2016 yılında satın aldığım kat irtifak tapulu dairemi bu yıl kat mülkiyetine geçirmek için yola koyuldum. Kat irtifakı tapusunda cins arsa, kat mülkiyetinde bina olarak yazılıyor. Kat irtifakında arsada sahip olunan paya göre belirli bir alan gösterilirken, kat mülkiyetinde bağımsız bölümler yazılıyor ve bina da ilgili dairenin size ait olduğunu gösteriyor o yüzden en güvenilir tapu cinsi diyebiliriz ben de bu yüzden bu işi halletmek istedim. Bu işlemi yapmak için kesinlikle binanızın yapı kullanım izni (iskan) belgesi alınmış olması gerekiyor. Yıllardır apartmandakiler tüm tapu sahiplerinin toplanması lazım, imza vermesi lazım diyor duruyordu o yüzden bugüne kadar tapular hala kat irtifak tapusuydu. Sanırım 2021 yılında çıkan bu genelge ile 2021/2 No'lu Genelge ile bu işlemi yapmak kolaylaşmış. İnternette bununla ilgili bir rehber bulamadığım için başımdan geçenleri sizlerle paylaşacağım. Sizlere örnek olması açısından googledan internet üzerinden bulduğum örnek belgeleri de görsellere ekledim. Tapu Kadastro sitesinde açıkça belirtmiş zaten tapu sahiplerinden biri başvuru yapıp sonuçlanınca apartmandaki tüm daireler kat mülkiyetine geçiyor. Oturduğum şehirde bulunan Tapu Kadastroya gittim. Kadastro katına yönlendirdiler ordaki karşılamadaki adam bu işlem için iki belge gerektiğini söyledi "Yapı Kullanma İzin Belgesi (iskan belgesi) ve Binanın Röperli Krokisi" bu belgeleri belediyeden alabileceğimi söyledi. Belgeler kesinlikle aslı gibidir ve mühürlü olacak dedi. Geçiş işlemi ücretsiz dedi.
Belediyeye gittim belgeleri alacağım birimi sora sora buldum arşiv kısmında çalışan kişi belgeleri buldu ve bana verdi. Röperli Kroki eski yapılarda olmuyormuş eğer o yoksa en baştan çizdirmen gerekir dedi neyse ki bizim binanın varmış. Dikkat etmeniz gereken husus Röperli Kroki de koordinatlar yazıyor onların okunur halde olması gerekiyor yoksa kadastroda işleminiz askıda kalıyor bilginiz olsun benim ki öyle oldu belediyeye tekrar gidip belgeyi yüksek çözünürlükte A3 kağıda çıktısını almak zorunda kaldım. Belediyeye iki nüsha belge için 200 TL ödedim. Bu iki belge ile tapu sahibi olarak Tapu Kadastrodaki ilgili birime gittim belgeleri teslim ettim. Daha sonra süreci web tapu sitesinden takip ettim. Yukarıda görünen başvuru tarihinden 3 gün sonra sabah Tapu Müdürlüğünden SMS geldi. 13 a ilişiğinin kesildiğine dair belge istiyorlar. Gittim belediyeye yine diğer evrakları aldığım birimden bu belgeyi de aldım. Belge de "Aşağıda bilgilerine yer verilen taşınmazların cins değişikliği işlemleri için 2969,00 TL Harç 2016 tarihinde tahsil edilmiştir" yazıyordu anladığım kadarıyla müteahhit bu parayı zamanında ödemiş bina için. Vergi Dairesinin belediyeye yazdığı bir belgeydi yine aslı gibidir ve mühürlü olarak aldım. Tapu birimindeki bizim işi yapan memura teslim ettim tapularınız hazır olunca sms gelir dedi. Birkaç saat sonra parsel sorgudan baktım ki artık kat mülkiyetli görünüyor. Akşama doğru bir SMS daha geldi "Tüm tapularınızı başvuru servisimizden teslim alabilirsiniz." diye. Artık e-devlette tapu kısmında da parsel sorgu da da kat mülkiyetli olarak görünüyor. Ertesi gün tapuyu da ücretsiz bir şekilde teslim aldım Parsel sorgudan gördüğünüz gibi eskiden Nitelik kısmında sadece arsa yazarken kat mülkiyetine geçildikten sonra 8 Katlı Betonarme Mesken ve Arsası yazıyor. Apartmana dair tüm bilgiler zaten yapı kullanma izin belgesinde yazıyor muhtemelen oradan alınmıştır 8 katlı bilgisi. VE MUTLU SON. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi egolego -- 13 Kasım 2024; 17:24:2 > |
Kat İrtifakından Kat Mülkiyetine Geçiş Maceram
-
-
Yapınızda islan varsa zaten bu işlem en kolay hale geliyor. Mesele iskanı almaya engel yapı esas eksikliklerden kaynaklı oluyor. İskan demek yapı kullanım ruhsatıdır bu varsa zaten iş bitmiştir demektir -
Bilgilendirme için teşekkür ederim.Konudan uzak olan kişiler için bu işlemi ne için yaptınız ? kat irtifakından kat mülkiyetinden geçiş nedeniniz neydi ? bunları da eklerseniz konu daha dolu olur diye düşünüyorum.Emeğinize sağlık.
-
O bambaşka bir mesele. O durumu da yaşamış ve çözmüş insanlar varsa süreci forumda okumak isteriz. O yüzden insanlar başı ağrımasın diye kat mülkiyetli daire satın almak istiyor zaten.
-
Bizde 3 daire var iskan Alındı tüm herkkesin iskan almasini beklemem gerekiyor mu yoksa gidip alabilir miyim -
Apartmanda yaşıyorsunuz anladığım kadarıyla ve 3 daire var. İskan belgesi tüm apartman için çıkıyor sadece size özel değil. Yani kimseyi beklemeye ihtiyacınız yok. Konuda ki belgeleri temin edebilirseniz işlemi yapabilirsiniz tek başınıza.
-
Bizim apartmanın en üst katı kaçak bu yüzden kat mülkiyeti alamıyorduk bu şekilde kesin sonuç alabilir miyiz hocam? Teşekkür ederim paylaşım için.
-
Yapı kullanım izin belgesi yani iskanı var mı o yoksa mümkün değil konuda ki belgelerin olması lazım yoksa geçemezsiniz belediyeden sorabilirsiniz.
-
İnternette okuduklarim genelde herkesin alması sonrası yapılıyor diye yazıyor bir yanlışlık olmasın siz biliyorsunuz hatta belediye iskan müdürü de aynısını söylemişti 2 yıl önce
-
Eğer eviniz bir apartmansa ve daireler varsa iskan belgesi tüm apartman için geçerlidir. Sadece sizin daireye özel yapı kullanım izin belgesi yani iskan belgesi söz konusu değildir. Bireysel bir belge değil yani.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X