Şimdi Ara

İşlemci seçimi ve PCIe 4.0 sorunsalı...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
2.581
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yeni bir pc topluyorum ve araştırmalarım sonucu işlemci olarak i7 10700K almaya karar vermiştim. Anakart olarak ise MSI MAG Z490 Tomahawk modelinde karar kıldım. Fakat aklıma takılan bir konu var. Bildiğim kadarıyla bu anakart pcı 4.0e destekliyor. Fakat bu özelliği kullanabilmek için 11.nesil intel işlemcileri gerekecek (rocket lake). Sonuç olarak eğer ben ilerde nvidianın yeni 3000 serisi ekran kartlarına geçiş yapmak istersem aynı zamanda işlemcimide rocket lake'e geçerek değiştirmek zorunda mı kalacağım? Eğer durum böyleyse işlemci değişimi yapmak zorunda kalmadan 3000 serisi bir ekran kartını kullanabilmek için Ryzen serisi ve x570 anakartlarınamı yönelmeliyim? yoksa bu konu ekran kartı konusunda tamamen bağımsız mı? Tam sisteme karar vermişken bu konu aklıma takıldı ve sistemi en geç bir iki gün içerisinde toplayacağım yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

• Hocam cevabın için teşekkür ederim . Siz konusu videoyu izledim. Burdada bahsedildiği gibi ryzen 3000 işlemcileri bu konuda destek veriyor. Aklıma takılan asıl konu 10700k bu konuda sıkıntı çıkarır mı? Yani ben bu islemcinin yanina ilerde yeni nesil nvidia 3000 serisi bir ekran karti takarsam sıkınti yasarmiyim ?Dh deki z490 nın pci e 4.0 desteğiyle ilgili bir haberde şöyle bir cümle gördüm.
    Comet Lake(10.nedil) işlemcisi Z490’lı anakartta kullanıldığında PCIe 4.0 hızlarına erişilemeyecek. Bunun için Z490’ın Rocket Lake(11.nesil) işlemcisiyle kombine edilmesi gerekecek.

Bu cümle kafamı karıştırdı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi romansoldier2901 -- 8 Temmuz 2020; 2:49:11 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • romansoldier2901 R kullanıcısına yanıt
    O konudan bir alıntı paylaşıyorum.
    "Madem PCIe 4.0 slotumuz var, ben de yanına yine PCIe 4.0 destekli AMD Radeon 5700XT taktım. Taktım da değişen ne? Bu ekran kartını PCIe 3.0 destekli bir anakarta taksam aynı performansı alır mıydım? Evet aslında arkadaşlar, aynı kart bi’ PCIe 3.0 ve bir de 4.0 modunda çalıştırıp yaptığım oyun testlerinde 4.0 %1 civarında ekstra performans sağladı. Zira daha PCIe 3.0’un 32GB/saniye bant genişliğini zorlayabilen bir ekran kartı yok, PCIe 4.0 ise 64GB/saniye destekli, dolayısıyla ortada artan bir potansiyel var ama potansiyeli kullanabilecek bir ekran kartı henüz yok."

pcie 3.0'ın hakkını veren bir ekran kartı henüz piyasaya çıkmadı deniliyor konuda, paylaşılan fps değerlerinede hata payı ölçüsünde değerlendirebilirsiniz (1fps). pcie 4.0'ın hakkını verecek bir ekran kartı ne zaman çıkar bilinmez, belki nvidia 5000 serisi olur belki 6000 serisi, o yüzden anakart alırken (ekran kartı konusunda) pcie hususunda takılmanıza gerek yok. Video render vb işleri yapan arkadaşlar pcie 4.0 kullanan ssd'ler sebebiyle tercih edebilir ama o ayrı bir konu.

• ekran kartı için pcie4 gerek yok ama pcie4 ssd isterim dersen amd tercih etmelisin.ben 3 ve 4 arka arkaya kullandım abartı bir fark yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yoizhik

O konudan bir alıntı paylaşıyorum.
    "Madem PCIe 4.0 slotumuz var, ben de yanına yine PCIe 4.0 destekli AMD Radeon 5700XT taktım. Taktım da değişen ne? Bu ekran kartını PCIe 3.0 destekli bir anakarta taksam aynı performansı alır mıydım? Evet aslında arkadaşlar, aynı kart bi’ PCIe 3.0 ve bir de 4.0 modunda çalıştırıp yaptığım oyun testlerinde 4.0 %1 civarında ekstra performans sağladı. Zira daha PCIe 3.0’un 32GB/saniye bant genişliğini zorlayabilen bir ekran kartı yok, PCIe 4.0 ise 64GB/saniye destekli, dolayısıyla ortada artan bir potansiyel var ama potansiyeli kullanabilecek bir ekran kartı henüz yok."

pcie 3.0'ın hakkını veren bir ekran kartı henüz piyasaya çıkmadı deniliyor konuda, paylaşılan fps değerlerinede hata payı ölçüsünde değerlendirebilirsiniz (1fps). pcie 4.0'ın hakkını verecek bir ekran kartı ne zaman çıkar bilinmez, belki nvidia 5000 serisi olur belki 6000 serisi, o yüzden anakart alırken (ekran kartı konusunda) pcie hususunda takılmanıza gerek yok. Video render vb işleri yapan arkadaşlar pcie 4.0 kullanan ssd'ler sebebiyle tercih edebilir ama o ayrı bir konu.
    Aslında benimde pc yi toplama sebebplerimden birisi blenderda 3d modelleme yapacak olmam. Fakat benim için final render süresinden çok viewport performansı önemli olduğundan intel tercih etmiştim. Fakat öte yandan hem gelecekteki ekran kartı değişimi hem de şu anki pcıe 4.0 ssd kullanım isteği Ryzene mi yönelsem sorusunu sordurttu bana :(

• viewport perfomansı konusunda pcı 4 ssd ler bariz bir fark yaratır mı sorusu ortaya çıkıyor şimdide.Ya da o yatırımı rami 32GB yaparakmı değerlendirmek gerekir? Ya da intel alıp ilerde 3000 serisi bir ekran kartı alsam bile pcıe 3.0 da çalıştırmanın çok da bir eksisi olmaz mı dersiniz? O konuda görüşünüz ne olur arkadaşlar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi romansoldier2901 -- 8 Temmuz 2020; 11:52:7 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    forumda viewport dediğini kullanan olduğunu sanmıyorum ama sayısal olarak söyleyeyim pcie4 ssd olursa 5000 pcie3 samsung olursa 3500 hız.bilmiyorum o dediğin işte bu kadar hız farkı ne kadar farkeder?nvidia 3000 serisinin de pcie4 geleceği açıklanmadı benim bildiğim.32gb ram alsan iyi olur yalnız o kadarını biliyorum.burada amd alanlar daha çok oyun için ama yapacağın iş çok çekirdek gerektiriyorsa 12/24 veya 16/32 amd alabilirsin intel'de karşılığı yok X serisi bakman lazım çok çekirdek için intel'de.amd'nin de threadripper diye bol çekirdekli modelleri var 32/64 64/128.

www.vatanbilgisayar.com
    AMD Ryzen Threadripper 3990X Socket sTRX4 2.9 GHz 256MB 280W 7nm İşlemci - Vatan Bilgisayar
    https://www.vatanbilgisayar.com/amd-ryzen-threadripper-3990x-socket-strx4-2-9ghz-4-3ghz-256mb-280w-7nm-islemci.html

www.vatanbilgisayar.com
    AMD Ryzen Threadripper 3970X socket sTRX4 3.7GHz-4.5GHz 128MB 280W 7nm İşlemci fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da
    https://www.vatanbilgisayar.com/amd-ryzen-threadripper-3970x-socket-trx4-3-7ghz-4-5ghz-7nm-islemci.html

• quote:

Orijinalden alıntı: romansoldier2901

viewport perfomansı konusunda pcı 4 ssd ler bariz bir fark yaratır mı sorusu ortaya çıkıyor şimdide.Ya da o yatırımı rami 32GB yaparakmı değerlendirmek gerekir? Ya da intel alıp ilerde 3000 serisi bir ekran kartı alsam bile pcıe 3.0 da çalıştırmanın çok da bir eksisi olmaz mı dersiniz? O konuda görüşünüz ne olur arkadaşlar?
    Pci-e 4.0 destekli bir z490 + 32gb ram + 10400f işlemci ile başlayın..

11. Nesil işlemcinin tepe modeline geçersiniz.

Yada direkt 3900x ile amd sistem toplayın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Timeguard -- 8 Temmuz 2020; 12:22:29 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Threadripperlar aşırı pahalı maalesef..şu anda benim için intel daha önde ve işimi görecek taraf fakat benim kaygım geleceğe de yönelik bir sistem olması. nvidia 3000 serisi ile ilgili şu linktepcıe 4.0 desteği vereceği yazıyorhttps://www.technopat.net/2020/03/13/nvidia-ampere-ve-rtx-3000-serisine-iliskin-tum-detaylar/

ileride pcıe 4 desteği veren bir ekran kartının 3.0 a kullanılması ne derce darboğaz yaratır o korkutuyor beni

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi romansoldier2901 -- 8 Temmuz 2020; 12:43:25 >
  • Arkadaşlar kafama devamlı sorular takılıyor. Örneğin 10700K ve MSI pcıe 4.0 destekli anakart aldım diyelim ve bu anakarta pcıe 4.0 nvm m2 ssd taktım. İşlemci pcıe4 desteklememesi sebebiyle ssd den pcıe 4 performansını eksiksiz alabilirmiyim?
    Oncelikle ekran karti icin kafanizda soru isareti olusmasin. 2080 Ti bile su an PCIE 3.0 kullaniyor ve limitine yakin dahi degil. Yeni gelecek olan 3080 Ti bile PCIE 3 limitine yaklasir mi supheli. Sisteminiz PCIe 3 olsa bile ekran karti ne alirsaniz alin performans kaybi yasamazsiniz.

SSD konusunda ise bildigim kadariyla PCIE 4 destekli NVMe SSD taktiniz, anakartta destek olsa dahi islemci de destek yoksa PCIe 3 limitinde kullanabilirsiniz. Acikcasi bu limitin de gayet yeterli oldugunu dusunuyorum. Teorik hiz farklari icin size asil faydayi saglayacak olan islemciden vazgecmeyin. Kullandiginiz programda 3900x mi daha iyi yoksa 10700k mi daha iyi diye bakin, ona gore karar verin.
  • Yoizhik kullanıcısına yanıt
    Zamanında AGP'ye geçilirken de bu dediğinizin aynısını söylerlerdi, PCI neyinize yetmez ne gerek var, AGP bant genişliğine henüz kimse ve oyunlar/uygulamar hazır değil vs. :)
    Diğer arkadaşın da değindiği üzere bu teknoloji yeni ve daha gelişmiş, daha geniş veri aktarım hacmi ve hızına sahip.
    Arada fark görüp görmemek konusuna gelindiğindeyse, bir sonraki nesil CPU'yu almaya da gerek yok esasında, vaat ettikleri ve verdikleri performanslar ortada...

Sözün özü, hali hazırda pci 3 tabanlı bir sistem kullanan kişiler için geçmeye gerek yok, elbette disk performansı sorun değilse ve en son teknoloji 5000 mb civarı veri aktarabilen m2 ssd almayı düşünmezse.

Yeni sistem kuracak ve orta ve uzun vadede değiştirmeyecek birine ise pci 4 tabanlı sistem almasını tavsiye ederim, birkaç yıla kalmaz standart olacaktır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi QuasarFX -- 8 Temmuz 2020; 20:54:39 >
  • Sonuc olarak su anda aralarında ciddi bir fark yok.Fark acılacak olursa mecbur 11. Nesil Intel alacaksınız tabii o da kesin PCİ 4.0 destegi ile gelecekse...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.