Şimdi Ara

Kaçıyor sozcugunde unlu daralmasi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
800
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kaçıyor sözcugunde unlu daralmasi var mi?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Ünlü Daralması Nedir ve "Kaçıyor" Sözcüğünde Nasıl Kullanılır?

Ünlü daralması, bitişik iki ünlünün birleştirilerek tek bir hecede telaffuz edilmesiyle oluşan bir dilbilgisi olgusudur. Türkçe'de ünlü daralması, özellikle "aa", "ee" ve "uu" ikililerinin sözcük içinde bir araya gelmesiyle oluşur.

"Kaçıyor" sözcüğünde, "a" ve "ı" ünlülerinin bitişik olması nedeniyle ünlü daralması meydana gelir. Bu daralma sonucu sözcük, tek heceli "kaçor" şeklinde telaffuz edilir.

Türkçe'de ünlü daralması, sözcüklerin telaffuzunu ve yazılışını etkiler. Ünlü daralması olan sözcükler, daha kısa ve akıcı bir yapı kazanır. Bu daralma, aynı zamanda sözcüklerin anlamını ve gramer yapısını da değiştirebilir.

Ünlü daralması, Türkçe dilinin telaffuz ve yazım kurallarının önemli bir parçasıdır. Bu olguyu doğru bir şekilde kullanmak, yazım ve konuşma becerilerinin gelişmesine katkı sağlar.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Yok

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • fiil kökü kaçmak. ı harfi oraya sonra eklenmiş. kaynaştırma gibi bir şeydir herhalde, emin değilim. fiilin kökü kaç yerine kaça olsaydı a harfi için ünlü daralması var diyebilirdik. yine de öyle bir şey olmadığı için ünlü daralması yok demek durumundayız.

• gel e yor kaç a yor bunlar hep daralma değil mi ?

• en son geçen sene çalıştığım için hatırlayamıyorum şu an pek. üstteki sorusunu cevapladığım arkadaş da bi türkçe hocasına danışsın bence. sallıyormuş gibi hissettim şu an

• Evet mesela kaça-mak falan da diyebiliyoruz anlamadım gitti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-18A056D29 -- 4 Aralık 2021; 9:14:56 >
  • 2017 ve 2018de sınava girdim hep bu mantıkla çözdüm yanlışsa çok üzülürüm 

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Cogumuzun bilmedigi kucuk bir sey
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • değilmiş hocam sizin için karekök mps'mi tozlu raflardan indirip konuyu tekrar okudum. -yor eki ünsüzlerle biten sözcüklere eklendiğinde araya giren -ı/-i/-u/-ü sesleri bir geniş ünlünün daralması sonucu ortaya çıkmadığı için sizin verdiğiniz örnekler ünlü daralması sayılmaz. birkaç örnek inceleyelim şimdi.
    sağla-yor > sağlıyor
    iste-yor > istiyor
    gözle-yor > gözlüyor
    bu örneklerde gördüğünüz üzere ünlü daralması mevcut. şimdi olmadığı durumlara örnekler verelim.
    heyecanlan-yor > heyecanlanıyor
    kapat-yor > kapatıyor
    getir-yor > getiriyor
    bunlarda daralma yok çünkü sessiz harfle biten kelimeler. bir de birkaç tane tuhaf kelime var onları ezbere bilmeniz gerekiyor. mesela de- ve ye- kelimeleri. bunlar hep karıştırılabiliyor. şimdi vereceğim örnekler bunlarla türetilmiş ve bunlarda daralma mevcut
    diye
    diyerek
    yiyerek
    son olarak "niye" kelimesinin de "ne"den türediğini ve burada daralma olduğunu söylemem yeterli olacaktır. ünlü daralmasının en zor kısmı zaten bu iki üç fark edilemeyen kelimedir ve sürekli testlerde karşınıza çıkar. yardımcı olabilmişimdir umarım

• kaçamak kaçmaktan türemiş bir isim. fiil değil kendisi. kaça- diye bi fiil yok yani. onun kökü kaç-. kaçıyor sözcüğünde de kaç- kelimesine bakmamız gerekiyor. sessiz harfle bitiyor zaten, daralma aranmaz burada.

• sağlık olsun be hocam

• sriiouss kullanıcısına yanıt
    Kendimi borçlu hissediyorum sana.

Hocam anladım her şeyi ama o aradaki -ı neyin nesi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Benkyo -- 4 Aralık 2021; 17:2:14 >
  • bilmiyorum hocam kaynaştırma ünlüsü desem çok sallamış olurum herhalde

hocam bu konuda kafa karışıklığı olduğunu hatırladım şimdi malum sınava 2019 da girdiğim için :D edebiyat öğretmenimiz ösymnin bunu bazı yıllarda daralma kabul ettiğini ama bazı yıllarda kabul etmediğini anlatmıştı yani siz siz olun sınavda soruya göre düşünün

• karekök mps'den aynen aktardım hocam bilemiyorum. teşekkür ederim yine de uyarınız için, soruya göre düşünürüm artık. karşıma öyle bir şey çıksa soru bozuk deyip geçerdim normalde ama şimdi sizin sayenizde soruya göre yorumlamam gerektiğini biliyorum

• aman hocam ben ne yaptım, asıl karekök türkçe mps'nin yazarlarına borçlu hissedin kendinizi. internette düzgün açıklama bulamayınca kitaba bakmak zorunda kaldım yeniden kitabın ne kadar zevkli olduğunu hatırlattınız bana. yatıyordum uzun zamandır, ders çalışmaya başladım yeniden sayenizde. ödeşmiş sayılalım öyleyse.

• -e yor -a yor vs ek getirip sağlamaya yapmaya çalıştığınızda -e ve -a dahil şekilde anlamlı olması lazım kelimenin.
    Sağlıyor > Sağl -a yor yani burada -a eklenmiş hali sağla. Sağla yani Sağlamak anlamlı olduğu için buradaki daralmadır.
    Kaçıyor > Kaç -a yor. Burada Kaça anlamsız olduğu için daralma yoktur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pilotless -- 4 Aralık 2021; 22:11:10 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Başarılar kardeşim

• Pilotless kullanıcısına yanıt
    Hocam kaça anlamsız evet ama kaçamak anlamli oldugu icin sordum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.