Şimdi Ara

kablosuz network hakkinda herşey

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
11
Cevap
0
Favori
1.949
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • bu kouyu modem altina açmıştım ama burada olmasında fayda var.....

Kablosuz modem almak için foruma girdiğim zaman çok fazla yazı okudum, genelinde insanların kablosuz modemden beklentisinin kablosuz menzil olduğunu gördüm, genellikle yorumlar, linksys süper çeker, airties çekmez, a çekiyor b çekmiyor vesaire vesaire olarak gidiyor, yorumların hepsine saygım sonsuz, doğrudur....
    Herşeyden önce, bence kablosuz modemi en iyi yapan özellik onun menzili değildir, kolay kurulumu, stabil çalışması, içindeki yazılımı ve üreticinin ürüne verdiği yazılım ve donanım desteğidir, ama sanki genel teamül , en önemli özelik menzil gibi duruyor, bende herkese bu konuda tecrübeli biri olarak yardım edeyim istedim....
    Bir cihazın kablosuz menzilini çıkış gücü ve standartları belirler, örnek 802.11g (veya namı diğer 54/125mbps) lik bir ürün, çıkış gücü ne kadar yüksek ise o kadar çeker. Insan sağlığı ve yayılan radyasyon açısından da bu değer IEEE tarafından 100mW ile sınırlandırılmıştır. Eğer bir cihaz 100mW (20dBM) ın üzerinde çıkış gücüne sahipse, mantık olarak uzak durmamızda fayda vardır. Bu konu hakkında detaylı bilgi isteyenwww.wi-fi.org a bakabilir.
    Bu konu ve kablosuz ağlar ile ilgili herşey hakkında çalışan open-wrt, dd-wrt organizaasyonlar var, bu organizasyonlar mevcut donanımlar için yazılım geliştiriyorlar. Ornek
    http://www.dd-wrt.com/site/index
    Herşeyden önce bu yazılımları farklı marka model cihazlara yüklemek mümkün olabiliyor, sitede listesi var, malesef bunların çoğu turkiye’de yok, ben arastirmalarım sonucu linksys wrt54gl v1.1 i bulup aldim,(hepsiburada.com) da var. Ama aşağıda göstereceklerimi, uyumlu başka cihazlar ile de yapabilirsiniz....
    Önemli not bu cihaz bir modem değil, evinizdeki mevcut uydunet veya adsl modeminize bağlayacağınız bir cihaz. Ama herkesin evinde bir modem olduğunu yoksada herhangi bir şekilde tek ethernet portlu kablolu bir modem bulabileceğini varsayıyorum.
    DD-wrt ile özet ile wireless router ınızın, çıkış gücünü ayarlayabilirsiniz. Örnek 30m2 eviniz var, 20Mw aslında size yetecek, cihazı 20mw a çeker evinizde minimum radyasyon ile çalışırsınız, veya ben Türküm bana birşey olmaz, karşı apartmana internet vericem derseniz çıkış gücünü 253mw a kadar çıkarabiliyorsunuz, işte o anda en iyi çekim gücü neymiş görüyorsunuz . Veya elinizde bundan daha iyi çeken wireless cihaz varsa onu direk kırıp çöpe atıyorsunuz, zira cihazın ne olduğu belli olmaz .....
    DDwrt yüklenebilecek 802.11n destekli cihazlarda var aynı şekilde bulabilirsiniz, WRT160NL gibi, ben kedim için gerekli görmedim, görüp test eden olupta buraya yazarsa sevinirim....
    Kapsama alanı dışında da cihaz ekstra tekrarlayıcı, client mode, port yönetme, snmp, bandwith ayarlama, vs vs gibi zilyon tane yeni ve stabil özellik kazanıyor, tabii içindeki yazılım linux tabanlı olunca bütün kaynak kodları açılmış, şunu iddia edebilirim, networkte yapılmak istenen birşeyi ddwrt ile yapamıyorsanız, gerçekten Cisco veya Juniper gibi cihazlara binlerce dolar para vermeniz gerekir...
    DDwrt ile internetinizi paylaşıp parada kazanabiliyorsunuz bu arada...
    Aşağıda yazdıklarımı yapabilmek için çok az bilgisayar bilmek yeterli olacaktır, karşılaşacağımız arayüzde ingilizcedir, aslında dd-wrt çok fazla dile destek veriyor ama Turkiye’de yaygın olmadığı çok belli türkçe desteği yok, umarım bu anlamda bu yazım bir referans olur,yayılır, ileride türkçe sürümleride çıkar...
    Bu işin adım adım naıl yapıldığına bakalım....
    1-http://www.dd-wrt.com/site/support/router-database
    Adresine gidip router database alanına WRT54GL yazın; daha sonra karşınıza çıkan dosyalara aşağıdaki *.bin dosyalarını bilgisiyarınıza indirin.

Mini-Build required for inital flashing via WEB dd-wrt.v24_mini_generic.bin
    VPN Generic dd-wrt.v24_vpn_generic.bin
    2- WRT54GL yi bilgisayarınıza içinden çıkan ethernet kablosu ile bağlayın. Biraz bekleyip internet explorer ı açın ve
    “192.168.1.1” yazın. Kullanıcı parola sorulacak, kullanıcını boş bırakın, parolaya “admin” yazın. Karşınıza linksys in std web arayüzü gelecek.
    3-arayüzde önce “Administration” daha sonra “Firmware upgrade “ e gidin.
    4-Birinci adımda indirmiş olduğumuz “dd-wrt.v24_mini_generic.bin” dosyasını seçip “upgrade” tuşuna basalım. İlk önce kesinlikle “mini” dosyasını yüklememiz gerekiyor, bu işlem 1-2 dakika sürebilir, karşınıza yepyeni ddwrt miz geliyor...
    5-yeni arayüzde aynı şekilde “administration” ve “firmware upgrade “ e basıyoruz. Şifre sorarsa, kullanıcı adı “root” ve parola “admin”. Aynı şekilde bu sefer “dd-wrt.v24_vpn_generic.bin” dosyasını yüklüyoruz. Buda 1-2 dakika sürebilir
    6-bundan sonra esas konumuz olan kablosuz kapsama alanına bakalım. “Wireless” ve”advanced settings” i tıklayalım . “Tx Power” yazılımın defaultu “71mw” mış. Evimde laptop ile küçük bir test yapıyorum, her yerde işimi görüyor. “251mw” açıkarınca ise alet coşuyor, karşı apartmandaki arkadaşım ile test yapıyorum sinyal var. Ama daha sonra “50mw” çekiyorum ve evde halen heryerde sinyal var, bende evde gereksiz radyasyona ihtiyaç olmadığını düşünüp, 50mw a sabitliyorum, ek olarak wireless ın hangi saatler arası çalışmayacağını seçebiliyorsunuz. Gece saatlerini kapatıyorum, torrent çalışşın, wireless kapalı kalabilir...
    7-diğer süper özelliklerine bakalım;bnları tek tek ne olduklarını bilmeyebilir veya ilgilenmeyebilirsiniz, ama bilin ki bir gün lazım olabilir lazım olan buraya yazsın yardımcı olmaya çalışırım. Kesin olan birşey,yazılım sayesinde cihaz her türlü parasının karşılığını fazlası ile veriyor, bu özelliklerde Cisco router alayım derseniz en kötü 1000$ i gözden çıkarmanız lazım... yaşasın linux.....
    a-DHCP forward
    b-bgp,statik routing,ripv2
    c-vlan
    d-ethernet over Ip tunneling
    e-Wireless mod (router, ap,client,repeater,adhoc, repeater bridge)
    f-radius
    g-wireless security
    h-WDS
    i-Hotspot
    j-Anchor free ads,(buradan para kazanmak mümkün)
    k-firewal lve log
    l-access restrictions
    m-çok gelişmiş port ve paket önceliklendirme
    n-WoL
    o-arada atladığım veya standart gördüğüm özellikler olabilir....

Bu kadar uğraştım yazım umarım referans olur ve birilerine faydalı olur.....

• Elimde yeni aldığım 300n destekli zyxel wireless modem var,ihtiyacım olan ise printerı ağda direk paylaşırmak(modem veya routerın usb'si üzeinden),yayın gücünü artırmak(biraz uzakta 300mbps bağlantı 11'e düşüyor). Bu işler bu zyxel ile olur mu,eğer olamazsa zyxeli kablolu modem gibi kullanıp yanına özellikle 300n destekli olarak ne almam lazım?
  • ddwrt ile repeat edersen, hizi repeat ettigin yerde 300mb leri goremezsin, artik 802.11g calisiyor olursun

zyxelin uzerinde bildigim kadari ile usb yok varsada ben ne ise yaradigini bilmiyorum, ayrica usb libr printserver alman gerekebilir

dd-wrt yi maesef zyxel modemlere yukleyemiyorsun....
  • arkadaşım 15 metre mesafede (duvarlarla birlikte) en mükemmel kaliteyi hangi adaptörle alabilirim... sistem demişsinde benim sistemim berbat (hakikaten ) Bi ürün önerebilirsen sevinirim
  • Merhaba 100mW siniri IEEE tarafindan degil ETSI tarafindan verilmistir. ETSI avrupa'da is yapan bir firmadir. Ayrica ETSI cikis gucunu degil toplam ERIP dedigimiz deger olarak 20 dB belirlemistir. Yani anten kazanci + cikis gucu 100 mW olmak zorunda. Bizim ulkemizde ise anten kazanci ne kadar yuksek olursa olsun cikis gucu 100 mW nin ustune cikmamalidir. ABD de ise ERIP degeri durumu vardir orda ise bu deger FCC tarafindan belirtilir ve ERIP 36 dBm yani 4 Watt'dir. Yani cikis gucu 4 watt olan bir cihaz kullanip 0 dBi anten de kullanabilirsiniz 16 dBi anten alip 100 mW(20 dBm) cikis guclu de kullanabilirsiniz bu size kalmis. Sizin mantiginiz bana göre tamamen yanlis. Cunku bu degeri belirleyen oranin yasam standartlarina göre belirler. Avrupa'daki yasam tarzi bildigimiz apartman tarzi ic ice yasama iken, Kuzey Amerika'da fazla olan arazi nedeniyle mustakil evler yaygindir. Bu yuzden 36 dB bir adet buyuk mustakil ev icin yeterli olup cevredeki diger evleri enterfere etmeyecek sekilde arastirilmistir. Ayni olay avrupada'da apartman dairelerinde 20 dB ERIP degerinde bir sistem yan tarafi rahatsiz etmeyecek sekilde test edilmistir. O yuzden 100 mW nin ustu olan zararlidir diye bir dusunce bence tamamen yanlis. Bizim ulkemizde ise ERIP olarak bir sinirlama yoktur(2.4 GHZ icin) bunun nedeni bence eger uzak mesafe ag kurmak isteyen varsa yuksek kazancli antenlerle halletsinler diye ve belli basli satilan cihazlarda(TV aktaricisi vs) rahatlik saglasin diye yapilmistir. Ayrica cogu kisi ulkemizde bu islerden anlamadigi icin bence bu karar yerindedir.
    Not: Kesinlikle kendi görusumu acikladim bu böyledir demiyorum ama kendi fikrimi söylüyorum katilmak ve ya katilmamak sizin elinizdedir.

Ayrica dd-wrt, wireless olarak cok performansli bir yazilim degil. Fazla bir throughput alamiyorsunuz, eger Low-end bir cihaz ariyorsaniz size tavsiyem DWL-2100 bi ara(2-3 yil önce) dd-wrt forumunda bu tartisilmisti, benim DWL-2100 4 ms ping aldigim yerden DD-wrt'li bir cihaz ile(sanirim buffaloydu, imzamdaki cihazdan) 16 ms aliyor, vsvs diye tartisildi ve sonuc olarak inanilmaz bi gercek ile karsilasilindi.
    Eger ki amaciniz dogrudan wireless ise diger özellikleri kullanmiycaksaniz piyasada bulacaginiz DWL-2100 daha iyi bir access point olacaktir. Fakat router olarak kullanacaksaniz dd-wrt cok daha iyi. Eger bu iste biraz daha profesyonel bakicam diyorsaniz Ubiquiti, Engenius gibi firmalar var onlara bakabilirsiniz. Fakat bu cihazlar kesinlikle dd-wrt'nin yaptigi seyleri mesela routing islevlerini gerceklestirmeyecektir, sadece daha gelismis bir wireless agina sahip olmak icin tercih edebilirsiniz.

Ayrica tekrar kisisel fikrimi soracak olursaniz bana göre en iyi wireless cihazi yuksek hizlarda dusuk hassasiyete sahip olandir cunku su an siz her ne kadar mesafeye baksanizda ileride mesafe degil yaptigi hiz onemli olacak. O yuzden mesela piyasada satilan 8187L chipsetli cihazin 12 mbps deki alisi oldukca dusuktur, ustelik bu hizda cikis gucu de dusuktur. Fakat kaliteli markalara bakarsaniz cikis gucu 25 dBm olan atheroslar mesela 24 dBm yi -90 dBm hassasiyetinde ve 22 dBm cikis civarinda yapar. Bu da cihazin asil kalitesini gosterir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 4 Şubat 2010; 19:41:51 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ThisisaNightmare

Merhaba 100mW siniri IEEE tarafindan degil ETSI .......
    ............ve 22 dBm cikis civarinda yapar. Bu da cihazin asil kalitesini gosterir.

Bu açıklamalar eminim çok iyi,ama bugüne dek pek ilgilendiğim konular olmamıştı.İhtiyacımı açıklayayım,siz ve networkmann662 yardım etsin.Modem kullandığım PCH-C200'ün yanında,ancak C200 ile 300n wireless bağlı,ayrıca da diğer odaya wireless olarak sinyalı gönderip oraya koyacağım bir accesspoint ile sinyali alıp accesspointin eternet çıkışından da bir networkprintserver,bir uydu receivera ve bir de desktop PC'e eternetten bağlamam lazım.Bu durumda yine zyxel wap3205 var,300n destekli accesspoint(bridge..vs özellikleri de var)ç bu benim işimi görür mü?
  • C200 e bagladiginiz cihazin chipseti ile WAP3205 in chipseti ayni ise 100% uyumlu calisir. Farkli ise WAP3205 in özelliklerine bakar eger universal repeater varsa calisir.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Wi-Fi ve IP adresi
    2 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @icepath
    Ddwrt yuklu cihazi client mod a alirsan olur, ama usb li bir adaptor alayim diyorsan, modemin 802.11g ise g, 802.11n ise n bir alici almani oneririm

@thisasa
    Yazın güzel olmuş, yazdıklarına katıldığım katılmadığım ve emin olmadığım yerler var

Emin olmadığım;
    Beni şu ana kadar rahatsız eden bir kablosuz hız sorunu yok, dwl2100 ürünü hiç denemedim, ama bir müsait zamanda jperf ile orjinal linksys firmware ve ddwrt ile test yapmak isterim,
    Birde yazdigin diğer urunleri tanimiyorum ama ev kullanimi icin olmadiklari belli....

Katılmadığım;
    Bir cihazda önemli olan unsurlardan sadece biri hızdır, eğer bağlantı sağlayamıyorsan hız 0 dır, cihazın bir kıymeti yoktur. Dolayısı ile önemli olan hız ve mesafenin en verimli doğru bir şekilde harmanlanmasıdır, benim görüsüme göre ddwrt tam olarak bunu yapıyor, forumlarda sunu bile gormustum,
    Soru” 3 oda bir evim var wireless alici onerirmisiniz”, “200mw lik super alici lari oneririm”, son derece gereksiz, ddwrt ile ihtiyacınız olan kadar wireless cikisi ayarlayip, luzumsuz cikis gucune maruz kalmayin, wireless tan minimum etkilenin, aksam saatlerindede otomatik olarak kapatin, benim yazımda savundugum en dogru kullanimin bu oldugu

Katıldığım,
    Kablosuz ağlar ile ilgili şeyler doğru, ve ddwrt nin en kuvvetli yonu routing, zaten yurt disindada daha cok hotspotlarda kullaniliyor, routing den kastimiz, sadece ip verme degil cihazin tum yazilimsal ozellikleri oldukca islevsel,

@dramon
    Network printer serverda ethernet portu oldugunu varsayiyorum, sizin alacağınız bridge de 3 ekstra ethernet portu lazım, wap3205 te gordugum kadari ile 2, wap3205 alinca birde 5 portlu filan switch almak lazim

Diğer yol wrt320n dd wrt de client mod çalıştırmak olacaktır.

Diğer odanızda çok fazla cihaz olduğu için ben şahsen repeater modu çok onermem, performans sorunları olabilir, zira repeater sadece aldığı sinyali oteler

Forum başlığı ile ilgisi olmamak ile beraber aslinda sizin soylediginiz isi yapan homeplug urunler var, mevcut elektrik kablonuzdan 200mbps veri tasiyorsunuz, vatanda linksys in plk300 diye bir modelini gormustum, bir bakin isterseniz

http://www.linksysbycisco.com/EU/en/products/PLK300

• ben gunumuzde cogu kisinin alfa gibi markalar alip -97 dBm alis gucunun 1 mbit te desteklemesini güvenerek seciyorlar. Eee cikis gucu de 27 dBm oluyor. Fakat 1 mbit wi-fi agi ile hicbirsey yapilmayacak kadar dusuk bir hiz. Zaten yazimi dikkatli okuduysaniz 1 mbit degil daha yuksek throughputlarda en alcak alis gucu ve en yuksek cikis gucu veren bir cihaz secmek hem gunumuz icin hemde gelecekte önemli bir yatirim olur demeye calismistim.
    Bende WRT-HP-G54 var built in amfi var, ona ragmen DWL2100 deki gibi bir performans alamiyorum.en basitinden 54 mbit lik bir bridge bile kursaniz dd-wrt ile yapabileceginiz max. veri transferi 1.25MB/s dir. Bunu forumda herkes yasiyor. O yuzden hiz konusunda dd-wrt cok iyi degil.
  • ignalking marka SK-8187L-10G 1000mW lik adaptör.
    16 dBi Wireless Anten 48 cm boyunda.
    Tüm wireless adaptörlere uyumlu ve SMA uçlu. 5 mt uzatma

MERHABA ben bununla beraber eternet nasıl alırım acaba yane bende başka bir cihaza bağlantı yapmam lazım derambox cihazıma ne gibi
    bağlantısı uyumludur acaba bukunuda bilgi sahibi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum teşkürler,
  • Faydalı bi konu olmuş bende o cihazı almıştım fakat filtrelemeyi bi türlü başaramadım örneğin torrent.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.