Şimdi Ara

İşlemci Soğutucusu: Thermaltake Frio

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
2.324
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Az önce vatandan şu işlemci soğutucusunu aldım:http://www.vatanbilgisayar.com/So%C4%9Futma%20Sistemleri/thermaltake-cl-p0564-frio-intel-lga77511561366-&-amd-am2am2+am3-islemci-sogutucu/productdetails.aspx?I_ID=46882
    Sizce nasıl?

Soğutucu iyi hoş fakat kafama takılan detaylar var. Birincisi oyun oynarken, 3d mark testinde filan işlemcinin 80 dereceye çıktığını bile görüyorum. Normal kullanımda 25-30 derece anca...

İkincisi ve en önemli sorun: Bu soğutucuyu taktıktan sonra aşırı bir gürültü oluşmaya başladı. Normalin iki üç katı! Bilgisayarı sürekli açık tutan birisi için bu ses büyük bir problem. Böyle bir pürüzü hiç düşünmemiştim... Aceba fanın dönme hızını yada başka bir detayını mı değiştirsek, ne yapsak...?

Sistem henüz yeni toplanmıştır. Özellikler:
    quote:

INTEL Core i5 2500K Soket 1155 3.3GHz 6MB Cache 32nm İşlemci
    Asus P8Z68-V LE Intel Z68 Soket 1155 DDR3 2200MHz (O.C.)
    ZOTAC GTX570 Synergy GDDR5 1280MB 320Bit Nvidia GeForce DX
    GSKILL 8GB (2x4GB) Sniper DDR3 1600MHz CL9 Dual Kit Ram
    SEAGATE 3.5inç 500GB Barracuda Sata 3.0 16MB Cache 7200Rpm
    COOLER MASTER HAF 912 PLUS GX 80PLUS 750W MidT ATX SİYAH KASA

Ek: Yönetici; konuyu "Sesizleştirme" bölümüne taşır mısınız?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 4 Aralık 2011; 22:21:39 >

• O soğutucu için 80 C fazla görünüyor.Daha düşük olması lazım.
    Termal macunu doğru şekilde sürdüğünüze eminmisiniz.

Ses konusuna gelirsek, anakart bios unda Monitor Menu başlığı altında CPU Q-Fan Control [Enabled] ve Cpu Fan Profile i [Standart] dan [Silent] a getirin.
    Bu sesi biraz daha azaltacaktır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Iron Mask

O soğutucu için 80 C fazla görünüyor.Daha düşük olması lazım.
    Termal macunu doğru şekilde sürdüğünüze eminmisiniz.

Ses konusuna gelirsek, anakart bios unda Monitor Menu başlığı altında CPU Q-Fan Control [Enabled] ve Cpu Fan Profile i [Standart] dan [Silent] a getirin.
    Bu sesi biraz daha azaltacaktır.

80 derece olması benide çok şaşırttı. Vatandaki teknik serviste sürdüler macunu. Bende aynı şeyi söyledim onlara ama "yok ondan değildir" dediler. Bencede macunu yeterli sürdüler ama...

Biostan o ayara bakacam hocam. Peki o şekilde yaptığımızda işlemci için olumsuz bir durum söz konusu olur mu? Ekstrem işlerle uğraşmıyorum. Kullandığım 3-6 program var. Ve son çıkan oyunları oynarım
    Bu sese dayanılmaz ama...

• Görmeden doğru veya yanlış sürülmüş demem doğru olmaz.
    Çünkü işini iyi yapan elemanlar olduğu gibi baştan savma yapanlarda çıkabiliyor.
    Belki de en ucuz macun kulanıldı bu bile yükte 5 - 8 C gibi farklar oluşturabiliyor.
    Sonra bir ara kontrol eder ve kendiniz kaliteli bir macun kullanırsınız hem içinize sinmiş olur.

Silent moda alırsanız işlemciniz zarar görmez.Sadece 3-4 C daha sıcak çalışır.
    Zaten kış aylarındayız sorun olmaz.
  • Stok fanla bile 80C'ye ulaşması çok zorken hayvan gibi Frio ile ulaşması hiç normal değil. Vatan PC'ye güven olmaz, bence de termal macun ile ilgili bir sıkıntı var.
  • quote:

Hocam bu dediklerinizi aynen yaptım hatta altında başka bir tane daha fan menüsü vardı onuda slient yaptım ama seste değişim olmadı.
    Cpu Fan Profile kısmının hemen üzerinde RPM değerleri menüsü var. Şu anda 600 RPM seçeneği seçili. Onu mu aşağı çeksem? Kaç yapsam uygundur?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dovahkiin

Stok fanla bile 80C'ye ulaşması çok zorken hayvan gibi Frio ile ulaşması hiç normal değil. Vatan PC'ye güven olmaz, bence de termal macun ile ilgili bir sıkıntı var.

Şu anda bilgisayarda ektradan açık hiç program yok. Durum şu. Oradaki 83 derece değeri nedir?:

Birazdan kararlılık testi sonuçlarınıda paylaşırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 4 Aralık 2011; 23:10:34 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Thermaltake notebook soğutucu
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • o 600 rpm e dokunmasanız daha iyi.
    Şöyle yapın dediğim ayarı [Silent] yapmıştınız fark olmadı dediniz.
    Onu [Manual] yapın ardından CPU Fan Max. Duty Cycle [%100] den [%50] ye getirin
    CPU Fan Min. Duty Cycle [%20] den [%10] getirin.

Tabii bu değişikliklerden sonra benchmark testi yapmasanız iyi olur.
    Amaç günlük kullanım için sesi azaltmak.
    Sıcaklıklar fazla artarsa şayet, bunları ilk değerlerine getirirsiniz.
  • Çekirdekler o kadar soğukken . CPU nun o dereceyi göstermesi. Temp. okuyucu ile ilgili bir soruna işaret sanırım.
  • quote:

o 600 rpm e dokunmasanız daha iyi.
    Şöyle yapın dediğim ayarı [Silent] yapmıştınız fark olmadı dediniz.
    Onu [Manual] yapın ardından CPU Fan Max. Duty Cycle [%100] den [%50] ye getirin
    CPU Fan Min. Duty Cycle [%20] den [%10] getirin.

Tabii bu değişikliklerden sonra benchmark testi yapmasanız iyi olur.
    Amaç günlük kullanım için sesi azaltmak.
    Sıcaklıklar fazla artarsa şayet, bunları ilk değerlerine getirirsiniz.

Hocam valla ya ben yanlış yapıyorum yada makinada bir şey var.
    Dediğiniz ayarları harfiyen yerine getirdim. Ama sesde gıdım değişiklik yok.

Dediğişiklik yaptıktan sonrada "change save and reset" diyorum.

Anlattığınız menülerin hepsi benim biosta var. Dediklerinizi aynen değiştirdim..
    Yani biosa tekrar girdiğimde de bıraktığım ayarlar duruyor. Onda da problem yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 4 Aralık 2011; 23:25:52 >

• Anladım.
    Son aklıma gelen Frio nun fanı Cpu Fan girişine mi takılı ?
    Cpu Fan girişi siyah renkli ilk Ram slotuna en yakın olanıdır.
    Oraya takılı olması lazım.
    Vatan personeli acele ile chassis fan girişine takmış olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Iron Mask -- 4 Aralık 2011; 23:33:06 >
  • Hocam şimdi kasanın içine baktımda. Bir fikir geldi aklıma ne kadar doğru bilmiyorum.

Şimdi işlemci soğutucunun eksoz ( havayı dışarı veren) fanı ile kasanın eksoz fanı tam karşılıklı duruyor. Birbirlerine yakınlar.
    Parmağımı ikisinin arasına koydum baya bir akım hisediliyor. Aceba kasanın fanı o hızlı dönen fanın havasını dışarı veremediği için arada türbülans neyin mi oluşuyor. Sesin kanağı bu olabilir mi?

Eğer problem buysa nasıl bir çözüm olabilir? O iki fanın RPM'lerini mi eşitlemek lazım Pek anlamam bu işlerden.

İşte kasanın o ilgili bölümü:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 5 Aralık 2011; 0:06:21 >

• Bu arada everestte çekirdek ısıları çok düşük gösteriyor ama CPU ısısı 80 derecelerde seyrediyor hala. Üstelik açık neredeyse hiç bir program olmadığı halde. Sayfayı yenilediğimde arada bir 70'e indiğini görüyorum ama genelde 80 üstü gösteriyor.

Isı değerini ölçebileceğim daha sağlıklı bir program öneriniz var mı?
  • Tekrar merhaba
    Öncelikle iyi haberimi vereyim resmini verdiğim potansiyometre ile fan devrinizi düşürebilirsiniz.
    Bu nu neden baştan söylemedim sizin Frio nun fanlarını klasik PWM özellikli düşünmüştüm.
    Halbuki adamlar yüksek rpm li PWM fan kullandığı için mecburen potansiyometre de ilave etmişler.
    Resimdeki ayarı High dan Low a getirin.
    Artık en fazla 1200 rpm de çalışacaktır.
    Bios dan Q-Fan Control ayarlarları ile oynayarak bunu 1200 ün de altına düşürmüş olacaksınız.

Isı değerlerini Core Temp ile ölçebilirsiniz.Ben yıllardır bunu kullanırım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Iron Mask -- 5 Aralık 2011; 0:21:41 >

• Ahana kabloyu buldum, lowa getirdim. Şimdi biosa giriyorum.
  • quote:

Hocam, dediğiniz düğmeden ibreyi lowa getirdim.
    Bilgisayarı açtım fakat ses konusunda yine hiç bir değişiklik olmadı.
    Sonra biosa girdim. Chassis Fan 2 Speed değeri 500 RPM (kırmızı yazıyla) ve Chassis Fan 1 speed 1000 gösteriyor. Ayrıca en başta CPU FAN speed 1400 gösteriyor.

Kafam çok karıştı
  • Yapılacak her şeyi yaptınız.
    İnanın mantıklı bir açıklama getiremiyorum.
  • Bilim bile bu konuda bir açıklama getiremiyorsa Cezeri neylesin

@Iron Mask hocam ilginiz için gerçekten teşekkür ederim. En azından soğutucunun yanında ayar düğmesi olduğunu öğrendim

Kafamı hem çok kurcalıyor hemde (sesten dolayı) çok ağrıyor bu sorun. O kadar para verdik soğutucuya böyle bir sorun çıkacağını tahmin etmiyordum. Soğutucu çalışır vaziytte iken yaklaştım baya, bütün ses soğutucudan geliyor eminim. Soğutucunun içinde sanki fırtınalar esiyor.

Eski soğutucu çok iyiydi ya. 140 liraya değmedi Termalteke... :(

• Rica ederim, keşke sorunu tam manasıyla çözebilseydik.
    Aslında Frio soğutucu bloğu çok kalitelidir.
    Ama fan seçimini daha iyi yapabilirlerdi.
    Çözüme ulaşırsanız buraya yazarsınız, hayırlı geceler.
  • Normalde ürünü detaylı araştırmadan almazdım.
    Bu defa aceleye getirdim ve aldım.
    Şimdi izlediğim okuduğum bazı incelemelerde bu ürünün gürültülü olduğuna değinilmiş.
    Ama fakat her zamanda bu gürültüyle yaşanılmaz.

Çözümü bulursam ancak Donanımhaberden bulurum. :)

Başka arkadaşların fikirlerini bekleye durcaz
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.