Şimdi Ara

isolasyonlu trafo sistem

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
538
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

şebekeden 100mt. uzakta bir elektronik devrem var. Devrenin besleme girişini izolasyonlu yapmak istiyorum. Merak ettiğim husus şudur;

1 - Şebekenin hemen yakınına bir pano yapıp 220/12 izolasyonlu trafo koyup 12V AC gerilimin, hat boyunca devreye taşımak istiyorum. Devrenin'de girişinde AC/DC izolasyonlu çevirici kullanmak istiyorum. Burada nasıl bir devre/entegre kullanılabilir?

2 - Şebekenin yakınına AC/DC izolasyonlu güç kaynağı koyup, DC 12V. gerilimi hat boyunca taşıyıp, devrenin beslemesini DC-DC izolasyonlu yapmak.

****DEVRENİN GİRİŞİ MUTLAKA İZOLASYONLU OLMALI.*****

BU KONUDA NE YAPABİLİİRM_

• Devreniz kaç amper harcayacak? 12v verseniz kablo başından kablo 1.5mm^2 olsa 1 amper çekerseniz kablo ucuna 9-9.5 volt anca gelir bunu da dikkate alın

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • devre max. 100mA çekicek yüksek akımlı birşey değil
  • lidyum kullanıcısına yanıt
    11.5-12 arası ulaşır o zaman sorun yok (11.7 küsür geliyor).

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: lidyum

slmlar...

şebekeden 100mt. uzakta bir elektronik devrem var. Devrenin besleme girişini izolasyonlu yapmak istiyorum. Merak ettiğim husus şudur;

1 - Şebekenin hemen yakınına bir pano yapıp 220/12 izolasyonlu trafo koyup 12V AC gerilimin, hat boyunca devreye taşımak istiyorum. Devrenin'de girişinde AC/DC izolasyonlu çevirici kullanmak istiyorum. Burada nasıl bir devre/entegre kullanılabilir?

2 - Şebekenin yakınına AC/DC izolasyonlu güç kaynağı koyup, DC 12V. gerilimi hat boyunca taşıyıp, devrenin beslemesini DC-DC izolasyonlu yapmak.

****DEVRENİN GİRİŞİ MUTLAKA İZOLASYONLU OLMALI.*****

BU KONUDA NE YAPABİLİİRM_

Tavsiyem;12V çıkışı doğrultun,filtreleyin ondan sonra 100 metre uzağa taşıyın.DC akımda iletken kayıbı daha az olur.

• peki devre girişinde de DC-DC izolasyon yapmam gerekiyor. Bu iş için nasıl bir devre önerirsiniz?

birde 220V AC'yi direk devreye taşısam, orada izolasyonlu 220/12 trafo kullansam buda iş görür mü?

piyasada düşük güçlü PCB'de fazla yer kaplamayan trafolardan varmıdır?

220/12V trafolar küçük olamıyorsa, devreye 24V AC getirip, dere üstünde ki izolasyonlu trafoyla 12V'a çevirebilir miyim?
  • lidyum kullanıcısına yanıt
    En güzeli 220 volt 50 hertz şehir şebekesini 100metre kabloyla devreye taşıyıp ondan sonra trafo ve diyotla onu 12volt DC ye çevirmekte.

Trafonun büyüklüğünü giriş/çıkış voltajlarından ziyade o trafodan çekeceğin doğru akımın miktarı belirler.

Çünkü takdir edersinki bir trafodan eğer 100 amper çekeceksen trafonun sarımları da o akımı taşıyabilecek derecede kalın olmalı dolayısıyla trafo boyutları ve ağırlığı da ototmatikman fazla olmak zorunda.

100 miliamper den bahsetmişsin bu hiçbirşey sayılmaz. Piyasada satılan çoğu yumruk büyüklüğünde adaptör 12 volt, 1 amper vermeye muktedir. Ondan kullan gitsin. Ama sen illa izolasyonlu trafo istemişsin onu temin etmek hususunda pratik bir bilgim yok maalesef.

Eğer doğru akımı düşük voltajda uzun mesafe taşırsan kayıplar çok olur. Voltajın yüksek olmasının esprisi akımın düşük olması sayesinde kabloda oluşabilecek kayıpları mümkün mertebe minimuma indirmekte. Zaten büyük oranda o yüzden barajlarda üretilen elektrik yüksek gerilimde uzun mesafeler boyunca şehire taşındıktan sonra voltajı düşürülünüyor. Çünkü mesela herhangi bir teldeki güç kaybını şu formüle göre hesaplanılır: P = I^2 x R.
    "R" burda telin direncini temsil ediyor ve ne kadar kalın kablo kullansak dahi onu belli bir değerin altına düşüremeyiz, ancak ne varki voltajı yükseltirsek otomatikman aynı oranda akım düşeceği için bu yazdığım formüle göre kayıp da azalacaktır.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • BuzzLightyear cevabın için teşekkür ederim. Devrede RS485 iletişim kullanılacak ve izolasyonlu olacak. Bu yüzden besleme girişinin de izolasyonlu olması gerekiyor. Direk şebekeyi devreye taşıyıp orada düşürmek aslında daha iyi ama devrenin boyutu büyüyor. Bu yüzden trafonun boyutunu sordum. yumruk büyüklüğü benim için büyük, bu sebeple şebekeyi panoda 24v gibi ara bir AC değere indirip ordan devreye versem, devrede 24V/12V gibi değerde çeviren trafolar varsa daha ufaktır diye umut ettim :) herhalde yok..

peki panoda 220V/12V Çevirip AC gerilimi devreye taşısak, devre üzerinde AC/AC yada Ac/DC izolasyon yapsak sanırım daha ufak boyutlu olur. Böyle bir şey mümkün mü?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.