Apple, EFF’ye karşı açtığı DMCA ile ilgili davasında mutlu sona ulaşmayı beklerken bir şok yaşadı.
Electronic Frontier Foundation yani Elektronik Öncüler Vakfı, bağımsız avukatlardan oluşturulmuş bir örgüt. Bu Kurumun yeni elde ettiği şok bir başarı söz konusu. Dijital yayın telif hakları yöneten yasaya (DMCA) ile ilgili Apple şirketiyle giriştiği davayı kazandı.
Amerikan Telif Hakları ofisinin kararına göre dijital hakları yöneten yasaya yani DMCA‘ya mobil cihazlardaki “jailbreak” ve “unlock” işlemleri için istisna daha doğrusu “muafiyet” kondu. Dolayısı ile artık iPhone kullanıcıları telefonlarını diledikleri gibi kırdırabilecekler.
EFF sivil özgürlükler direktörü Jennifer Granick “Bugün burada aldığımız gerçekten büyük bir başarı. Bu dava sonunda üç önemli adım atılmış oldu. Jailbreak, unlock işlemleri ile uğraşan kişilere yardım ettiğimiz için büyük heyecan duyuyoruz” dedi.
EFF’nin üç başarısından ilki cep telefonları üzerinde jailbreak işleminin uygulanmasının yasallaşması oldu. Bu şekilde, uygulanan yazılım modifikasyonlarından sonra iPhone uygulamaları, üretici firmanın izin verdiği kaynaklar yerine başka kaynaklardan da indirilebiliyor. Milyonlarca iPhone sahibi, kablosuz bağlantı sağlayaıcılarını veya kullanıcı uygulamalarını iTunes AppStore’dan başka bir kaynaktan indirmek amacı ile kendi iPhone’larında da jailbreak işlemini uyguladığını bildirmişti. Ancak daha önceden DMCA bu işlemler için bir tehdit unsuru oluşturuyordu.
Bir diğer başarı da video remix sanatçıları adına kazanıldı. Özellikle YouTube gibi sitelerde bilindik müzik ve videoları mixleyerek yeni video ve klipler oluşturan kullanıcılar da daha önceden DMCA’nın belirlediği bazı kuralların dışına çıkıyorlardı.
EFF’nin mahkemeye başvurduğu üçüncü istek yine cep telefonları üzerinde unlocking yapma işleminin serbest kalmasıydı. Bu şekilde cep telefonları farklı şebekeler tarafından da kullanılabiliyordu. Eskiden DMCA’nın yasakladığı kapsam içerisine giren ve hatta bir çok unlock işlemi yapan kişiye ciddi davalar açılmasına sebep olan yasak da artık kadlırılmış oldu.Bu habere göre öyle ?
JB nin yasallaşması uzun süre önce oldu diye biliyordum ben. İsteyen herkes telefonunu istediği gibi kullanabilir diye karar alınmıştı diye hatırlıyorum. Apple'ın tek yaptırımı da cihazları garanti dışı bırakmak olmuştu. (Ki cihaza daha önceden JB yapılıp yapılmadığını servis anlayamıyormuş galiba. Restore edilip yollanan cihazlar servis kapsamında oluyormuş :D)
Sanırım 2 sene oldu jb yasallaşalı. Yeni bir haber değil bu.
2 sene önce falan jb yaptığını ilan etmek yasallaştı.yani jb li cihaz kullanıyorum demek suç değil ama jb yapmak garanti kapsamı dışında bırakıyor.
Neden buna izin veriyor ki apple anlamadım ben. Ne gibi bir çıkarları olabilir ?
apple izin vermiyor mahkeme izin veriyor. jb yasalllaştı deniyor fakat jb li cihaz garanti dışı bırakılıyor. jb madem kanun nezdinde yasallaştıysa ipad2 jb'si neden bu kadar uzadı anlamadım
quote:
Orijinalden alıntı: Myceneans
Neden buna izin veriyor ki apple anlamadım ben. Ne gibi bir çıkarları olabilir ?
JB yapamasaydım iPhone kullanırmıydım bilmem...
quote:
Orijinalden alıntı: pascal üçgeni
2 sene önce falan jb yaptığını ilan etmek yasallaştı.yani jb li cihaz kullanıyorum demek suç değil ama jb yapmak garanti kapsamı dışında bırakıyor.
Hayır bırakmıyor. Türkiyede işin kolayına kaçıp garanti kapsamı dışı diyorlar.
quote:
Orijinalden alıntı: Myceneans
Arkadaşın yukarıda dediği gibi mahkemenin verdiği bir karar. Kişi satın aldığı cihaz üzerinde istediği değişikliği yapabilir diyor kısaca.
Apple'ı da zarara uğrattığı yoktur. Zaten Appstore'dan kar edemediklerini söylüyorlardı, JB de olunca daha fazla iOS lu cihaz satıyorlar.
Nazlanma apple,bunu sende istiyosun..
JB sadece teoride garanti dışı bırakır, gerçekte bırakmaz. Telefonu garantiye götürmeden önce restore edin. JB yaptığınız anlaşılmayacaktır. Garantinizi kullanabilirsiniz. Telefon açılmıyorsa ve JBliysede korkmayın. Siz açamıyorsanız teknik serviste açamaz, ürününüz değişir.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme