Bu konuyu gençlere yön vermesi açısından bilgilendirici bir konu niyeti ile açtım. Ben 2 sene deneyimli data engineer olarak çalışıyorum büyük bir eticaret şirketinde top 6 da bir üniden endüstri mühendisi olarak mezun oldum. Zamanında mf de 2400 küsür ea da bin küsürlerde yapmıştım. Aslında hedefim ee okumaktı fakat üni hayatını kötü geçirdim ve endüstriye geçtim. Ortalama 2.63 ile mezun oldum. Üni hayatımda data ya ilgiliydim fakat yazılım dersleri alsam da yazılım alanı olan data eng e kaymak zordu. Hatta şu an yaş 27 bilgisayar müh. ya da bilişim alanında yükse düşünüyorum. Tabii deneyim önemli ama alandışı bir iş yapıyorsun o alana uygun ne kadar eğitim alırsanız kardır diye düşünüyorum. Çevremde çok çeşitli alanlar sektörler iş yerlerinde çalışan arkadaşlarım var. Mckinsey de çalışan tıp okuyup doktor olan akademik kariyer yapan bir sürü insan tanıyorum. Ben bu postu iş hayatı ile ilgili konuşmak için açtım. Çünkü okurken hayal ettiğimiz iş hayatı gerçek iş hayatından çok daha farklı.Madde madde ilerleyelim.

-Çok çalışarak bir yere geleceğini sanmak:

En yaygın inanış. küçüklükten beri çalışarak çok para kazanacağınız ya da harika hayatlar süreceğinize inandırıldınız, aslında bu da zaten büyük plazaların beyaz yaka eğlencelerinin varolma sebebi. Özellikle iş hayatında sadece çalışarak istediğiniz yere gelemezsiniz, sosyal ilişkiler karşındaki ile münazara hatta onu ikna etme, insanlardan istediğini alma gibi soft skill ki bu lafı hiç sevmem gibi özelliklere ihtiyacınız var hatta daha küçük ölçekli yerlerde yukarda olmak için sağlam bir arkanız olması bile yeterli :D. Hadi diyelim büyük ölçekli bir holding veya firmadasınız , c level bile olsanız bir founder ya da yönetim kurulu tayfadan olmadığınız sürece gene o hayalinizdeki kişi olamazsınız. Çünkü geleceğiniz belirsiz, yarın bir maille postalanabilirsiniz veya işler kötü gider performanstan yollanırsınız. C level ı geçtim hadi çok istediğiniz bir şirkette çok istediğiniz takımda yazılımcı olarak işe alındınız. Emin olun o takımın lideriyle olan ilişkiniz belkide sizin o şirketteki geleceğinizi yüzde 70 etkiler. Yüzde 30 size bağlıdır. Şimdi diyeceksiniz ki benden iyisi yok :) Sizden iyisi dışarda emin olun tonla hatta yıllar geçtikçe kalifiye aday sayısı da artıyor daha dinamik daha taze beyinler geliyor onlarla rekabet edeceksin :)

Bana göre kariyer 21. yy en scam olayıdır. Kariyerden ziyade bir şirket için en önemli şey size ne kadar ihtiyaçları olduğudur. Hangi sorununa veya hangi ihtiyaça karşılık ordan para alıyorsunuz tamamen o şirkette varolma sebebiniz budur. Sakın kendinizi büyük görmeyin, bir tufan gelir nerde olduğunuzu şaşırırsınız :)

-Maaşınızın çok yükseleceğini sanmak:

Özel sektörde olduğun sürece ve tıpçı olmadığın sürece-tıpçıları ayrı tutuyorum.Çünkü dünyanın her yerinde ve her zaman diliminde tıpçılar her zaman daha iyi maaş alır ve daha iyi imkanları olur. Doğal insan hayatı- özel sektörde maaşları ülkenin ekonomik durumu belirler. En iyi firma en iyi pozisyondasın diyelim emin ol o durumda bile o verilen paranın karşılığını hayatını sömürerek alırlar:). Aklıma direkt mckinsey falan geliyor. Eskiden maaşları çok iyiymiş şu an piyasa ortalamasının üstünde ama çoğu insan tercih etmiyordu neden çünkü verilen para sağlığından stresten bulunduğun fedekarlığa değmiyor. Hele şu an zabıtaların 80k aldığı bir yerde yaşıyoruz. Birde yan haklarını duysanız :) Resmen ülkede komünizm hakim herkes yakın maaşlar alıyor. Kendi adıma net 125k alıyorum 2yıl deneyim ile. Ama kiram 25k zaten :D Adamlar yatarak 80 alıyor ve emin olun 10 15 yıllık adamlar managerlar taş çatlasa 200 alıyordur. Bu adamların çevre baskısından vs iyi muhitte kirada olduğunu düşün. 30 40 kira verse kaldı 140k zaten bana yaklaşıyor adam. Bu adamın çoluk çocuğu var kolej olmuş yıllık 600-1milyon. Kafadan 50k 60k gidiyor belki aylık Bu adamn manager olarak yaşadığı stresi ve alışık olduğu hayat tarzını kaybetme korkusuna da dikkat çekmek isterim. Bu yüzden değerlendirince tamamen köle sistemi olarak görüyorum. Aslında kariyerde ilerledikçe zorunlu bağlılığınız artıyor. Belki eskiden gelir adaletsizliği bu kadar değildi.Bu da büyük bir motivasyon kaybı demek.

Bu kadar konuştuk ne yapmalıyız?

• Hocam yazınızı iyice okudum ve asıl sizi rahatsız eden şeyin gelir adaletsizliği olduğuna karar verdim.Bunu kendinize yapmayın kendinizi başkalarıyla karşılaştırmayın mental olarak yorulursunuz.Sanıyorum ki bu arkadaşlarınızı instagram veya sosyal medyadan takip ediyorsunuz insanların hayatını sosyal medyadan takip etmeyin.

Sizin yaşınızda bu paraları kazanamayan on binlerce insan var sizin sizden iy gördüklerinize imrendiği gibi size imrenen on binler belki hepsi sizden daha kalifiye değillerdir ama emin olun aralarında sizden kalifiyelerde vardır.Türkiye veya başka bir ülke insanlar fırsat bulup değerlendirdikçe servet elde ediyor sizin şartlarınızda olmayan veya sizin fırsatlarınıza sahip olmayanlar vardır.Yani arışınız kendinizle olsun fırsatları iyi değerlendirseniz ne ala değerlendirmediyseniz bir sonrakine hazırlanmakta başka ne yapabilirsiniz geçmişle savaşmak niye.

Motivasyonunuz dışarda aramayın içinizden gelmedikçe bir şey yapamazsınız.Yapay zekanın hızla gelişmesiyle yüksek lisans programlarının değerleri düşüyor bunu göz önünde bulundurarak yl yapmak isterseniz yapın ama tavsiye etmem zorlu olabilir.

Onun yerine şirket içi eğitimler veya sizi eğitime gönderebilirlerse farklı alanlarda bile olur tecrübe kazanın.Fırsatlara hazır olun.Beklentilerinizi gerçekçi tutun.

Bu yazıyı ortalama altı bir üniversitede okuyan tembel sınıfta kalmış bir eee öğrencisi yazdı.

• Bazen insanların şanslı olduğunu düşünüyorum bende 30 yaşındayım evliyim. Bilgisayar mühendisliği okudum ve alanımda meslek lisesi mezunu olmama rağmen sizin gibi kendi alanımda iş hayatına kolay kolay yönelemedim. Gel gelelim başlangıçta ben defacto da çalışmış biri olarak ki burası çok iyidir   az ürün katlamadık sonrasında alan dışında 5 yıldan fazladır (ki biraz mühendislik sayılır en azından onu biraz ucundan yakaladım  ) çalışıyorum ve aldığınız maaşın yarısını bile şu ana kadar alamıyorum. Yerinizde olmayı çok ama çok isterdim. Yaşadığım sorunlardan ve dahası sıkıntılardan dolayı şu an kendi eski tecrübelerime bile sahip değilim ki bulabilseydim eminim ki daha iyi yerlerde daha tecrübeli şekilde çalışıyor olurdum kısaca arkadaşın dediğine çok samimi şekilde katılıyorum. Ben ve bu sıkıntıyı yaşayan bir çok insan vardır. Yani bende sizler gibi bazı konulara tanıklık ediyorum ama benim sorunum da tamamen kariyer olmasından ötürü beni bunlar pek etkilemiyor ancak kariyer konusunda yine yerimde sayıyor gibiyim ve bu beni çok yıpratıyor. Bence sizde buna çok takılmayın!.. Umarım daha iyi yerlerde olursunuz ancak çalıştığınız yerde eleman alımı varsa benide alabilirsiniz.. çok çok ciddi söylüyorum başlangıç yarı maaşa çalışırım.  

• Herkes gelir adaletsizliği olduğunu düşünüyor ama ilginçtir ki bazıları ( genelde kariyer sahibi kesim ) gelir farkının az olduğunu bazılarıysa ( genelde eğitimsiz kesim ) çok olduğunu düşünüyor . Konuda bahsettiğiniz doktorlar , mühendisler ve diğer eğitimli kişilerin kariyer yapması çok zor ve stresli bir süreç cidden . Umarım herkes hakettiğini kazanır özellikle de emek vermiş , hayatından fedakarlık etmiş kesim .

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İş hayatı...
    9 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.