Şimdi Ara

Jant Büyütmenin Etkileri (VW Golf üzerinde test edilmiş) (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
90
Cevap
14
Favori
62.224
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
8 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: 19can84

quote:

Orijinalden alıntı: buraoca2

quote:

Orijinalden alıntı: 19can84

quote:

Orijinalden alıntı: sapultra

Elinize sağlık,güzel konu olmuş.
    Bilmediğim için soruyorum,yol tutuşta gerçekten 0.88 ile 0.83 arasında çok büyük fark mı var ?

var hocam çünkü range ölçünün aralığı çok dar.

300-foot skidpadde viraj kabiliyeti en kötü arabada mesela hem çok yumuşak süspansiyonlu hem çok yüksek olan amerikan mpv'lerinde, bu değer 0.70 civarı.

ciddi manada superspor denebilecek arabalarda ise 0.98 civarı.

dolayısı ile 0.05 ciddi büyük fark.

Hocam acaba en büyük zıplamanın 17" ten 18" e geçerken olmasının sebebi nedir?(0.04'lük bir artış olmuş). 16" den 17" e geçerken bir fark oluşmamış bu oranda? Bunun sebepleri neler olabilir?

valla ben de çok emin değilim ama

ilk 3 ebatta lastik genişliği artmış, ama buna karşın lastik çapı azalmış.

18 inç lastikte ise tabanla beraber lastiğin çapı da artmış bu bir etken olabilir,

bir de ilk 3 ebatta v hız sınıfına ait lastik varken sonuncu da w yani maksimum 270 km/s lastik kullanılmış. yani lastiğin hamuru değişmiş, sanırım esas etkiyi bu yapmış olmalı.

quote:

Orijinalden alıntı: sapultra

Elinize sağlık,güzel konu olmuş.
    Bilmediğim için soruyorum,yol tutuşta gerçekten 0.88 ile 0.83 arasında çok büyük fark mı var ?

Dostum aynen, makalede de farkın muhtemelen artan hız ve yük kodundan kaynaklandığı söyleniyor, yani W kodlu bir 17" jant muhtemelen 18" performansına çok yaklaşırdı.

Aslına bakarsanız jantla ve ebatlarla oynamadan daha iyi yol tutuş isteyen arkadaşların ilk yapacağı şey daha spor VE daha yüksek hız (hatta yük) sınıfına ait bir lastik seçmek olmalı. Yanaklar kalınlaşıp sertleşeceği için virajlarda yuvarlanma azalacak ve direksiyona ilk tepki (turn-in) epey keskinleşecektir.

Evet, farklar bu kadar küçük rakamlarla oluşuyor. Bu arada 2012 Carrera S adaptif süspansiyon ile (hem amortisörler hem viraj demirleri adaptif) tam 1,04 G çekmiş. Aslında G o kadar da önemli değil, Amerikalılar bunu fetişleştirmiş durumda, yalnızca düz zeminde ideal koşullarda limit yol tutuş yüksekliğinin bir ölçüsü, yolda çoğu zaman bu limitlerin yanına bile yaklaşılamıyor. Aracın subjektif hissi, sürücüye ne kadar güven ve destek verdiği daha önemli. Bu nedenle örneğin Corvette gibi G manyağı arabalar testlerde genelde daha etkileşimli ve sürücü dostu araçların gerisinde kalıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: lonely_man

Teşekkürler ama anlamadığım bir nokta var taban genişleyince neden fren mesafesi artmış?

Aslında yalnızca 15"ten 16" ya geçilirken artmış, sonra azalmış.

Sebebi muhtemelen ağırlık, lastik-jant kombosunun ağırlığı bu iki basamak arası çok artmış, diğerlerinde artış bu kadar fazla değil. Aracı durdurmak için fren sistemi önce lastiği yavaşlatmak zorunda, dolayısıyla ağır lastiği yavaşlatmak daha zor oluyor.

Daha büyük ebatlarda ağırlık etkisi taban alanının büyümesini iptal edecek kadar fazla değil muhtemelen.
  • konu super. Ellerine sağlık
  • SS koyalımda ortalık şenlensin.

Jant Büyütmenin Etkileri (VW Golf üzerinde test edilmiş)

Jant Büyütmenin Etkileri (VW Golf üzerinde test edilmiş)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi senged -- 13 Nisan 2012; 15:53:54 >

• quote:

Orijinalden alıntı: gorkemuse

Allah razı olsun, teşekkürler.

şakirt detected :D
  • accord 2.0i LS 96 model
    yakıt sarfiyatından memnunum aslında, jant küçültünce daha iyi olacak sanırım.
    lpg de yaklaşık 25 krş km de.

255/55/17
    40 yanak lastik var bende.
    aracın üzerindeki lastikler ile birlikte 11 tane bu ebatta lastik var.
    çukurlara girince küt oturuyorum. o yüzden 185/65/15 ' yani fabrika çıkışlı lastiklere döneceğim.
    ve 20 liralık jantlardan olacak :) çelik jant tc yollarına uygun değil. jantlar ile birlikte bir lastikciye satacam.
    yerine klasik jantlar.
  • faydalı bilgiler, teşekkürler
  • @ali_candan

Lastiğin çapı da, tabanı da bayağı artmış. Orjinale dönmeniz iyi olur ama o ebatta lastik bulamayabilirsiniz. 195/55 15 hatta 205/50 16 da sizi çok daha tatmin edecektir.

Lastik büyütürken ya +10 formülünü kullanmak ya da aşağıdaki hesaptaki gibi lastik çapını mümkün olduğunca sabit tutmak gerekiyor:

Lastik çapı (cm) = (taban genişliği/10*profil yüzdesi)*2 + 2,54*jant çapı

Accord: Çap = 185/10*0,65*2 + 2,54*15 = 62,15 cm
    Sizin lastik: Çap = 255/10*0,55*2 + 2,54*17 = 71,23 cm

Lastiğiniz %14,6 daha geniş çaplı ki herhalde rekordur benim duyduğum. %3 üzeri kesinlikle önerilmez, %2'ye bile şüpheyle bakanlar az değil.

Bu arada diğer faktörler sabit kalmak koşuluyla lastik toplam çapını büyütmek eğer ağırlıklı sabit ve yüksek hızlarda, otoban ve şehirler arası yollarda kullanıyorsanız ekonomi sağlayabilir, ancak dur-kalk trafikli bir yerde kullanıyorsanız orjinal lastik çapı en iyi ekonomiyi sağlayacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Iratus -- 16 Nisan 2012; 17:49:49 >

• birde replica kalitesiz jantlar ile denesinler fena olmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NayirNolamaz -- 20 Nisan 2012; 22:43:13 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Iratus

@ali_candan

Lastiğin çapı da, tabanı da bayağı artmış. Orjinale dönmeniz iyi olur ama o ebatta lastik bulamayabilirsiniz. 195/55 15 hatta 205/50 16 da sizi çok daha tatmin edecektir.

Lastik büyütürken ya +10 formülünü kullanmak ya da aşağıdaki hesaptaki gibi lastik çapını mümkün olduğunca sabit tutmak gerekiyor:

Lastik çapı (cm) = (taban genişliği/10*profil yüzdesi)*2 + 2,54*jant çapı

Accord: Çap = 185/10*0,65*2 + 2,54*15 = 62,15 cm
    Sizin lastik: Çap = 255/10*0,55*2 + 2,54*17 = 71,23 cm

Lastiğiniz %14,6 daha geniş çaplı ki herhalde rekordur benim duyduğum. %3 üzeri kesinlikle önerilmez, %2'ye bile şüpheyle bakanlar az değil.

Bu arada diğer faktörler sabit kalmak koşuluyla lastik toplam çapını büyütmek eğer ağırlıklı sabit ve yüksek hızlarda, otoban ve şehirler arası yollarda kullanıyorsanız ekonomi sağlayabilir, ancak dur-kalk trafikli bir yerde kullanıyorsanız orjinal lastik çapı en iyi ekonomiyi sağlayacaktır.

teşekkürler ıratus. uğraşmışsın yazmışsın o kadar terimi.
    şöyle yaptım. elimdeki jantı da lastikleri de takas için jantcıya gittim. benim aliminyum jantların bir kaçında işlem olduğu için, demir jant+yazlık lastik veririm ama üzerine para da alırım dedi. bende gezip başkasına bakacam dedim. motor ustamın tanıdığı varmış. ona gittim o da kafa kafaya takas yaptı. üste para almadı.
    15" demir jant + 4 tane 195/55 15 yazlık lastik taktırdım.
    hem yakıt hemde motor rahatlayacak umarım.

• Elinize sağlık güzel bir konu olmuş. Fakat bu konunun "Otomobil Genel"de yer alması daha doğru ve faydalı olurdu.
  • @ali_candan

Rica ederim, yorum ve yanıt geldikçe paylaşmak daha keyifli oluyor. Forumda genelin tersine ebat küçülten pek yoktur, o yüzden bir süre sonra izlenimlerinizi (hızlanma, konfor, yol tutuş, yakıt tüketimi) burada kısaca paylaşabilirseniz iyi olur.

@vipmail123

Bence teknik konuları Garaj'da paylaşmak daha doğru, hem genel başlık o kadar hızlı ilerliyor ve o kadar dağınık ki emek verip koyduğunuz teknik içerikli bir başlık kaybolup gidiyor.
  • Güzel konu olmuş.

Forumda başka bir tartışmada jant ebatı büyütülmüş bir araç daha geç ivmelenir dediğimde "hadi ordan sende, jant büyür ama yanak küçülür dolayısı ile çap değişmez bir şey farketmez" demişlerdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Iratus

@ali_candan

Rica ederim, yorum ve yanıt geldikçe paylaşmak daha keyifli oluyor. Forumda genelin tersine ebat küçülten pek yoktur, o yüzden bir süre sonra izlenimlerinizi (hızlanma, konfor, yol tutuş, yakıt tüketimi) burada kısaca paylaşabilirseniz iyi olur.

@vipmail123

Bence teknik konuları Garaj'da paylaşmak daha doğru, hem genel başlık o kadar hızlı ilerliyor ve o kadar dağınık ki emek verip koyduğunuz teknik içerikli bir başlık kaybolup gidiyor.

ilk günden belli etti kendini. şu an rahatlık ve yol tutuş olarak daha önceki jantlara oranla 15" jantı tavsiye ederim.
    lastik olarak çıkma yaz lastiği var şu an. yokuş kalkışlarında daha rahat kalkıyorum.
    yakıt sarfiyatının da azalıcağına inanıyorum.
    teşekkürler...

• quote:

Orijinalden alıntı: *President*

Güzel konu olmuş.

Forumda başka bir tartışmada jant ebatı büyütülmüş bir araç daha geç ivmelenir dediğimde "hadi ordan sende, jant büyür ama yanak küçülür dolayısı ile çap değişmez bir şey farketmez" demişlerdi.

tc yollarında yanak küçültmek hayırlı değildir.
    bana bu konuda bilgi veren usta, bu jantlar ile, 17" jant + 255/50/17(40 yanak) tekerler ile takla bile atabileceğimi söyledi.
    çelik jant ile bir çukura 60 ile girdim jant yarıldı. 80 tl ye yaptırdık. ikide birde bu jantları yaptırmak ile uğraşamam. şu anda 15" demir jant üzerinde 195/60/15 lastik var. çok rahatım şu an.

• Teşekkürler faydalı bir konu.
  • 3-5 gün önce 17" çelik jant ve 255/50/17 ebatında jant ve lastikden , 15" demir jant ve 195/60/15 ebadına döndüğümü açıklamıştım.
    nerdeyse girmediğim her tarafımızın çukur tümsek olduğu yollarda, girdiğim çukur ve tümseklerde 17" çekil jantlarda yaşadığım sarsıntığı tedirginliği, yeni taktırdığım jantlarda yaşamıyorum. 40 yanaklı lastiklerden pek hayır beklemeyin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: ali_candan

quote:

Güzel konu olmuş.

bana bu konuda bilgi veren usta, bu jantlar ile, 17" jant + 255/50/17(40 yanak) tekerler ile takla bile atabileceğimi söyledi.
    çelik jant ile bir çukura 60 ile girdim jant yarıldı. 80 tl ye yaptırdık. ikide birde bu jantları yaptırmak ile uğraşamam. şu anda 15" demir jant üzerinde 195/60/15 lastik var. çok rahatım şu an.

Takla atma olayını sallamış ustan.

İnce yanak ve büyük jant kombinasyonu abartılmadığı sürece yol tutuşu arttırırken konfora negatif etki eder.

Ben uzun zamandır kullanıyorum,

jantlarım ENKEI JS-M lastiklerim Lassa İmpetus Sport. Ayrıca aracımda TEIN spor yaylar var. Çok feci çukurlara da düştüğüm oldu ne lastikten nede jantlardan sorun yaşamadım. Bu yüzden ürün seçimide önemli diyebilirim. Ama konfor istiyorsanız orjinal ebatlardan şaşmamak lazım. Hatta imkan varsa orjinal ebatlarda orjinalinden daha hafif alaşım jantlar tercih edilirse çok avantajlı olur.

• quote:

quote:

quote:

Güzel konu olmuş.

Takla atma olayını sallamış ustan.

İnce yanak ve büyük jant kombinasyonu abartılmadığı sürece yol tutuşu arttırırken konfora negatif etki eder.

Ben uzun zamandır kullanıyorum,

jantlarım ENKEI JS-M lastiklerim Lassa İmpetus Sport. Ayrıca aracımda TEIN spor yaylar var. Çok feci çukurlara da düştüğüm oldu ne lastikten nede jantlardan sorun yaşamadım. Bu yüzden ürün seçimide önemli diyebilirim. Ama konfor istiyorsanız orjinal ebatlardan şaşmamak lazım. Hatta imkan varsa orjinal ebatlarda orjinalinden daha hafif alaşım jantlar tercih edilirse çok avantajlı olur.

ustamın takla konusunda demek istediği, aracın üzerinde hız lastikleri olduğu için takla atma imkanının olduğudur.
    bende ki eski jantlar çok da kaliteli değildi. bende fabrikasyona döndüm.

• quote:

ustamın takla konusunda demek istediği, aracın üzerinde hız lastikleri olduğu için takla atma imkanının olduğudur.

Neden takla atma imkanı olduğunu açıkladı mı ustan?
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.