Arkadaşlar benim kafamda ilahiyata gitmek vardı fakat arapça konusunda çok zorlanacağımı ve başaramayacağımı düşündüm çünkü arapçam sıfır, harfleri bile tanımam. 1 sene hazırlık okunsa bile üniversitenin süresi uzamadan geçmek mümkün mü acaba? Bazıları diyebilir ki kişiye göre değişir falan. Sade vatandaş için söyleyebilirsiniz, süper zeka falan değilim. Yani normal bir vatandaş başarabilir mi, başarsa bile kaç senede başarır, süre uzuyor mu? Bir de örgün eğitim olarak aklımda psikoloji, rehberlik psikolojik danışmanlık, ingilizce öğretmenliği var. İngilizce öğretmenliği bölümü kıbrıstaki odtü tutuyor, odtü aklımı çeliyor. Ama bi yandan psikolojiye ilgi duyuyorum ve ne yapacağımı pek bilemiyorum. Yani zaten bir şekilde üniversite okuyacağım ve üniversiteden bağımsız olarak bir de ayrıca dil öğrenmeye çalışmak istemiyorum, üniversitede zaten okuayacaksam ingilizceyi okuyayım hem üni bitirmiş olurum hem de dili öğrenmiş olurum diye düşünüyorum. İngilizce öğretmenliği bölümü nasıl arkadaşlar bilgisi olan var mı? Puanım tuttuğuna göre çok zorlamaz mı acaba? 1 sene hazırlık falan da var mı? Bir de kıbrıstaki odtünün ana dili ingilizce imiş. Yani ingilizce dersini türkçe üzerinden değil de tamamen ingilizce olarak anlatacaklar sanırım. Çok zor olmaz mı? İngilizceyi hep türkçe anlatımla tanıdık ilkokuldan beri. Bir de psikoloji ve rehberlik danışmanlık olarak geçen bölüm bildiğimiz okullardaki rehberlik mi? Yani burdan mezun olan rehberlik hocası mı oluyor? Yoksa fabrikalarda falan işçilere destek sağlayan kişiler mi çıkıyor bu bölümden? Rehber öğretmen olmak da ne zamandır aklımdaydı ama fabrika falan diye okkanın altına gitmeyim. Bir de açıktan 2 sene adalet okuyup ordan dikey geçiş ile hukuğa geçmek gibi bir düşüncem de var. Fakat dikey geçiş çok zor falan diyenler var, 4 sene oku uğraşma diyorlar. Gerçekten kararsızım. Bilgilerinizi ve fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
1- Daha açıklayıcı bir başlık seçmeniz hem başkalarının da bu konuyu bulmasına yardımcı olur. Hem de cevap alma ihtimalinizi yükseltir. 2- Çoğu yerde Arapça hazırlık oluyor. Hiç bilmeseniz bile hazırlıkta öğrenirsiniz. Ama bir yılınız da Arapça'ya gider. 3- Eğer üniversitenin üstten ders alma ile ilgili sunduğu imkânlar yeterliyse üstten ders alarak hazırlıkta kaybettiğiniz bir yılı telafi edebilirsiniz. Bu, üniversiteden üniversiteye değişen bir durum. Ortalama bir öğrenci de yapar ama iyi çalışması gerek. Sevmediğiniz bir bölümde okuyorsanız derslerin de size oldukça sıkıcı geleceğini unutmayın. Bu koşullarda üstten ders alacak kadar çalışıp çalışmayacağınızı en iyi siz bilirsiniz. 4- Bölümün İngilizce eğitim verip vermediğini, isteğe bağlı veya zorunlu hazırlık olup olmadığını tercih kılavuzunda görebilirsiniz. Bölümünüzü bulduktan sonra Özel koşullar ve açıklamalar sütununda yazan numaraları not edin. Not ettiğiniz numaraların açıklamalarını kılavuzdaki özel koşullar ve açıklamalar kısmından bulabilirsiniz. http://www.osym.gov.tr/TR,13263/2017-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-kilavuzu.html 5- Hayır, zor olmaz. Biraz İngilizceniz varsa kısa sürede alışırsınız. İlkokuldan lise sonuna kadar İngilizce'yi Türkçe anlatımla öğrenmeniz ise tamamen sizin hocalarınızla ilgili. Sayıları az olmakla birlikte İngilizce derslerini İngilizce anlatan hocalar da mevcut. Yabancı bir dilin bölümünde okuyorsunuz. Bir zahmet dersler de o dilde işlensin. 6- ODTÜ'de de hazırlık var. Ancak yılın başında yapılan hazırlık atlama sınavını geçerseniz veya TOEFL, IELTS(artık okul hangi sınavları kabul ediyorsa) gibi uluslararası sınavlardan okulun istediği puanı alabilirseniz hazırlığı atlayabiliyorsunuz.
Dikey Geçiş Sınavı YGS/LYS'den daha kolay. Ama rakipleriniz de çok olacak. Bunu da aklınızdan çıkarmayın.