Merhaba umarım acilen bir cevap gelir 🙏🏻 Bulunduğumuz semtte son 3 ayda ev fiyatları uçmuş durumda 15-20 senelik evler bile milyondan fazla değere satılıyor. Uzun süredir ev arayışındayız 900binlik bir ev bulduk 150-200bin kadar kredi çekip evi almak istiyoruz ama aklıma takılan bir sorun var emlakçı rayiç bedelini 250 gösteririz alıcıya 250Bin öderiz bana aracı olarak kalanı ödersiniz dedi. Evin rayiç bedelini 250Bin ₺ gösterecekmiş bunun üzerine bunu çok düşük bulduk çünkü bu civarda evler milyona satılıyor yani rayiç 650-800 olmalı dedik. Gidip soruşturduk rayiç için 215bin gibi bir sayı söylendi. Tabi şaşırdık. 2 milyona satılan evler de mi bu rayiç bedelini gösteriyor şimdi? Bilen biri aydınlatabilir mi garip bir durum geldi 1-2 milyonluk para ödeyip 250bin bedel göstermek garip değil mi? Yani satış bedeli ve gösterilen arasında uçurum var. Bu durumu bilen biri açıklayabilir mi? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Rayiç Bedel ile Satış Farkı
Emlak alım satım işlemlerinde, rayiç bedel ve satış bedeli arasındaki fark önemli bir husustur.
Rayiç Bedel ile Satış Bedeli Arasındaki Fark
Rayiç bedel, bağımsız bir bilirkişinin yaptığı inceleme sonucu belirlenen, emlağın gerçek değeridir. Satış bedeli ise alıcı ve satıcı arasında kararlaştırılan, emlağın işlem gördüğü fiyattır. Bu iki değer arasında farklılık olabilir.
Emlak Beyan Değeri ile Rayiç Bedel Aynı mı?
Hayır, emlak beyan değeri ile rayiç bedel aynı değildir. Emlak beyan değeri, belediyeler tarafından belirlenen ve vergi hesaplamalarında kullanılan bir değerdir. Rayiç bedel ise emlağın piyasa değeridir.
Rayiç Bedel Satış Bedeli Arasındaki Farkın Nedenleri
Rayiç bedel ile satış bedeli arasındaki farkın birkaç nedeni olabilir:
- Piyasa koşulları
- Emlağın durumu ve özellikleri
- Alıcı ve satıcının müzakere gücü
Farkın Önemi
Rayiç bedel ile satış bedeli arasındaki fark, çeşitli işlemlerde önemlidir:
- Vergi hesaplamaları (emlak vergisi vb.)
- Kredi başvuruları
- Sigorta işlemleri
Rayiç bedel ve satış bedeli arasındaki farkı bilmek, emlak alım satım işlemlerinde bilinçli kararlar vermenizi sağlar.