Herkese merhaba beyler, Ben Istanbul*da yasiyorum ama suan ermenistandayim bir kac gunlugune.. Biraz arastirdim, Turkiyedeki(Istanbul) taksi plakalari min 800.000 TL.Arac fiyatini daha soylemiyorum bile. Plaka yi kiraya verirseniz aylik min. 2.000 TL gibi bir fiyat aliyorsunuz diye biliyorum. Bu soyledigim fiyatlar minimum arkadaslar. Peki burdaki fiyatlara bir bakalim, Gurcistandan taksi icin temiz bir arac 5$/ 1$ yol ve Araci sinirdan ciktiktan sonra kaydettirme parasi yani 6.000$ a bir taksiniz oluyor. Sari plaka fiyati , 30000 Dram. 80$ gibi bir fiyat.. Peki taksi sirketleri ile soforlerin para anlasmasi nasil diye sorarsaniz aynen su sekilde, bazi yerlerde gunluk 10000Dram yani 25$ verirler geri kalan para ona kalir. Pazar gunu araba onundur. Ama sikca kullanilan sudur ki, %50\%50. Sofor ne kazaniyor ise yarisini sirkete veriyor. Yine pazar gunu sofor ne kadar kazanirsa hepsi ona kaliyor. Simdi 12$ ile 2 taksi tutsam diyorum, burda gordugum kadariyla taksilerde tikir tikir is yapiyor. Taksi acilir ucreti 600dram, 1.8 $ yani. Her taksici den gunluk, sirketlere gore daha az bir miktar alirsam yani 20 $ Aylik 960 $ ucret geliyor cebimize. Turkiye*de Min 900 $ a guzel bir yasam surdurebilirim kendi evimde. Tek sorun sofor bulmak, burda sofor buldun gittin Tr*ye, adam ya arabayi kacirirsa vs. felan diye dusunmeden edemiyorsun iste. Ama elinde kontrat oluyor bu gibi durumlara karsi. Sofor arti arayip isten ayrilicagini soylerse mecburen sofor bulmak icin yine TR disina cikip sofor bulman gerekiyor. Bir kac gundur kafamda bu soru var, sizin de bu konu hakkinda dusuncelerinizi almak isterim..