Şimdi Ara

Kaçak Akım Rölesi Hergün Aynı Saatte Atıyor (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
63
Cevap
2
Favori
16.828
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Teşekkürler.
  • Arıza cok ilginç gerçekten.. Parafudrlar normalde yalıtkandır,darbe akımı geldiği an iletken olup gelen akımı toprağa iletirler,üstünden geçen akım azaldıkça direnci büyür ve tekrar yalıtkan olurlar. Sizin sorununuzu çözer mi? Açıkcası çok emin değilim ama sanmıyorum.Evdeki aletleri yada röleyi suçlamaktan vazgeçin artık. Bence sorun ana nötr hattında,nötr hat kesitinin bir üste alınması sorunu çözer. Yuzde yuz emin değilim ama yuzde 80 düzelecektir.
  • Merhaba arkadaşlar. Konuyu hortlatıyorum ama çok da eski değilmiş zaten.

Kaçak akım röleleri çok hassas cihazlardır ve nötr ya da faz hattından toprak hattına en az 30mA akım kaçarsa atarlar.

Kaçak akım rölelerinin sık atmasının en temel nedeni, rezistanslı ev aletlerinin rezistansının zamanla kaçak yapar hale gelmesidir. Çamaşır makinesi, bulaşık maiknesi gibi eşyaların su tahliye motorlarının elektrik kaçırıyor olmaları da bu soruna neden olur. İkincisi yıldırım ve şimşeklerdir. Şimşek attıkça KAR atması sorunu ile karşılaşılması olağan bir durumdur.

KAR, boşu boşuna atmaz ve sizi uyarıyordur. Bir kaçak akım rölesi ısrarla atıyorsa;
    1-Bu iyi bir şeydir.
    2-Evinizdeki devamlı hatta bağlı elektrik şofbeni, 24 saat fişte takılı olması şart olan bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, elektrikli fırın, elektrikli ketıl, ya da kahve makinesi gibi eşyalardan şüphelenmelisiniz.
    Ayrıca uydu alıcılarının KAR'ı attırdığı doğrudur. Bu tip alıcılarda SMPS güç kaynakları bulunmaktadır. Şayet çıkış hattı bir şekilde şebekeye irtibatlı ya da içeriden ortak şaselenmiş ise,...
    Yav uzatmıyayım işte uydu alıcısı kaçak yapıyorsa attırır.

Evinizdeki eşyalarda arıza arayın KAR'lar mekanik ve basit bir yapıya sahip olduklarından kolay kolay bozulmazlar.

• takip..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam son durum nedir takipteyim bende

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kimano

aynı saat olmasa da anlamsızca kar atması sorunu yaşıyorum, bazen iki günde bir, bazen ise 15 günde bir.

bina yeni, ilk taşındığımızda 2,3 kez tüm apartmandakilerle birlikte bizimde attı, daha sonra 4 ay boyunca bir kere bile atmadı!. kasım ayı başında ise "sanıyorum" yalnızca bizde olmak üzere yeniden başladı, evde kar atarken on konumunda olan buzdolabı ve modem var (modemin bağlı olduğu uzatma prizin ışıklı anahtarı da var).

kar 25a 30ma siemens marka, schneider'in aynı özellikteki bir kar'ı ile değiştireceğim. sonuçları paylaşacağım.

not: istisna olarak bu mesajı yazmadan yarım saat önce de yoğun yağış ve yıldırım varken tüm apartmanla birlikte bizimde attı.
    Bu mesajıma istinaden yazıyorum, Ocak 2019 içerisinde KAR'ı mesajımda yazdığım schneider ile değiştirdim ve o günden beri şükür hiç atmadı, sorun yaşayan arkadaşlara belki bir fikir verir.

• kimano kullanıcısına yanıt
    Merhaba. Sorununuzun tam anlamıyla çözüldüğünü sanmıyorum.

Evinizde devamlı bağlı kalmak zorunda olan rezistanslı ürünleri;

-Elektrikli banyo şofbeni,
    -Elektrikli mutfak şofbeni,
    -Bulaşık makinesi,
    -Çamaşır makinesi,
    -Varsa salon tipi klima...

gibi cihazları kontrol edin/ettirin. Elinizde bir Multimetre varsa, ucuz da olur, bazılarını siz de kontrol edebilirsiniz. Merak ettiğiniz bir şey olursa yardımcı olurum.
  • Yanıt için teşekkür ederim, yalnız kaçak akım attığında çalışır halde olan buzdolabı ve modem oluyordu. saydığınız cihazların hiçbiri çalışırken röle atmadı. onlardan biri olsaydı problemi daha kolay biçimde çözebilirdik.
  • kimano kullanıcısına yanıt
    Tamam anlaşıldı.
    O zaman sorun çözülmüş görünüyor. Güle güle kullanın.
  • Öncelikle şunu aktarayım. Benim hem eski hem yeni KAR Siemens'in aynı değerlerde cihazı. Model numarası farklı çünkü önceki artık piyasada yokmuş, aynı değerlerde yeni model numarası ile çıkarılmış.

Konu ile ilgili Siemens'i aradım. Bir mühendis arkadaş ile görüştük. Bana şunu ifade etti: 30mA bu cihazların azami değeri, ancak her marka/model KAR'ın farklı tolerans değeri olur. Yani bazıları 10 mA'da, bazıları 20mA'da, bazıları ise 30mA'da atar.

Kısaca; illa ki benim ev aletlerinden birinde bir kaçak olduğunu ifade etti kendisi de.

Benim denemeler ise şu seviyede;

En şüpheli cihaz bulaşık makinesi, sonrasında ise elektrikli çay makinesi.

Bu iki cihaz prizde takılı ise ayın 20-25 günü sokak lambaları yandığı anda KAR atıyor.
    Eğer bu cihazları prizde bırakmazsam bu durumda da ayda 3-5 defa atıyor.

Çık işin içinden çıkabilirsen

Ha, bu arada, bizim evden ezan duyulmaz, ama sokak lambaları tam akşam ezanı saatinde yanıyor, böylece ramazan ayında iftar saatini, bizim KAR'ın atışından takip edebildik. Elektrik kesildiyse top patladı demektir

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi akkal -- 19 Haziran 2019; 1:35:14 >

• arkadaşlar merhaba... trifaze hattan monofaze çıkış alıyorum. sıralama şöyle ; saat-şalter-kar-sigortalar-prizler. nötr topraklama klamensine, topraklar yine topraklama klamensine bağlandı. fazlarda faza zaten. ancak topraklama kablosu klamense bağlandığında kar atıyor sebebi ne olabilir.

3 faz ikişer çıkış ile toplamda 6 sigortaya, sigortalarda 6 prize gidiyor. sigortalar b16. kar 30ma 40a. prizlerde toprak ve nötr köprü atılarak bağlantı yapıldı. sonuçta nötr ve toprak topraklama klamensine bağlanarak birleşiyor zaten, ekstra kablo çekmeye gerek görmedim. yardımlarınız için teşekkürler.
  • topraklama hattınızı ev içindeki sigortaların olduğu yerden şebeke ile bağlantısını kesip birde o şekilde deneyin.

kar takmaktaki amaç evde çarpılmayı önlemektir. herhangi bir cihazda kaçak var ise dokunduğunuz zaman kar devreyi kapatır. sizde bilirsiniz ki o cihazda bir şekilde arıza var.
  • quote:

Orijinalden alıntı: akkal

Öncelikle şunu aktarayım. Benim hem eski hem yeni KAR Siemens'in aynı değerlerde cihazı. Model numarası farklı çünkü önceki artık piyasada yokmuş, aynı değerlerde yeni model numarası ile çıkarılmış.

Konu ile ilgili Siemens'i aradım. Bir mühendis arkadaş ile görüştük. Bana şunu ifade etti: 30mA bu cihazların azami değeri, ancak her marka/model KAR'ın farklı tolerans değeri olur. Yani bazıları 10 mA'da, bazıları 20mA'da, bazıları ise 30mA'da atar.

Kısaca; illa ki benim ev aletlerinden birinde bir kaçak olduğunu ifade etti kendisi de.

Benim denemeler ise şu seviyede;

En şüpheli cihaz bulaşık makinesi, sonrasında ise elektrikli çay makinesi.

Bu iki cihaz prizde takılı ise ayın 20-25 günü sokak lambaları yandığı anda KAR atıyor.
    Eğer bu cihazları prizde bırakmazsam bu durumda da ayda 3-5 defa atıyor.

Çık işin içinden çıkabilirsen

Ha, bu arada, bizim evden ezan duyulmaz, ama sokak lambaları tam akşam ezanı saatinde yanıyor, böylece ramazan ayında iftar saatini, bizim KAR'ın atışından takip edebildik. Elektrik kesildiyse top patladı demektir
    merhabalar aynı sorun bende de vardı. her gün 1 dk ara aynı saatlerde atıyordu (18:15-18:16 gibi.) Onun dışında başka zamanlarda da atıyordu. Müteahhit taktığı dandik bir markayı siemens ile değiştirdim üstelik. Son zamanlarda yoldaki aydınlatma direği yandığında atmaya başladı. Video çektim gelen elektrikçiye gösterdim ilk defa böyle bişeyle karşılaştığını söyledi. Sigortadaki Kabloların yerini değiştirdi ve daha sıkı bir şekilde montaladı. Makel marka kar ile değiştirdi ve 2 haftadır hiç atmadı. Sigorta atarken modem, buzdolabı ve klima da bozuldu. Belki birileride denemek ister iyi günler

• Evin içerisindeki kaçak,

henüz kaçak akım koruma rölesinin limit değerine erişmemişse,

röle atmak için tetikte bekler ve en ufak bir bahane aramaya başlar.

Sokak lambalarının yanması voltajda ufak bir dalgalanma yaratacağı ve trafodaki topraklama direncini anlık değiştireceği için,

zaten hazırda bekleyen kaçak akım koruma rölesini attırır.

Sorununuz sokak lambası ile ilgili değil. Sorununuz, henüz farketmediğiniz bir ev eşyanızın hala ufaktan ufaktan kaçak yapıyor olması. Ama o kadar az kaçak yapıyor ki, kaçak akım rölesi atsam mı atmasam mı kararsız (anlaşılır dille anlatıyorum).

En ufak bir dalgalanma, bir pik, bir şimşek çakması beklenen sonla biter.
  • dediğinize katılıyorum ancak tüm cihazları fişten çektiğimde de attığı oldu, sanki cihaz değil de priz kaynaklı bir sorun gibi geliyor.
  • Geçen yıl buatlardan birinde duvara temas eden çıplak bir tel bulmuştum. Bunlar da sigorta attırır mı?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KendiİsteğiyleAyrıldı

Merhaba. Sorununuzun tam anlamıyla çözüldüğünü sanmıyorum.

Evinizde devamlı bağlı kalmak zorunda olan rezistanslı ürünleri;

-Elektrikli banyo şofbeni,
    -Elektrikli mutfak şofbeni,
    -Bulaşık makinesi,
    -Çamaşır makinesi,
    -Varsa salon tipi klima...

gibi cihazları kontrol edin/ettirin. Elinizde bir Multimetre varsa, ucuz da olur, bazılarını siz de kontrol edebilirsiniz. Merak ettiğiniz bir şey olursa yardımcı olurum.
    Merhaba, konuyla tam alakalı değil ama bizim KAR dün şimşekte çok defa attı. Bugünkü yağmurda şimşekte ise hiç atmadı.

Size sormak istediğim, bahsettiğiniz cihazların kaçak kontrolünü nasıl yapabilirim? Multimetre mevcut.
  • johnny kullanıcısına yanıt
    Merhaba.

Multimetreniz mekanik skalalı olursa daha rahat edersiniz. Ben yine de her ikisini de anlatayım. Mekanik skalalıda buzzer yani biip diye öten kademeye alıp, prizden çıkardığınız fişin toprak ucuna bir probu sabit değdirin. Diğer probu her iki pine de değdirip değer gösterip göstermediğine bakın. ibre hareket etmiyorsa normal. Ediyorsa kaçak var. Aynı testleri duyarlılığı değiştirerek yani x10, x100 gibi direnç kademelerinde deneyin. Yine ibrenin kımıldamaması gerekiyor. 1mm hafif oynaması sıkıntı yapmaz.

Dijital ekranlıda bu defa ibreyi x10, x100 gibi kademelere alarak yukarıdakiyle aynı testleri yapın. Ölçüm yaparken elinizi değdirmeyin vücut direncinizi ölçer yanıltır. Hiçbir değer görmemelisiniz görüyorsanız bir sıkıntı var demektir.
  • Teşekkürler, kaçak bulamadım. Peki bir tanıdığımızın bununla ilgili söylediği de uydunun takılı olup olmamasıydı. Merkezi uydu kablosu televizyonumun dahili uydu alıcı girişine takılı ve televizyon da prize takılıydı. Tabi tv'de topraklama zaten mevcut değil. Bununla ilgili olarak şimşek-yıldırımda KAR'ı bu attırıyor olabilir mi? Uydudan gelen elektriği evin şebekesi ile tamamlıyor olabilir mi?
  • johnny kullanıcısına yanıt
    Uyduların birçoğu ceryan kaçırıyor ben bizzat şahit oldum. Olabilir. Ama anladığım o ki siz bir elektrikçi çağırsanız daha güzel olur. Her nerede sorun varsa bulur.

Birçok model KAKR'ın şimşek durumunda atması normal kabul edilir. Şimşek ve elektrik hatlarına yakın yerlere düşen yıldırımlar elektrik şebekesinde anormal dalgalanmalara neden olur. Bu da zaten ödevi bu olan KAKR'ın atmasına neden olabilir. Eskiden bizde de çok olurdu şimdi olmuyor, nedenini bilmiyorum.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.