Şimdi Ara

Kasa Ön Fanlar Dönmüyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: kuzuux Daha Az
1 Kayıtlı Üye ve 1 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
0
Favori
11.801
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaslar. Yeni bir sistem topladim fakat kasanin onunde bulunan fanlar calismiyor. İsiklari yaniyor kontrol edebiliyorum ancak dönmüyor. Yardimci olursaniz sevinirim. Kasa msi mag forge 100r
    Kasa Ön Fanlar Dönmüyor
    Kasa Ön Fanlar Dönmüyor

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kasa Ön Fanları Dönmüyor

Bilgisayar kasası fanları, sistemin aşırı ısınmasını önlemek ve bileşenlerin düzgün çalışmasını sağlamak için hayati öneme sahiptir. Kasa ön fanları, soğuk havayı kasaya çekerek iç bileşenlerin soğumasına yardımcı olur. Ancak, bazen kasa ön fanları dönmeyebilir ve bu da sistemin aşırı ısınmasına ve potansiyel olarak donanım hasarına neden olabilir.

Kasa ön fanlarının dönmemesi sorunu çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında şunlar yer alır:

• Güç sorunları: Fanlar, anakarttan veya güç kaynağından güç almıyor olabilir.
    • Kablo sorunları: Fan kabloları gevşek veya hasarlı olabilir.
    • Arızalı fanlar: Fanlar mekanik olarak arızalı olabilir.
    • BIOS ayarları: BIOS ayarları, fanların düzgün çalışmaması için ayarlanmamış olabilir.

Kasa ön fanlarının dönmemesi sorununu gidermek için şu adımları izleyebilirsin:

1. Güç kontrolü: Fanların güç aldığını doğrula.
    2. Kabloları kontrol et: Fan kablolarının sıkı bir şekilde bağlı ve hasarsız olduğundan emin ol.
    3. Fanları test et: Fanları başka bir bilgisayarda test ederek arızalı olup olmadıklarını kontrol et.
    4. BIOS ayarlarını kontrol et: BIOS ayarlarını kontrol et ve fanların uygun şekilde ayarlandığından emin ol.
    5. Fanları temizle: Toz ve kir fanların dönmesini engelleyebilir. Fanları temizlemek için bir fırça veya elektrikli süpürge kullan.

Bu adımları izleyerek kasa ön fanlarının dönmemesine neden olan sorunu belirleyebilir ve düzeltebilirsin. Kasa fanlarının düzgün çalışması, bilgisayar sisteminin stabilitesini ve bileşenlerin ömrünü uzatmasını sağlar.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • hallettin inş
  • Sorma cozemedim bi turlu. Hala ugrasiyorum.
  • Oncelikle fanlarin calisip calismadigina bak emin ol, elinle cevir falan dönüyor mu bak
    Anakartta uygun olan yuvaya taktigina emin ol, front fan vs yaziyor olmali, degilse de fan yazan biryere tak.
    Hersey dogru ise biosta ayar kapali olabilir
    Youtube’dan bak birde bios fan ayarlari diye
  • Bios güncel mi onu da kontrol et
  • Fan bağlantısı için şöyle bir açıklama var;

Güç kaynağı örtüsünün hemen üstünde, anakart tepsisine takılı bir RGB aydınlatma hub'ı bulunur. Önceden takılmış iki ön panel fanı standart 3 pnmli RGB kablolarıyla bağlanmıştır ve dört tane daha RGB bileşeninin bağlanabileceği yer vardır. Hub bir SATA kablosuyla çalışır ve tek bir 3 pinli RGB kablosu, hub'ı uyumlu bir anakarta bağlar.
  • Fanlarin sadece elindek 3pin 5V baglanti kablosumu var ? yoksa ayni fana bagli olan 3-4 pin elektrik kablosu varmi ? ARGB leri dogru baglamissin , elektrik aliyor isiklar yaniyor , donmemesi bana kalirsa bir yerde fana giden ayri bir kablo daha olmasi ve baglanmamis olmasindan kaynaklanabilir ? Teoride aklima gelen bu .
  • LEON-X kullanıcısına yanıt
    Hocam durum şöyle. Kontrolcünün en altındaki kablodan bir sata birde dişi uç çıkıyor. Bu dişi uçlu kabloyu ikinci resimde gösterdim. Ona diğer kaboyu bağlıyorum tık yok yine. Sata zaten bağlı. Ancak anakartımda tek sys fan portu olduğu için ve buna egzos fanı bağlı olduğu için ilk resimde gösterdiğim elimde tuttuğum kablo boşta kalıyor. Her iki fandan da çıkıyor bu dişi 4 pin kablo ancak şuan boşta. Sanırım dönmesini onlar sağlıyor ancak kutudan ekstra bir kablo çıkmadı. Ayrıca gücü satadan alması gerektiğini düşünüyordum ama sata sadece ışıklara elektrik sağlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xmhkceza -- 14 Haziran 2020; 0:22:9 >
  • trumpet kullanıcısına yanıt
    Hayır hocam fandan ilk resimde elimde tuttuğum kablo ve kontrolcüye bağlı olan iki adet kablo geliyor.
  • xmhkceza X kullanıcısına yanıt
    Simdi videosunu seyrettim , o fanlarin 4 pin pwm baglantisi varmis , onlar da baglandimi ?
    Pwm dediğin sanırım ilk resimde tuttuğum kablo. Hayır anakartımda yer olmadığı için boşta.
    super :) o kablo bagli olmadan fana yani motora elektrik gitmiyor , o yuzdende fanlarin calismiyor
    Hocam tahmin ettim ancak bu sata ne işe yarıyor ordan da alması gerekmez miydi :) Ayrıca anakartta boşluk bulunmamakta. Ne önerirsin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xmhkceza -- 14 Haziran 2020; 0:31:22 >
    Satadan fanlarin ledlerine elektrik saglaniyor , elindeki 3 pinli kablo da anakarttan renk degisimi vs icin fana dijital sinyal gonderiyor . Ama 4 pin pwm olayini anakarta takmazsan fanlar donmez .

Edit , Anakartta 4 pin fan takacak yer kalmadiysa 2 secenek var , ya 4 pin pwm fan hub alacaksin , yada daha ucuz olan 4 pin splitter kablo alman gerekir .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trumpet -- 14 Haziran 2020; 0:34:0 >
    Peki bu kabloyu kullansam performansta vs. herhangi bir sorun oluşturur mu ?

Gordugum kadari ile o kablonin cikislari 3 pin , senin 4 pin pwm fanlara uymaz , 4 pin splitter gerekli sana
    www.hepsiburada.com
    Alfais 5025 Fan Çoklayıcı Y Pwm 4 Pin Splitter Çoklayıcı Fiyatı
    https://www.hepsiburada.com/alfais-5025-fan-coklayici-y-pwm-4-pin-splitter-coklayici-switch-kablosu-p-HBV00000BJA3I

bunlari boyutu 4 pin icin , ancak birinin icinde sadece 3 adet pin var, digerinde 4 pin , 4 pin olan RPM sinyali gonderiyor anakarta , anakartta diger pinlerden otomatik hiz olayini ayarliyor , yani anakartin 2 fani tek fan olarak gorecek , fanlar senkron calisacak ama .

Edit , takacagin pwm portunda baska fan varsa , bunlardan2 adet alip 2 ciksi 3 cikis yapman gerek , yada 3 cikislisini bulman gerekli . Taktigin 3 fanda tek fan olarak algilanir anakart tarafinden , hepsi senkron calisir . Yada baska bir pwm portunu da ikiye bolup 2+2 kullanabilirsin , belki daha saglikli olur .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi trumpet -- 14 Haziran 2020; 0:44:27 >

Çok teşekkür ederim yardımın için. Sorun kesinlikle bundan yani değil mi?
    Evet sorun fanlarin pwm kablolarinin takili olmamasinda, 2 adet coklayici alip olayi cozersin .
    Çok teşekkürler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xmhkceza -- 14 Haziran 2020; 1:9:0 >
  • cooler master td500 kasa ve gigabyte anakartımızda biz de bu sorunu yaşadık, kasa ile beraber gelen fanların bir argb bağlantısı var bunu anakartın argb bağlantı noktasına veya kasa ile birlikte gelen fan kontrolcüsüne bağlıyoruz bu aşamada ışıklar yanıyor ama fanlar dönmüyor. aynı fanların bir de 3 veya 4 pinli sys fan bağlantısı var bunu da anakartın sys fan konektörüne bağlıyoruz ondan sonra fanlar dönmeye başlıyor.

biz sorunu bu şekilde çözdük.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.