Şimdi Ara

Kader Saçmalığı (9. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
206
Cevap
1
Favori
4.063
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
12 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: DeStorm

Ben bu tarz konuları çok uzun zamandır açıyorum birçoğu kapandı gerçi ancak bu Müslümanlar hala mantıklı bir yanıt veremedi.

Şimdi diyorlar ki tercihler sana bırakılmış, bir adamı öldürmek veya öldürmemek, cezaevine girmek veya girmemek senin elinde. Peki onlara bir sorum; Allah her şeyi biliyor değil mi? Yani insanın doğumundan ölümüne kadar yaşayacağı her şeyi biliyor. Eğer bilmeseydi bu her şeye gücü yeten Allah çelişkili durumda olurdu. Madem her şeyi biliyor demek ki bizim bir adamı öldüreceğimizi ve cezaevine gideceğimizi de biliyor. Yani daha doğmadan önce bize "kader" denilen bir senaryo bahşetmiş. Bu kaderin dışına çıkamıyoruz. Yani bir adamı öldürmemek istesek bile sırf doğmadan önce yazılan kaderde olduğu için öldürmek zorunda kalıyoruz. Şimdi şöyle bir durum var Allah diyor ki kaderimizde; bu adam birisini öldürecek. Peki öldürmesek kadere karşı gelmiş olmuyor muyuz? Yani Allah burada haksız bir noktaya düşüyor.

Özgür irade denilen bir şey yoktur, saçmalıktır. Özgür irade dediğimiz kararları Allah biz doğmadan önce bile biliyor. Hatta direkt onun emirleriyle (yazdığı kaderle) yapıyoruz bunları. O zaman "özgür" irade denilen şey tamamen palavradır safsatadır.
    o kadar çok anlattık ama neden anlaşılmıyor gerçekten hayret ediyorum,
    şöyle bir örnek vereyim belki anlaşılacağını umaraktan..

yüzüklerin efendisi filmini izlediniz mi, izlediğinizi farzediyorum ve o filmi sizin çekmediğinizi, senaryoyu da sizin yazmadığınızı hatırlatıyorum.
    o filmi izlerken, filmi daha önce bildiğiniz için kimin ne yapacağını biliyorsunuz, atıyorum filmin başröl oyuncusu Frodo bu sahnede şimdi dağa çıkacak diyorsunuz..işte bunun gibi..Frodo kendi iradesi ile dağa çıkıyor, siz Frodo'ya git dağa çık demiyorsunuz, siz sadece Frodo ne yapacak biliyorsunuz.

• DeStorm kullanıcısına yanıt
    Peki hiç bir zaman senin mantığına uyacak ,seni tatmin edecek bir cevabın verilemeyeceğinin farkında mısın? Onların kafasına bilmesi değiştirmez olgusu yatmış durumda, seninde belli ki yatmamış. Bu tartışma sonsuza kadar sürse de iki tarafında fikrinde gram değişim olmayacak
  • quote:

Orijinalden alıntı: C.CEMİL

seni daha önce blokladığım için şimdi cevap verme gereği duymuyorum (büyük ihtimal yine yaratıcıya hakaret ,aşağılama yapmış olmalısın)
    Sana değil ben tüm foruma yazıyorum.Bloklasan ne yazar.
    Verecek cevabın olmayınca . Arabın deve kuşları vardır.
    Senin gibi üç beş deve kuşu daha var. Birisi okur herhalde.

quote:

@Raevero :

Yaratıcı =
    tüm evreni yaratan güç. tek hücreliyi, tohumu yaratır. canını istediği zaman alır. kimin ne yapacağını bilir. vs. vs.

Behey mübarek =

her şeyi tüm evreni yaratıyorsun, iyiliği ve kötülüğü yaratıyorsun.
    kötülükleri neden engellemiyorsun. ?

senin için kötülükleri engellemek çok basit bir şey.

ensardaki çocuk tecavüzcülerini neden engellemiyorsun?
    Tecavüz edilen sübyanın günahı ne ? O sübyana ömür boyu ızdırap çektiriyorsun.

yüce tanrı denen yüce zat = Tüm bunları engellemek senin kapasiten dahilinde iken engellemiyorsan. sen kötününde daha kötüsüsün.

senin gibi yaratıcı= olmaz olsun.

• quote:

Orijinalden alıntı: HAKLISINBRO

Peki hiç bir zaman senin mantığına uyacak ,seni tatmin edecek bir cevabın verilemeyeceğinin farkında mısın? Onların kafasına bilmesi değiştirmez olgusu yatmış durumda, seninde belli ki yatmamış. Bu tartışma sonsuza kadar sürse de iki tarafında fikrinde gram değişim olmayacak
    Haklısın. Herkes haklı olarak kendi tarafından argümanlar sunuyor. Empati denen yani karşıdan bakma olayı hiç yok. Bu değişmeyecek. Maalesef çıkmaza giriyor bu tür tartışmalar ve sonuç hiçbir şekilde bulunamıyor. Belki de hiç bulunamayacak.
  • quote:

Orijinalden alıntı: reis025

engellemediğini nereden biliyorsun.

sen sadece Allah a iftira ediyorsun.

Onlara kendilerinden öncekilerin; Nûh, Âd ve Semûd kavimlerinin; İbrahim'in kavminin; Medyen halkının ve yerle bir olan şehirlerin haberleri ulaşmadı mı? Peygamberleri onlara apaçık mucizeler getirmişti. (Ama inanmadılar Allah da onları cezalandırdı.) Demek ki Allah onlara zulmediyor değildi, ama onlar kendilerine zulmediyorlardı.
    Tevbe : 70

Biz onlardan önce, mal-mülk ve görünümü daha güzel olan nice nesilleri helak ettik.
    Meryem : 74

Âd ve Semûd kavimlerini, Ress halkını ve bunların arasında pek çok nesilleri de helak ettik.
    Furkân : 38

Alıntıları Göster
    "engellemediğini nereden biliyorsun."

Bunca kötülük neden biz hayalmi görüyoruz.

quote:

@Raevero :

Yaratıcı =
    tüm evreni yaratan güç. tek hücreliyi, tohumu yaratır. canını istediği zaman alır. kimin ne yapacağını bilir. vs. vs.

Behey mübarek =

yüce tanrı denen yüce zat = Tüm bunları engellemek senin kapasiten dahilinde iken engellemiyorsan. sen kötününde daha kötüsüsün.

sn @C.CEMİL Bak biri okumuş bile :

• quote:

sende bana göre mantıklı cevap veremiyorsun ,ee ne olacak şimdi ?
    benim yazdığımda ne mantığı aradığına bağlı
    yaratıcı bir insan değil diyorum ,sen insan gibi davranmasını istiyorsun ve bekliyorsun diyorum ,geleceği bilip yazması demek onları sana yaptıranın o olduğu anlamına gelmiyor diyorum

daha ne diyelim bundan öte ne diyelim peki ,gidip yaratıcıyı karşına getirip (haşa) hadi birde sen anlat mı diyelim ?

yaratıcının olacakları önceden bilmesi yazması durumuna kader deniyor
    ama onları yaptıran yaratıcı değil ,insan özgür iradesi ile yapıyor

ama niye öyle yapıyor diyeceğine kötülük yapma işte ,sana ve bana ne onun önceden biliyor olmasından ?
    mantık derken yaratıcıya mantık mı öğreteceksiniz yani ?

biz bilemeyiz dediğimiz yerler tabi ki olacak ,bizim bilgimiz ne kadar da her şeyi bilelim ?
    her şeyi bilsek zaten o zaman biz ilah oluruz

yani sadece yaratıcı beğenmemek de değil sizin durumunuz ,benim gibi cevap verenleri de beğenmiyorsunuz
    yazdığım mesajı bile kendi istediğin gibi olsun istiyorsan ,zaten o zaman size ne anlatacağız ,her şeyi bizden daha iyi biliyorsanız ?
    kimse açıklayamadı diyorsun ,açıklıyoruz beğenmiyorsun ,yaratıcıyı beğenmiyorsun

o zaman sen kendinden başka hiç kimseyi beğenmiyorsun ve herkesten iyi biliyorsun
    lakin aynı zamanda kader denilen çok basit bir kavramı nasıl bilmiyorsun ,onu da hiç anlamadım ?
    İşte aradığım cevap bu. Diğer mesajlardan farklıydı. Böyle farkı yönlerden bakarsan mantıklı yazabiliyoruz. Ancak tek tip olarak baktığımızda yazamıyoruz çünkü belirli bir kalıba sıkışıp kalıyoruz. Allah'ın işi bu, bizim gibi aynı düşünecek değil şeklindeki düşünceler mantıklı. Tabii biz tanrıyı insan gibi gördüğümüz için bizim yaptığımız hareketleri ondan da yapmasını bekleyebiliyoruz. Ama işte bu sefer de Tanrı'nın olup olmamasına geliyor konu. O da zaten hiçbir zaman kanıtlanamayacak bir tartışma konusu.

İnanmayanlar evrendeki mantıksızlığı, kaderdeki mantıksızlığı söylerken, inananlar ise Tanrı'nın insanların düşüncesinden farklı olduğunu söylüyor. Ve bu kısır döngü hiç bitmeyecek.

Selam ve dua ile

• Reavero kullanıcısına yanıt
    benden alıntı yapıp yazdığını dahi bilmeyen birisine kader olayını nasıl anlatacağım ?
    öyle güzel bir üslubun var ki kendi tarafında olanlar için çok güzel örneksin
    yaratıcıya hakaret ,üyelere hakaret
  • quote:

Orijinalden alıntı: DeStorm

İşte aradığım cevap bu. Diğer mesajlardan farklıydı. Böyle farkı yönlerden bakarsan mantıklı yazabiliyoruz. Ancak tek tip olarak baktığımızda yazamıyoruz çünkü belirli bir kalıba sıkışıp kalıyoruz. Allah'ın işi bu, bizim gibi aynı düşünecek değil şeklindeki düşünceler mantıklı. Tabii biz tanrıyı insan gibi gördüğümüz için bizim yaptığımız hareketleri ondan da yapmasını bekleyebiliyoruz. Ama işte bu sefer de Tanrı'nın olup olmamasına geliyor konu. O da zaten hiçbir zaman kanıtlanamayacak bir tartışma konusu.

İnanmayanlar evrendeki mantıksızlığı, kaderdeki mantıksızlığı söylerken, inananlar ise Tanrı'nın insanların düşüncesinden farklı olduğunu söylüyor. Ve bu kısır döngü hiç bitmeyecek.

Selam ve dua ile

Alıntıları Göster
    bu defa sizde farklı cevap vermişsiniz ,o nedenle artık birbirimizi bir derece anlamaya başladık galiba :)
    ben inanan ve inanmayan herkes için bunun cevabını vermeye çalışıyorum ,çünkü inanaçlıyım diyen bazı kişilerden dahi kader konusunu anlamayan ,çözemeyen çok kişi gördüm

ki o nedenle bir suç işleyen "kader mahkumuyum" diyerek kendi yaptığı suçu ,sanki yaratıcı yaptırmış gibi söylüyor
    yazılmışsa değişmez kavramını çoğu kişi anlayamıyor

aslında dediğim gibi bence anlaması çok kolay bir konu bu

yaratıcı önceden biliyor ve yazıyor (bizim ileride yapacaklarımızı)
    değişmez derken de onu kendisi yaptırdığından değil ,öyle yapacağını kesin olarak bildiği için

misal birisi bir adam öldürdü
    işte bu durum önceden yaratıcı tarafından yazılmış ama o adama yaratıcı öldür demiyor,zorlamıyor
    öldüren kişi kendi iradesiyle öldürüyor ,öldürmekten vazgeçecek olsa bu defa bu yazılı olurdu

kısaca şöyle anlatmaya çalışayım ;

yazan yaptırmıyor ,sadece yapacağını önceden bilip yazmış ve buna kader deniliyor
    ki çoğu kişinin kafasını karıştıran asıl konu "ya alnıma ne yazıldıysa o olur ,kaderimse öyle olur" gibi tuhaf bir anlayıştan kaynaklanıyor
    aslında o kaderi kendisi belirliyor ama insanoğlu hep kendisi dışında suçlayacağı birilerini arar

• quote:

bu defa sizde farklı cevap vermişsiniz ,o nedenle artık birbirimizi bir derece anlamaya başladık galiba :)
    ben inanan ve inanmayan herkes için bunun cevabını vermeye çalışıyorum ,çünkü inanaçlıyım diyen bazı kişilerden dahi kader konusunu anlamayan ,çözemeyen çok kişi gördüm

ki o nedenle bir suç işleyen "kader mahkumuyum" diyerek kendi yaptığı suçu ,sanki yaratıcı yaptırmış gibi söylüyor
    yazılmışsa değişmez kavramını çoğu kişi anlayamıyor

aslında dediğim gibi bence anlaması çok kolay bir konu bu

yaratıcı önceden biliyor ve yazıyor (bizim ileride yapacaklarımızı)
    değişmez derken de onu kendisi yaptırdığından değil ,öyle yapacağını kesin olarak bildiği için

misal birisi bir adam öldürdü
    işte bu durum önceden yaratıcı tarafından yazılmış ama o adama yaratıcı öldür demiyor,zorlamıyor
    öldüren kişi kendi iradesiyle öldürüyor ,öldürmekten vazgeçecek olsa bu defa bu yazılı olurdu

kısaca şöyle anlatmaya çalışayım ;

yazan yaptırmıyor ,sadece yapacağını önceden bilip yazmış ve buna kader deniliyor
    ki çoğu kişinin kafasını karıştıran asıl konu "ya alnıma ne yazıldıysa o olur ,kaderimse öyle olur" gibi tuhaf bir anlayıştan kaynaklanıyor
    aslında o kaderi kendisi belirliyor ama insanoğlu hep kendisi dışında suçlayacağı birilerini arar

Alıntıları Göster
    Abi benim de ikileme düştüğüm konu o zaten. Diyorsun ki Allah bunu önceden yazmış ama kulun bunu yapmasını zorunlu kılmamış. Şimdi mesela Allah bir adamın kaderinde "bu adam öldürecek "demiş. Şimdi bu adam birisini öldürse "kaderi uygulamış oluyor", öldürmese bu sefer de "kadere karşı gelmiş adeta içinden geçmiş" oluyor. Yani Allah'ın yazdığı bir şeye karşı gelmiş oluyor bu da şirk koşmak gibi bir duruma benziyor. İki türlüsü de tuhaf geliyor. Bence bu tartışmalara girmemek için Allah kader diye bir şey yaratmayıp bütün iradeyi insana vermeliydi. Ve insanlar da yaptıklarının sonucunu görmeliydi. Şimdi insanlar kader, şeytana uymak vs. gibi bahaneler üretebilir.

• DeStorm kullanıcısına yanıt
    öncelikle ilk başta sizi yanlış anladığım için özür dilerim
    ben diğerleri gibi dalga geçmek amaçlı yazdığınızı zannetmiştim

konuya dönersek ;

kader kelimesi yanlış anlaşılıp ,yanlış algılandığı için çoğu kişinin bu şekilde kafasında tuhaflık hissetmesi normaldir

tekrar ediyorum ;
    kader :yaratıcının insanların dünyada neler yapacağını önceden bilip ,yazmasıdır

yani bu yazılanlardan hiçbir kulun haberi yok zaten ve kendi hayatını yaşarken karşılaştığı durumlara verdiği tepkiler ,yaşantısını belirliyor
    zaten (biraz tuhaf gelecek ama) yapılmış olan bir şeyin ,yapılmaması diye bir durum olabilir mi ?
    şöyle izah edeyim ,misal kendi düğününüzde bir kameraman sizi çekip kayıt ediyor ve siz bunu daha sonraki zamanlarda istediğiniz zaman oynatıcıya takıp izliyorsunuz

peki her baktığınızda değişen bir şey görebiliyor musunuz ? hayır tabi
    çünkü onları yaşamışsınız ve kayıt edilmiş

işte yaratıcı bunun aynısını siz yapmadan önce görüp kayıt etmiş
    o nedenle diyorum yaratıcıyı insanmış gibi düşündüğümüz an her şey birbirine girmeye başlıyor
    yaşanmamış bir olayın kayıt edilmesi çok tuhaf geliyor değil mi ?
    işte bunları düşündüğümüz zaman kafamızda bir şeyler oluşmaya başlıyor ,diğer türlü saçma geliyor

kader kelimesini benim anlattığım şekilde düşünün ,göreceksiniz her şey yerine oturacak :)
    kader diye bir şey zaten yaratılmamış ,önceden bilme ve yazılması durumu var
    yani zaten bütün irade insana verilmiş ,diğer türlüsü saçma olmaz mıydı ?

kameraman örneğini tekrar düşünün ,o sizi çekerken siz saçma bir şeyler yapsanız ,onları yaptıran kameraman mı olacaktı ?
    tabi mecburiyetten kameraman örneğini anlaşılsın diye söylüyorum ,yoksa haşa yaratıcı için bu tip yakıştırmalar dahi günaha girmeye neden olur
    çünkü bilmediğimiz bir şekilde bir kayıt edilme ve yazılma durumu var (nasıl yapıldığını yaratıcı bildirmediği için kesin olarak şöyle yapıldı diyemeyiz)

• quote:

Orijinalden alıntı: e92v8

allahın sonsuz ilmi var ve ne yapacağımızı bizi yaratmadan önce biliyor. peki yaptıklarımız için neden bizi yakıyor? çok saçma değil mi. yani yaratacagı insanın ne seçim yapacagını ne olacagını hepsini biliyor bilmiyor diyemezsin, peki neden yaratıyor bizi? hem bu iradeyle de çelişiyor
    Kardeş imanın derin bir konusu olan kaderi samimi bir şekilde öğrenmek istiyorsan büyük İslam alimi Mehdi Bediüzzaman Said-i Nursi hazretlerinin eseri Sözler'in 26'ncı sözü dikkatlice okumanı tavsiye ederim

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yaratıcıya sen kötüsün demek yaratıcıya hakaret üyelere hakaretmiş öylemi

1- Yaratıcı diye bir şey yok.
    2- Her türlü kötülükten sorumlü olacak ve ben sen kötüsün diyemiyeceğim.
    3- Sen adolf hitlermisin be

Sübyana Tecavüz Kadermiş. O sübyanın ölünceye kadar acı çekmesi kadermiş.

Takılmış plak gibi "olmayan yaratıcıyı 260 sayfalık bir kitabın aslı astarı olmayan ayetlerle ispatlamaya çalışan" üyelere tek cevabım :

Yaratıcı =

Behey mübarek =

• Yaratıcı yok demek yaratıcıya hakaretmiş üyeye hakaretmiş.

Benliği olmayan kendisini koşulsuz ve şartsız yaratıcıya itaat etmek zorunda hisseden üye benim gözümde 5 yaşında çocuk kadar muhakeme gücüne sahip değildir.

Yine bu iddialarla beni suçlayan üye ise aynı yaşlarda muhakeme gücüne sahip bir insandır.

kısaca :
    Yaratıcı =

Behey mübarek =

• quote:

Orijinalden alıntı: SW4RTHY

Kim dinini inançlı bir şekilde yaşıyor ki? Ben de müslümanım ama namaz kılmıyorum bu benim sorunum seni hiç alakadar etmez. Allah a inanmam da seni ilgilendirmez.

Klasik bir cevap olacak ama , eğer sen haklıysan ben cezalandırılmayacagım ama eğer ben haklıysam seni çok kötü bir ceza bekliyor.

Alıntıları Göster
    Öllemi, klasik olacak ama yine tiye alacaz sizi.

• bana kaderimin bir oyunumu bu, aldı mutluluğu verdi zulümu
  • Bir defa da ulan şu kader nedir bi Kuran'a bakayım dememiş. Ordan burdan duyduğu şeylerle konu açmış ama sorsan on numara sorgulayıcıdır kendisi, her şeyi sorgulamış aydınlanmış beyazlamış bilim ilim zilim cilim sular seller gibi bilirler, yeri gelir Hawking'e kafa bile tutarlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pylorid -- 15 Mart 2019; 0:44:13 >
  • Kader denilen şey ölçü / ölçüttür.

Elmalılı Hamdi Yazır: Haberiniz olsun ki, biz her seyi bir kadere göre yarattik (Kamer 49)
    Diyanet İşleri Başkanlığı: Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık (Kamer 49)

Başka bir anlamı yoktur. Güneş'in ısı ve ışık saçması, dünyanın dünya, ay'ın da ay olması gibi.
    Geleneksel kader anlayışı yani senin konuda dediğin gibi bir kader anlayışı Kuran'da yok.

Herşeyi sorguladın, aydınlandın beyazlandın islamı redettin sözde.
    Bunları neden araştırmıyorsun?
    Kuran'a neden bakmıyorsun?
  • Aslında bu soru tek başına inanç anlayışını değiştirmeye yetiyor cevap verdiğini zannedenler inançlarının etkisinde kalanlardır bir bakıma onlarda haklı 100 yılların inancı pat diye kaldırıp atamazlar.

Tanrı'nın var olduğunu sayarsak bu sorunun mantıken 2 cevabı vardır

1: Tanrı herşeyi bilmiyor (Sınavda olmamıza imkan tanır)
    2: Sınavda değliz (Özgür irademiz yok)

3. Cevap yok nekadar zorlarsanız zorlayın ikisinden birini seçebilirsin ama 3. cevap olduğunu sananlar kendini kandırmış olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Communist -- 25 Mart 2019; 19:41:42 >
  • 
Sayfa: önceki 7891011
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.