< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > |
Karadeniz'de Bulunan Doğalgaz Rezervi [ANA KONU] (41. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
bu rezerv kaç yıl yeter bize?
< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı > -
Yer bilimleri mesleğim olduğundan yorum yapma ihtiyacı hissettim. Olayı çoğu kişi yanlış anladı açıklanan rakam 320 milyar m3 den ibaret düşündü. Bu rakam eğer sismik veriler ile korelasyonlu değilse büyük ihtimal 3-4 sondajın korelasyonu ile hesap edildi son sondajda asıl yatağa denk geldi büyük ihtimal o yüzden rakam büyüdü ve umut verici oldu. Yani tek bir sondaj ile rezerv hesabı mümkün değildir. Örneğin örtünün altında görmediğiniz bir elmaya kürdan saplıyorsunuz tek bir kürdan ile büyüklüğünü anlayamazsınız ne kadar çok saplarsanız o kadar tahmininiz kuvvetli olur. Bu sondajda büyük ihtimal elmanın ortasına denk geldi. Bu nedenle yeni yapılacak sondajlarla rakam çok ciddi şekilde artabilir.
-
quote:
Orijinalden alıntı: encuni
Bu mesaj silindi.
Alıntıları GösterOkadar Coni sinki yillardir petrol arayip cikaran ulke ile petrolu kesfetmis ulkeyi ayni kefeye koyuyorsun ahh coni ahh
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Akp parti yine arti oy aldı Z kuşagı denen veletlerin gözü yaşlı :(
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Bu iş gece pompaya ne kadarlık bir indirim olarak yansır?
quote:
Orijinalden alıntı: underdogYer bilimleri mesleğim olduğundan yorum yapma ihtiyacı hissettim. Olayı çoğu kişi yanlış anladı açıklanan rakam 320 milyar m3 den ibaret düşündü. Bu rakam eğer sismik veriler ile korelasyonlu değilse büyük ihtimal 3-4 sondajın korelasyonu ile hesap edildi son sondajda asıl yatağa denk geldi büyük ihtimal o yüzden rakam büyüdü ve umut verici oldu. Yani tek bir sondaj ile rezerv hesabı mümkün değildir. Örneğin örtünün altında görmediğiniz bir elmaya kürdan saplıyorsunuz tek bir kürdan ile büyüklüğünü anlayamazsınız ne kadar çok saplarsanız o kadar tahmininiz kuvvetli olur. Bu sondajda büyük ihtimal elmanın ortasına denk geldi. Bu nedenle yeni yapılacak sondajlarla rakam çok ciddi şekilde artabilir.
1.5 ayda 1 delik mi açtı bu gemi? bilmediğimden soruyorum.
-
quote:
Orijinalden alıntı: Kanatlandırmayan_Redbull
eee simdi tüm dünya bizimi konuşuyor
Akp'liler tum dunya bizi konuşacak diyordu
Merak ediyorum 320milyar metreküp dogalgaz cikti diye meksika ya da yeni zellanda neden bizi konuşsun?
KomikDünya onların etrafında döndüğünü, her ülkenin ulusal kanalındaki haber programlarında ilk haberin bu olacağını sanıyor ülkenin yarısı
-
ilgili kuyu 1400 metre sanıyorum. 1,5 ayda tamamlanması normal...
-
quote:
Orijinalden alıntı: Guest-41F3DB120
Bu mesaj silindi.Ağlayın xd
Fatih sultan mehmet ve ataturkun bulamadigi dogalgazi sayin cumhurbaskanimiz recep tayyip erdogan efendimiz buldu allah ondan razi olsun.
5 yıl donmama garantisi aldınız hadi iyisiniz yine
-
quote:
Orijinalden alıntı: Jamie Hyneman1.5 ayda 1 delik mi açtı bu gemi? bilmediğimden soruyorum.
Alıntıları GösterDerinliği ne kadar bilmiyorum ama petrol ve gaz sondajları genelde 2000-3000 m arasında değişiyor. Bu yüzden 1.5 ay sürmesi çok normal. Heleki bu iş denizde yapılıyorsa iş dahada zorlaşıyor. Bazen takım kopuyor onu çıkarmak ayrı bir uğraş, ezik bir zona geliyor takım sıkışıyor onla uğraşmak ayrı bir uğraş. Sondaj işi çok sıkıntılı zor bir iş.
-
dediğiniz gibi tek sondajla rezervuar hesabı yapılamaz. zaten sondaj bittikten sonra bu kadar kısa sürede de bu hesaplama yapılamaz. 15-20 günlük, basit bir iş değil bu...
herhalde sismik verilerle vs. birleştirip kabaca bir şey öngörmüşlerdir, onu söylemişlerdir. ama tabii ki bu hesabın doğruluğu bilimsel olarak tartışılır ve fakat her konuda olduğu gibi kimsenin bu konuda da doğru ve tam bilgi verme kaygısında olduğunu düşünmüyorum.
günlük hayatımıza hiçbir etkisi olmayacak olsa da yine de güzel bir keşif... inşallah diğer noktalardan da bir şeyler çıkarırırlar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MacGyver. -- 21 Ağustos 2020; 16:54:47 > -
Her seçim döneminde gaz petrol bulunuyor bu boş laflara ancak kendi eğitimsiz seçmenleri inanır..Tabi ayasofya, olmayan dış güçler ve biden dan falan istenen algı yapılamadı istenen mağduriyet sağlanamadı şimdi de gaz var yalanı geldi
-
Yav arkadaş bu iyi bir haber degilmi,dolar neden yükselişe geçti.Dış güçlerin bildiği başka şeylermi var yoksa
320 milyar değil, 320 trilyon metreküp gaz da bulsa,, dünyada en pahalı kullanmaya devam edeceğiz,, çünki yiyici, kemirici, rantçılardan aracılardan dolayı
düşün ki çiftçi den 50 kuruşa alınan domatesi nasıl market manavdan 6 7 tl ye çıkıyorsa aynı hesap
bizden aldıkları domatesi rusya vatandaşı nasıl bizden daha ucuza alabiliyorsa,, aynı sistem
bu ülkede aracı, rantçı, yiyici kemirici, dolandırıcı tayfaya çare bulmaya en az Karadeniz de bulacağın gaz kadar ihtiyacı var
quote:
Orijinalden alıntı: ErdalTanyeri
Tamamen iyi niyetle soruyorum. Bu kaynağı çıkarmaya başlayınca neler değişecek. TL değerlenecek mi? Vatandaşa yansıması olacak mı? Doğalgaz petrol fiyatları düşer mi? Fiyatlar dolarla belirlendiği için avucumuzu mu yalayacağız? Doğal kaynaklara sahip bazı ülkeler gibi para birimi değerli olmasına rağmen yokluk içinde yaşayan bir halk olmaya devam edecek miyiz?Çıkarmayalım bırakalım Rusya çıkarsın Makedonya Bulgaristan çıkarsın, bize ne doğalgaz dan satın alır geçeriz, üreten değil tüketen topluma devam, Kadıköye heykel dikelim, Anıtlarla Sanatımızın doruklarını yaşayalım yeter
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X