Evet işletmelerinde 3 fazlı motorları olupta tasarruf etmek isteyen arkadaşlar: Bende bu işi yapan cihazlar mevcut ve sisteminiz hakkında bana bilgi verirseniz size yardımcı olabilirim.Sisteminizi iyi tanıyorsanız her türlü yardıma açığım. mail adresim prof_1967@hotmail.com cep tel: 0 532 676 19 46
Daha önce birisi fabrikaya geldi ve asenkron motorun tekine bir cihaz bağladı.Tasarruf sağlamak amacıyla ama yarım saat sonra motor yandı, adamı aradık bi daha da ulaşamadık.Motorda 30kW'lık tı bir daha bu işlere girerken daha dikkatli olmaya çalışıyoruz.
Hangi teknik(ler) ile ne kadar tasarruf yapabiliyorsunuz ve bütün motor uygulamalarında sonuç alabiliyormusunuz. Bu konularda biraz daha detay lütfen
Uygulamalar sadece asenkron motorlarda olmaktadır. Tekstilde kullanılan büküm motorlarında dokuma tezgahlarında cihazımız test edildi ve % 10 ile %35 arasında tasarruf yaptı. Ayrıca bir alüminyum fabrikasında büyük güçlü 2 adet motora takıldı. Burada direk ana sayaç üzerinde %22 tasarruf sağlandığı görüldü. Bu işlemlerde dikkat ettiğimiz tek şey motorun etiketi üzerindeki değerlerdir. Bizim baz aldığımız bütün değerlendirmeler motor etiketi ve motorun çalışırken ki akım ve gerilim değerleri. Ayrıca işletmelerdeki harmoniklerde çok önemli. İlginize teşekkür ederim. Başka srular olursa cevaplamaya çalışacağım.
Mikroteks,
Baska sorular olursa cevaplarim diyorsun ama, daha rafet32 nin ilk sorusunu cevaplamamissin. Onun icin o soruyu bende tekrar soruyorum.
"Hangi teknik(ler) ile" bu isi yapiyorsun ?
Kimse bu kadarcik bilgiyle isletmesini tehlikeye atabilecek bir kara kutuyu getirip taktirtmaz. Ortalikta bir suru buyuk sirket pazarlamacisi musterinin zaten pesinde kosarken, hicbir musteri boyle azar azar konusan birini bir daha aramaz.
rafet32 Hangi teknik(ler) ile ne kadar tasarruf yapabiliyorsunuz
cengizumur hicbir musteri boyle azar azar konusan birini bir daha aramaz.
Evet burada yazan herkes Teknik bilgi konusunda bilgi yada söylenenleri anlayacak kadar deneyim sahibi. Sanırım bu sorulara azar azar cevap vermeden cevaplandırırsanız ürünün itibarı artacaktır.
Motorlarda verim sağlamanın birkaç yöntemi vardır :
1. Ivertör (motor sürücü) kullanarak motoru gün içerisinde verimli bir şekilde kullanmak. 2. Motoru verimi daha yüksek başka bir motorla değiştirmek. 3. Harici bir cihazla reaktif gücü düzenlemek.
Sanırım microteks in bahsettiği yöntem üçüncüsü. Çalıştığım fabrikada da buna benzer bir cihaz 2 ay süreyle denendi. Eşdeğer özellikteki makinelerden alınan verilere göre 2 ay sonunda yaklaşık %2.5 gibi bir tasarruf sağladığını gördük. Amortisman süresi çok uzun olduğundan yararlı olmayacağı görüşüne vardık. Nasıl bir teknik kullandıklarını bize bildirmedi üretici firma (doğal olarak!) ancak gördüğümüz kadarıyla cihaz reaktif tüketimi azaltarak bir nevi cos(fi) düzeltmesi yapıyor ve böylece motorun verimi bir miktar artırılmış oluyor. Microteks in bahsettiği başka yöntem de olabilir bilemiyorum, kendisi anlatırsa daha makbule geçer!
olay kompanzasyon sistemidir. motorum reaktif gücü hesaplanır ve buna göre kondansatör ile kapasitif enerji uygulanır. motorun çektiği reaktif güç azalır. buda reaktif güç sayacının elektrik firmasının belirlediği sınırı geçmez ve bu şekilde harcanan reaktif gücün ücreti ödenmez. aksi takdirde sınırı aşarsınız ve geçtiğiniz reaktif gücücn parası ve o sınıra kadar kullandığınız enerjinin de ücretini ödemek zorunda kalırsınız. söylediğim sistem her motor için hesaplanmış ayrı kondansatör yada fabrikanın toplam enerjisi için hazırlanmış kondansatör bloklarından oluşturulmuş reaktif güç röleli panolardan da yapılabilir. tasarruf yaptığı doğrudur ama işin ehli değilseniz zararı da çok büyük olabilmektedir.;)
KUsura bakmayın. Cevap vermekte biraz geç kaldım. Cihaz içerisinde bir mikro chip var. İçerisindeki yazılım vasıtasıyla motorun çektiği akım ve gerilimi kontrol ediyor. Buna mukabil gerekli hesaplamaları chip aracılığıyla yaptıktan sonra motorun bulunduğu yüke bağlı olarak akım ve gerilimi kontrol ediyor. Yani akım ve gerilimi düşürüyor. Ama bunu yaparken kesinlikle motorun yaptığı işi engellemiyor. Şöyleki bir pompa motorunu düşünürsek dakikada 10 m3 su basıyorsa bu cihazı taktıktan sonrada 10 m3 su basmaya devam ediyor. Şunuda belirteyim ayrıca cihaz motorlarda reaktif enerjiyide kontrol ediyor ve iyileştiriyor. Ama motorun çektiği akımdaki düşüşü ampermetre ile rahatca görebiliyoruz.
IntegraPower™ motorun enerji taleplerini kesintisiz bir şekilde izler ve güç gerekmediğinde elektrik akışını keser. Sonuçta güç tüketimi, ısı ve titreşim azaltılmış olur. Hepsinden önemlisi IntegraPower bu hayati işlevini şimdiye kadar olan teknolojilerin hepsinden daha iyi yerine getirir.
Motorun üzerindeki yük değiştiktçe, harcanan (veya “negatif”) güç de değişir. IntegraPower piyasada bulunan en hızlı, en yüksek kapasiteli işlemcilerden birini çoklu akım algılayıcıları ve tescilli bir yazılımla birleştirerek motorun
elektrik gereksinimini anında hesaplar. Daha sonra motora beslenen enerjiyi, emniyetli ve güvenilir bir şekilde çalışması için gerekli olan asgari seviyeye indirir.
Bu şekilde enerji tasarrufu yapmak karmaşık bir iştir. Bu sistemin değişen iş yüklerinin, elektrik kaynağındaki değişimlerin, sistemdeki gürültünün ve pek çok başka değişkenin etkilerini gerçek zamanlı olarak belirleyip tepki verebilmesi gerekir. IntegraPower’ın kendinden önceki teknolojilerin başaramadığı başarmasının nedeni budur.
S: IntegraPower™ cihazlarıma zarar verir mi?
C: IntegraPower UL uyumludur ve CSA listesinde yer alır. Doğru şekilde kurulduğunda cihazlarınıza zarar vermez.
S: Belirli bir motor için hangi IntegraPower ünitesinin doğru ünite olduğunu nasıl belirliyorsunuz?
C: Doğru PPL motor denetimini seçmek için, motorun kullanıldığı gerilimi ve o gerilimde motorun azami akım değerini belirlemeniz gerekir. Motorun azami akım değerindeki veya bu değerin üzerindeki en küçük PPL ünitesini seçeceksiniz.
Örneğin, 480 volt gerilimde 40 HP’lik bir motor kullanıyorsanız, azami akım değeri yaklaşık 48 amper olacaktır. Bu da 60 amperlik bir PPL ünitesi gerektirecektir. Bu belirlemeyi yapmanın en iyi yolu, sözü edilen bilgileri içermesi gereken motor plakasını kontrol etmektir. Aksi halde yalnızca motorun beygir gücünü ve çalıştığı gerilimi biliyorsanız, bu grafiği kullanabilirsiniz.
PPL ürünlerinin kurulumunu yönetiyor mu? Evet, politikalarınızın kurulumun başka bir şekilde gerçekleştirilmesini gerektiği haller dışında yönetiyor. Bu gibi hallerde kuruluma destek vermek ve kendi ekibinizle birlikte çalışmak için hazır bulunuyoruz.
S: Bu uygulamanın yatırıma karşılık pozitif bir getirisi olacağından emin olabilir miyim?
C: Bir EnergyWise programı katılımcısı olarak, evet, olabilirsiniz. Biz emin olabiliriz çünkü test uygulaması ücretsizdir. EnergyWise katılımcısı değilseniz, önemli bir uygulamadan önce tesisinizde araştırmalar ve testler yaparak tahmin edebileceğimiz sonuçlar elde edebiliriz. İlk başta uygun bir değerlendirme yapmadan geri dönüşün ne olacağını kesin olarak tahmin etmek mümkün değildir.
S: IntegraPower hangi motor türlerinde kullanılabilir?
C: IntegraPower serisi ürünler çok çeşitli motor türlerinde kullanılabilir
Peki hocam referans vereceğin yer var mı? uygulayıp ta memnun olan müşterileriniz var mı?
Mikroteks,
Aciklamalarin icin tesekkurler. Benim kisa vadede sizin musteriniz olma imkanim pek yok dolayisiyla vaktinizi harcamak istemem, fakat konuyla ilgilenen biri olarak merak ettigim seyler var eger vakit bulup cevaplarsaniz sevinirim.
Su ana kadar yazilanlardan anladigim cihazinizin, soft start denen teknikle kalkista akimi sinirladigi, belkide yukun hiz/tork profiline uygun olarak ara hizlarda yine akimi sinirladigi, yani kisaca bildigimiz inverter gibi calistigi, ve yine bir inverter gibi reaktif gucu kontrol ettigidir.
Bir laf vardir "Eger at gibi yuruyorsa, at gibi kisniyorsa ve at gibi kokuyorsa o bir attir" hos bu laf herseye uygulanir, ben ata uyguladim. Sizin cihazda bir inverter gibi sanki, haksizmiyim?
Biz genelde inverteri biliyoruz. Sizin cihazin inverterden farki nedir? Ayni isi yapiyorda daha ucuzmudur? Mesela inverterin tasarruftan cok kayiba sebep olabilecegi soyle bir uygulamada sizin cihaz tasarruf yaparmi?
Atolyenin tavaninda bir fan var. Sabah acip aksam kapiyoruz yani dur kalk yok diyebiliriz, ara hizlarda calismada yok, hep ayni hiz. Boyle bir motora sadece kondansatorlerle yapilacak reaktif guc kompanzasyonundan daha fazla bir tasarruf saglayabilirmisiniz?
Tesekkurler.
quote:
Orjinalden alıntı: mikroteks
Cihaz içerisinde bir mikro chip var. İçerisindeki yazılım vasıtasıyla motorun çektiği akım ve gerilimi kontrol ediyor. Buna mukabil gerekli hesaplamaları chip aracılığıyla yaptıktan sonra motorun bulunduğu yüke bağlı olarak akım ve gerilimi kontrol ediyor. Yani akım ve gerilimi düşürüyor. Ama bunu yaparken kesinlikle motorun yaptığı işi engellemiyor. Şöyleki bir pompa motorunu düşünürsek dakikada 10 m3 su basıyorsa bu cihazı taktıktan sonrada 10 m3 su basmaya devam ediyor. Şunuda belirteyim ayrıca cihaz motorlarda reaktif enerjiyide kontrol ediyor ve iyileştiriyor. Ama motorun çektiği akımdaki düşüşü ampermetre ile rahatca görebiliyoruz.
akım ve gerilimi düşürüyor ne demek yaptığınız iş bilinen klasik bir konpanzasyon unitesidir motorlar sargılarından dolayı yuksek miktarda reaktif güç çekerler onu kapasitorle beslerseniz reaktif gucu şebekeden almayı bırakır buda faturaya yansır çünkü işletmler reaktif guce para veriri ev kullanıcıları gibi bedava kullanmaz. reaktif güç çarpanını değiştirerek kompleks gucu değiştirisiniz.
Bu teknolojinin teknik detaylarini daha once asagidaki konu basliginda incelemistik. Merak eden arkadaslar oraya bakabilir. Uzun lafin kisasi, bilinen klasik bir reaktif enerji kompanzasyonundan bahsetmiyoruz. IGBT ler ile yapilmis, PWM kullanan nir inverter den de bahsetmiyoruz. SCR kullanarak yapilan ve literaturde AC Controller olarak gecen, 30 yil once bulunmus, bir yontemden bahsediyoruz. Performans olarak inverter seviyesini yakalamamiz mumkun olmasada, fiyatinin daha ucuz olmasi nedeniyle, cazip olabilecegini dusunuyorum. Son olarakda, enerji tasarruf miktari ve performans, motor milindeki yuk karakteri ile direk orantili.
motordan tasarruf edilmek isteniyorsa sürücü kullanılır, bu tarz cihazlara güvenmiyorum, kimseye de tavsiye etmiyorum. Zaten kimse de kullanmıyor.
Haldu meriçin bahsettiği gibi motor milindeki yüke bağlı olarak tasarruf miktarı değişmektedir. Yapılan denemelerde motor boşta çalışırken %50 lere varan bir tasarruf görülmektedir. Ama şu unutulmamalıdırki üreticiler makineleri tasarlarken her zaman büyük güçlü motor seçerler. Buda daha fazla enerji tüketmek demektir. Ben iddia ediyorum %80 yükte çalışan bir motorda en az aktif olarak %12 reaktif olarak %40 lara varan tasarruf sağlanabilir. Bu cihazla ben bu rakamları gördüm.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme