Şimdi Ara

Kartal bakımıyla ilgili

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
1.242
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar arabanin aksamlari konusunda acemiyim. Surme acemiligini atlattim, aksam konusunda kendimi gelistirmek istiyorum. 2 aya yakın forumda otomobil genel bölümünde takılıyorum, konuları okuyorum. Biraz bilgi birikimim oldu ancak emin olmadığım, herkesin farklı seyler söylediği konular hakkında buraya sorayım dedim. Araba olarak 2001 kartal 1.6 ie var. Araba sürmeyi öğrenirken almistik carparsam ucuza yaparız diye babam sürmeyi bilmiyor, o yüzden kendim öğrenmeye çalışıyorum bilmediğim konuları. Neyse sorulari sorayım

1-)kartalin yıllık bakimi nasil olur? Sanayide usta 5bin km sonra diğer bakima gel dedi, bu forumda herkes yılda 1 yada 10bin km dolarsa yıl dolmadan yaptir diyor, kartal sahibi bir tanıdık da ben 2yılda anca 5bin km yapıyorum dedi yani o da 5bin km de bir yapıyor. Bizde yılda 3-4bin km yapiyoruz 2yılda bir yaptirsam 6-7binde olur mu? Bu arada usta tahminimce 5bin de bakimi motor yağı değişimi icin dedi

2-)İnternette motor yağı ölçümü icin; ölçüm cubugu maksimum ve minumum arasinda olacak yağ seviyesi icin diyor bizim usta maksimum seviyeye kadar doldurdu. Usta 250ml fazla koydum bu arabalar yağı içiyor dedi, doğru mu yapmış emin olamadım

3-)hava filtresini 2 ayda bir değiştir dedi hava filtresi 6 ay yada 1yılda değiştiriliyor diye okudum bu konuda sizin yorumunuz nedir ne sıklıkla değişmeli?

4-)usta triger kayisina baktir motor ustasında dedi bakim yapan usta motora bakmıyor baskasina git dedi. Bu olaydan 1 hafta önce de radyatorde su eksiltme vardı motor ustasina goturduk saplama civatasi çürümüş onu yaptirdik silindir kapak contasi eskimiş o değişti 100 malzeme 150 işçilik 250tl tutmuştu. o ustaya gittik triger kayisina baktim ben sağlamdi dedi arabayi yaparken bakmış kayısa . önceden ne zaman triger değişti bilmiyorum değiştirmeli miyim sizce bakarak trigerin saglam olup olmadığı anlasilir mi? kartalin kullanma kılavuzunda 40bin km de bir değiştirmeli diyor

• GrMutu G kullanıcısına yanıt
    Bizdede 2001 slx 1.6 ie vardı yağını suyunu koyup yag kağıdinda ne zaman yazıyorsa yag bakimi yapılıp ariza çıkarmadıkca biryere felan götürmüyorduk.
    Öncelikle ustanızı değiştirmekte fayda var.

1-Araç LPG'li ise 10.000km Yada 1 yılda bir araç bakıma girer.Fakat Kartalda motor çok narin motor olmadığı için km doldukça gidebilirsiniz.Dışarıdaki çoğu tofaş servise arızadan arızaya gidiyor.
    2-Yağ minimum ve Max Arasında olmalıdır.Yağ yakıyor diye fazladan yağ koymak gibi Saçma bir yöntem olamaz.Minimum altına inerse yağ eklersiniz.
    3-Hava filtresini değiştirmek size kalmış.Tozlu-Topraklı bir yolda kullanıyorsanız 1 bakımda iki kere yani 5.000km de değiştirmek iyi olur.
    4-Triger kayışının durumunu bilmiyorsanız kesinlikle değiştirin.Pahalı bir Parça değil.Koparsa yolda kalmanıza veya motorun bir kısmının arızalanmasına sebep olabilir.
  • Her yıl km yapmasanda yağ değişimi yapılmaşıdır yağın ömrü budur kullanımda, 20w50 yerine 10-40 mümkünse sentetik hağ kullanın çekiş fazlasıyla artacaktır, hatta kamyonlar için 10-40 lar var onlardan alırsan daha iyi.
  • bizdede 2000 li yıllarda kartal slx vardı ve bayaa yağ yakıyordu.
    bence 5 binde bir yağını filtresini değiştirin . yağ seviyesi maksimumu geçmesin.arada bir kontrol edip eksildikçe aynı yağdan ekleyin.yağ olarak 10/40 kullanın bence
  • bakımı 5 binde değişir. normalde 15-40 konur ama motor eskidiği için genelde 20w-50 konur. Yağ ucuz zaten 50 lira bile değil hatta kendin bile değiştirirsin. Trigeri değiştir. 40-50 lira arası kayış bi o kadar da işcilik verirsin.
  • Cevaplar için sağolun arkadaslar. Triger kayisini değiştirecem, bu set halinde yada tek değişiyormus. Set halinde iken yanında devir daim ve gergi bilyasi da degisiyormus. Set halinde mi değiştirmeli tek mi değiştirmeli? Bir de motor yağının 10-40, 20-50, 15-40 gibi çeşitleri olduğunu burda öğrendim bu ayrımların neye göre yapıldıgini araştıracam. Ben bakimda markasina bakmistim castrol magnetecdi bu ayrımlara da bakayim teşekkürler herkese
  • @ufuk-34JD58 @yolcu07
    @yıgıdo5858

Sizce de her yıl değişmeli mi motor yağı? Bizim usta kağıda motor yağı,yağ filtresi, hava filtresi değişti 64bin km yazdı 69bin km de gel dedi. O günün tarihini yazmadi ve yılla ilgili de birsey demedi. Ben yılda 5bin km yapmasaam bile bakima gitmeli miyim? 1.5-2 yılda yaparım ben 5000 km yi
  • quote:

Orijinalden alıntı: GrMutu

@ufuk-34JD58 @yolcu07
    @yıgıdo5858

Sizce de her yıl değişmeli mi motor yağı? Bizim usta kağıda motor yağı,yağ filtresi, hava filtresi değişti 64bin km yazdı 69bin km de gel dedi. O günün tarihini yazmadi ve yılla ilgili de birsey demedi. Ben yılda 5bin km yapmasaam bile bakima gitmeli miyim? 1.5-2 yılda yaparım ben 5000 km yi

20/50 kullanırsan 1 yıl/5 bin bile gitmez.

10/40 kullanıyorsan motor durumunu felan bilmediğim için bişey diyemem ama eski araç için 2 yıl uzun bir süre olur.
  • ufuk-34JD58 kullanıcısına yanıt
    Cok teşekkür ederim yılda bir sokayim bakima o zaman 5bin km yapmasam da @ufuk-34JD58
  • 20w-50 yapın ömrü motorda 6 aydır, 15-40 ta aynı şekilde aynıdır, 10-40 ve benzeri olanlar eğerki tam yada yarı sentetikse 1 yıla kadardır.
  • şuan yağ kartında hangi yağ konmuş bakar mısın ? Eğer 20w-50 ise aynen devam et zaten 20w-50 nin 4 litresi 40-45 lira 10 lirada yağ filtresi toplamda en fazla 75 lira verirsiniz.
    Bence çok fazla düşünmeye ve risk almaya değmez.
    Trigeride set olarak değiştirin çünkü öncesini bilmiyorsunuz.
  • Edit: Arayıp sordum 20 50 castro dedi

@ozgur_gs_91

@yolcu07

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GrMutu -- 15 Eylül 2016; 19:14:53 >
  • Her 1000 km de bir yağını kontrol edin ne kadar eksilttiğine bakarsınız. Ve 5000 km de bir değiştirirsiniz
  • yolcu07 Y kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim bilgiler icin
    @yolcu07
  • Merhaba.

Babam 1992 Toros sw kullanıcısı ben de ilkokul yıllarımda araba kullanmayı bu araçta öğrendim. O da her 5 bin km de yağ değiştirir. LPG'li ama bilhassa uzun süre Lpg'de kullanılmış, üzerinde düz Lpg sistemi bulunan karbüratörlü araçlarda bu periyot genellikle 5 bin km'dir. Yukarıda da değinilmiş, genellikle tozlu topraklı yollarda kullanılan araçlarda hava filtresi değişimi için bakım zamanı beklenmemelidir. Eğer bahsettiğim durum varsa 6 ayda bir değişim yeterlidir. Yılda 5 bin km yapmasanız da yılı dolunca bakıma gidiniz. Yağın son seviyeye dek doldurulması yanlış. Bu aracın daha fazla yağ yakmasına, yanma odalarında oluşacak kurumun artmasına, dolayısıyla motor ömrünün daha da kısalmasına sebebiyet verecektir. Bu yüzden maksimum seviyeyi geçmemeli, zaten çözüm değil. Sık sık kontrol edin, eksilince ekleyin. Hoş, babamın emektar pek yağ yakmıyor, bakıma gittiğinde başlangıçtaki seviyeden çok az düşük çıkıyor ama hiç en alt seviyeye indiğine şahit olmadım. Aracınızı hayırlı günlerde kullanınız.

• Cevap için teşekkür ederim bizim arabanin da yağ yaktığını düşünmüyorum bakimdan önce bi kontrol edeyim dedim orta seviyedeydi yağ seviyesi. Bir tanıdık ben 2yılda 5bin km yapıyorum 2yılda bir gidiyorum bakima deyince kafam karıştı biraz. Bir de babama kim demisse lastik hava basinclari on 30 arka 32 demis, ben internetten kullanım kilavuzunu buldum on 26 arka 32 yaziyor ne dediysem dinletemedim yine 30 32 yaptı

@Mücahit_
  • quote:

Orijinalden alıntı: GrMutu

Cevap için teşekkür ederim bizim arabanin da yağ yaktığını düşünmüyorum bakimdan önce bi kontrol edeyim dedim orta seviyedeydi yağ seviyesi. Bir tanıdık ben 2yılda 5bin km yapıyorum 2yılda bir gidiyorum bakima deyince kafam karıştı biraz. Bir de babama kim demisse lastik hava basinclari on 30 arka 32 demis, ben internetten kullanım kilavuzunu buldum on 26 arka 32 yaziyor ne dediysem dinletemedim yine 30 32 yaptı

@Mücahit_

Bahsettiğiniz değerlerde bir hata veya yanlışlık olmalı zira hiçbir otomobilde ön ve arka lastikler arasında bu kadar basınç farkı önerilmez. Bulduğunuz değer araç maksimum yükleme kapasitesindeyken öngörülen değer olmalı diye tahmin ediyorum. Standart kullanım şartlarında Kartal için önerilen değerler ön/arka 28/30 psi olması lazım.

Yag olarak 10 40 kullanin cekisi baya guzel yapiyor☺
  •  Kartal bakımıyla ilgili

Kullanım kılavuzunda böyle yaziyor da internette ön lastiklerin hava basinclarini 26 yapan görmedim çoğu kisi 28 30, 30 32 yapıyor. Gecen babam 30 32 yapınca asfaltta giderken lastikler sertmis gibi bi his verdi bana

@Mücahit_

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.