Şimdi Ara

Japonya'da dil okuluna gitmek isteyenler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
4
Favori
6.290
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Oncelikle Turkce karakterler icin ozur dilerim, kisisel bilgisayarim olmadigi icin simdilik Turkce karakterler olmadan yaziyorum.

Baslikta belirttigim gibi, dil egitimi almak isteyen arkadaslara yardimci olmaya calisacagim. Okul, calistigim firmalar grubuna ait ve Japonya'ya Cin, G. Kore, Vietnam, Sri Lanka, Nepal, Filipinler vs. pek cok Asya ulkesinden dil okulu vasitasiyla, onlarca insan geliyor. Ben de yaklasik 1,5 yil kadar once bu sekilde geldim ve okulumdaki tek Turk bendim. Baska bir konu da (arabalarla ilgili) bir seyler yapabilmek icin konu acmistim ama mumkun olmadigini ogrendim. Velhasil, bunca ulkeden, bu kadar insan geliyor, hepsi de daha iyi bir yasam umuduyla geliyorlar. Bizim bir avantajimiz, ulkelerimiz arasindaki iliskiler, antlasmalar ve dostlugumuzdan dolayi vize almamiz bahsettigim ulkelere kiyasla cok daha kolay. Ornegin ben okulumu kendim buldum, yazistim anlastim, vizeyi birey olarak aldim ama Vietnam vatandaslari icin araci bir ajans olmadan mumkun degil (esimin Vietnamli olmasindan oturu bu bilgiye sahibim).

Konuyu detaylandirmadan once belirtmem gerekiyor, kesinlikle kolay bir ulke degil, kurallara siki sikiya bagli yasarim, calismaktan hic bir sekilde kacmam, cekinmem, gocunmam diyorsaniz, karsiliginda, guvenli, son derece yuksek standartlari olan, kimliginiz, inanisiniz, ozetle siz oldugunuz icin yargilamayan bir toplumda yasamanin ne oldugunu tecrube etmek istiyorum diyorsaniz, elimden geldigi kadar isteyen arkadaslara yardimci olmaya calisirim. Ancak tekrarlamakta fayda var, buradaki en onemli sey calismak, calismak, calismak. Durustce, alin teriyle calisanlarin arkasinda olurlar ve ellerinden ne gelirse yardimci olmak adina yaparlar. Ama her firsatta arazi olayim, aman o kadar da olmayiversin, adam sendecilere yer olmayan bir ulke. Ayrica, gecenlerde haberlerde bir Turk restoran sahibi ya da calisanlari hatirlayamadim, goz altina alindilar, zorla insanlari yoldan cevirip lokantaya sokmaya calistiklari icin polise sikayet etmisler. Bu tur seylere musamaha gostermezler, ozgurluk burada onemlidir.

Hayat siki calismanin zorlugu disinda son derece kolaydir Japonya'da. Dil bilmeniz avantaj ama bilmemeniz de cok buyuk bir sorun degil, soyle ki, yasayacaginiz sorunlari sizden once yasayanlar oldu, hepsinin cozumu mevcut. Haricinde, adim basi "konbini" adi verilen (Ingilizce convenience store kelimesinden gelme) 24 saat acik ve hemen her seyi bulabilceginiz (sicak soguk kahveden, fotokopi makinesine, ATM'den dergiye vs) kucuk marketler veya yasadiginiz yere gore 24 saat acik supermarketler bulunmaktadir, ornegin, Seiyu, Don Quijote vs.

Hayat ucuz degil ancak zaten ucretlerde ona gore, ornegin parttime calisan biri, Tokyo'da saat basi 1000¥'den baslayan maas alabilir, (980¥ yasal alt seviye, daha asagisi yasal degil) ama farkli bir eyalette or ornegin Hokkaido'da bu daha asagi duser, misal 850¥ ama kira da ornek verecek olursak Tokyo'da 40.000¥ - 50.000¥'den baslarken, ayni ev Hokkaido'da 30.000¥ civarindadir. Bunlar yalnizca ornek.

Dil egitimi de olsa, burada her seyi son derece ciddiye alirlar. Derste telefonla oynayamazsiniz, devamsizliginiz %80 alti olursa (okula devam, ise devam, son derece onemli kriterlerdir) dil okulu sonrasi universite veya is basvurularinda sansinizi cok dusurur.

Aklima su an icin gelenler bunlar. Populer bir yer oldugu icin, Tokyo genelde ilk tercihdir ama Tokyo inanilmaz kalabalik, sicak ve rekabetin ust oldugu bir yer ve Japonya'nin en pahali yeri.

Dil konusunda da, kolay bir dil degil, ama imkansiz da degil. Duzenli olarak okuluna giden, dersleri takip edip, odevlerini yapan ve bir part time iste calisanlar ortalama 6 ay gibi bir surede tek baslarina hemen her seylerini yapabilecek seviyeye geliyorlar. Ozetle, dersini calisan, karsiligini aliyor.

Merak ettiginiz, sormak istedikleriniz olursa bu konu altinda yanitlamaya calisacagim. Pek derli toplu olmadi ve daldan dala yazdim ama hem yorgunum hem de hep acmak istedigim konuydu, firsat bulunca yapmak istedim.

Herkese selamlar, sevgiler.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Bir ufak ekleme, 2020 Olimpiyatlari burada yapilacak ve bu bir anlamda okul araciligiyle gelip, burada kalabilmek icin bir sans, elbette vasifli degilseniz biraz zor, ama hayat calisanlara bir sekilde karsiligini veriyor. Yani biraz sizin elinizde yapmak istedginizi gerceklestirmek.

• Merhabalar çok güzel bir yazı olmuş zevkle okudum. Bir kaç sorum olacaktı. Siz oraya üniversite eğitimi mi almaya gittiniz ve eğer bu sebepten gittiyseniz dil okulu üniversite yurt vs. ücretleri hakkında da bilgi verir misiniz ? Şimdiden cevabınız için teşekkür edsrim.

• Merhabalar Tylerdurden10,

Hayir, hep burada yasamak istiyordum ama yastan oturu universiteyi gozum kesmedi, dil okulu araciligiyla gittim.

Okul fiyatlari hakkinda genel bir rakam vermeye calisirsam, Tokyo'da, 1 yillik egitim ucreti ortalama 650.000¥ ila 800.000¥ arasinda degisiyor. Elbette daha ucuz ve pahali olan okullar da var ama fikir vermesi acisindan bu seviyelerde. Buna yurt ucretleri dahil olmuyor, yurtlara cogu okul 3 aylik olarak kabul ediyor ogrencileri, onlarin fiyatlari da yine semte ve sunduklari imkanlara, odada kalacaklarin sayisina gore degisiyor. Ortalama 30.000-35.000¥'den basliyor diyebilirim, buna internet, elektrik, su, gaz dahil oluyor.

Gider olarak, eger yurume mesafesinde degilse okul, tren ile 4 durak civari oldugunu varsayiyorum, Yamanote hatti (Tokyo'nun en bilinen ve kullanilan hatti) 170¥ x 2 = 340¥ + yemek, kabaca bir ogun 500¥ civari yani gunluk 1000¥ yakin masraf ekleyebilirsiniz.

• kardeş az önce trt belgeselde tokyo ile ilgili belgesel vardı onu izledim adam 2.500 dolar kira veriyo 1+1 eve , yeni ev aldı 500 bin dolara oda 70metre kare yani sanki yaşam çok pahalı gibi geldi bana
  • 2500$, 280.000¥ eder, ortalama iyi l bir maas 300.000¥ civari, yani o arkadas luks bir semtte kiralamis demekki. Elbette ucuz degil, ilk mesajimda da belirttim ama Turkiye'de kazanip burada yasamayacaksiniz.

1+1 ev icin cok fazla degil gibi. Fiyatlari hep makul oranlarda, tecrubeme gore (gercek tecrubeler, tahmin degil) vermeye calisiyorum. Ornek, Shinjuku'da bir ev, Narimasu'na veya ne bileyim Komagome'ye gore elbette cok daha pahali, daha da uzaga gidip Hachioji'de de oturabilirsiniz her gun 50dk civari tren yolculugu + ucreti...ama zaten ev almak gibi bir niyetle gelip baslamak da mumkun degil.

O yuzden her Tokyo'ya gelmek isteyene anlatmaya calisiyorum bunu, Tokyo oldukca zor bir sehir, pahali, rekabet cok fazla, ayrica yazi tam bir cehennem sicagi.

• Part-time çalışan kaç saat çalışabiliyor? Haftada 30 saat çalışan birisi aylık 120000 yen kazanıyor. Bu parayla bütün geçimini sağlayabilir herhalde.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Brezilya'da üniversitede okumak.
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Merhabalar Holk,

Yasal olarak part time haftada 28 saat calisabilirsiniz. Ulkeye giriste size "Zairyu Card" adi verdikleri yabanci kartinizin arkasina "haftalik 28 saat calisabilir" damgasini basarlar ancak hemen her tanidigim insan en az 2 iste ve gunluk 10-12 saati bulan surelerde calisiyorlar. Part time isler, tam zamanli islerden daha karli cunku:

1- daha az vergi veriyorlar

2- elden nakit veren is yeri olursa vergiden muaf (normalde maas odemeleri her zaman banka transferi ile yapiliyor)

3- bir den fazla iste calistiginiz zaman ve saat ucreti iyiyse ciddi paralar kazanilabilir ama fiziksel olarak o yorgunluga deger mi altindan kalkilir mi orasi supheli.

120.000¥ duruma gore yetebilir, elbette harcamaniza gore milyon yende kazansaniz yetmez ama ben para kazanayim gerisi onemli degil dediniz, aylik kirasi 40.000¥ civari bir yer bulup bir veya daha fazla ev arkadasi ile yasarsaniz, yemeginizi kendiniz pisirirseniz, ulasiminizi iyi planlar veya yol ucreti olmayan yerlerde is bulursaniz ya da is yeriniz ucretinizi karsilarsa, evet yeterli olur. Tabi telefon hattinizi en dusuk secenek, sosyal yasam olmayacak vs gibi minimum seviyede yasarsaniz, artabilir bile.

Aylik, 3 farkli iste (part time) calisan ve 350.000¥ civarinda para kazanan Sri Lanka'li bir cocuk taniyordum, ama her gun bitap sekilde gelirdi, dogru duzgun uyku uyumadan okula, sonra tekrar ise. 350.000¥ ise ciddi anlamda guzel bir maas, Ingilizce ogretmenlerine ortalama 250.000¥ civari maas veriyor pek cok okul. Turk Lirasi'na donusturup hesaplamayin, aklinizi celer, hesaplar karisir, sonra evdeki hesap carsiya uymaz ama hatiri sayilir bir maas burada da.

• merhaba hocam oturum izni vs gibi konularda bilgilendirebilir misiniz acaba? dil okulunu bitirdikten sonra ne yapmayı planlıyorsunuz? vatandaşlık vs alabilme imkanınız var mı?
  • Neverdays selamlar,

Ben okulunu bitirdim ve bir firmada is buldum, calismaktayim. Oturum izni ve vizeler konusunda Japonya son derece ketum ve kolay kolay vermiyor, ha tabi misal bir Japonla evlenirseniz isiniz daha kolay ama emin olun onda da siki takipte olursunuz ve sirf oturum icin evlenmek de yapilabilecek en buyuk yanlislardan birisi kanimca. Pek cok ornegine sahit oldu, yasanan pismanliklar vs degmez diye dusunuyorum.

Diger konularda da baska bir mesajimda bahsetmistim, diger ulke vatandaslarina kiyasla daha avantajliyiz. Ben gozumu karartip bu ise kalkistigimda her seyi tek basima hallettim, okulu bulmaktan vize islemlerine kadar ama bir Vietnam vatandasi bu sekilde yapamiyor, okul bulsalar ve okul sponsor olmayi kabul etse bile arada bir acenta olmasi gerekiyor. Keza is vizesinde de bir avukat ile yine kendi basvurumu yaptim ve tum evraklari kendim hallettim, elbette firmanin sponsorluguyla beraber. Anahtar nokta, bulacaginiz firmanin buyuk olmasi, ne kadar buyuk bir firma ise, vizeyi alma sansiniz yukseliyor (asla hic bir sey garanti degil hele de Japonya'da reddedilmek cok kolay) ama ornegin tercuman olarak bir ise girebilirseniz, dil nedeniyle vize alma ihtimaliniz cok cok yuksek. Ogrenci vizesi de yine avantajli oldugumuz nokta ayrica 2020 olimpiyatlari nedeniyle ve is gucune duyulab ihtiyac sebebiyle su aralar nispeten biraz daha esnek gibiler.

Ilk alacaginiz is vizesi %90 1 yillik olacaktir. 8-9 ay sonra yenileme icin basvurunuzu yaptiktan sonra yine cok buyuk ihtimal 3 yillik bir vize alacasiniz sonrasinda bu sure dolunca kalici oturuma basvurabilirsiniz ama bu sure zarfinda ornek bir vatandas olmaniz bekleniyor sizden. Dillerini ogrenmeniz, kurallara uymaniz, yasal olmayan islere bulasmamaniz ve onemli bir detayda, sigorta ve vergi borcunuzun olmamasi. Her sey yolunda giderse oturumunuzu alirsiniz. Imkansiz degil ama oldukca zor bizler icin, cunku maalesef kurallar konusunda bizler biraz sinifta kaliyoruz.

Okul su an icin en makul ve en az acili yol bence hem kulturlerini, dillerini tecrube etmek acisindan, hem de ulkeyi genel anlamda tanimak acisindan en azindan 3 aylik veya 6 aylik bir egitim bence en mantiklisi. Cunku, youtube veya internette anlatilan Japonya, kulaktan duyma bilgilerle ogrendigimiz Japonya ve gercekte olan Japonya cok farkli. Evet videolardaki gibi eglenceli guzel bir ulke ama calismak, durustce cok calismak en onemlisi, bizde is yerinde hanimla arkadasla mesajlasmak, telefonla konusmak vs son derece normalken, burada aninda uyarirlar, cunku is her seyden once geliyor. Uzun tabi, keske her seyi yazabilsem ama ne vakit yeter ne yazilacaklar biter ama ozetle, medeni, guvenli, insanlarin birbirine saygi duydugu, kendiniz olabileceginiz, ozgur oldugunuzu hissedebileceginiz bir ulke ve her yasadigim tecrubede "keske benim ulkemde de..." demekten kendimi alamiyorum.

• Cevabınız için çok teşekkür ederim, yazdıklarınıza katılmamak elde değil. Açıkcası kafam biraz karışık bu konu hakkında, Sizi cesaretinizden ötürü tebrik ederim çok güzel şeyler başarmışsınız. Umarım geleceğiniz daha parlak olur. 6 aylık bir eğitim bu dili öğrenebilmek için yeterli mi sizce?
    Ayrıca ingilizce seviyem kötü sayılmaz B2 seviyesindeyim yani orayı geldiğim zaman insanlara derdimi anlatabilirim diye düşünüyorum. Ayrıca Türkiye 'nin bir üniversitesinden computer programming mezunuyum bu diploma bana orada iş bulabilmem için yardımcı olabilir mi? yazım hataları için kusura bakmayın mobildeyim
  • Siz ne okudunuz da japonyada çalışmaktasınız ? Ya da okuduğunuz bölümle ilgili mi bir işte çalışmaktasınız ? Oraya gidip dil eğitimi aldıktan sonra bir işte çalışabilir miyiz ?

• Neverdays iyi geceler,

Guzel sozleriniz icin tesekkur ederim. Kolay olmadi, gercekten sinirlarimi zorladim her anlamda. Biraz daha gencken kalkissaydim bu ise belki daha az sancili olurdu, neyse kismet boyleymis. Iyi dilekleriniz icin de ayrica tesekkur ederim, aynisini ben de sizin icin dilerim.

Dili ogrenmek konusunda, inanin kimse sure veremez, yalnizca siz bilebilirsiniz ve tabiki de calismaniza da bagli. Ayrica Japon bir kiz arkadasiniz olursa cok daha hizli ve daha kulture, gercek hayata uygun sekilde ogrenirsiniz (ki cok zor degil arkadas edinmeniz). Ilk olarak hiragana, daha sonra katakana ve sonra kanji ile beraber gramer ogreteceklerdir. Hem zaman hem de paradan tasarruf etmek icin hiragana ve katakanayi kendiniz de calisarak ezberleyebilirsiniz. Son derece kolay. Hani bir bilmece varya, bir fili nasil yersin? (asyalara garip geliyor bunu sormak :) fil yemek garip geliyor, manasini dusunmeden mangalda fil mi dusunuyorlar artik bilmiyorum) yanit, lokma, lokma. Ayni sekilde her gun 5 hiragana ezberleseniz 1 hafta civarinda hiragana (46 adet) ayni sekilde katakana, kendinize 1 ay kazandirmis olursunuz. Sikici odevlerden de kurtulmak da cabasi. 6 ay icerisinde akici bir sekilde konusma seviyesine gelmek biraz zor, Japonca'da, hitap ettiginiz kisinin sosyal seviyesine uygun dili konusmaniz gerekiyor, aile, arkadas, ogretmen, patron, sizden gencler vs. elbette kimse "vay sen nasil benimle boyle konusursun" demez, yabanci oldugunuz icin anlayis gosterir herkes ek olarak Japonlar inanilmaz sabirli insanlar. Oldu bittiye asla getirmezler islerini. Sizden bir sey ogrenmeniz istenmisse, sabirli tekrar tekrar anlatirlar. "Yahu nasil anlamazsin bu kadar basit bir seyi bile" gibi bir tepki asla vermezler.

Ingilizceniz mutlaka isinize yarayacaktir, her ne kadar her Ingilizce biliyor musunuz diye sordugunun insan "birazcik" desede, Ingilizce ile yasamak pek mumkun degil. Turkiye'de Ingilizce daha cok isinize yarar, boyle anlatmasi daha mantikli oldu sanirim. (Turkiye Ingilizce-Turkce tercumanlik okudum universitede, cok guveniyordum ama maalesef cok isime yaramadi, hic yaramadi degil elbette).

Esas yanit vermek istedigim nokta burasi, IT sektorunde calisacak kalifiye insana cok ihtiyac var, hele de Ingilizcenizle beraber sansiniz cok yuksek ve guzel para kazandiracak bir ise bulmaniz da cok zor degil ama Japonca sart. Japonca, dogal olarak, Japonya da kapinin kilidi. Iyi ogrendiginiz takdirde, Ingilizce ve Bilgisayar programciligi ile beraber cok ama cok guzel isler bulabilirsiniz.

En azindan 1 yil disinizi sikip, dili iyi ogrenebilirseniz, eminim hayatinizda verdiginiz en iyi kararlardan birisi olacaktir. Ama surekli tekrar ediyorum, Japonya'da her sey calismak, surekli calismak, hep calismak. Is her seyden once gelir. Bu da bu ulkenin zorlugu diyelim :).

Ben de hatalarim icin ozur dilerim ayrica gec yanit icin de, yogunluktan hem cevap yazamadim hem de bilgisayardan giremiyorum, surekli onay maili istiyor.

• Tylerdurden10 iyi geceler,

Burada 1 yildan biraz uzun bir sure dil okulunda okuduktan sonra bir sure is aradim ve buldum. Egitimim Ingilizce, Turkce tercumanlik ama burada 2. el arac satisi yapan bir firma da calismaktayim. Egitimime guvenip en kotu Ingilizce ogretmenligi yaparim dusuncesi vardi ilk baslarda ama dusunce yapilarini anladikca mumkun olmayacagini kavradim. Misal Hintlisiniz, kebap dukkani acacaksiniz, kebap bizim isimiz, o yuzden hemen kafalarinda soru isareti olacaktir, ayni mantikla Turk nasil Ingilizce ogretir? Veya anadili Ingilizce olan birisi ile calismak varken, neden Turkle calisayim? Cok kati degiller elbette ama boyle bir enteresan onyargilari da var.

Sorunuza donecek olursak, elbette tamamen sizin cabaniza bagli. Firsatlarla dolu bir ulke. Eger dogru zamanda, dogru yerde olmayi basarirsaniz ya da o kadar sansli iseniz, okuldayken bile isinizi bulabilirsiniz (mezun olana kadar ogrenci vizesini, calisma vizesine cevirmek pek mumkun degil, elbette isveren firmanin buyuklugu ve isin ne oldugu da son derece onemli).

Param var derseniz, ulkeye, yurtdisinda ve legal, resmi yollarla 5milyon ¥ getirebilirseniz ve akla yatkin bir is fikriniz var ise, gocmen burosunda fikriniz anlatip, paranizin kaynaginiz ispat ederseniz cok kisa surede (asla hic bir sey garanti degil) 6 ay ila 1 yil sureli yatirimci vizenizi alirsiniz. (160.000TL civari bir para ediyor + 200-300 bin ¥ civari avukatlik, danisma, destek vs masrafi olur, yok vermem deme sansiniz yok, benim diye Japonun altindan kalkamayacagi evraklarla mucadele etmek mumkun degil).

Arkadaslar, farkindayim mesajlarim uzun oluyor ama surekli yazdikca aklima gelenler oluyor ve detaylar birbirini takip ediyor, kusura bakmayin lutfen. Herkese selamlar sevgiler.

• Hocam merhabalar.

Ben Odtü'de inşaat mühendisliği okuyorum ve yüksek lisans için Japonya'ya gelmek istiyorum. Araştırdım ve MEXT ve hükümet bursları gibi çeşitli burslar varmış. Buradan yüksek lisans için Japonya'ya gelirken nasıl bir yol izlemeliyim? Burs almadan orada yaşayamam maalesef.

Diğer sorum ise orada yüksek lisans yaparsam eğer, daha sonra orada inşaat mühendisliği yapma şansım nedir?

Teşekkürler
  • Çok güzel bilgiler var, konuyu açtığınız için teşekkür ederim. Bu yıl mezun oldum ve sınava hazırlaniyorum, seneye odtu veya boğazici ingilizce öğretmenligi okumak istiyorum. 4-5 yıl sonra mezun olup Allah izin ederse ben de dil okuluna gelmek istiyorum. Dil okulu vasitasi ile oraya geldiğim zaman çalışma vizesini en kolay nasıl alabiliyoruz? Bu konuda hiç araştırma yapmadım. Bir şirkete başvuru mu yapacagim? Kardeş bana vize çıkartin mi diyecegim?

Dil öğrenme aşamasında harçlığımı çıkartmak için en uygun işler nelerdir?

Son olarak siz hangi dil okuluna başvuru yaptınız? Link verirseniz çok memnun olurum iletişim kurmak için.

• Merhabalar Skins,

Yillar once ben de kabaca arastirmis ve MEXT bursunu bulmustum. Teknoloji ve bilim bakanligi gibi bir ismi olan bakanlik tarafindan, sayili ve basarili ogrencilere verilen bir burstu, ama inanin detaylarini hem hatirlamiyorum hem de nasil bir yol izlemeniz gerektigini inanin bilmiyorum ama basarili olmaniz gerektigini biliyorum, ayrica hatirladigim kadariyla eger dil egitimi de isterseniz 1 yillik hazirlik okumanizi sagliyorlar "idi" hatirladigim.

Hemen kisaca aradim ve sayfasini buldum:

http://www.mext.go.jp/a_menu/koutou/ryugaku/boshu/1346643.htm

Amacini ne olursa olsun, Japonya'da en onemli sey dil arkadaslar. Dili ogrenirseniz, yasamasi en kolay ulkelerden birisi, ayrica bizim ulkenin insani kolayca uyum saglayabiliyor. Hayir kulturlerimiz hic benzemiyor ama beraber yasamasi kolay insanlar (kurallara uyuldugu surece elbette :). Misal is yerinde olsun, ayiptir soylemesi, yemek yedigimiz yerlerde olsun daha ben soylemedenilk gunden, domuz eti yemedigimizi ogrenip yemekler konusunda uyardilar ve surekli uyarirlarda bir yerden bir sey alirken.

Basarilar dilerim.

• Iyi geceler Metin2nin Demircisi,

Dil okulu daha onceki mesajlarimda da bahsettigim gibi, gelmenin en kolay yolu. Is vizesi konusunda da oyle ha deyince maalesef alinabilecek bir vize degil. Cesitli kosullarin olusmasi lazim. Oncelikle dili an azindan JLPT N3 tercihen N2 veya N1 seviyesinde bilmek, is bulma sansinizi cok artirir. Calismak istediginiz ve sizi kabul edip sponsor olacak firmada buyuk bir firma ise, (tahmini) 1-2 ay icerisinde evraklarinizi, okul devam durumunuzu, bu ulkedeki gecmisinizi vs arastirip inceledikten sonra vizenizi alirsiniz her sey yolunda giderse. Elbette bu sure 1 aydan kisa veya 2 aydan uzun da olabilir. Soz konusu (bizim ulkemizde dahil) gocmen burolari ve gumrukler olunca, 100% bir tahminde bulunmak mumkun degil. Ha bir detay daha, firmanin sizi niye ise almak istedigini izah etmesi de onemli. Ayni sekilde siz de isteginizi guzel ve anlasilir sekilde ifade edebilirseniz, inceleyen memurun da hayatinda ters giden bir sey yoksa (sonuncusu ciddi degil :) ) 1 yillik ilk vizenizi alirsiniz.

Bu isi yapan sirketler var ama hemen hic birisi guvenilir degil, ve tek amaclari sizden belli bir meblagi koparip oyalamak, vize sureniz doldugunda da kusuru bakmayin bulamadik size uygun bir diyerek ugurlamak.

Biraz sansli iseniz veya kendinizi gosterebilirseniz, okuyacaginiz/okudugunuz okul da bile is bulabilirsiniz, biraz dili ogrenip insanlarla iletisim kurabilmeniz ve cevre edinmeniz ile alakali.

Is konusunda, part-time is istemediginiz kadar cok. Cok zor isler de var, ornegin meshur kargo firmalari var 2-3 tane, giren 1 aya kalmadan cikiyor isin zorlugundan. En onemlisi, gurur yapmadan gocunmadan calismak. Misal Turkiye'de is yeri sahibi birisini dusunun, is yerinin tuvaletini temizler mi? Burada hic gocunmaz cekinmez, patron adamin ben, ben mi yapacagim? demeden her isi yaparlar. Defalarca hem part time, hem de simdiki isimde, mudurunden, sefine, cop cikardigini da, yemek yaptigini da, tuvalet temizledigini de vs hic bir isi ne kucumsemezler veya kimseyi yaptigi isten dolayi hakir gormezler, o yuzden siz de olur gelirseniz rahat olun, buldugunuz iste calisin. Muhim olan, ogrenciler icin yasal olmayan bir iste calisip basinizi derde sokmayin (parasinin buyusune kapilip) veya tam tersi yasal limitin altinda bir ucret veren yerde calisip emeginizi harcamayin (cok Cinli, Filipinli tanidim gunluk 8 saat civari 5000-6000¥'ne adam calistiran). Japon'a zor denk gelirsiniz, kuralci olduklari icin yanasmazlar usulsuz islere.

https://www.askgate-jpschool.com/en-top

Ingilizce sorunsuz iletisim kurabilirsiniz. Hocalarin hepsi Ingilizce biliyorlar.

Basarilar dilerim.

• Benim aklım sadece bir şeyi almadı. Dil öğrrndikten sonra iş arayıp japonyada kalabiliyoruz buraya kadar çok iyi de neden japonyada türkiyeden gelen birisine iş versinler ki ? Ve iş bulmak kolay mı ?

• Merhabalar tylerdurden10,

Neden sorusuna verilebilecek onlarca yanit var, dil bunlardan birisi. Ayrica bir iste iyi oldugunuz da, kimse nereden oldugunuzla ilgilenmez. Pek cok uluslararasi firmada, onlarca farkli ulkeden insan calisiyor, neden is vermisler o insanlara? Tamamen sizin neyi, ne kadar istediginizle alakali. Ben burada kalip, hayatima burada devam etmek istedim, ve bir sekilde isimi bulup kaldim. Sansa pek inanmiyorum bu konuda, istiyorsaniz yaparsiniz.

Is bulmak son derece kolay, ozellikle bilisim firmalarinda cok is var ve Ingilizce seviyesi iyi eleman arayan pek cok firmanin ilanini surekli goruyorum. Ise kabul edilmek ve calisma vizesi alma kismi ise o kadar kolay degil. Daha once de belirttim, isveren firma, neden sizi ise almak istedigini aciklayabilirse, vize almak cok zor degil, hele de buyuk bir firma ise.

Selamlar, sevgiler herkese.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.