Şimdi Ara

işte arkadaşşlar tamamen el yapımı laptop soğutucu taban

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
1
Favori
9.896
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • fanlar, tahta ve adaptörle birlikte sadece 25 YTL ye mal oldu arkadaşlar gayette memnunum hele oyun oynarken acayip faydasını görüyorum.
    resmi yüklemeye çalıştım umarım gözükür gözükmezse başka biyere upload ederim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dt.spiky -- 4 Kasım 2006; 15:16:27 >

• Muhtemelen Fanlar titreşime neden oluyuordur. Malum kasa tahta. Bunun için köşelere ve uygun yerlere sünger veya mobilyaların ayaklarına yapıştırılan keçe veya plastiklerden kullanabilirsin.
  • bu 6 fan ses yapmıyormu ?
  • arkadaşlar ilk başta ben de inanamadım ama ne ses ne de titreşim sorunum var ki fanların tanesini 3 YTL ye aldım
  • çalışma prensibi nasıl bunun yauw?nereye koyuyosun bunuda laptopla arasında hava sirkülasyonu saglıyo!? daha cok foto!??
  • ya bişi sorcam fanı nerden 3 ytlye aldın?
  • normal bi bilgisayar parçası satan yerden sıkı pazarlık yaptım 6 tane alınca 3 verdi
    "TIKLA"(reklam amaçlı dil)

öbür soruya gelince adı üstünde taban laptobu üstne koyuyom böylece laptop sürekli olarak alttan soğuk hava
    alıyo ve kendi fanına katkıda bulunuyo ayrıca laptobun varsa bilirsin sağı soluda çok ısınır laptobun bunu da engelliyo
    hele bi de yaz aylarında sıcaklık 35-40 C buluyosa kendi fanı yetersiz kalıyo

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dt.spiky -- 6 Ağustos 2006; 14:26:18 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • güzel bi sistem olmuş bende deneyim.
  • sağol kardeş gerçekten emek işi baya uraştırıyo hele fanları yerlertirmek tam bir işkence
    quote:

Orjinalden alıntı: beziide

güzel bi sistem olmuş bende deneyim.
  • http://www.pcnet.com.tr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=50436&highlight=i%FEte+size

soldaki benim yaptıgım ekran kartı sogutucusuna benzemiş
  • arkadaşlar bende bir laptop soğutucu yaptım fakat nasıl resim yükleyeceğimi bilmiorum bana yardımcı olabilirmisiniz
  • Güzel olmuş..
  • Ben de bir yakınıma yapacam bunlardan nası usbye bağlıcaz ve fanlara elektrik verecez birdekaç mmlik fan o 60 mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fenerbahçe.

Ben de bir yakınıma yapacam bunlardan nası usbye bağlıcaz ve fanlara elektrik verecez birdekaç mmlik fan o 60 mı?

Galiba fanlar 80 mm'lik fan.
  • Berkeyle 80lik fan sorduk tanesi 7.5TL :-D
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fenerbahçe.

Berkeyle 80lik fan sorduk tanesi 7.5TL :-D

4 ya da 5 TL'lik 80'lik fanlar var. Performans olarak güzeller fakat sesliler. Rain adında bir marka oluyor.
  • Eh tabi konu 4 sene hortlatilinca fiyatlar degismis olabilir :)

Kendisi yapmayip satin almak isteyen olursa imzamdaki linke tiklayarak yaptigim incelemeyi gorebilir.
  • Bunun gibi bir çalışmada ben yapmıştım ama ses ve titreşim olma ihtimaline karşı bir iki küçük parça daha koydum. Hazır bu konuyu okumuşken sözlü olarak ilham verecek bir şeyde ben ekliyeyim, daha sonra yapacak arkadaşlar için güzel olur.

Ben genellikle LT başucumda tutuyorum kalkar kalkmaz da yorganın üstüne alıp web di oyundu ne var ne yok sıyırıyrum Tabi iki haftada birde soğutucu üstündeki tozları süpürge ile çekiyor ayda birde makineyi açıp alkol ile soğutucu bloğunu yıkıyorum.

Şimdi asıl konu tozu da engelleyip ısınan havayı LT uzaklaştırmak. dt.spiky nin yaptığı fanlar ne tarafa dönerler anlayamadım. Eğer LT içenden dışarı hava akışı yapıyor ise mutlaka LT ile tahta arasına hava girecek ve akış o yönde olacak. Isınan havayı dışarı atmak gereklidir diye düşünüp yazıyorum.
    Bunu engellemek için basit bir çözüm var. Nalbur yada kırtasiye gibi yerlerde satılan kapı fitillerini (tek tarafı yapışkan bantlı sünger fitiller) tahtanın üstüne kenarlara gelecek şekilde yapıştırın ki LT hem süngerlere otursun hemde titreşimi azda olsa engellesin. Bu fitillerin şimdi silikon conta olanlarıda var onlarıda kullanabilrisiniz ama hava akışını bir nebze olsun azaltırlar.
    Bir diğer ek fikrim ise fanları vidalarken fanın kare olan gövdesinin etrafına bildiğimiz paket lastiğinden 10 15 adet geçirin daha sonra tahtaya vidalayın, böylece titreşimi emecek bir lastik bariyer yada yastık (artık adına ne derseniz isterseniz şaziment olsun) engellemiş olursunuz.

• e arkadaşlar siz konuyu hortlatınca ben de gelip bikaç satır yazma gereği hissettim öncelikle şunu sölemeliyimki evet 4 sene oldu ve hala kullanıyorum :)

şimdi öncelikle ben laptobumu mart 2006 gibi almıştım ilk zamanlarda oynadığım oyunlarda hiçbir sorun yaşamadım fakat zaman ilerledikçe laptobun aşırı ısındığını ve ensonunda haziran ayında da havaların aşırı ısınması sebebiyle laptoba kurduğum bi program otomatik kapama yapmaya başladı ki bu da 95c ye kadar ısındığını gösteriyo ben de basit bir çözüm olarak soğutucu taban almaya karar vermiştim fakat ozaman fiyatları 100$ gibi değişmekteydi çok geldi ve biraz araştırmayla bunu 1/4 fiyatına mal ettim. şimdi evet kullandığım fanlar kasa fanı yani 80lik ozaman seçenekler sınırlıydı onları kullandım şuan ses sorunları var ama neden derseniz 4 sene yani normal ama titreşimsel değil bunlar yani klima bile yanına giderseniz bi fan sesi duyarsınız sonuçta laptobun klavye olayından dolayı dibinde kullandığımız için sesi duymak normal.
    sora gelelim çalışma prensibine bunun için evet 2 seçenek var teorik olarak o da fanları nasıl taktığınıza bağlı havayı ya laptoba verirsiniz ya da laptoptan alırsınız şimdi burası bence önemli 1 seçenekte aşırı derecede toz sorununuz olacak bunu baştan sölemeliyim yani düzenli olarak laptoba temizlik gerekiyo ki bu da bence performansa zaten katkı sağlıyo. 2. seçeneği pek tavsiye etmiyorum neden derseniz şimdi havayı uzalaştırmak derseniz bu biraz mantıksız olabilir sonuçta laptop kasa gibi değil yani ön tarafındaki açıklıktan havayı alıp kasanın içinden geçirerek dışarı atmak gibi bi seçenek yok zaten laptoplar bunu genelde alt kısımdan havayı alır içerdeki bloğu soğutup yandan verirler ki ben bunu çok saçma buluyorum böle bi durumda dizüstü kavramı tamamen saçmalıyor :) altında burayı kapatmayın bile yazıyo e ozaman dizime nasıl koyucam :) neyse tabi bazı laptoplarda havayı yandan alıp arka kısımdan atma seçeneği oluyo vs şimdi gelelim güç kısmına malum kendi yaptığınız birşey bu oyüzden taşınabilirlik bence düşünülmemeli yani yanınıza alıp gezemezsiniz tuhaf kaçar :) gezemezsiniz derken yani evden eve mümkün ama okulda kafede etrafınızda gülen insanlar görebilirsiniz :))) ama şekilde biraz değişiklik yaparsanız boya cila sticker vs bunu giderebilirsiniz neyse diyeceğim odurki yani bence usbden beslemeyi düşünmeyin düşünen arkadaşlar da şunları bence hesaba katsınlar:
    *fanlar çalışırken usbleriniz bi nevi iptal olabilir örneğin taşınabilir harddisk vs kullanamayabilirsiniz
    *sora herangi bir kısadevre durumunda usb portlarınıza zarar verebilirsiniz tabi bunu önlemek için fanlar ile port arasına basit bir devre kurabilirsiniz
    *son olarak fanlar genelde kasa bazında olduğu için 12v gerekiyo 5v fan bulmakta zorlanabilirsiniz bulamazsanız zaten bir 5v-12v converter yapmanız gerekecek.
    o yüzden usb yerine 12v bir adaptör temin ederek ve akımını da fan sayınıza göre seçerek (çünkü devir sayılarını etkiliyor) daha kolay bir besleme yapmış olursunuz zaten yüksek performans işlemlerde laptop adaptörünüz takılıdır yani priz sorununuzda yoktur :) evet daha fazlası için yardımcı olmak isterim sorularınız varsa seveseve yanıtlarım.

şuan için bi de yeni bir proje ile uraşmaktayım bu biraz daha az masraflı oldu ama daha fazla emek gerekti tam 1 aydır tamamlayamadım ama biraz zaman ayıramamdan ve sadece haftasonları ilgilenmemden kaynaklandı bi kaç resim eklemeyi denicem herkese şimdiden çalışmalarında kolay gelsin :)

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.