Şimdi Ara

Kablosuz mesafe ve kablosuz ağlar ile ilgili herşey!!!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
23
Cevap
2
Favori
7.296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kablosuz modem almak için foruma girdiğim zaman çok fazla yazı okudum, genelinde insanların kablosuz modemden beklentisinin kablosuz menzil olduğunu gördüm, genellikle yorumlar, linksys süper çeker, airties çekmez, veya tam tersi, a çekiyor b çekmiyor vesaire vesaire olarak gidiyor, yorumların hepsine saygım sonsuz, doğrudur....

Herşeyden önce, bence kablosuz modemi en iyi yapan özellik onun menzili değildir, kolay kurulumu, stabil çalışması, içindeki yazılımı ve üreticinin ürüne verdiği yazılım ve donanım desteğidir, ama sanki genel teamül , en önemli özelik menzil gibi duruyor, bende herkese bu konuda tecrübeli biri olarak yardım edeyim istedim....

Bir cihazın kablosuz menzilini çıkış gücü ve standartları belirler, örnek 802.11g (veya namı diğer 54/125mbps) lik bir ürün, çıkış gücü ne kadar yüksek ise o kadar çeker. Insan sağlığı ve yayılan radyasyon açısından da bu değer IEEE tarafından 100mW ile sınırlandırılmıştır. Eğer bir cihaz 100mW (20dBM) ın üzerinde çıkış gücüne sahipse, mantık olarak uzak durmamızda fayda vardır. Bu konu hakkında detaylı bilgi isteyenwww.wi-fi.org a bakabilir.

Bu konu ve kablosuz ağlar ile ilgili herşey hakkında çalışan open-wrt, dd-wrt organizaasyonlar var, bu organizasyonlar mevcut donanımlar için yazılım geliştiriyorlar. Ornek

http://www.dd-wrt.com/site/index

Herşeyden önce bu yazılımları farklı marka model cihazlara yüklemek mümkün olabiliyor, sitede listesi var, malesef bunların çoğu turkiye’de yok, ben arastirmalarım sonucu linksys wrt54gl v1.1 i bulup aldim,(hepsiburada.com) da var. Ama aşağıda göstereceklerimi, uyumlu başka cihazlar ile de yapabilirsiniz.Linksys örneği verecek olursak şu anda piyasada satılan wrt54gh,wrt120n, wrt160nv3 ürünlerine aşağıda yazdıklarımı yapamazsınız. 54GL deki L "linux " anlamında, yani cihazda bol bol flash ve dram var, cihaz seçimi çok önemli.....

Önemli not bu cihaz bir modem değil, evinizdeki mevcut uydunet veya adsl modeminize bağlayacağınız bir cihaz. Ama herkesin evinde bir modem olduğunu yoksada herhangi bir şekilde tek ethernet portlu kablolu bir modem bulabileceğini varsayıyorum.

DD-wrt ile özet olarak wireless router ınızın, çıkış gücünü ayarlayabilirsiniz. Örnek 30m2 eviniz var, 20Mw aslında size yetecek, cihazı 20mw a çeker evinizde minimum radyasyon ile çalışırsınız, veya ben Türküm bana birşey olmaz, karşı apartmana internet vericem derseniz çıkış gücünü 253mw a kadar çıkarabiliyorsunuz, işte o anda en iyi çekim gücü neymiş görüyorsunuz. Veya elinizde bundan daha iyi çeken wireless cihaz varsa onu direk kırıp çöpe atıyorsunuz, zira cihazın içinde ne olduğu belli olmaz .....

DDwrt yüklenebilecek 802.11n destekli cihazlarda var aynı şekilde bulabilirsiniz, WRT160NL gibi, ben kendim için gerekli görmedim, görüp test eden olupta buraya yazarsa sevinirim....

Kapsama alanı dışında da, cihaz ekstra tekrarlayıcı, client mode, port yönetme, snmp, bandwith ayarlama, vs vs gibi zilyon tane yeni ve stabil özellik kazanıyor, tabii içindeki yazılım linux tabanlı olunca bütün kaynak kodları açılmış, şunu iddia edebilirim, networkte yapılmak istenen birşeyi ddwrt ile yapamıyorsanız, gerçekten Cisco veya Juniper gibi cihazlara binlerce dolar para vermeniz gerekir...

DDwrt ile internetinizi paylaşıp parada kazanabiliyorsunuz bu arada...

Aşağıda yazdıklarımı yapabilmek için çok az bilgisayar bilmek yeterli olacaktır, karşılaşacağımız arayüzde ingilizcedir, aslında dd-wrt çok fazla dile destek veriyor ama Turkiye’de yaygın olmadığı çok belli türkçe desteği yok, umarım bu anlamda bu yazım bir referans olur,yayılır, ileride türkçe sürümleride çıkar...

Bu işin adım adım nasıl yapıldığına bakalım....

1-http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database
    Adresine gidip router database alanına WRT54GL yazın; daha sonra karşınıza çıkan dosyalara aşağıdaki *.bin dosyalarını bilgisiyarınıza indirin.

Mini-Build required for inital flashing via WEB dd-wrt.v24_mini_generic.bin
    VPN Generic dd-wrt.v24_vpn_generic.bin

2- WRT54GL yi bilgisayarınıza içinden çıkan ethernet kablosu ile bağlayın. Biraz bekleyip internet explorer ı açın ve
    “192.168.1.1” yazın. Kullanıcı parola sorulacak, kullanıcı sdini boş bırakın, parolaya “admin” yazın. Karşınıza linksys in std web arayüzü gelecek.

3-arayüzde önce “Administration” daha sonra “Firmware upgrade “ e gidin.

4-Birinci adımda indirmiş olduğumuz “dd-wrt.v24_mini_generic.bin” dosyasını seçip “upgrade” tuşuna basalım. İlk önce kesinlikle “mini” dosyasını yüklememiz gerekiyor, bu işlem 1-2 dakika sürebilir, karşınıza yepyeni ddwrt miz geliyor...

5-yeni arayüzde aynı şekilde “administration” ve “firmware upgrade “ e basıyoruz. Şifre sorarsa, kullanıcı adı “root” ve parola “admin”. Aynı şekilde bu sefer “dd-wrt.v24_vpn_generic.bin” dosyasını yüklüyoruz. Buda 1-2 dakika sürebilir

6-bundan sonra esas konumuz olan kablosuz kapsama alanına bakalım. “Wireless” ve”advanced settings” i tıklayalım . “Tx Power” yazılımın defaultu “71mw” mış. Evimde laptop ile küçük bir test yapıyorum, her yerde işimi görüyor. “251mw” açıkarınca ise alet coşuyor, karşı apartmandaki arkadaşım ile test yapıyorum sinyal var. Ama daha sonra “50mw” çekiyorum ve evde halen heryerde sinyal var, bende evde gereksiz radyasyona ihtiyaç olmadığını düşünüp, 50mw a sabitliyorum, ek olarak wireless ın hangi saatler arası çalışmayacağını seçebiliyorsunuz. Gece saatlerini kapatıyorum, torrent çalışşın, wireless kapalı kalabilir...

7-diğer süper özelliklerine bakalım;bunları tek tek ne olduklarını bilmeyebilir veya ilgilenmeyebilirsiniz, ama bilin ki bir gün lazım olabilir sorusu olan buraya yazsın yardımcı olmaya çalışırım. Kesin olan birşey,yazılım sayesinde cihaz her türlü parasının karşılığını fazlası ile veriyor, bu özelliklerde Cisco router alayım derseniz en kötü 1000$ i gözden çıkarmanız lazım... yaşasın linux.....
    a-DHCP forward
    b-bgp,statik routing,ripv2
    c-vlan
    d-ethernet over Ip tunneling
    e-Wireless mod (router, ap,client,repeater,adhoc, repeater bridge)
    f-radius
    g-wireless security
    h-WDS
    i-Hotspot
    j-Anchor free ads,(buradan para kazanmak mümkün)
    k-firewal lve log
    l-access restrictions
    m-çok gelişmiş port ve paket önceliklendirme
    n-WoL (wake on Lan) router dan ağdaki bilgisayarınızı açabiliyorsunuz.
    o-arada atladığım veya standart gördüğüm özellikler olabilir....

Bu kadar uğraştım yazım umarım referans olur ve birilerine faydalı olur.....

Yazı bitince fark ettim, çok uzun olmuş, biz millet olarak pek okumayı sevmeyiz, bu yazımdan sonra kaç kişi burayı okuyacak merak ettim

• Güzel konu olmuş eline sağlık. İlk soruyu ben sorayım Elimde Engenius EOC-2610 ve 1650 cihazlar var bunlar için yazılımlara baktığımda requires activation yazıyor sanırım bazı modellerde farklı bir uygulama var.
    Neyi aktivasyon yapacağız? Yükleme bilgisi içinde aşağıdaki metin verilmiş Redboot bir programmıdır anlamadım.

quote:

1. Configure your local computer IP address to 192.168.1.11.

2. Connect to the RedBoot bootloader by telnet on 192.168.1.10 (some have 192.168.1.1) and port 9000. Enter telnet command at the moment
    Ethernet LED lights up after powering on the EOC-2610 board (about 10 sec. after power on). Because timeslot
    for this is short, you might need several tries.

3. Enter the RedBoot console by pressing CTRL+C.

4. Copy linux.bin to your TFTP server directory. (once you installed a tftp server)

5. Configure the RedBoot bootloader IP and TFTP server settings using
    ip_address -l [local ip address] -h [remote server address]

6. Flash the unit by entering the following commands:

RedBoot> fis init
    About to initialize [format] FLASH image system - continue (y/n)? y
    *** Initialize FLASH Image System
    ... Erase from 0xa87e0000-0xa87f0000: .
    ... Program from 0x80ff0000-0x81000000 at 0xa87e0000: .

RedBoot> load -r -b 0x80041000 linux.bin
    Using default protocol (TFTP)
    -
    Raw file loaded 0x80041000-0x80663fff, assumed entry at 0x80041000

RedBoot> fis create linux
    ... Erase from 0xa8030000-0xa8653000: ...................................................................................................
    ... Program from 0x80041000-0x80664000 at 0xa8030000: ...................................................................................................
    ... Erase from 0xa87e0000-0xa87f0000: .
    ... Program from 0x80ff0000-0x81000000 at 0xa87e0000: .

RedBoot> fconfig
    Enter the bootscript:

fis load -l linux
    exec

Save the config and do:

RedBoot> reset

• aktivasyon ile ilgili birsey goremedim, seni kesecegini tahmin etmiyorum ama, ben olsam web arayuzunden atardim, dd-wrt in contact-us i da fena calismiyor bu arada, ben 1-2 kere usb 3g support u ile ilgili mail atmistim hizli donmuslerdi

yazimdan anlayacagin uzere sorunun cevabini bilmiyorum
  • güzel çalışma olmuş, teşekkürler.
    Bookmark a ekledim. İncelemeye başladım. Takıldığım birşeye olursa sorarım.
  • Bilgiler tam bugünlerde ihtiyacım olduğu gibi,15 gün önce modemim bozuldu,300n destekli bir zyxel aldım,ancak verici mesafesi benim ihtiyacımı karşılamıyor.Bu bahsettiğiniz cihazın 300n destekli olanını alsam zyxel modemden buna eternetten bağlasam uzaktaki pc'lere bu wrt ile wireless olarak bağlansam ayrıca da mevcut zyxel modem'den de onun yanıbaşındaki pc'e wireless bağlansam,ayrıca da yine zyxel modemin eternet çıkışlarından da deambox benzeri cihaza eternetten bağlasam olur mu?

Ya da verici gücü ile oynayabileceğim 300n bir wireless modem var mı?,eğer yoksa wrt160nl(verdiğiniz sitede 160N desteği var,usb 'den printer bağlamak için bunu tercih ederim) ya da wrt320N olur mu?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr.amon -- 5 Şubat 2010; 19:40:06 >
  • yazdığınız şeyler olur, wrt160nl i denemedim, ama henuz dd-wrt listesinde yok, patlayabilir, muhtemelen patlar

wrt320n listede var, denemedim, deneyip sende buraya yazarsan super olur

160n v1 icin destek var, ama onda usb portu yok, linksys in sitesinde v3 yazdigi icin v1 urun bulabileceginizi pek sanmam, yani wrt160n dede muhtemelen patlarsiniz, wrt160nl in kodlarinin mantiken yakinda cikmasi gerekir diye dusunuyorum, bildigim kadari ile usb portuna sadece disk baglayabiliyorsunuz, openwrt ve ddwrt ile printer baglanir hale gelir umarim

dd-wrt,openwrt yuklenebilecek bir adsl modem maalesef yok, en azindan ben bilmiyorum....

PS: eğer uzak ve yakındaki pcler aynı ağda olacaksa, dd-wrt li wrtxxx cihazda dhcp yi kapatmaniz gerekir, eğer farklı ağlardada oluyorsa ve zyxel in de ip adresi 192.168.1.1 ise ip çakışması olur, o zaman ya router a ya modeme 192.168.2.1 gibi aderes vermeniz lazim yoksa cakısır calismaz, belki biliyorsunuz ama hatirlatayim....

• Dostum anlatımın çok süper olmuş teşekkürler Ben de origo modem var kablolu bu dediğin aleti alsam
    kullanabilirmiyim kablosuz olarak iki pc var biri netbook birde gitti gidiyorda bulamadım link verebilirmisin ö.m den teşekkürler
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • origoda ethernet portu varsa olur, origonun ip adresi 192.168.1.1 ise cakisma olur, ozaman ikisinden birinin ip adresini 192.168.2.1 gibi bir adres ile degistirmen lazim, kolay bir islem

satinalma surecine ben karismayayim, ben hepsiburada dan almis idim
  • Üstad Bu ürünü kendi modemimi kullanmadan kablosuz modem olarak kullanabilirmiyim.birde en önemlisi port açabilirmiyim çünki torrenden indirmek için verdiğiniz cevap için teşekkürler saygılar.
  • mevcut adsl veya ethernet modeminizi kullanmanız gerekiyor,

port açabilirsiniz sorun yok,
  • Öncelikle çok teşekkür ediyorum çünkü Türkçe olarak bu konuda bilgi paylaşan tek kişisiniz.
    Sırf bu açık kaynak ddwrt ve openwrt merakım yüzünden bir adet Sparklan WX-6615GT satın aldım.
    Alet DDWRT sitesinde destekli görünüyor.
    Fakat anlamadığım nokta firmwarelerden hangisini yüklemem gerekiyor.
    Yanlış bir yükleme ile heyecanımı köreltmek istemiyorum
    İngilizcemde olmadığı için çok ileri gidemedim aslında openwrt yüklemek istiyorum ama o ddwrt'ye göre baya karmaşık duruyor.
    Nerden başlamam gerektiği konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
    Teşekkür ederim

• ben network isinden anladigimi dusunuyordum, bu sparklan i ilk defa burada okudum, Turkiye disinda mi yasiyorsunuz?

arayuzu filan hakkinda hicbir bilgim yok, muhtemelen admin menusu altinda bir firmware upgrade yeri vardir,

sizin yerinizde olsam once micro yu yuklerdim, sonra mini.bin dosyasini, ve daha sonra std.bin dosyasini,

kolay gelsin
  • Hayır Türkiye'de yaşıyorum ürünüde buradan 2 el olarak çok uygun fiyata aldım.
    Neyse ddwrt yüklemeyi başardım ama önce tomato fw yükledim daha sonra micro ve miniyi yükleyip işlemi hallettim.
    Tomata fw ile bir süre kullandım o daha güzel geldi çünkü client modu falan kullanılabiliyordu.
    Ddwrt de clien modu var ama onu kullanamadım.Bilginiz varsa paylaşırsanız memnun olurum.

• quote:

Orijinalden alıntı: networkm662

yazdığınız şeyler olur, wrt160nl i denemedim, ama henuz dd-wrt listesinde yok, patlayabilir, muhtemelen patlar

wrt320n listede var, denemedim, deneyip sende buraya yazarsan super olur

160n v1 icin destek var, ama onda usb portu yok, linksys in sitesinde v3 yazdigi icin v1 urun bulabileceginizi pek sanmam, yani wrt160n dede muhtemelen patlarsiniz, wrt160nl in kodlarinin mantiken yakinda cikmasi gerekir diye dusunuyorum, bildigim kadari ile usb portuna sadece disk baglayabiliyorsunuz, openwrt ve ddwrt ile printer baglanir hale gelir umarim

dd-wrt,openwrt yuklenebilecek bir adsl modem maalesef yok, en azindan ben bilmiyorum....

PS: eğer uzak ve yakındaki pcler aynı ağda olacaksa, dd-wrt li wrtxxx cihazda dhcp yi kapatmaniz gerekir, eğer farklı ağlardada oluyorsa ve zyxel in de ip adresi 192.168.1.1 ise ip çakışması olur, o zaman ya router a ya modeme 192.168.2.1 gibi aderes vermeniz lazim yoksa cakısır calismaz, belki biliyorsunuz ama hatirlatayim....

160n için v1 ve v3 desteği,320n için v1 desteği,610n için v1 ve v2 desteği var görünüyor,doğru mu?,hepsibuarada vs.var,ancak hangi versiyonu sattıklarını nasıl anlarız?
    Ayrıca da ben modem+router'ı birlikte koyarsam kullandığım şimdiki wireless modem ile ancak çok yakında olursa 300mbps hızı alabiliyorum,fakat kullanmayı amaçladığım noktaya koyarsam hız 54'e dek iniyor.wrt160n veya 320n alsam ve dd-wrt.com'daki software'i yüklesem bu mesafede 300mbps'a ulaşır mıyım yoksa denemem mi lazım?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dr.amon -- 11 Şubat 2010; 17:58:17 >

• bende yarın bir modem alacam. Yardıma ihtiyacım var. Öncelikli aradığım özellik menzilinin uzun olması. 5-6 farklı modem denedim hepside yetersiz kaldı. Bir alt kata bile zor gidiyor. Bizim ev üç katlı modemi orta kata koyunca bütün evi kapsayacak bi kaç modem tavsiyesi alabilirmiyim?
  • Merhaba;
    networkm622 arkadaşım,

Öncelikle sabır gösterip, bu paylaşım için emeğine sağlık diyor teşekkür ediyorum.

Benim sizden yardım talebim şu;

1- Ben WRT54G V5.0 kullanıyorum;
    Firmware: DD-WRT v24-sp2 (07/22/09) micro
    yazılımını sorunsuz yükledim ancak;
    Bu yazılıma yabancıyım.
    Karşı binada bulunan komşumdaki bir AP ile bağlantı kurmak isyiyorum,
    ancak Repeater yaptıktan sonra diğer ayarlamaları ne şekilde yapabileceğimi bilmiyorum,
    bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

2- Ben yukarıdaki Firmware!i yükledikten sonra sizin detaylı ve oldukça açıklayıcı olan yazınızı gördüm;
    ve dikkatle okuduktan sonra, acaba işlemleri doğrumu yaptım sorusu aklıma geldi.
    verdiğiniz linke girdim ve benim AP cihazıma uygun aşağıdaki yazılımları gördüm.
    Şimdi ben bu işlemleri en başından tekrarmı yapayım, evet ise hangilerini ve hangi sırayla.....

Linksys WRT54G v5.0 Router details Additional information
    Chipset BCM5352 DD-WRT Wiki: WRT54G Version 5 and 6 Router Information

RAM 8 MB
    FLASH 2 MB

Supported by v24 preSP2 [Beta] Build 13064 (recommended) v24 preSP2 [Beta] Build 12533 v24 preSP2 [Beta] Build 12188 v24 SP1 [Stable] Build 10020
    Description Filename Date Size
    VXWorks-killer : WRT54G v5,v5.1,v6 vxworks_killer_v04.zip 2009-01-23 92,50 kB
    VXWorks-prep : WRT54G v5,v5.1,v6 vxworks_prep_v03.zip 2009-01-23 1,54 kB
    Micro Generic dd-wrt.v24_micro_generic.bin 2009-10-10 1,68 MB
    Micro Generic dd-wrt.v24_micro_olsrd_generic.bin 2009-10-10 1,66 MB
    Tools:
    TFTP-Client for Windows tftp.exe 2009-01-23 44,39 kB

Yardımlarınız için şimdiden çok çok teşekkür ederim.
    Yol göstericiliğiniz ve emeğiniz için tekrar teşekkür ederim.

Saygılarımla,

• quote:

Orijinalden alıntı: nemesis

bende yarın bir modem alacam. Yardıma ihtiyacım var. Öncelikli aradığım özellik menzilinin uzun olması. 5-6 farklı modem denedim hepside yetersiz kaldı. Bir alt kata bile zor gidiyor. Bizim ev üç katlı modemi orta kata koyunca bütün evi kapsayacak bi kaç modem tavsiyesi alabilirmiyim?

Merhaba;

Birde şu modemi denedinmi? ZyXEL Prestige 600HW-T1
    Kendim kullanıyorum kapsama alanı oldukça iyi diyebilirim.

Selamlar
    Kolay gelsin,
  • @63
    ZyXEL Prestige 600HW-T1 kodlu urunu ben dd-wrt de goremedim, ama WRT54GL yi almadan once WRT160NL
    e bakmistim, o zaman daha dd-wrt si cikmamisti, bugun var gorunuyor, bunu alip deneyecegim tez zamanda, wireless-n
    de ne yapilabiliyor, uzerindeki USB den enteresan seyler cikabilir....

WRT54G icin yapmak istedigin sey, bu aleti wifi router olarak kullanip karsi dairedeki AP yi repeate
    olarak kullanmansa wrt54g uzerinde birsey yapmana gerek yok. karsidaki cihaz nedir?

Eger WRT54G yi bridge veya repeater olarak kullanacaksan wireless in altinda basic settings te wireless modunu
    ayarlaman gerekecek.

@nemesis
    burada yazilan urunler modem degil, evinin ortamini bilmiyorum ama 3 katli evlerde homeplug kullanmak mantikli olabilir
    3 kattan sinyal alsanda, wireless-n de kullansanda thruputlarin ne kadar iyi olur bilemedim....
  • Merhaba,
    Bilgilendirme için çok teşekkürler. Ben Access point bakıyorum aslında ve evimde wireless sinya oldukça zayıf. Bu sinyali en iyi hangi cihaz ile alabilirim, öneriniz var mı model ve marka olarak? (amacım mevcut kablosuz yayını alıp kabloluya çevirmek)

Tşk
  • slm bende engenius 2611 dd-wrt yukleyemedim cihaz acılmıyor jtag kablosuyla yuklemek gerekiyor dd-wrt jtag kablosuyla yukleyecegim loader programı bulamadım bu konuda tavsiye alabilirmiyim
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.