Şu an kullandığım Caddy kutu, diskin yavaş çalışmasına ve bad sector hatası vermesine sebep oluyor. Diski Caddy'den çıkarıp direkt bağladığımda hem yavaşlık çözüldü hem 1 tane bile bad sector çıkmadı. Caddy kutunun kaliteli ürettiği bilinen bir markalı olanı var mıdır? |
Kaliteli Caddy kutu tavsiyesi
-
-
Caddy kutu ile laptop (veya masaüstü ama laptop yuva ebadında) optik sürücü yuvasına takılan SATA'dan SATA'ya 2,5" disk için arabirim kastettiğinizi düşünerek yazıyorum.
Caddy kutunuzda... belli markalar için minicik bir DIP switch var mı?
Ben yıllardır Dark'ın kutusunu kullanıyorum. SATA-SATA, 12,7 mm.
Digitus (Assmann) da var, ama Dark'ı taktım hiç değiştirmedim.
Önce 5 yıl 4 TB Samsung 860 Pro, bir buçuk yıldır da 7,68 TB Samsung PM893.
Dark'ın kutusunu, e-faturasını bulup modelini yazarım.
Yalnız... dediğiniz hatalar... USB arabirimli SATA, M.2 NVMe, M.2 SATA yuvalı adaptörde başıma geliyor ama benim hatam hep.
Adaptörün aç/kapa düğmesi var ve harici priz adaptörlü. USB'den güç almıyor.
Diski yerleştirip, prize takıp, standby ışığı tam ışıl ışıl yanmadan, aç/kapa düğmesi ile adaptörü çalıştırınca, işletim sistemi diskte hata var, tanıyamadım, vs. diyor. Layıkıyla açınca hiç bir sorun yok.
Bir ihtimal, caddynin iç taraftaki SATA veri bacakları hatları rahatsızlanmış olabilir. (Hatta)
Bir de, uzak ihtimal ama... optik yuvanın oralarda bir yere değip kısadevre yapan veri yahut güç hattı olabilir mi?
-
Şimdi çoğu notebookta özellikle bu m2 dönemi öncesi vs. cihazın ana sata yolu sata 3 yani 6 gbps hızında oluyor. Tabi daha önce core 2 duo core duo t serisi bunlarda ana sata portu sata 2 de oluyor o da 3 gbps. Bunların sürücüsü mini sata oluyor. Mini sata da normal satadan hiçbir farkı yok. Sadece port mini ama normal sata yani.
Şimdi, cihazların çok büyük kısmında bu mini sata sürücü kısmındaki yani sata 1 hızında oluyor. Bu da 1,5 gbps demek. 1,5 gbps kabaca da maximum 150 mb saniye teoride ama pratikte 80 70 mb falan oluyor. Cihaz çok eskiyse sata portları dediğim gibi normal cihazın ana sata portu sata 3 bile olsa dvd sürücü kısmı sata 1 olabiliyor. Bu yavaşlığında ana sebebi budur. Hdd caddylerin iyisi de aynı kötüsü de aynı çünkü dediğim gibi mini satayı normal sata yapıyor hepsi bu arada bir parça çip vs yok.
amazonKalea Informatique adaptör mini SATA SATAhttps://www.amazon.com.tr/Kalea-Informatique-adapt%C3%B6r-mini-SATA/dp/B005KRRIC6Mantık bu yani mini satayı normal sata yapıyor caddyler o kadar. Ben genelde tamire yada bakım temizliğe gelen cihazlara upgrade için kullandığım marka alfais oluyor. Ama bu da etiket markası, toptan bana 40 50 lira civarına geliyor o kadar. Ama dediğim gibi bunun iyisi de aynı kötüsü de sadece malzeme biraz daha kaliteli oluyor falan.
Belki senin sıkıntın port kaynaklı olabilir. Başka bir sorun da bad sector muhabbeti, bunu hangi yazılımla test ediyorsun ? hd tune ile yavaş mı taratıyorsun ? başka bir hdd caddy alıp deneyebilirsin belki sendeki bozuktur ? ucuz oldukları için lehim kalitesi kötüdür mesela pin kopmuştur içerden o tam temas etmiyordur hdd devamlı açılıp kapanıyor vs. bunlarda olabilir.
-
Evet, yazdığınız arabirimden bahsediyorum. Hocam ben Amazon'dan uygun bulup almıştım. Markası olan bir ürün değil. Bu tip ürünün markalı olabileceğini de açıkçası düşünmedim. DIP switch dediğiniz özelliğe dikkat etmedim, anlamam da. Arabirim amaçlı kullanılacak bir kutunun da aslında olmayan bad sector hatası ve belirtisi vereceği hiç aklıma gelmezdi. Hatta ben ilk başta diskte sorun var diye düşünmüştüm, sonra markasız bi kutu aldık, acaba olabilir mi diye diski direkt bağlayıp test ettiğimde anladım. HD Tune Pro ile yavaş tarama yaparak tespit ettim.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HanKaĞaN -- 21 Aralık 2024; 22:21:26 > -
Port kaynaklı olma ihtimali elbette var. Ama daha önce orada DVD sürücü takılıydı ve çalışıyordu. Dediğiniz gibi farklı bir caddy kutu alıp denemek lazım. Alfais önerirseniz alayım.
-
Evet ama dvd sürücünün hızı ile yada okuma yazma vs performansı ile bir hdd'in ki bir değil. Yanılmıyorsam dvd'in okuma hızı 40 mgbit birşeydi yani pratikte 4 mb saniye max. Alfais güzel ben sorun yaşadığımı hatırlamıyorum. Bir değiştirip başka ürün alıp deneyin derim.
Benzer içerikler
- dcr nedir
- bilgisayar kendi kendine kapanıyor
- kullandığınız ağın, tarayıcının veya cihazın ayarları başka biri (ör. ebeveyn ya da yönetici) tarafından kontrol edildiğinden şu anda güvenli arama ayarınızı değiştiremezsiniz
- freedos laptop alınır mı
- to be filled by o.e.m
- suya düşen telefon
- zyxel modem kurulumu
- windows ekran görüntüsü alma
- laptop ses gelmiyor
- mavi ekran hatası
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X