Şimdi Ara

Isıtma sistemleri kökünden değişiyor mu? VECTA Isıtıcı (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
51
Cevap
0
Favori
33.053
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ewt arkdaşlar hem fikiriz...içten yanmalı motorlar konusu komplike bir konu dediğiniz gibi...ben verime örnek olarak verdim.şuan dünyada bütün arge verimi arttırmak yolunda çalışıyor...bu tür nanoteknolojik ısıtma ürünleri neden avrupada geliştirilmiyor americada geliştirilmiyor diyo insanlar...fakat şölede bi durum var avrupadada america dada zaten enerji sorunu diye birşey yok.adamların umrumda değil nükleer enerji kullanıyolar.evlerde tüm eşyalar elektrikli.özellikle patates american halkı.alın size fransa örnek dünyadaki en fazla nükleer enerji üretimi yapan ülke...şimdi bu ülkedeler ne diye bu ürünlere ar-ge yapsın.adamların çalışmaları farklı.bizim ülkede doğalgaz pahalı,elektrik pahalı,fosil yakıt çok pahalı....dediğim gibi bende bu vecta ısıtıcıyı açıkçası kullanmadım bilmiyorum ama Tv lerde bas bass yüzyılın ücadıymış gibi INFRARED le ısıtıyoruz diyip diyip insanları kandıran 3000watt lık ürününü 300ytl ye satan türk firmalarının ürünleri gibi olduğunu açıkçası zannetmiyorum.Zaten bu negatif durum üstüne geliştirilen bir ürün olduğunu düşünüyorum.

İçten yanmalı motorlardada 1.4 motordan 170hp veren vw lerin kesinlikle çok fazla yaktığını biliyorum :) tamamen para tuzağından başka hiçbirşey değil bence.zaten vw inde kullanıcı dostu olmamasından dolayı benimde uzak durduğum bir markadır.benim araçlarımda genel verim hesaplamam hacimxdevir dir...Mesela motosiklet hastasıyım ben birçok motosiklet değiştirdim...600cc lik 4silindir bir motosikletle 900cc 4silindir bir motosiklet kesinlikle aynı yaktığını depolarcaaa test etmeme rağmen gördüm.devirle yürüyen araçlar malesef çok yakıyor.torkla yürüyenler ise daha makul seviyelerde yakıtları.tabiki istanbulun berbat iş çıkış saati ve haftasonu trafiği haricinde.

Bu ısıtıcı olayına sadece enerji olarak bakıyorsunuz.eski takoz döküm radyatörlerle yeni üretilem aluminyum çok kanatlı radyatörler aynı performansımı veriyor sizce?bu kanatçıkların işlemciler için satılan zerotherm,zalman bakıt bloklardaki kadar ince kanatçıklar olduğunu düşünün birde.bu durumda ortama ısının çok daha hızlı verileceği ortada.nekadar hızlı iletim okadar verim demektir.o ısı elinde sonunda iletilecektir diye birşey söz konusu değil.malzeme kendi bünyesinde ısı absordsiyon özelliğine sahiptir...yukarıdaki arkadaşın dediği gibi poliüretan köpükle kaplı bir soba yapın yakınn bakalımmm o enerji nasıl havanıza iletilecek...dikkat ederseniz eskiden evlerdeki kalorifer tesisatlarında demir borular kullanılıyordu.daha sonra termoplastik bir malzemeyle değiştirildi o borular korozyon sebebiden dolayı.şimdi o plastik borular bulunduğu mekana extra bir ısı katkısında bulunamıyor.ama eski demir boruların geçtiği oda diğer odalara göre çok daha sıcak oluyordu.ısı kaynağında yüzey alanı nekadar büyükse ısıtma verimide okadar yüksek...aynen işlemci soğutucularında çok kanatçıklı yapıyla ısı transferini arttırıp soğutma verimini arttırmak gibi...maksimum ısı verimi için maksimum hızlı taşınım gereklidir.çünkü bu arada biyandan odada zaten ısı kaybı vardır.siz birim zamanda nekadar fazla ısı verirseniz oda sıcaklığınız okadar yükselir.alınan enerji=verilen enerji hesabıyla gerçek hayatta verim hesabı olmaz bence ancak kağıt üstünde olur.Taşınım olayları başlı başına çok geniş ve farklı bir konudur.örnek vermekle bitmez...nerdenmi biliyorum bunları malzeme mühendisliği okuyorum çünkü,kuramsal fizikçi değilim o yüzden farklı bakış açısının sebebi bu...Nanoteknolojininde nimetleri bulunmakla bitecek gibi değil...daha piyasaya hiç yansımadı diyebiliriz.çünkü diğer ülkeler nanoteknolojiyi ilk önce tıp için geliştirmekteler.daha sonra ürünlere yansıyacak...Bırakalım türkiyedeki mühendislerde nanoteknolojiyi gündelik ürünlerimizde kullansınlar,uygulasınlar,bizde nimetlerinden faydalanalım...Ufo firması yok yere 1milyon dolar ARGE harcayıpta nanoteknolojiyi ısıtıcılara yansıtma gibi bir masrafa girmemiştir heralde.gerçi daha o ürünleri göremedik :)

Şölede farklı bi örnek vereyim açıkçası ilgimi çok çekti oyüzden yazıyorum :) bildiğimiz demir elementi bir kütle halindeyken hatta mikro yapıda toz halindeyken bile herhangi bir ateşlemeyle falan tutuşmuyor.fakat nanoboyutta demir elementi en ufak bir kıvılcım altında yanma gösteriyor.metallerin bu nanoboyuttaki farklı davranışlarından dolayı katı yakıtla çalışan içten yanmalı motor geliştirildi.hatta nanometal yanma sonucunda fosil yakıttan daha yüksek bir enerji çıkarımı elde etti...fakat bir problem var oda yanan metalin yok olmaması.kütle aynen duruyor ve extra bir prosesle tekrar yanmaya hazır hale geliyor.yapılan testte katı yakıtla yol alan otomobilde ağırlık azalması olmuyor ve fosil yakıta göre daha ağır bir yük biniyor yakıt dolayısıyla...avantajları olduğu gibi dezavantajlarıda var...herşey böyle...doğada kusursuz malzeme malesef yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bikerboy -- 8 Ocak 2009; 19:37:35 >

• Bir sürü laf edilipte hiçbir şey söylememe sanatını görüyorum burada. Isıtıcı konusunda söylenenler UFO için söylenenlerle aynı. Bir sürü bilimsel(?) laflar edilip somut hiçbir şey söylenmemiş bence. Sonuçta milyonlarca vatandaş hala kandırılmaya devam ediyor ve mağazaların içi dışı benzer ürünlerle dolu, satışa devam ediliyor.
    Radyatör konusuna gelince; mevcut radyatörünüzün alanını %30 artırın odanızın sıcaklığını kabaca %30 daha hızlı artırırsınız. Bahsedilen radyatörde belki bunu sağlayabilir, bu mümkün. Ama, bundan sonrası doğru değil. Radyatör odaya verdiği ısıyı kombiden ister, kombi de daha çok gaz yakar. Yani ısı tasarrufu diye birşey yoktur. Bu kadar basit. Tamamen yalıtılmış bir radyatör odayı ısıtır mı demiş birisi. Kardeşim tamamen yalıtılmış radyatör odayı ısıtamaz ama ısı da harcamaz ve dolayısile kombidende bir şey istemez. Dolayısile gaz harcaması da sıfır olur.
    Yoktan var etmek allaha mahsustur. İmzanızda allah adını kullanarak gerçek olmayan şeyler söylemeyiniz.

• Araştırmalarınız için teşekkürler, güzel noktalara değinmişsiniz, ancak bazı noktaların da arasını doldurmak gereği hissetmekteyim.

Plastik borular ile beraber konvektör tipi ince yaprak aluminyum radyatörlerin kullanılması ve konveksiyon ile beraber, dolaşımdaki suyun sıcaklığı oda sıcaklığına eşit olana kadar ısıyı verebilen daha verimli ileticiler kullanıyorlar. Tabi ısınma daha hızlı oluyor. Günümüzde inşaatlarda ekseriyetle
    bu tip ısıtma sistemi döşüyorlar. Tabi pik radyatör ve çelik borular gibi korozyona maruz kalmamaları da aytı bir güzellik.

Ancak ısıtılması gereken hava kütlesi, yine aynı hava kütlesi olduğundan ötürü, yine gereken ısının verilmesi için brülör, kombi vs. tesisat, yine aynı miktar yakıtı yakmak zorundadır. Pik döküm bir radyatörün tek farkı, ısıyı "daha geç" iletmesidir.

Ama kalın demir radyatör kullanınca da, sanıldığı gibi odaya verilmeden dönen sıcak suyun ısısının ziyan olması (şayet borular yalıtımlı ise) sözkonusu değildir.

Bu durumda kazanlarına tekrar "sıcak su" dönen brülör, kombi gibi kalorifer tesisatları, zaten kazandaki su sıcak olduğundan ötürü, termostat aracılığıyla ısıtma işlemini keser, kazan suyundaki sıcaklık 40 santigrada düşene kadar bekler ve tekrar ısıtma sistemini açtıklarında da 55 santigrada ulaşana kadar ısıtırlar. Dolaşımdaki suya da bu sıcaklık, cebri devridaim (kapalı devre güç uygulamalı pompalama) ile ulaşır.

Bu yüzden illa ki "radyatör tipini aluminyum konvektör olarak değiştirin", şeklinde ilanlar yerine, "ısı kaybını azaltmak için yalıtımınızı iyi yaptırın" cinsinden duyurular görürsünüz.

Ya da evler gitgide ufalırken, mühendis ve müteahhitler, dinamik hesapta ciddi malzeme ve yalıtım masrafları yapmak ve yine kocaman ağır radyatörler koymak yerine, otomobillerdeki soğutma suyu radyatörlerini kullanıp, arkasına da bir fan koyarak, çok daha etkili, kompakt soğutma düzenekleri elde edebilirlerdi.

Yakıt olarka metal konusuna gelindiğinde de, Oksidasyon sonucu demiroksit zerrecikleri etrafa saçılır, yokolmaz, ama demiri tekrar kullanmak için tekrar ısıtmak ve nano boyutlara eriştirmek için buharlaştırarak, yeniden okside etmeden damıtmak için oksijensiz ortamda sogutularak toplanmasını sağlamak gibi gereksinimleri de var ki, bu da bir ısı veren yakıt olarak metal kullanıldığında, verilen enerjinin geri kazanımı için çok pahalı ve uzun süren bir süreç gerektirir.

Ama üretim sürecinde değişik açılımlara varabilirlerse, mesela demir oksit kütleyi, nano parçacıklara mekanik olarak ulaştırıp, ısı değiştiricileri vasıtasıyla jeotermal veya güneş yoluyla tekrar ısı değişimini yapmayı becerebilirler ve bahsettiğim çok yüksek enerji gerektiren geri dönüşüm işlemlerini yapabilirlerse, dıştan yakmalı güç ünitelerinde (buhar türbinleri, dev stirling motorları gibi) geleceğin sanayi yakıtı doğmuş olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Acharad -- 8 Ocak 2009; 21:29:37 >

• arkadaşlar bu alet hakkında benim anlamadığım bişey var kendi başına ısıtıyor dimi bu yoksa yanında ısı kaynağı mı olması gerekiyor
  • Şu anda 1000W'lik klima ile 1000W'lik rezistanslı bir ısıtıcıdan daha iyi ısındığımı biliyorum.
    Gerçi mersinde kombiye falan pek gerek kalmıyor.
  • Klimanızın Watt değerince değil, BTU değerince ısınır /serinlersiniz.

1 watt = 3.6 BTU ya eşittir.

Mesela 18000 BTU luk klima, 1200Watt harcar, ama 5000 Wattlık ısıtıcı/ termal soğutucu gibi görev yapar.
  • @Acharad: Hocam, "Klima yoktan enerji mi üretiyor?" gibi bir sorunun gelmesi yakındır. Ben bunu kime anlatsam bana aynı soruyu soruyor da, o yüzden uyarayım dedim. Isı pompası formüllerini hazırla
  • quote:

Klimanızın Watt değerince değil, BTU değerince ısınır /serinlersiniz.

Vatandaş BTU'e değil, elektrik sayacındaki kW/h'a bakar :)
  • hesaplamalar doğru veya yanlış, asıl bu aletin muadili ile karşılaştırmanız lazım
    iç ortam dış ortam yalıtım gibi şeyler her yere göre değişiceğinden ve bu değişken aynı ortamda 2 ısıtma cihazınıda aynı şekilde etkileyeceğinden elinize bi radyatör bi vecta alırsın bakarsın ne kadar harcio ne kadar isitio .. bence çok geliştirilebilicek ve bambaşka yerlerde kullanılabilicek bir olay... zaten bor un yavaş yavaş hayatımıza giriceği açık ve nettir... (bkz vestel pilleri)
  • quote:

Orjinalden alıntı: vasago

quote:

Klimanızın Watt değerince değil, BTU değerince ısınır /serinlersiniz.

Vatandaş BTU'e değil, elektrik sayacındaki kW/h'a bakar :)

Kompresör motorları da rezistanstan daha az "Watt" yakar....
  • 400.000 adet talep edildiği söyleniyor.Günlük 5000 adet üretim kapasiteleri varmış.Geçen sene ısıtıcıların %25'i vecta olsaymış.Keban barajını tekrar yapabilecek kaynağı kazanabileceklerini söylüyorlar.

Alıntı:15.01.2009 Milliyet gazetesi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shazneci -- 16 Ocak 2009; 22:38:20 >
  • bu topic 7 sayfaydı dun nooldu da boyle oldu

hazır bu hale gelmisken 2 kalem laf edim.

vecta ise yararmı yaramazmı bilmem ama gecen 7 sayfada insanların en cok takıldıkları yanlıs nokta suydu, butun elektrikli ısıtıcılar 100 de 100/99 verimle calısır gercegi.

evet arkadaslar elektrikli ısıtıcı aldıgı gucu tamamen ısıya cevirir fakat, tek rezistanslı ve fanlı bir ısıtıcı, 3 rezistanslı ve fansız bir ısıtıcıdan daha cok ortamı ısıtır. yani ısıtıcının yapısı yaydıgı ısı miktarını degistirebilir

vectanın kılcalları da alttan havayı alıp sirkule edcek sekilde dizayn edilmis gibi geldi, bide su boru hikayesi var(silinmeden once biri gitmis orda gostermisler, hemen ısınıyomus) buda dogru ise nispeten daha kucuk rezistans metali ısıtacaktır. gibi bi mantık cıkıyo.

toparlarsak adam derse iste 3 rezistanslı soba(fansız) birim zamanda su kadar elektrik cekti ve bu kadar ısıttı biz birim zamanda bu kadar elektrik cektik bu kadar ısıttık derse, veya x marka infrared su kadar elektrik cekti bu kadar ısıttı(infraredler bar, dukkan ıvır zıvır icin 10 numara urun ama ev icin bes para etmez bir urun) hayal kırıklıgını ugriycam, ve bu 100 de 80 in nerden geldigi belli olacak.

neyse ortada kocaman bi iddia var 40 liraya bir oda ısınacak umud ediyorumki bu gercektir...

su 5 inde cıkacak, 10 unda cıkacak, 15 inde cıkacak, oldu 19 sanırsam en son, bu durum cok sinir bozucu, zaten kısı yarıladık adamlar kac senedir arge yapıyomus kıs basına yetistirememisler cooook amator izlenimi yaratıyolar neyse kısmet. cok konustum kusura bakmayın.

• Nanoteknoloji popüler oldu ya her şeyin başına nano lafını taktın mı çok yeni teknolojik bir şey yapmış gibi millete yutturabiliyorsun. Dikkatli yaklaşmak lazım, %80 enerji tasarrufu demek devrim demek ve unutmamak lazımki bu kadar büyük iddalarla ortaya çıkan ürünler genellikle lafta kalıyor.
  • %80 tasaruf hayaldir.test şartlarıyla oynarsın o zaman olabilir insanlar kandırılmaya çalışılıyor kanımca
  • Kanıtlasınlar, tüm malvarlığımı bağışlarım

Vecta markalı sobaların yüzde 80 enerji tasarrufu sağladığı yönündeki kampanyaya UFO'dan tepki geldi.

UFO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdullah Yeşil, Vecta markalı sobaların, moleküler ısı transferi sistemiyle yüzde 80 enerji tasarrufu sağlaması halinde UFO'nun tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı'na bağışlamaya hazır olduklarını belirtti.

Yeşil, yaptığı yazılı açıklamada, moleküler ısı transferi sistemiyle enerjiyi verimli kullandığını iddia eden Vecta markalı sobaların, “devrim yaratmak bir yana, tüketiciyi yalan iddialarla yanılttığını ve kandırdığını”, “termodinamik yasalarına ve Enerjinin Korunumu Kanunu'na aykırı bir sav ile halkı kandırmaya çalışan Baytek adlı firmanın yalanlarına karşı tüketiciyi korumak gerektiğini” ileri sürdü.

“Metalin ısıyı hızla iletmesinin enerji tasarrufu sağlaması ile hiç bir bilimsel ilgisi olamayacağını” savunan Yeşil, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Termodinamiğin birinci yasası olan enerjinin korunumu prensibine göre, enerji yoktan var edilemez ve var olan enerji yok edilemez. Gerçek olan, 1 kW elektrik enerjisinden 860 kcal ısı enerjisi elde edilebileceğidir. Bu bağlamda 1 kW'lık değer, 860,42065 kcal oranına eş değer ise, söz konusu ürünlerle, mevcut ısıtıcılara göre yüzde 80 enerji tasarrufu elde edilemez. Verilen reklamlarda ve yayınlarda 1 kW elektrik enerjisinden 4.300 kcal ısı elde edilebildiği iddia edilerek tüketici yanıltılıyor ve kandırılmaya çalışılıyor.

Bir malzemenin ısıl iletkenliğinin yüksek olması, enerji tasarrufu sağlayacağı anlamına gelmez. Bir cihazın veya ısıtıcının materyallerinin ya da kullanılan malzemesinin değiştirilmesi, enerjinin korunumu kanununu değiştirmez. Bu yalan ve bilime aykırı olan durum ile kamuoyu ve insanlar kandırılmaktadır. Vecta markalı sobalar, moleküler ısı transferi sistemi ile yüzde 80 enerji tasarrufu sağlıyorsa, UFO'nun tüm mal varlığını Mehmetçik Vakfı'na bağışlamaya hazırız.”

Ürünün henüz piyasaya çıkmamasına karşın ortaya konulan iddiaların akademik belgelerle açıklanması ve ispatlanması gerektiğini belirten Yeşil, reklamlarda Türk Standartları Enstitüsünün (TSE) adının geçtiğini, “TSE'nin böyle bir durumdan habersiz olduğunu” savundu.

Yeşil, bazı reklam ve haberlerde TSE'nin referans olarak gösterildiğini, dünyada ve Türkiye'de yaşanan ekonomik krizin yarattığı güvensizlik ortamında vatandaşın daha hassas olduğunu ve tüketicilere yalan söylemenin kişi, firma ve kurumlara büyük zararlarla geri döneceğini kaydetti.

VECTA NE İDDİA EDİYOR?

Geçtiğimiz hafta düzenlenen bir basın toplantısı ile tanıtımın yapılan Vecta markalı sobaların tanıtım broşüründe, "Gördüğü yüzeyi değil, bulunduğu mekânın tamamını ısıtır. Diğerleri belli bir açıda ve sadece siz önünde durduğunuzda sizi ısıtıp ışıklarının ulaştığı alan kadar yerleri ısıtırken, VECTA mekânın neresinde olursanız olun sizi ısıtır. Çünkü enerjiyi aldığı andan itibaren bulunduğu ortamı ısıtmaya başlar. Kullanılan “Heatpowercell” (Moleküler Isı Transfer Sistemi) sayesinde ısıyı hızlı ve homojen olarak bütün mekâna yayabilme yeteneğine sahiptir. Yüzde 80’e varan ekonomi sağlar. Eskiden ödediğiniz faturanın yaklaşık beşte birini ödersiniz" ifadesi bulunuyor.

• eğer ufo yönetim kurulu başkanı böyle bir açıklama yapmışsa bu vectanın onları çok rahatsız ettiğini ve endişelendiğini gösterir. yani demekki hakikaten bu vekta ortalığı fena karıştıracak
  • quote:

Orjinalden alıntı: tave03

eğer ufo yönetim kurulu başkanı böyle bir açıklama yapmışsa bu vectanın onları çok rahatsız ettiğini ve endişelendiğini gösterir. yani demekki hakikaten bu vekta ortalığı fena karıştıracak

bence böyle düşünmemek gerek
    adam o kadar emin vecta ürününün söylendiği gibi %80 tasarruf sağlamadığı
  • arkadaşlar, zaten mantık olarak %80 tasarruf şaka gibi bir iddiaydı.

%20-30 falan dense bir derece anlarımda; %80 nedir yahu?!

Ayrıca Abdullah Yeşil'in açıklamalarındaki bu güvende herşeyi net bir şekilde ortaya koyuyor. Öylece kamuoyunun karşısına çıkıp "Eğer Vecta'nın iddiası doğruysa tüm mal varlığımızı TSK'a bağışlayacağız!" diyebilmek pekte kolay birşey değil!
  • haklısınız zaten bende okadar tassarruf sağlayacağına inanmıyorum. ama ufo gibi büyük bir şirketin yönetim kurulu başkanının belli bir markayı hedef alarak açıklama yapması bunu bence kanıtlar
    quote:

Orjinalden alıntı: apuskal

quote:

Orjinalden alıntı: tave03

eğer ufo yönetim kurulu başkanı böyle bir açıklama yapmışsa bu vectanın onları çok rahatsız ettiğini ve endişelendiğini gösterir. yani demekki hakikaten bu vekta ortalığı fena karıştıracak

bence böyle düşünmemek gerek
    adam o kadar emin vecta ürününün söylendiği gibi %80 tasarruf sağlamadığı

• ufo güneş gibi ısıtacak mışşş cebimi ısıttı cebimi yalancılar
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.