Şimdi Ara

Karanlıkta çalışan led devre yardımı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
36
Cevap
0
Favori
9.486
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hali hazırda bir karanlıkta çalışan led devresi buldum. Bu devreyi duvar saatine monte edeceğim. Bu sayede gecenin köründe saat kaçta uyandığmı göreyim istiyorum. Benim derin elektronik bilgim olmadığı için size sadece şunu sormak istiyorum.

Bu devrede normalde tek bir led var ama ben 4 adet led kullanacağım. Bu durumda kaç volt pil kullanmam gerekir ve devre elemanlarında bir değişiklik yapmam gerekir mi ? Tabi bu akşamdan sabaha kadar yanacağı ve ben devrede pil kullanacağım için (tercihimde bu yönde zaten), pilin çabucak bitmeyeceği ve beni uzun süre götüreceği birşey olsun istiyorum.

Bir de bu devreye led değilde, 12V şerit led bağlamak istesem o zaman ne yapmam lazım ? Pil yönünden uzun ömürlü olur mu ?

Siz anladınız beni arkadaşlar, bu konuda bana ne önerirsiniz ?

Devre elemanları:
    R1 = 2k2
    R2 = 4k7
    R3 = 220
    BC237 , LDR , LED
    besleme gerilimi 5 volt

• Bence tek beyaz bir led yeterli olur. Gecenin karanlığında, saati okuyacak kadar yeterli aydınlatmayı sağlar. Led adedini çoğaltmak isterseniz. 2-3 ledi devredeki lede paralel bağlayın led+ 220 Ohm direnç şeklinde BC237 200 mA 'e kadar akım verebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 23 Eylül 2013; 17:02:01 >
  • Hocam cevap icin tesekkurler. Led + 220 ohm demissin ya, seri baglayacagim her bir ledin arasina baglicam dimi direnci, yanlis anlamadim? 4 led icin; 4 direnc.

Bir de kusura bakma hocam ama " BC237 200 mA 'e kadar akım verebilir" bu cumleden ne anlamam lazim?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kasolet -- 23 Eylül 2013; 17:53:48 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • (Led+220)//(Led+220)//(Led+220) şeklinde. Paralel yani.
  •  Karanlıkta çalışan led devre yardımı
  • takip.
  • Arkadaslar merhaba,

Devre semasinin en ustunde bulunan ucgen seklindeki sey nedir? Orasi icin ne yapmak gerekiyor?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Güneş Paneli ve USB
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • kasolet kullanıcısına yanıt
    orası artı uç, alttaki toprak kısmıda eksi uç
  • elektronik konusunda bilgili biri değilim ancak yapılabilirse bir fikir vermek istedim, duvar saatinin ledi sürekli yanmasın diye algılayıcı bir sensör eklense hareket algılayınca yansa mesela apartman merdivenlerindeki lambalar gibi. Pil olarakta mesela şey olabilir saatin bulunduğu yer gündüzleri güneş görüyorsa ufak bir solar panel ve şarjlı pil iş görebilir, bahçe dekorasyon ürünlerindeki gibi. Mesela 5 liraya satılanlardan bi tane alınıp ordan sökülebilir, hava kararınca otomatik olarak yanmasıda güzel olur. Kendimce fikirlerimi paylaştım bir ara bende böyle birşeyler düşünüyordum da :)
    ilk once BL batarya al 7 tl fenandir 1 led yeterli gece 1 led yaninca goz koniyalari isigi iyi gorur saatti. 1 led le karanlikta yanan sensor var diyorsun batarya ve onu bagla ve 100 ohm bagla bu yeterli olur hem az enerji harcar hemde senin icin iyi olur

• ışıgın şidetine göre ayarlanma yapılması için devrede tirimpot olsa daha iyi olurdu
  • Herkese selamlar,

Arkadaşlar verdiğim devreyi geçen hafta yaptım nihayet ve tam istediğim gibi harika bir şekilde çalışıyor. Tek led benim beklediğimden daha da ışık verdi. Hatta odada gece lambası niyetine bile kullanılabilir. Ekte devrenin yaptığım bağlantı resmi var. Bu bağlantıyı saatin arkasına monte ettim. Saatin 12 'sinin üstünden delik açtım ve ledin ucunu buradan çıkardım. LDR 'yi de saatin en üst dış tarafına ışığı görecek şekilde silikon ile yapıştırdım.

Walla arkadaşlar tavsiye ederim. Herkesin kolayca yapabileceği bir proje.

• Selam arkadaşlar,

Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Şimdi devre gayet güzel çalışıyor eywAllah ama sorun şu ki, sabah gün ışıyor ama bizim lamba hala yanmaya devam ediyor. Ancak ilerleyen saatlerde devre kendisini kapatıyor. Bu LDR 'nin ışık hassasiyeti ayarı falan yok mudur ?
    Ustteki mesajlarda arkadasinda dedigi gibi 4k7 yerine trimpot koyarsaniz ayar yapabilirsiniz

• farlı ldr daha geniş yüzeyli kullan yada 4.7k yerine trimpot tak.
  • Arkadaşlar selamlar,

Devreye trimpot bağlayacam da, trimpotu hangi değerde alayım ? Devreden çıkaracağım direncin değerinde 4.7k olanı var mı bu trimpotun ? Yardımlarınız için teşekkürler.
  • Beyler benim 4 ledli olanını yapmam lazım BC237 bulamadım BC337 aldım ledlerin üçü karanlık aydınlık fark etmeden yanıyor birisi aydınlıkta az karanlıkta diğerleri gibi ışık veriyor nasıl çözebilirim bunu
  • quote:

Orijinalden alıntı: AskHikayesi

Beyler benim 4 ledli olanını yapmam lazım BC237 bulamadım BC337 aldım ledlerin üçü karanlık aydınlık fark etmeden yanıyor birisi aydınlıkta az karanlıkta diğerleri gibi ışık veriyor nasıl çözebilirim bunu

Bildiğim kadarıyla bacakları aynı ve ikisi de npn. Bu tip "çoğaltma" işlemlerinde ben her zaman transistör+röle ile sürülmesi taraftarıyım. Bir tık daha kalabalık yapabilir devreyi ama kesin çözümdür.
  • Röleyi neyden önce takmam lazım çeşitleri var mı rölelerin bu sisteme uygun röle hangisi ustam
  • 4 tane led için röleye gerek yok adamı yanlış yönlerdirmeyin devreni kontrol et transisrötün collektör emiteri doğru tak vede başka bi ldr dene zaten 3-4 elemanlı devre..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.