Şimdi Ara

İTÜ - Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği (Robotik-Elektrik-Elektronik-Bilgisayar ilgisi olanlar) (13. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
441
Cevap
26
Favori
79.223
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: XMERTCANAVAR2X

Somut örnek olarak, türkiyede gidip gördüğüm yapılan kontrol işlerinden bahsedeyim.

ASELSAN- Tanklardaki atış kontrol sistemi

Şuan ASELSANdaki kontrolcülerin uğraştığı konulardan biri. Açıklayacak olursam, normalde bir tankın hedefi vurabilmesi için durup nişan alması gerekir. Hareket halindeyken nişan alsa bile, engebeli arazide bir çukura girdiğinde namlu da aşağı doğru inmekte ve bu da hedeften sapmaya yol açmakta. İşte bu bir kontrol problemidir. Eğer tank kulesi(topun bulundugu kısım) hareketli bir sistem sayesinde çok hassas bir şekilde, tankın girip çıkmasına ters tepki verecek şekilde kalmayı başarırsa, hedefinden sapmaz. Ocak ayında gidip görmüştüm, sistemi üçgen bir platformun üstüne konmuş tank kulesi ve pistonlarla simüle ediyorlardı.

TÜBİTAK SAGE- Güdümlü füze

En son projesi amerikanın tomahawk'ının tamamiyle türk mühendislerine ait olan SOM projesi. Bir füzenin hedefini kanatçıklarını hareket ettirerek yapar, ancak çok yüksek hızlarda kanatçıklarındaki 1cmlik açı bile 100 metre sapmasına neden olmaktadır. İşte bu çok hassas bir sistemdir. Burada direk ana problem olan kontrol problemi çözülmektedir.

Örnekleri daha da detaylandırabilirim, şuan zamanım yok aceleyle ve mümkün olduğunca anlayabileceğiniz şekilde yazdım. Özetle aslında kontrol müh.ün hassaslık için olduğunu, yani bir sistemi en hızlı şekilde istenen değere oturmasını sağlayan bir bölüm olduğunu görmüşsünüzdür. Bizim ile bilg. müh arasındaki farkı şuna benzetebiliriz:
    Biz o atışkontrol sistemindeki tank kulesinin sabit kalmasını sağlıyoruz, bize sadece değerler lazım( hedefin yeri, tankınz hızı vb vb). Bilg müh bu değerlerin girildiği arayüz programını yapar. (çok kabaca anlattım, bilg. mühteki arkadaşlar yanlış anlamasın)

Kontrolün amacı bir sistemi istenen değere en hızlı oturtmak olduğuna göre;

Arabaların fren sistemlerinde, Uçakların otopilotlarında ( En komplex kontrol sistemlerinden biri), ısıl sistemlerde(kombi-klima) vb vb heryerde vardır
    Hakkaten biraz ayıp olmuş .NET mühendisliği diyorum ben o işe

• Peki kontrolör tasarlamak demiştiniz . Bunun tasarım yani çizim işlerini de kontrolcüler mi yapıyor yani belli başlı bi çizim yeteneği de gerekiyor mu
  • quote:

Orijinalden alıntı: CacA762

Peki kontrolör tasarlamak demiştiniz . Bunun tasarım yani çizim işlerini de kontrolcüler mi yapıyor yani belli başlı bi çizim yeteneği de gerekiyor mu

Bu tasarım teknik resim gibi değil. Formüller ve matematiksel katsayıları ayarlıyorsunuz, bu kontrolör oluyor. Google da PID kontrolör diye aratırsan basit bir şekilde görebilirsin biraz
  • Bir sistemi kontrol edeceksek;

1) Sistem modelini çıkarmak;

Sistemin denklemlerini yazmak oluyor bu kısım. Mesela bir motorun hızını kontrol edeceksek, motorun kendi denklemi, motora bağlanan elemanlar vb hepsinin modelini çıkarıyoruz. Örnek olarak sadece motorun kendisinin denklemlerini koyacak olursam;

Şekilde görüldüğü gibi gerilim verildiğinde (sisteme giriş olarak gerilim/volt vereceğiz) çıkış olarak dönme hareketi almaktayız. Bunlarda Açısal hız ve Tork olarak ifade edilmekte. Motorun iç yapısı elektriksel olarak ayrılırsa bir iç direnci ve self elemanı, mekanik olarak ise, bir ataleti ve sürtünmeden kaynaklı viskozitesi var.

Şimdi sisteme bu formülleri integre edersek;

[simage]http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSuZ8324ZES-evDJ8UwkBGX_UDGdxzp05gSbrOSwST1vPYH-o3g5UV0rPcitg [/simage]

böyle bir blog diyagram elde etmekteyiz. İşte bu motorun(sistemin değil, geri kalan kısımları bilmiyoruz şimdilik) modelidir.

İTÜ - Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği (Robotik-Elektrik-Elektronik-Bilgisayar ilgisi olanlar)

EDİT1= resimleri beceremedim
    EDİT2= tercih yapacaksınız, daha derine inmeye gerek yok, olayın aslı

Gerçek sistemi matematiğe dönüştürümek, problemi çözmek, matematiksel çözümü gerçeğe uyarlamak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XMERTCANAVAR2X -- 23 Temmuz 2012; 20:05:51 >

• Hayatın matlabde kutular çizmekle geçicek öyle söyliym ben sana tasarım(çizim olan) anlamında
  • quote:

quote:

Peki kontrolör tasarlamak demiştiniz . Bunun tasarım yani çizim işlerini de kontrolcüler mi yapıyor yani belli başlı bi çizim yeteneği de gerekiyor mu

Bu tasarım teknik resim gibi değil. Formüller ve matematiksel katsayıları ayarlıyorsunuz, bu kontrolör oluyor. Google da PID kontrolör diye aratırsan basit bir şekilde görebilirsin biraz

Itü kontrol muh.ligi tam akredite mi ? Ve yazılımla hiç alakam olmadı bugüne kadar yine yazmalimiyim robotik servo mekanizmalar rc araçlar hep ilgimi çekti bu alanda istediğimi bulabilir miyim ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: lord_general

quote:

quote:

Itü kontrol muh.ligi tam akredite mi ? Ve yazılımla hiç alakam olmadı bugüne kadar yine yazmalimiyim robotik servo mekanizmalar rc araçlar hep ilgimi çekti bu alanda istediğimi bulabilir miyim ?

İTÜ şuan da abet akreditasyonuna bölüm sokma sayısında rekoru elinde tutan okul.http://main.abet.org/aps/AccreditedProgramsDetails.aspx?OrganizationID=884 buradan bakabilirsin sende.

Yazılımla benim de alakam yoktu lisede, ama buraya gelince öğrendim. Hazırlıkta C çalışmaya başla.

• quote:

Orijinalden alıntı: lord_general

quote:

quote:

Tabii ki akredite
    Kaynak olarak şunu gösterebilirim:http://www.ee.itu.edu.tr/ITUEE/akredit.html

Bilgisayar mühendisliği öğrencisinin bile yazılımla üniversiteye girene kadar alakası olmasına gerek yok, ki sizin bölümle yazılımdan bağımsız çok iş alanları mevcut.

• GÜNCEL. Umarım Üniversitemizin tanıtım günlerine gelip, fakülteleri de birbir geziyorsunuzdur
  • Up

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XMERTCANAVAR2X -- 27 Temmuz 2012; 12:34:47 >
  • Sıralama hakkında bi fikri olan var mı ingilizce bölüm 200 300 kişi geri atabilir mi acep
  • quote:

Sıralama hakkında bi fikri olan var mı ingilizce bölüm 200 300 kişi geri atabilir mi acep

Tamamen şans işi
  • quote:

quote:

Sıralama hakkında bi fikri olan var mı ingilizce bölüm 200 300 kişi geri atabilir mi acep

Tamamen şans işi

Mıçtık desene o zaman şans konusu sıkıntı ama türkçe bölüm çok büyük bi sürpriz olmazsa kesin gibi Gelince tanışmak isterim

• quote:

quote:

quote:

Tamamen şans işi

Mıçtık desene o zaman şans konusu sıkıntı ama türkçe bölüm çok büyük bi sürpriz olmazsa kesin gibi Gelince tanışmak isterim

Ben ve benden önceki bütün itülüler %30 okudu , ben hergün okuldayım, kulübe gelirsen tanışırız

• quote:

quote:

quote:

quote:

Tamamen şans işi

Ben ve benden önceki bütün itülüler %30 okudu , ben hergün okuldayım, kulübe gelirsen tanışırız

Otokon mu?
    IEEE'ye de bekleriz

//edit

Evet Otokon'muş, uçak çapını görünce bulması çok kolay oldu 'SK'

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Meniz -- 28 Temmuz 2012; 10:06:18 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Meniz

quote:

quote:

quote:

quote:

Tamamen şans işi

Otokon mu?
    IEEE'ye de bekleriz

//edit

Evet Otokon'muş, uçak çapını görünce bulması çok kolay oldu 'SK'

ilk sayfada da otokon web sayfası var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi XMERTCANAVAR2X -- 28 Temmuz 2012; 17:17:21 >

• herkese hayırlı olsun
  • Ben de dikey geçiş ile gelmeyi düşünüyorum. İnşallah puanım yeter. Sorularımı kafamda toparlayınca tekrar mesaj atacağım. Bilgilendirici başlık için teşekkürler. Bu arada başlığı olabildiğince uplamazsanız sevinirim tercih edecek rakip sayısı azalsın
  • quote:

Orijinalden alıntı: Meriga

Ben de dikey geçiş ile gelmeyi düşünüyorum. İnşallah puanım yeter. Sorularımı kafamda toparlayınca tekrar mesaj atacağım. Bilgilendirici başlık için teşekkürler. Bu arada başlığı olabildiğince uplamazsanız sevinirim tercih edecek rakip sayısı azalsın

dikeyle gelenler var bölüme, hatta 1i bizim kulüpte
  • Up.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1112131415
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.