<font face='Tahoma'> Elimde bir CDRW, bir CDROM ve bir HDD var. HDD ve CDRW şu an MASTER konumunda, CDROM u ise SLAVE olarak ayarladım.
Anakartımda floppy de dahil 5 giriş bulunuyor. (IDE1, IDE2, UDMA1, UDMA2, FLOPPY). HDD ve CDROM'u tek bir kablo üzerinden (80lik) UDMA-2 girişine bağladım. CDRW'ı ise Secondary Master olması için IDE-2 girişine.
<b><font color='red'>İlk sorum şu olacak: </font id='red'></b> İkisi de master olarak ayarlanmış iki aygıttan birisini primary diğerini de secondary göstermek için neler yapmak lazım? Ben HDD'yi Primary, CDRW'ı ise Sec. görmesini istiyorum. Bunun için de HDD'yi UDMA-1 (veya IDE1)e takmam ve CDRW'ı da UDMA-2 (veya IDE2) takmam yeterli mi? Veya master olarak ayarlanmış iki aygıtın pri.-sec. ayarını nasıl yapabilirim?
<b><font color='red'>Diğer sorum da şu:</font id='red'></b> En iyi performansı elde etmek için bu 3 aygıtı nasıl ve hangi girişlere bağlamalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler</font id='Tahoma'>
hdd'yi udma 1'e cdrw'i ide 1'e cd rom'uda ide 2'ye takıp her sürücünün arkasındaki jumperlarında master konumunda olmasına dikkat ederseniz en iyi randımanı alırsınız;hdd'yi primary cdrw'yi secodary master görmek için ise ya her iki aygıtı udma kanalına ya da ide kanallarına takmanız gerekir bu durumda cd rom'u iki aygıttan birinin arkasına slave olacak şekilde takmalısınız ya da diğer boş kalan porta master olarak takabilirsiniz fakat bu durumlarda çakışma olabilir bana göre en sorunsuz şekil birincidir... Ayrıca hdd'yi ide kanallardan birine takar iseniz ve hdd udma 66-100 veya 133 ise bu özelliğinden faydalanamazsınız.
Yardımcı olmaya çalıştığın için sağol öncelikle... En iyi performansı birinci seçenekle sağlarsın demişsin fakat o kısmı anlamadım. tüm aygıtları master yap ve farklı girişlere bağla diyorsun. çakışma yaşanmaz mı o zaman? Ayrıca ide kablolarında hangi uç master hangi uç slave içindir? ya da böyle bir olay var mı? (bir yerde siyah uç master olur diye okudum)
Yardımcı olursan tekrar sevinirim
Harddiski Primary Master yap. Cd rom u secondary master,cd-rw secondary slave yap. En iyi performansı bu şekilde alırsın.
<blockquote id='quote'><font size='1' face='Verdana, Arial, Helvetica' id='quote'>quote:<hr height='1' noshade id='quote'><i>Originally posted by enahxus</i> <br />Yardımcı olmaya çalıştığın için sağol öncelikle... En iyi performansı birinci seçenekle sağlarsın demişsin fakat o kısmı anlamadım. tüm aygıtları master yap ve farklı girişlere bağla diyorsun. çakışma yaşanmaz mı o zaman? Ayrıca ide kablolarında hangi uç master hangi uç slave içindir? ya da böyle bir olay var mı? (bir yerde siyah uç master olur diye okudum)
Yardımcı olursan tekrar sevinirim
<hr height='1' noshade id='quote'></blockquote id='quote'></font id='quote'>eğer 4 ide portun varsa ve bunların ikisi udma 33 diğer ikisi udma 66-100-133 destekliyor ise udma 33 cihazlarını yani cd-rom ve cd-writer'ını udma 33 (ide 1-2) kanalına birini primary diğerini secondary master olarak; hdd'yi ise udma 66-100-133 kanalının primary master olarak bağlamak birinci seçenek bu. siyah uç udma 66-100-133'e uygun bir ide kablo kullanıyorsan master olur normal ide kablo kullanıyorsan farketmez.