Şimdi Ara

Kader Saçmalığı (10. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
206
Cevap
1
Favori
4.064
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Bu cevabın amacı kafa karıştırmak maksat cevabı var diyebilmek hemen bunuda şöyle çürütelim.

Daha biz yaratılmadan önce (ruhumuzda dahil) sonumuz biliniyordu o halde beni yaratıp cehenneme atmanın mantığı nedir ? Yada teste sokmanın ?
  • Keşke tanrı tanımını yaparken sonsuzluk gibi kavramlar kullanılmasaydı her çelişkiye bu neden oluyor.sonsuza yakın bilgisi var eksik olanda bizlerin kaderi olsaydı.Ama tanrı kendi isteğiyle de olsa bir şeyleri bilmeme gibi olanağı yok tanıma ters D:
  • quote:

Orijinalden alıntı: HAKLISINBRO

Keşke tanrı tanımını yaparken sonsuzluk gibi kavramlar kullanılmasaydı her çelişkiye bu neden oluyor.sonsuza yakın bilgisi var eksik olanda bizlerin kaderi olsaydı.Ama tanrı kendi isteğiyle de olsa bir şeyleri bilmeme gibi olanağı yok tanıma ters D:
    Aynen öyle dostum bu tanımla kendi kendini yalanlıyor

Bilmiyor demek aciziyet oluyormuş biz yaptığımız bilgisayar kadar yeteneklimiyiz ? genel anlamda belki daha güçlüyüz ama bazı konularda geride kalıyoruz bir bilgisayar saniyede 3-5 milyar yeni bilgi girişi yapıp bu bilgileri saniyeler içinde denetleyebiliyor insan ise denetlemeyi bırak bukadar bilgi girişini bile yapamıyor bizim yaptığımız şey bizden üstün olabildiğine göre bazı konularda Tanrının yaptığı şeyde Tanrıdan üstün olabilir, eğer bizi yaratan varsa belkide amacı bizden faydalanmak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 27 Mart 2019; 16:43:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: olasılıksız238

Sanırım Boethius isimli filozof bu durumu şöyle açıklamıştı: Tanrı, zamanın dışında olduğu için zamanı bir bütün olarak kavrar, yani kişilerin her davranışını bilmesi, onların özgür iradesi olmadığı anlamına gelmiyor. Tanrı yaratır ancak zaman kavramı onda bizdeki gibi geçmiş-şimdi-gelecekten oluşmadığı için bütün olarak oluşları algıladığı için her şeyin geleceğinden (bize göre gelecek, ona göre gelecek diye bir şey yok) haberdardır. Ne kadar ikna edici bilmiyorum ama bu konudaki en makul açıklamalardan biri olduğu kesin.
    Eğer bahsettiğin gibi düşünürsek tanrı evrenin dışında bulunmak zorunda. Evrenin herhangi bir noktasında zaman bulunur.

Oysa bazı dinlerde tanrı olarak tanımlanan şeyler meleklerinin kendisine 50bin yıl olan bir günde çıktıklarını söyler. Eğer durum buysa tanrı hem zamansız olamaz hem de evrenin içinde bulunmuş olur. Şu an bilim bilinen en uzak galaksinin 30 milyar ışık yılı olduğunu söylüyor.

Bu gönderildiği iddia edilen kitaplara bakarsak insanlığın siriustan geldiğini iddia edenler bana daha mantıklı geliyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Nahl 93 : Allah dileseydi, sizi tek bir ümmet yapardı. Fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Yapmakta olduğunuz şeylerden mutlaka sorguya çekileceksiniz.

Tartışmayı farklı bir boyuta taşıyalım o zaman :)
  • Kur'an'ın pek çok ayetinde "dilediğini saptırır, dilediğini hidayete iletir, kalplerini mühürler, isteseydim herkese hidayet verirdim" şeklinde ifadeler geçer.
    Nonteistler bu ifadelere bakarak "Kur'an'a göre tanrı sadisttir. keyfiyetine göre insanlar saptırır ve kalplerini mühürler" şeklinde iddiada bulunuyorlar..

Kur'an bütünlüğüne bakarak bu iddianın cevabını bulabiliriz :)

"Allah kimi diler?" diye sormak yeterli ;
    ➡ Allah neden kalpleri mühürler?

"KÜFÜRLERİNDEN dolayı Allah kalplerini MÜHÜRLEMİŞTİR"
    (4:155)
    "Önce iman Sonra inkar etmeleri sebebiyle kalpleri mühürlenmiştir."
    (63:3)

➡ Allah kimin kalplerini mühürler?

"İşte HADDİ AŞANLARIN kalplerini biz böyle mühürleriz."
    (10 :74)

"Allah, büyüklük taslayan her zorbanın kalbini işte böyle mühürler."
    (40:35)

➡ Allah kimi hidayete iletir? ;

"Kuşkusuz Allah kendisine yöneleni de hidayete erdirir."
    (13:27)

➡ Allah kimi hidayete iletmez?

"Bilgisizce insanları saptırmak için Allah´a karşı yalan uydurandan kim daha zalimdir! Şüphesiz Allah o zalimler topluluğunu doğru yola iletmez."
    (6:144)

➡ Allah kimi saptırır?

"Allah bir topluluğu doğru yola ilettikten sonra, sakınacakları şeyleri kendilerine açıklayıncaya kadar onları saptıracak değildir."
    (9:115)

"Allah fasıklardan başkasını SAPTIRMAZ"
    (2:26)

" Onlar yoldan sapınca Allah da onların kalplerini saptırdı"
    (61:5)

Görüldüğü üzere Allah keyfiyetine göre değil, insanların yaptıkları sebebiyle, hidayet veriyor veya yoldan saptırıyor :)

Benzeri bir olayı şu Ayette de görebiliriz
    ➡ Bakara 93. "Onlar: İşittik ve isyan ettik, dediler. İnkârları sebebiyle kalplerine buzağı sevgisi dolduruldu."

Surenin devamını okuyanların da bileceği üzerine ; İsrail oğulları, buzağı sevgisi yüzünden, buzağıyı ilah edip şirk koşuyorlar.
    Yani Allah Buzağı sevgisini vererek onların yoldan sapmasını diliyor.
    Peki durduk yere mi? Hayır :) Ayette yazdığı gibi" işittik ve isyan ettik "demeleri üzerine, Allah onların yoldan sapmasını diliyor.

Sonuç ;
    İnsan suresi 3. Ayet" biz insana yolu gösterdik ister şükür eder ister nankör olur "

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Dilediğini saptırma kelimesi önemli. Onun dilediği şeyi düşlediğini talep ettiğini saptırır şeklinde okunabilir.

Arapçaya hakim biri ayetin mealini bize açıklayabilir.

.......

Ben bi araba diledim dua ettim ve dilediğim saptı benim olmadı veya başkasının mamelekine girdi şeklinde düşünülebilir.

...........

Kişinin dilediği şey hayırlı olmayabilir veya hak ölçülerine göre başkasının hakkıdır. Bu halde dua sapmaya uğrar.

Bu bakımdan bu hale mesela şahit olsa idik eşyanın üzerindeki kudreti de görebilirdik diyebiliriz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 28 Mart 2019; 17:32:20 >
  • Kalbin mühürlenmesi konu hakkında elsiz kolsuz kalmak gibidir. Kişi kalbi mühürlenince eli vardır iş göremez kolu vardır bi şey yapamaz hale gelir. Ben bunu çok fazla yaşadım.

Gerçek şudur ki kişi gerçeği idrak ettiği halde bunu gerçelleme adına iş göremez hale getirilmişliğinin. adı kalbi mühür olabilir.

..........

Yani gerçek kabule karin olmayan değildir. Gerçek kalpte yer eder ve sonuç üretir. Ağır algı hatası olabilir. Mümkündür. Sonuçta insanız. Ancak gerçek, iş amel ettirmiyorsa bu kalpte mühür var şeklinde yorumlanır.

Bu gerçek genel manada kabul gören bir şeydir. Kişisellikten uzaktır ki böylece varsa kalbi mühür bozulsun diye kişi daha çok kişinin desteği ile hareket edebilsin.

....

Bunlar dini tanımların en olası cevapları. Anlama adına bi çaba sonuçta. Bu durumların farklı açıklamaları elbette mevcuttur ancak akla gelebilenlerden biri de bu diyebiliriz.

Bu durum hiç uygulanmamış da olabilir farklı bir şeyi kast ediyor da denebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 28 Mart 2019; 17:33:3 >

• quote:

Keşke tanrı tanımını yaparken sonsuzluk gibi kavramlar kullanılmasaydı her çelişkiye bu neden oluyor.sonsuza yakın bilgisi var eksik olanda bizlerin kaderi olsaydı.Ama tanrı kendi isteğiyle de olsa bir şeyleri bilmeme gibi olanağı yok tanıma ters D:
    Allah'ın insan gibi bir beyni yada zihni oldugunu varsayıyorsunuz yanılgı burda başlıyor

Kaderin üstünde ve dışındadır Allah yarattığı şeyin ne olacağını bilmemesi neden elzem olsun

Allah zamanın da dışında bir seyi yaratan onun içinde neden olsun

Allah ezelden ebede kadar tum kaderi her seyi her olayı biliyor bizim evrenimizdeki Allah zamanın disinda o simdide gecmiste gelecekte hem zamanda hem yarattığı bu evrenin dışında

Yani zamani biz yasiyoruz O bizim gibi yaşamıyor

Bu yuzden kiyamet gununu de o gun neler olacagini da ahirette ne oldugunu insanlarin o cetin gundeki konusmalarini da yazmis Kuran a eger bizim gibi zamana bagli olsa nasil olurdu bunlar tahmin ederek mi yazdi yani haşa

Biz o gun ve sonrasi hakkında sadece onun bildirdigini biliyoruz

Biz Tanrı deyince güçlü bir insan gibi düşünüyoruz ama alakasi yok

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Kader gerçekten tuhaf bir kavram, bizim anlayabileceğimiz birşey değil gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Pylorid

Kader gerçekten tuhaf bir kavram, bizim anlayabileceğimiz birşey değil gibi.
    Kader tuhafsa dinlerde tuhaf ozaman

Tanrı şeytanı yaratmadan önce kötü yola sapacağını biliyordu ozaman şeytanı neden yarattı ? insanlarda aynı şekilde daha yaratılmadan önce kimin ne yapacağı biliniyordu ozaman neden sınavdayız ?

Ya sınavda değiliz yada tanrı herşeyi bilmiyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Communist

Kader tuhafsa dinlerde tuhaf ozaman

Tanrı şeytanı yaratmadan önce kötü yola sapacağını biliyordu ozaman şeytanı neden yarattı ? insanlarda aynı şekilde daha yaratılmadan önce kimin ne yapacağı biliniyordu ozaman neden sınavdayız ?

Ya sınavda değiliz yada tanrı herşeyi bilmiyor.

Alıntıları Göster
    "Şeytan'ın itaat etmeyeceğini biliyordu o zaman neden yarattı'nın sorusu zor değil, biri çıkıp "iyi kötü ve imtihan kavramının gereği olarak yarattı" diyebilir.

Fakat asıl soru şu;

Madem Allah bizim ne yapacağımızı biliyor o halde bizim yaptıklarımızı yazmak için neden üzerimize melek görevlendirdi? Allah zaten ne yapacağımızı biliyorsa meleklere ne gerek var, zaten bizim ne yapacağımız belli ise meleklere ne diye yazdırıyor?

Biraz araştırma yapıyorum bu konuda. Sadece "imtihan" hususu üzerinde olarak, Allah bizim ne yapacağımızı bilmiyor olabilir. Zaten bilmek için yarattı bizi, üzerimizde sevap / günah yazan melekler konusu da bunun ispatı. Lakin bu bilmemek hususu bir eksiklik değil, Allah kıyamet gününü, yıldızı, güneşi, ayı'ı vs ne varsa ve gaybı (duyu organları ile bilemediğimiz şeyleri) biliyor fakat bizim "imtihanımız" üzerinde ne yapacağımızı bilmiyor olabilir.

Arapçam yok, ilgili birkaç ayet var mesela savaşlarda inen bir ayet, "Allah savaş sırasında ne yapacaklarını bilmesi için.." şeklinde olan ayet var mesela, orada bazı çevirilerde "bilmesi için" ifadesini "ortaya çıkarmak için" diye çevirmişler. Arapça çevirilere göre yapıyorum bu yorumları tabi, sonuçta yorum için çeviriye muhtacız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pylorid -- 28 Mart 2019; 21:49:5 >

• Arkadaş yazmış yukarda "Allah zamanın disinda o simdide gecmiste gelecekte hem zamanda hem yarattığı bu evrenin dışında " yani kısaca bizim kafamız basmaz diyor. Aslında haklı herkesin kafasına yatıcak bir cevabı yok inanmak isteyenler zamandan bağımsız deyip geçiyor. Forumda yüzlerce aynı soru ve aynı cevaplar var daha fazla sormanın mantığı yok seni tatmin edicek cevabı verebilen olmayacak çünkü :D
  • quote:

Arkadaş yazmış yukarda "Allah zamanın disinda o simdide gecmiste gelecekte hem zamanda hem yarattığı bu evrenin dışında " yani kısaca bizim kafamız basmaz diyor. Aslında haklı herkesin kafasına yatıcak bir cevabı yok inanmak isteyenler zamandan bağımsız deyip geçiyor. Forumda yüzlerce aynı soru ve aynı cevaplar var daha fazla sormanın mantığı yok seni tatmin edicek cevabı verebilen olmayacak çünkü :D
    Bize şah damarımızdan da yakın olan nasıl bu zamanın dışında olacak, bende onu sorarım o kişiye. Maddenin yaratıldığı an zamanın da başladı an ise, zamandan önce olarak da vardı. Yani Allah zamanüstü'dür. Şu an, geçmiş ve gelecek, hatta bunların üzerinde olan, çünkü zamanı yarattığına göre zaman öncesinde de var. Anlaması güç ama böyle bence.

• quote:

Arkadaş yazmış yukarda "Allah zamanın disinda o simdide gecmiste gelecekte hem zamanda hem yarattığı bu evrenin dışında " yani kısaca bizim kafamız basmaz diyor. Aslında haklı herkesin kafasına yatıcak bir cevabı yok inanmak isteyenler zamandan bağımsız deyip geçiyor. Forumda yüzlerce aynı soru ve aynı cevaplar var daha fazla sormanın mantığı yok seni tatmin edicek cevabı verebilen olmayacak çünkü :D
    Sorunun cevabı benim için belli aslında yukarıda yazdığım gibi ya sınavda değliz yada tanrı herşeyi bilmiyor eğer tanrı varsa 3. bir cevap yok.

@Pylorid
    Benzer bir soru hocaya sorulmuş:

Videodaki hocanın verdiği cevap yine kaçamak cevap. öğretmen hem kesin sonucu bilemez hemde kanıta ihtiyacı var bu yüzden sınava sokuyor ama tanrının bilgisi kesin dolayısıyla kanıta ihtiyaç yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 28 Mart 2019; 22:20:5 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Communist

Sorunun cevabı benim için belli aslında yukarıda yazdığım gibi ya sınavda değliz yada tanrı herşeyi bilmiyor eğer tanrı varsa 3. bir cevap yok.

@Pylorid
    Benzer bir soru hocaya sorulmuş:

Videodaki hocanın verdiği cevap yine kaçamak cevap. öğretmen hem kesin sonucu bilemez hemde kanıta ihtiyacı var bu yüzden sınava sokuyor ama tanrının bilgisi kesin dolayısıyla kanıta ihtiyaç yok.

Alıntıları Göster
    Allah'ın bizim yapacaklarımız hakkında kesin bilgisi yok gibi sanki. Dediğim gibi Allah'ın "bilmemesi" ile ilgili ayetleri araştırıyorum, tabi arapçam yok çevirilere göre yorum yapıyorum. Bizim yapacağımız işler hakkında yani imtihanımız hakkında Allah'ın önceden bir bilgisi yok gibi anlıyorum. Ama bu bilmeme durumu eksiklik değil çünkü bunun için bizi yaratıyor imtihana sokuyor. Üzerimizde günah - sevap yazan melekler ayeti bu konunun en net ispatı, Allah ne yapacağımızı biliyorsa meleklere ne diye yazdırıyor?

• Haklısın benimde merak ettiğim bir konu bizlere dünyaya gelmek isteyip istemediğimizin sorulması yani herkes kendi isteğiyle burda.Peki gelmek istemeyenler ne oldu illa ki bir sivri çıkmıştır aradan .D
  • Pylorid kullanıcısına yanıt
    İlk defa senden duyuyorum böyle bir şey söz konusu olsaydı illa denk gelirdik, arapça bilen biri yorumlardı. Keşke dediğin gibi olsa o zaman akla mantığa uygun olurdu
  • Ben de bu konuya zamanında çok kafa yormuştum en sonunda şöyle bir fikre varmıştım. Dünyaya gelip kendimizi bilmeye başladığımız andan itibaren tamamen özgür bir iradeye sahibimiz Allah bu işe kesinlikle müdahale etmiyor. Evet senin insan olarak ömrün boyunca yapacağın eylemleri vereceğin kararları attığın adımları biliyor ama sana bunları yaptıran Allah değil, bunları yapan sensin. Yani olay "Bu adam kötü biri olsun bana karşı çıksın" ya da " Bu adam bana bağlı olsun ibadetini yapsın" şeklinde yürümüyor.

Beni yanlışlamak isteyen olursa memnun olurum çünkü yıllardır az önce vardığım sonuçla kaderi sorgulamayı bırakmıştım tatminkar bir cevap olduğunu düşünüyorum belki yanılıyorumdur o yüzden mesajım tartışmaya açık
  • quote:

Orijinalden alıntı: Frank W.

Ben de bu konuya zamanında çok kafa yormuştum en sonunda şöyle bir fikre varmıştım. Dünyaya gelip kendimizi bilmeye başladığımız andan itibaren tamamen özgür bir iradeye sahibimiz Allah bu işe kesinlikle müdahale etmiyor. Evet senin insan olarak ömrün boyunca yapacağın eylemleri vereceğin kararları attığın adımları biliyor ama sana bunları yaptıran Allah değil, bunları yapan sensin. Yani olay "Bu adam kötü biri olsun bana karşı çıksın" ya da " Bu adam bana bağlı olsun ibadetini yapsın" şeklinde yürümüyor.

Beni yanlışlamak isteyen olursa memnun olurum çünkü yıllardır az önce vardığım sonuçla kaderi sorgulamayı bırakmıştım tatminkar bir cevap olduğunu düşünüyorum belki yanılıyorumdur o yüzden mesajım tartışmaya açık
    Yüksek bir dağın tepesindesin saniyede 50 km hızla esen bir rüzgar var bulunduğun yerdeki çamurdan ağırlığı ve çapı belli bir küre yapıp dağın tepesinden atıyorsun hangi noktaya düşeceğini bildiğin halde bunu neden yaparsın ?

Anlatılan tanrıya göre herşey 2+2=4 kadar berrak ömrümüz uzun olduğu için faktörlerde çoğalıyor dolayısıyla kafa karışıklı yaratıyor 10 saniyelik ömrümüz olsaydı dünyaya sadece tek bir seçim yapmak için gelseydik kırmızımı yeşilmi tanrı hangisini seçeceğimizi zaten biliyordu çünkü bizi yaratırken ağırlığımızı ve çapımızı kendisi belirlemişti rüzgarıda kendisi yarattığına göre

Edit: rüzgarın hızını saatte yazacaktım yoksa bu hızda dağın tepesinde adam madam kalmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 29 Mart 2019; 4:51:47 >

• 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.