< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ir10 -- 30 Eylül 2020; 18:0:15 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Kasadaki kontrolcüye rgb fan ekleyemiyorum çıkış giriş sorunu
-
-
Bu şekilde takamazsınız fan kontrolcüye, molex to jst dönüştürücü kablo almanız lazım.
Fakat ben olsam jst girişli bir fanın kablosunu keser bu ikisi ile birleştirip tekrar bağlar öyle takardım kontrolcüye.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Sizin aldığınız fanlarda kablo renkleri kırmızı-siyah-siyah-sarı.
Siyah olan gnd
Kırmızı 5v
Sarı 12v
Fan gücü siyah ve kırmızıdan aldığında yavaş rpmde. Sarıdan aldığında max rpm'de döner. fanlarda bir de mavi kablo olur buda kırmızı ve sarı arasında geçişi sağlayıp fan rpm'sini kontrol etmeye yarar. Büyük ihtimal sizin siyahlardan biri bu işi görüyor fakat renk yanlış. Değil ise diğerleri ile senkronize çalışmaz. Yanlışım varsa affola.
Bu renkler %80 bu şekilde oluyor fakat bazen renkler farklı olabiliyor.
Şahsen ben olsan fanın motorunu söker renklerin lehim sırasına bakar not eder, sonra fan kontrolcüsüne bağlı bir fanı açıp lehim sırasına bakın not eder. Sonra bu kabloları sırasına göre birbirine kesip bağlar jst girişini de bağlar kontrolcüye takarım. Estetik için ise ısınınca daralan kablo kullanırdım. Fakat bu uğraştırır ve fantaziye kaçar. Siz iyisi mi dönüştürücü alın.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
hocam siz bilgili birisine benziyorsunuz birşey danışıcam.quote:
Orijinalden alıntı: Mikail Gerek
Bu şekilde takamazsınız fan kontrolcüye, molex to jst dönüştürücü kablo almanız lazım.
Fakat ben olsam jst girişli bir fanın kablosunu keser bu ikisi ile birleştirip tekrar bağlar öyle takardım kontrolcüye.
dünkü fanları iade edip 6 pinli dark argb aldım.benim kontrolcüde 6 pin uyum sağlarmı ürünün açıklamasında illa kendi kontrolcüsüyle uyum sağlar diyor ama ikiside aynı çin malı kutu tipleri bile aynı ne dersiniz?
teknobiyotik.com / teknoloji sevenlerin ilacı...Dark AURA 12cm Dual Ring Adreslenebilir RGB Fan (Sadece DKCHCFK03 İle Uyumlu) (DKCF123ARGB) - RGB - Bilgisayar Bileşenleri | Teknobiyotikhttps://www.teknobiyotik.com/donanim/r-g-b/dark-120mm-dual-ring-adressible-rgb-fan-6pin-baglanti.html#!prettyPhoto
set ve kontrolcusude bu ama bende kontrolcu var
teknobiyotik.com / teknoloji sevenlerin ilacı...Dark AURA 3x12cm Adreslenebilir RGB Fan ve Uzaktan Kumandalı Fan Kontrolcü Kiti (DKCHCFK03) - RGB - Bilgisayar Bileşenleri | Teknobiyotikhttps://www.teknobiyotik.com/donanim/r-g-b/dark-3x12cm-adreslenebilir-fan-uzaktan-kumandali-rgb-led-kit-dkchcfk03.html
-
Diğer fanı iade etmekle doğru yapmışsınız. Çünkü diğer fan tamam dışardan rgb gibi gözüküyor ama değil. Şöyle düşünün, bir şeride sabit renk veren kırmızı, mavi, yeşil ledleri sıralamışlar ve sabit yanıyorlar.
Diğer sorunuzla ilgili olarak zaten fanları almışsınız, deneyin olmazsa ekstra olarak kontrolcüyü da alırsınız. Öyle bir kaç saniyelik denemeyle ledlere de fanlara da bir şey olmaz. -
Hocam birkaç saniyeden bir şey olmaz derken bu uyumsuz fanların patlama bozulma bilgisayara zarar verme gibi bir ihtimali var mı ?quote:
Orijinalden alıntı: 07 Osman
Diğer fanı iade etmekle doğru yapmışsınız. Çünkü diğer fan tamam dışardan rgb gibi gözüküyor ama değil. Şöyle düşünün, bir şeride sabit renk veren kırmızı, mavi, yeşil ledleri sıralamışlar ve sabit yanıyorlar.
Diğer sorunuzla ilgili olarak zaten fanları almışsınız, deneyin olmazsa ekstra olarak kontrolcüyü da alırsınız. Öyle bir kaç saniyelik denemeyle ledlere de fanlara da bir şey olmaz.
Bu fanlar fason üretim hocam, sağlama olasılığı yüksek.
Fan kontrolcunuz bilgisayardan bağımsız değil mi zaten. Yani anakart ile herhangi bir bağı var mı ? Yoksa sadece power supplyden enerji mi alıyor ? Anakart ile bağı yoksa power supplynin anakarta takılan 24 pinli soketi, ssd/hdd ye giden, varsa optik sürücüye giden soketleri çıkartın, sadece fan kontrolcüsünün gücü kalsın. Sonra 24 pinli sokette yeşil kablo ile yanındaki siyah kabloyu kısa devre yap, power supply çalışacaktır. Ve sadece fanların çalışacaktır. Bu aşamada eğer deneme yapmak istersen bilgisayarına hiç bir zararı olmayacaktır. Kaldı ki zaten power suppy de kısa devre koruması vardır, ona da zarar gelmez.quote:
Orijinalden alıntı: ir10
Hocam birkaç saniyeden bir şey olmaz derken bu uyumsuz fanların patlama bozulma bilgisayara zarar verme gibi bir ihtimali var mı ?
Alıntıları Göster
Aslında tabiri caizse elin havya tutuyor ise ölçü aleti ile birlikte çok kolay bir şekilde mevcut fan kontrolüsünün kabloları belirlenir, yeni aldığın fanın kabloları farklıysa ona göre modifiye edilebilir.
-
evet psu dan geliyor fan kontrolcü ayrı bi kutu.quote:
Orijinalden alıntı: 07 Osman
Fan kontrolcunuz bilgisayardan bağımsız değil mi zaten. Yani anakart ile herhangi bir bağı var mı ? Yoksa sadece power supplyden enerji mi alıyor ? Anakart ile bağı yoksa power supplynin anakarta takılan 24 pinli soketi, ssd/hdd ye giden, varsa optik sürücüye giden soketleri çıkartın, sadece fan kontrolcüsünün gücü kalsın. Sonra 24 pinli sokette yeşil kablo ile yanındaki siyah kabloyu kısa devre yap, power supply çalışacaktır. Ve sadece fanların çalışacaktır. Bu aşamada eğer deneme yapmak istersen bilgisayarına hiç bir zararı olmayacaktır. Kaldı ki zaten power suppy de kısa devre koruması vardır, ona da zarar gelmez.
Aslında tabiri caizse elin havya tutuyor ise ölçü aleti ile birlikte çok kolay bir şekilde mevcut fan kontrolüsünün kabloları belirlenir, yeni aldığın fanın kabloları farklıysa ona göre modifiye edilebilir.
Alıntıları Göster
kafam karıştı hocam kutuda 12V 5A yazıyor, kasanın kendi fanlarında 12V dc yazıyor
yeni aldığım fanın arkasında değerleri 12V 0.72A yazıyor üzerinde yani bu ne demek
-
O kadar detaylara takılma, fanların 12 volt ile çalışıyor, haliyle fan kontrol kutunda 12 volt ile besleniyor. Bu demek oluyor ki o fanları herhangi bir 12 volt adaptör ile de deneyebilirsin/besleyebilirsin. -
Yardımlarınız için teşekkürler.son bir sorum var aklıma takılan, evde eskiden kalma 2 adet molex 2 kafalı(dişi erkek) klasik fan var. Şimdilik takiyim diyorum ama power supply de 1 tane boşta molex 2 kafalı (dişi erkek) çıkış var.bu işlerden pek anlamıyorum
1)tek birini bağlarken dişi erkek nasıl takmalıyım (molex dişi-erkek / fan dişi-erkek)
2)ikisini birbirine bağlayıp (2 dişi 2 erkek var) nasıl psunun tek 2 kafalı(dişi-erkek) çıkışına bunları bağlayabilirim @Mikail Gerek@07 Osman
Fanın bir adedinin kablosunu tam o molex kafasının oradan kesin(muhtemelen iki kablodur, siyah ve kırmızı) diğer fanın kablolarını da dikkatli bir şekilde maket bıçağı ile hafifçe sıyırın (kırmızı ve siyahı) ve o kabloları diğer fanın kablolarına aynı renk olmak kaydıyla bağlayın/ekleyin. Şimdi elimizde bir soket ve o sokete bağlı iki fan var. O tek soketi de powerinizin soketine bağlayın tamamdır.
-
quote:
Orijinalden alıntı: 07 OsmanFanın bir adedinin kablosunu tam o molex kafasının oradan kesin(muhtemelen iki kablodur, siyah ve kırmızı) diğer fanın kablolarını da dikkatli bir şekilde maket bıçağı ile hafifçe sıyırın (kırmızı ve siyahı) ve o kabloları diğer fanın kablolarına aynı renk olmak kaydıyla bağlayın/ekleyin. Şimdi elimizde bir soket ve o sokete bağlı iki fan var. O tek soketi de powerinizin soketine bağlayın tamamdır.
Tam bu şekilde öneri verecektim cevabınızı gördüm.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mikail Gerek -- 4 Ekim 2020; 2:28:58 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X