İşlemci satın aldığımız da çoğu firmalar siteler %90 ı işlemcilerin normal hızı aşırtma hızı ön bellek ve kaç çekirdek olduğunu yazarlar ama ram hız desteklerini yazmazlar, örnek verecek olursak ryzen 5 1600 işlemcinin AMD nin sitesinde 2667mhz DDR4 çift kanal desteklediğini yazıyor veya ryzen 5 3600 işlemcinin 3200mhz DDR4 çift kanal desteklediği yazıyor, diyeceğim şu r5 1600 işlemci 2667mhz desteklediğini belirttiği halde biz çoğunluk olarak 3000mhz hatta 2x8gb ram takıyoruz ki ben öyle yaptım ve sistem çalışıyordu (sattım bilgisayarı) lakin ara ara bilgisayar kendiliğinden biranda kapanıyordu veya son oynadığım oyun görüntüsü ekranda kalıyordu sistem gidiyordu kısacası mavi ekran gelmesede mavi ekran veriyordu diyebilirim, cahilliğimi eş geçin lütfen yeni nesillerde mavi ekran gelmiyormuş sanırım öyle biliyorum. Herneyse pc nin mavi ekran vermesi bu sebeple yani işlemci ram frekans uyuşmazlığından olabilir mi? stabil çalışmaması bundan kaynaklı olabilir mi?(biostan profillerde 2 seçenek vardı seçtim hatta dip frakans ı da seçtim ama 2667 yi seçtiğimi hatırlamıyorum çünkü bu bilgiyi yeni gördüm)
3200mhz lik DDR4 ram alıp da stabil çalışması için illa örnek olarak r5 3600 mü kullanmak gerekir?
AMD nin kendi sitesinden alıntı
AMD Ryzen™ 5 3600 System Memory System Memory Specification 3200MHz System Memory Type DDR4 Memory Channels 2
AMD Ryzen™ 5 1600 System Memory System Memory Specification 2667MHz System Memory Type DDR4 Memory Channels 2
Bu işlerle tecrubeli insanların bizleri aydınlatması çok iyi olurdu :)
sorunu biraz daha toparlayıp özet geçebilirsen daha anlaşılır olur.
evet ryzen olsun intel olsun ram yüzünden mavi ekran ve stabilite sorunları alabilirsin.ryzen 1600 ile 3600'ün ram sistemi aynı değil.1600'e 3000 ram uyduracam diye uğraşırken 3600 ile 3600mhz ram kullanabilirsin.anakartın biosu da etkiler.elinde ne var ne aldın ne sattın şöyle biraz aç konuyu.
Merhaba
Ürün aynı bu şekilde ne ilave ne de eksiltme var, windows 10 güncel, bios güncel.
Bu pc donanım arşiv V4 toplama tavsiye kasasıydı.
Ara ara oyun oynarken olsun sadece windows açık iken olsun ve oyun farketmeksizin düzensiz olarak mavi ekran veriyordu, misam 4 saat oynuyorsam 1 veya 2 kere 2 saat oynuyorsam veya pc açık ise 1 kere veya pc yi açar açmaz.
Yani işlemcinin desteklemediği hızda ram alırsak ramlar yavaş mı çalışıyor diye soruyor sanırım.
daha yavaş çalışmadan ziyade drop yeme veya çakışma olma olasılığı var sanırım yetiyini almak istedim yoksa böyle bir bilgisayar neden durduk yere kapansın ki?
ram güzel değil.biosa girip rami elle ayarlamadan XMP açmadan her şey otomatik olacak şekilde ram 3000 mhz değil otomatikte çalışacak şekilde ayarlayıp dener misiniz?
Anakartınız için son çıkan bios sürümünü güncelleyip tekrar deneyin. Eğer sorun devam ederse format atarak temiz kurulum yapın daha sonra anakartınız için son çıkan amd chipset driverını kurup öyle deneyebilirsiniz.