Şimdi Ara

İşten Kovuldum. Dava Açacağım. Elimdeki Deliller İle Sonuç Ne Olur?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
249
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Yaklaşık 4 senedir çalıştığım işletmeden 11 Temmuz tarihinde kovuldum. Sebeplerini ise şöyle sıralayabilirim ;

Öncelikle sektör hizmet sektörü. Yaklaşık 2 küsür sene ikametgah adresime yakın bir şubede çalıştım. O süreçte herhangi bir sorun yoktu. Ben bu şubede çalışırken iki dükkan daha açıldı. Biri bana uzak diğeri bana yakın bir şube. Son şube açılırken benim çalıştığım şube nakit ihtiyacı sebebi ile ben izindeyken devralındı.

Devirden sonra ve benim izin dönüşümde bana uzak olan şubede bulunan bir elemanın çıkışı yapılacağı için benden 2 aylık süreçte o şubeye yardımım istendi. Sonrasında tekrar bana yakın ve yeni açılan şubeye dönüşüm sağlanacaktı. Aslında bu söz tutuldu ve sadece 1 gün bana yakın şubede çalıştırıldım. Hemen ise ertesi gün uzak şubeye geri gönderildim.

Sonrasında 1 yıla yakın evimden uzak şubede çalıştırıldım. Bu süreçte maaşımda gecikmeler yaşandı. Her ay 15 20 gün gecikmeler yaşadım. Kişisel hesabıma maaş yazarken açıklama kısmına aylar yazılmadı, tutar ise hep maaşımdan eksikti. Yemek yol gibi şartlar sağlanmadı. Oysa diğer şubede herkese bu sağlanıyordu. Hatta 4 senelik bir eleman olarak diğer şubede daha bir aylık çalışanlar benden daha fazla maaş alıyordu. Patronun kardeşi tarafından ayrıca halledemediğim bir iş için küfür kısaltması yedim WhatsApp üzerinden. Bunun screenshotı duruyor.

Bayram mesaileri, yıllık izin paraları vb gibi şeylerde son dönemde yansımadı. Maaş hesabı açılacağı, promosyon alınacağını dair sözler verilmesine rağmen maaşlar kişisel hesaba eksik eksik yatıralarak uzun bir süre aslında maaş yatırılmadı gibi bir durum oldu. Ben de bunu protesto etmek amacı ile işe geç girişler sağladım. Bunun üzerine telefon üzerinden kovuldum. Telefon üzerinden konuşmalar alıcakların hesaplasın ona göre yatıralım oldu. Ben de kıdem ihbar kalan maaş bayram mesaileri vb gibi şeyleri talep ettim. Bu yüzden hesap kitaptan çıkılamadı.

En sonunda 13 ağustos tarihinde sigortadan çıkış yapıldı. Sigorta çıkışım 03 kodu ile oldu. 03 kodu aslında çalışanın istifası olarak geçiyor. Kıdem ve işsizlik maaşı alınamıyor. Oysa en istifa ettiğime dair bir dilekçe vermedim. Bu konuşmak için patron ile görüşmeye gittim. Kendisi muhasebe ile konuştuğunu alacaklarımın hesaplanacağını 15 Eylül e kadar tüm alacaklarımın yatacağını sigorta çıkışının değişeceğini sözlü olarak belirtti. Ben de iyi niyet olarak tamam dedim. Bugün itibari ile kesinlikle bir gelişme yok ve ben bunun sebebi ile dava açmaya karar verdim. Bu sonuçlar ile iş hukukunda benim davayı kazanma durumum nedir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Ben sana maddeler halinde yazayım sen sıra ile yap

1. Kazanırsın hakkını alırsın ama uzun sürebilir .

2. Maddi durumunu yoksa bir avukattan danışmanlık ücretini ödeyerek izleyeceğin yolları öğren

3. Firma seni il içinde başka şubede görevlendirme bilir ama rıza şartı varmıydı hatırlamıyorum onu

4. Kimse yol yemek vermek zorunda değil ama daha önceden bunu sağlıyor ve yol yemek gibi hakkını kesiyorsa bu hak kaybı olduğu için haklı istifa sebebi ( bu sana artı puan )

5. Düzensiz maaş yatırmak haklı istifa sebebi ( bu sana artı puan )

6. Aklına takılan iş haklarınla ilgili şeyleri 170 sorabilirsiniz

7. Senin istifanı kanıtlamak zorundalar

8. Hak kaybına ugramamak için lütfen bir avukata danış

9 iş mahkemeleri yüksek oranda işçi tarafında

• 1Şunları da ekliyim mahkemede protesto ettim deme işe 10 215 geç geliceğimii arayarak söyledim vs de
    Küfür edemez sana
    3 çalışanlar arasında ücret politikasını gözetmek zorunda eşit oranda .
    Sen bütün delillerini topla , ayrıca whatsap görüntüsü var dedin bunda kişinin numara sı ve tarih görünmesi gerek ayrıca kvkk dikkat et

• suratsızadam kullanıcısına yanıt

Cevaplar için çok teşekkürler.

Eskiden multinet kartı ile aylık olarak yemek ihtiyacımız karşılanıyordu firmadan. Açılan yeni şubede mutfak oluşturulduğu için o şube çalışanlarına yemek varken biz diğer şube çalışanlarına bu sağlanmadı. Multinetlere para yatırılmadı.

Başka şubeye gönderilmem sadece sözlü bir anlaşma 2 aylık bir süreçti.

İstifamı kanıtlama imkanları kesinlikle yok. Ne yazılı ne sözlü şekilde.

Dediğiniz gibi şuan maddi bir sıkıntım yok olay tamamı ile verilmeyen sözler yüzünden çekişmeye gitti. Bir avukat ile bu süreci en kısa sürede bitireceğim.

• ImPerspektif I kullanıcısına yanıt

Hak verilmez alınır benim gözüm de haklı olduğunuzu düşündünüz davada başarılar dilerim

• Esasta haklıyken usulden yapacağınız hatalar ile davayı usulden kaybedebilirsiniz. İş Hukuku alanı da gerçekten usulün ön planda olduğu hukuk alanlarından biridir. Dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak dava şartıdır. Sonrasında alacak kalemlerinin belirli/belirsiz alacak şeklinde tasnif edilmesi gerekir. Bir vekil aracılığı ile davayı açmanızı tavsiye ederim.

• Özkan kullanıcısına yanıt

Hocamıza katılarak şunu söyleyeyim. Bir avukata gidin ve anlaşma yapın avukatlık ücreti ile ilgili. Bu gibi konularda tek başınıza çözemeyeceğiniz detaylar olduğu için konuyu bir avukata bırakıp siz de kendi hayatınıza devam edin derim ben.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Kesinlikle dediğiniz gibi durumu bir avukat ile halledip, arkama yaslanıp, artık süreci bekleyeceğim.

Çünkü olaylar kişiselleşmeye başladı. Anonim olduğumuz bir mecradayız bu yüzden iş dışında olan olaylardan biraz detay vermem pek sorun olmayacaktır.

Çalışan maaşları gecikirken, iş hukukuna aykırı davranılırken, maddi ve manevi çalışan zarara uğratılırken, yaklaşık 3 aydır dolaylı yoldan hayatımızı etkileyen bir hanımefendi mevcut. Bu hanımefendiye işletme cirosundan neredeyse 3 günde bir 100.000TL para gidiyor. Hal böyle olunca durumlar çok farklı yöne gitti.

• Anlattığınız gibi süreç ilerlemiş ise işverenin izlediği yol kendisi açısından sıkıntılı. Yazılı da bir istifa dilekçeniz yok. Üzerine gidebildiğiniz kadar gidin. Arabuluculuk aşamasına dikkat edin. Ancak yine de vekilsiz takip edilmesinde usul hataları yapılabilecek bir uyuşmazlık. Mutlaka hukuki görüş alın.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.