Şimdi Ara

işlemcilerin asıl tıkanacağı nokta, planck uzunluğu!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.067
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • belki 1000 yıl sonra bile üretim tekniği planck uzunluğuna gelemeyecek ama anlatayım. nanometre>angstrom>pikometre>femtometre>attometre>zeptometre>yoktometre>planck uzunluğu
    bu uzunluk fizik kurallarının sonu yani ne yaparsak yapalım daha küçük bir üretim tekniğiyle işlemci mümkün değil! sizce ne olacak?

• çoklu evrenlerle bağlantılı işlemciler geliştirilecek 1 işlemci alacaksın sonsuz evrene bağlanacak böylece sonsuz işlem gücüne sahip olacaksın cloud gaming artık mümkün!
  • Kardeşimle çocukken konuşurduk. Ben derdim ki neden farklı farklı donanımlar işlemciler vs var. Bilgisayar diyeceksin tek olacak. Işlemci. Bir tane. 1950de icat edilmiş bir işlemci. Sonsuz işlem gücü. Bir ekran kartı. Tek. Tek model. Adı ekran kartı yani gpu. Alıp takıyorsun ve oyunları oynuyorsun. Fps değeri diye bir şey yok. Bir tek monitör var. Yenileme hızı panel tipi vs yok. Monitör. Tek tip monitör. Kabloyu tak oyununu oyna. Kasma zorlanma yok. Mesela internet. İndirme hızı diye bir şey yok. Tıklıyorsun 5terabayt dosya elinde 1 saniyede. Harddisk tek. Boyut yok. Bu harddisk. Kopyala yapıştır. Her şey tek ve sonsuz güce sahip. Çılgınca biliyorum. Şimdi 30 yaşındayım. Çocukken böyle olmalı diye düşünürdüm. Ama imkansız bir şey 😀

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: münşi

Kardeşimle çocukken konuşurduk. Ben derdim ki neden farklı farklı donanımlar işlemciler vs var. Bilgisayar diyeceksin tek olacak. Işlemci. Bir tane. 1950de icat edilmiş bir işlemci. Sonsuz işlem gücü. Bir ekran kartı. Tek. Tek model. Adı ekran kartı yani gpu. Alıp takıyorsun ve oyunları oynuyorsun. Fps değeri diye bir şey yok. Bir tek monitör var. Yenileme hızı panel tipi vs yok. Monitör. Tek tip monitör. Kabloyu tak oyununu oyna. Kasma zorlanma yok. Mesela internet. İndirme hızı diye bir şey yok. Tıklıyorsun 5terabayt dosya elinde 1 saniyede. Harddisk tek. Boyut yok. Bu harddisk. Kopyala yapıştır. Her şey tek ve sonsuz güce sahip. Çılgınca biliyorum. Şimdi 30 yaşındayım. Çocukken böyle olmalı diye düşünürdüm. Ama imkansız bir şey 😀
    ya hayatımız böyle bir sistem üzerine kurulu bir simülasyonsa?

• Sanayi devriminden sonra dünyanın insan eliyle yok olması dahada hızlandı. O yüzden 1000yıl sonra dünya yüzeyinde insan olmayacağını varsayarsak, "plank uzunluğuna ulaştıktan sonra ne yapacağız"dan daha mantıklı bir fantazi kurmuş oluruz.
  • küçülmeye gerek yok

alan büyültülür

olan şey de bu zaten

yüksek çekirdek trendi nereden geliyor sanıyorsunuz?

1x16 olacagına
    4x4 olur

programlar halihazırda bunun avant ajını kullanıyor

bugün tekli çekirdek isteyen oyunda 2500k fx 8350'ye %50 fark atarken, render programlarında ikisi de eşit performans veriyor. neden? çünkü birçok render paralelleştirilebilen iş yüklerinden oluşuyor

özetle teknoloji zaten nanometrede tıkanacak. belli bir nanometrenin altında silikon atomları birbirlerini bozuyor. o dedigin boyutlara inilemeyecek bile. tabii başka bir element bulunmazsa

haliyle yapılacak şey çok çekirdek ilerlemesi olacak. piyasa buna mecbur.

dandik ps4 paralelizasyon sayesinde 8 threadi sonuna kadar sömürüp rdr 2 gibi başyapıtlar çalıştırabiliyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DaenerysStormborn -- 18 Ağustos 2019; 0:12:33 >
  • Evet olabilir. Hayat ile ilgili düşüncem de şöyle. Bazen dünyada hayat donuyor diye düşünüyorum. Mesela şimdi 00:10'da her şey donuyor. Insanlar, rüzgar, akan sular, denizler, yanan alevler.. her şey.. sanki bir videoda pause yapmışız gibi. Verdiğimiz nefes bile donuyor.. duruyor her şey.. donmuş halde 1milyon yıl duruyoruz. Beynimiz de donduğu için o donma anını hatırlamıyoruz. Telefonun ekranına 1milyon yıl bakıyoruz mesela. Donmuş halde. 1milyon yıl sonra donma sona erip hayat devam ediyor ama biz 1 saniye bile duraksama hissetmiyoruz. Diyoruz ki bugün 17.08.2019.. yarın 18.08.2019 falan..

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    FİZİĞİN BORU GİBİ OLMASI
    4 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: DaenerysStormborn

küçülmeye gerek yok

alan büyültülür

olan şey de bu zaten

yüksek çekirdek trendi nereden geliyor sanıyorsunuz?

1x16 olacagına
    4x4 olur

programlar halihazırda bunun avant ajını kullanıyor

bugün tekli çekirdek isteyen oyunda 2500k fx 8350'ye %50 fark atarken, render programlarında ikisi de eşit performans veriyor. neden? çünkü birçok render paralelleştirilebilen iş yüklerinden oluşuyor

özetle teknoloji zaten nanometrede tıkanacak. belli bir nanometrenin altında silikon atomları birbirlerini bozuyor. o dedigin boyutlara inilemeyecek bile. tabii başka bir element bulunmazsa

haliyle yapılacak şey çok çekirdek ilerlemesi olacak. piyasa buna mecbur.

dandik ps4 paralelizasyon sayesinde 8 threadi sonuna kadar sömürüp rdr 2 gibi başyapıtlar çalıştırabiliyor
    çekirdekler ne kadar sıkışabilir ki hocam? hadi bugün 4x4 yaptınız yarın 1024x1024 yapılabilir mi? 9 cm2 alana
    futbol sahası kadar işlemciler çıkıyormuş ne gülerim :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Madnessisme -- 18 Ağustos 2019; 0:15:27 >

• Madnessisme M kullanıcısına yanıt
    tabii ki yapılabilir hocam

64 çekirdek 128 çekirdek, bunlar şu an bile mevcut

sistem değişebilir, bir anakarta 4 tane falan işlemci takabilirsin (2 tane işlemci takılabilen server anakartları var mesela) . iki tane 58 çekirdekli işlemciyi takıyorlar falan.

alan büyütülür (soğutma maliyeti artar, bu doğru) ama bunlar da zamanla aşılabilir. fundamental değişiklikler yapılabilir

bunca zaman teknoloji 3 4 çekirdeke tıkandı çünkü oyun yapımcıları, programcılar yazılımcılar kütüphanelerini hep single thread ağırlıklı yaptılar

ama artık bu değişmek zorunda. çünkü ipc ve küçülme olarak ilerleme çok yavaşladı
  • 100 sene evvel işlemciden bahsetsen engiziasyonda kazığa oturdurlardı.

50 sene evvel nanometreden bahsetsen hadi lan diye dalga geçerlerdi.

insanda bu azim ve kapiatlizm denen hastalık varken asla olamaz denilen ne varsa olur..

raat olun..
  • Atomların büyüklüğü "angstrom" ile ölçülür. angström da dahil olmak üzere nanometreden sonra gelen tüm ölçü birimleri bir gerçekliği ifade etmeyen hayali matematiksel varsayımlardır. Maksat bilim ilim irfan adamlarının işini kolaylaştırmak olsun.

Ayrıca stadia geliyor, gpu cpu işi sunucu, iş istasyonları gibi alanlar dışında yalan oldu, yalan.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Spinata -- 18 Ağustos 2019; 15:0:5 >
  • Size kotu bir haberim var o halde.

1-2 nanometreden daha kucuk transistor yapamazsiniz. Yani bir islemcinin en kucuk mimari litografisi 3nm civarinda olabilir. Sonrasinda kuantum fizigi devreye giriyor, transistor istediginiz sekilde davranmiyor. Belirsizlik artiyor nitekim. (bkz: heisenberg'in belirsizlik prensibi)
    Su videodaki dersten anlayabilirsiniz. Gunumuzde yapilan transistorler 20-30 atomdan ibaret. Bu rakami 10 atom civarina dusurdugunuzde kuantum belirsizligi basgosteriyor.
    Fizikciyilmaz hocayoutube
    Fizik ders 34 ****Heisenberg' in Belirsizlik Prensibi***
    https://youtu.be/z9qceYY2cMQ

Bunun tek ongorulebilir cozumu an itibariyle kuantum bilgisayarlar. Quantum Entanglement denen fenomene bagli olarak atomlar arasinda dolaniklik olusturup bunu bir makina diline cevirmek. Su an icin prototipler var ancak kullanim alanlari cok daha farkli isliyor. Mesela bu bilgisayarlar bazi konularda muhtesem hizli ve verimli olabilecek potansiyeli gosterirken bazi cok basit islemleri hicbir sekilde yapamiyorlar. Bir diger sorun da bu bilgisayarlari ancak cok dusuk isilarda kullanabiliyorsunuz(-270 derecelerde).

Baslikta bahsedilen planck uzunlugu teorik bir uzunluk birimi olup evrendeki bolunebilir en kucuk boyut birimidir. Ayni sekilde planck zamani da vardir bolunebilir en kucuk zaman birimidir, bunun altindaki bir zaman birimi ayni zaman boyutu yani ayni anda olmus anlamina gelir. Max Planck'in bulup kendi adini verdigi Planck sabitinden turetilmislerdir.

• Dünyanin max 500 yili var boyle giderse

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: L.J

Size kotu bir haberim var o halde.

1-2 nanometreden daha kucuk transistor yapamazsiniz. Yani bir islemcinin en kucuk mimari litografisi 3nm civarinda olabilir. Sonrasinda kuantum fizigi devreye giriyor, transistor istediginiz sekilde davranmiyor. Belirsizlik artiyor nitekim. (bkz: heisenberg'in belirsizlik prensibi)
    Su videodaki dersten anlayabilirsiniz. Gunumuzde yapilan transistorler 20-30 atomdan ibaret. Bu rakami 10 atom civarina dusurdugunuzde kuantum belirsizligi basgosteriyor.https://youtu.be/z9qceYY2cMQ

Bunun tek ongorulebilir cozumu an itibariyle kuantum bilgisayarlar. Quantum Entanglement denen fenomene bagli olarak atomlar arasinda dolaniklik olusturup bunu bir makina diline cevirmek. Su an icin prototipler var ancak kullanim alanlari cok daha farkli isliyor. Mesela bu bilgisayarlar bazi konularda muhtesem hizli ve verimli olabilecek potansiyeli gosterirken bazi cok basit islemleri hicbir sekilde yapamiyorlar. Bir diger sorun da bu bilgisayarlari ancak cok dusuk isilarda kullanabiliyorsunuz(-270 derecelerde).

Baslikta bahsedilen planck uzunlugu teorik bir uzunluk birimi olup evrendeki bolunebilir en kucuk boyut birimidir. Ayni sekilde planck zamani da vardir bolunebilir en kucuk zaman birimidir, bunun altindaki bir zaman birimi ayni zaman boyutu yani ayni anda olmus anlamina gelir. Max Planck'in bulup kendi adini verdigi Planck sabitinden turetilmislerdir.
    10 yıldır bu işin içindeyim ama öğrenmenin yaşı yok

• Allah aşkına kafana taktığın şeye bak dünya dan hemen şimdi son 5 nesil işlmecileri çıkart sistem çökermi c2d ile bile devam edilebilir
  • quote:

Orijinalden alıntı: münşi

Kardeşimle çocukken konuşurduk. Ben derdim ki neden farklı farklı donanımlar işlemciler vs var. Bilgisayar diyeceksin tek olacak. Işlemci. Bir tane. 1950de icat edilmiş bir işlemci. Sonsuz işlem gücü. Bir ekran kartı. Tek. Tek model. Adı ekran kartı yani gpu. Alıp takıyorsun ve oyunları oynuyorsun. Fps değeri diye bir şey yok. Bir tek monitör var. Yenileme hızı panel tipi vs yok. Monitör. Tek tip monitör. Kabloyu tak oyununu oyna. Kasma zorlanma yok. Mesela internet. İndirme hızı diye bir şey yok. Tıklıyorsun 5terabayt dosya elinde 1 saniyede. Harddisk tek. Boyut yok. Bu harddisk. Kopyala yapıştır. Her şey tek ve sonsuz güce sahip. Çılgınca biliyorum. Şimdi 30 yaşındayım. Çocukken böyle olmalı diye düşünürdüm. Ama imkansız bir şey 😀
    Internete de pciex gibi 16 gb/s aktaran kablolar gelmesi lazim. Her eve ayri kablo. 128 gbit internet. Nvm ssdler hala maks 5 gb/s ama onlar da gelisecek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Madnessisme -- 18 Ağustos 2019; 19:42:14 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.