Şimdi Ara

İŞLEMCİ STABİLİTE SORUNLARI VE OVERCLOCK GÜNLÜĞÜ

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
612
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elimde Phenom II X4 955 BE var. İşlemciye overclock yapmaya çalıştığımda farkettim ki, işlemci fabrika hızında bile (3.2 Ghz) pek stabil değil. Bunu engellemek amacıyla Cool 'n' Quiet'ı devreden çıkarttığımda daha da kararsızlaşıyor, 55-56 derecelerde hız düşürüyor. Bunu engellememin bir yolu var mı?

Gelecek yaz (s)atmayı düşündüğüm için 65-70-75 gibi sıcaklık değerleri pek mühim değil. Önemli olan performans.

Overclock konusunda ise sadece çarpan değerleriyle oynayarak (19.5x) 3.9 Ghz elde ettim. 15 dakikalık periyotta iki kere hız düşürdü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismailmutfaktabirimivar -- 6 Temmuz 2015; 20:36:40 >

• Evet arkadaşlar ilk mesajımdan da anlaşılacağı üzere bu konu aslında stabilite ayarı amaçlı açıldı fakat zamanla işlemcimde değişik problemler gözlemliyorum. Yeni başlıklarla kalabalık yaratmamak adına buradan devam edeceğim.

Yaptığım testler doğrultusunda,
    -Sistemim FPU'yu test (stress) ettiğimde fabrika verisi olan 3.2 Ghz'de bile STABİL DEĞİL!
    -Hız aşırtma yaptığım zaman da işlemciye giren voltajı değişik sıcaklıklarda düşürerek stabiliteyi baltalıyor. Sıcaklık değişken olduğu için sorunun ne olduğunu hala çözebilmiş değilim.

Sizin düşünceleriniz neler? Sistemim imzamda belli, birkaç gündür uğraşıyorum fakat hala problemi anlayamadım, yardımınıza ihtiyacım var. Şimdiden sağolun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismailmutfaktabirimivar -- 6 Temmuz 2015; 20:41:04 >
  • Hocam anakart nedir bende de ayni islemciden var 4.0 yaptim bu gun bir de cpu z ssi atsr misin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • WWalker kullanıcısına yanıt
    Anakart Asus M4A78LT-M LE, sistemimle ilgili diğer bilgiler de imzamda yazıyor.

CPU-Z ekranı aşağıda,

İŞLEMCİ STABİLİTE SORUNLARI VE OVERCLOCK GÜNLÜĞÜ

NOT: Bugün farkettim ki işlemcimin VID değeri 1.35 V, sanırım biraz yüksek ve hızı düşürürken tek oynayan değer de bu, cpu voltajı düşüyor ve buna bağlı olarak saat hızı (clock) düşüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismailmutfaktabirimivar -- 7 Temmuz 2015; 16:46:31 >
  • Voltaj sekmesinde loadline cpu voltage gibi bi kisim olacakti yanlis hatirlamiyosam.onu enabled yerine disabled yapin

• Benim BIOS'ta enabled/disabled yerine %0'dan %100'e ayarlar var. %48'deymiş (auto) ben şu an %0 yaptım.

İnternetten küçük bir araştırma yaptım fakat bu ayarın tam olarak ne işe yaradığını çözemedim. Bunu kapattığımda ya da açtığımda olacaklar neler anlatabilir misin?

EDIT: Bunu %0'a getirince işlemci 1 dakika bile dayanamadan yine voltajı düşürdü
    EDIT2: İlginçtir ki, %100'e getirince 20 dakikalık test boyunca stabil kaldı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismailmutfaktabirimivar -- 8 Temmuz 2015; 10:55:52 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ismailmutfaktabirimivar

Benim BIOS'ta enabled/disabled yerine %0'dan %100'e ayarlar var. %48'deymiş (auto) ben şu an %0 yaptım.

İnternetten küçük bir araştırma yaptım fakat bu ayarın tam olarak ne işe yaradığını çözemedim. Bunu kapattığımda ya da açtığımda olacaklar neler anlatabilir misin?

EDIT: Bunu %0'a getirince işlemci 1 dakika bile dayanamadan yine voltajı düşürdü
    EDIT2: İlginçtir ki, %100'e getirince 20 dakikalık test boyunca stabil kaldı

Bu ayar cpu ya yuk binince voltaji asagi ceker.eger dedigin gibi oyle stabil kaldiysa oyle kalsin hocam.anakartin ilginc biraz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • WWalker kullanıcısına yanıt
    Bu arada çok teşekkür ederim, eyvallah, en azından artık 3.2'de stabil
    Overclocku da ayarı bozmadan voltajla oynayarak halletmeye çalışacağım.

• quote:

Orijinalden alıntı: ismailmutfaktabirimivar

Bu arada çok teşekkür ederim, eyvallah, en azından artık 3.2'de stabil
    Overclocku da ayarı bozmadan voltajla oynayarak halletmeye çalışacağım.

Rica ederim.overclock zevkli istir kolay gelsin

• Eveet, arkadaşlar nihayetinde mutlu sona ulaştım.

Şu an işlemcim 3.8 Ghz'de gayet stabil bir şekilde çalışıyor. Değiştirdiğim ayarları yazayım, belki bu işle uğraşan arkadaşlara yardımı olur.

Fabrika ayarları:
    CPU Clock - 16x200=3.2 Ghz
    Loadline Calibration - Auto (%48)
    CPU Voltage - 1.35V
    North Bridge(NB) Voltage - 1.1V

Şu anki ayarlar:
    CPU Clock - 19x200=3.8 Ghz
    Loadline Calibration - %100
    CPU Voltage - 1.4V
    North Bridge(NB) Voltage - 1.125V

Bu halde teorik olarak %18.7 daha performanslı olması gerek. Pratikte yine bu değere çok yakın, %16.2'lik bir 3DMark skor artışı yakaladım.

Emeği geçen arkadaşlardan Allah razı olsun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ismailmutfaktabirimivar -- 12 Temmuz 2015; 23:32:10 >
  • Arkadaşlar sorunumu bir türlü çözemedim cpu voltajını değiştiremiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

http://forum.donanimhaber.com/m_107997889/f_//tm.htm#107997889
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.