Mrb Arkadaşlar; Bilgisayar ile yada bir devreyle aradığımız telefonun açıldığını nasıl algılattıra biliriz? Yardımcı olmaya çalışan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Not: Devra yada bilgisayar bizde olacak karşı tarafta sadece telefon olacak.
telefon açıldığında hat empedansı ve voltajı değişir. bunu takip eden bir devre yapabilirsiniz. Bilgisayardan modem aracılığıyla numara çevirseniz (AT komutları ile) basit bir yazılımla bilgi alabilirsiniz.
karşı taraf açınca hat gerilimi değişmiyor.fakat çalma sinyalinin kesilmesinden anlayabilirsin gibime geliyor.frekans algılayıcı devre lazım.
Hat açıldıgında hatta 600ohm civarında empedans giriliyor.Eğer telekomdan gelen kabloya direk 600ohm direnç baglarsan telefonun meşgul çalar.Santrl bu şkilde algılıyor telefonun açılıp açılmadıgını.Ayrıca telefon hattı kapalı iken hatta dc voltaj vardrı.Telefon açıldıgında ise AC gerilim hatta görülür.Örnegin piyasada küçük neon lambalar var bir kaç klık dirençle hatta paralel bağlarsan telefon çaldıgında lambanında yandıgını gözlmleyebilirsin.Yine bu tür bir lambayı (tam olarak hatırlamıyorum) dirençile kullandıımda telefon hattı açıldıgında sürekli yanıyordu hattı kapattıgımda sönüyordu.Fakat bunu seri veya parale bağladıgımıda hatırlamıyorum.Eğer vakit bulursam yaptıgım devreden bakarım nasıl bağladıgıma ve lambaının cinsine..
karşı taraf telefonunu açtığında hat gerilimi değişir doğrudur ama sadece karşı tarafın hat gerilimi değişir ve arayan abonenin karşı taraftaki gerilim düşümünden hattın açılıp açılmadığını anlayabilmek gibi bir lüx ü yoktur. sadece şunu yapabilisiniz; çalma tonunu yakalayıp takip edersiniz ki bir saniye aralıklarla duyulan kHz seviyelerinde bir sestir ve çalma tonu herhangi bir şekilde beklenilen süre içerisinde ( 1sn den uzun bir süre gelmediyse ) tekrar etmiyorsa karşı taraf telefonu açtı kabul edilir...
Arkadaşlar ilginize çok teşekkür ederim. Söylediklerinizi araştırmaya başladım bile. Başka önerisi olan yada ilgili link verebilen arkadaşlar olursa sevinirim. Sagolun.