Arkadaşlar geçen gün arkadaşımın pc si bozuldu. normal açılmıyor ve format atarkende mavi ekran hatası veriyordu. arkadaşım bilgisayarını servise gönderecekti.. bu nedenle hardiskindeki ikiye bölünmüş kısımdan format atmadığımız kısımdaki bilgileri almak için kendi harddisk i bilgisayarıma taktım. benim bilgisayarım MSI K9A2 CF anakart HD 3850 ekran kartı 2 GB ocz ram 4200+ amd işlemci 480 watt güç kaynağından oluşmaktaydı ve harddiskim ide hardiskti. hem dvd rw yi hemde hardiski aynı kablo üzerinden ide ye bağlamıştım. arkadaşın hardiski sataydı ve ben bu sata harddiski kendi harddiskimi çıkarmadan bilgisayarımdaki sata girişine taktım ve pc yi açtım. ancak daha önce görmediğim bir şekilde bios ekranında kirmizi renkte bir paragraf çıktı ve o paragrafta "overclocking,boot" gibi kelimeler çıkıyordu. F2 DEL F11 tuşları vardı altta. bende bios belki düzelir diye anakartın bios bilini çıkardım ve geri taktım , arkadaşın hardiskinide çıkardım kendi hardiskimi taktım ve pc yi açtım ancak ne bios hata bipi geliyordu ne de ekrana görüntü geliyordu. yani pc mi eski haline getirdim ve çalışmadı ekrana görüntü gelmedi. arkadaşın harddiski benim pc me ne pamış olabilir?? bu sorunu nasıl düzeltebilirim. ilgilenenler için şimdiden teşekkürler...
bios ekranından ayarları (fail-safe defaults) diye ayarlamayı denedinmi ?
artık monitöre de görüntü gelmiyorki!!
Büyük ihtimal arkadaşının harddiskinde boot virüsü var.Ve bilgisaarının açılışında bios çipine bulaştı.Bu durumu düzeltmek için bios update şart. Ancak,monitöre görüntü gelmediğine göre işin çok zor,ama imkansız değil. Öncelikle sana söyleyeceğim şeyleri yaptıktan sonra bilgisayarın daha beter olursa ben SORUMLU DEĞİLİM BAŞTA UYARAYIM. Öncelikle anakartının aynısını bulman gerekli.Yeni bulduğun anakartın Bios çipini sök ve çok gevşek bir biçimde yerine tak(Parmakla küçük bir çekme ile çıkabilecek bir biçimde-Bu durumda kasanı yanlamasına tut.Bios çipi düşebilir.) Daha sonra bilgisayarı yeni bulduğun anakart ile aç.Windows başlasın. Sonra gevrettiğin çipi bir anda tez bir biçimde sök.(Bios işletim sistemini depolama biriminden boot ettiği için görevi bitiyor.Bu nedenle sökülünce birşey olmaz.) Sonra eski anakartının bozuk bios çipini bilgisayar çalışır durumdayken yeni anakarta tüm pinleri aynı anda değecek bir biçimde tak. Sonra windows üzerinden bios yazma programlarının herhangi biriyle(İnternetten araştır)anakartının güncel bios'unu taktığın bozuk bios'a yaz.Bilgisayarı kapat.Sonra bios çiplerini değiş-tokuş yap;eski anakart ile yeni anakart arasında. Anakartın tamir olmuştur. Ve bir dahada akıbetini bilmediğin parçaları bilgisayarına takma!!!
Bios updatenin mantığında eski biosu silip yerine yenisini sıfırdan yazmaktır.Bu nedenle eski bios silinirken boot virüsüde silinmiş oluyor.
öncelikle başka psu ile deneme yapmalısınız...
ne alaka adam hdd taktıktan sora acılmıo dedı HDD kac w guc cekıo da baska psu denıcek ?
Ya anakartın güç beslemesinde bir sorun var, yada bios göçmüş. Ama genelde güç beslemesi hasar gördüğünde hiç görüntü gelmez. Servise vereceksin kartı
Hdd montajı sırasında bilmeden kısadevre yaptırmış da olabilirsiniz. İhtimal çok.
quote:
Orjinalden alıntı: Jeezy
ne alaka adam hdd taktıktan sora acılmıo dedı HDD kac w guc cekıo da baska psu denıcek ?
emin ol hdd nin çektiği güçle power'ın arızalanmayacağını en az senin kadar biliyorum. daha önceki tecrübeLERime dayanarak mesajı yazdım... madem psu böyle birşey yapmaz, hdd takmakla sistemin ekrana görüntü vermeme sorununun neden kaynaklandığı fikrini birde sizden alalım.
arızalık arkadasından alıp takılan HDD de kendı HDD sınde bole bı sorun yokmus
kendi hdd si arızalı diyen olmadı. arkadaşının hdd sini taktıktan sonra görüntü vermemesinin nedenini sizden duymak istedim.
quote:
yada kendi yazdıgım cevabı neye dayandırdıgımı anlatayım. amcaoglunun int cafesine klonlama ile kurulum yaptım 30 adet pc bir gecede bitti sabaha karşı hdd leri geri taktım. pcleri düzeltip açtıgımda birçok pc nin açılmadıgı bi kısmının açılıp ethernet kartını görmediği bir kısmınında windows açılırken kitlendiğini gördüm. sadece 5 bilgisayar düzgün çalışıyordu. yanlız arızalı düşündüğümüz bilgisayarn hdd si o bilgisayarda sorunsuz çalışmakta idi. sorunsuz hdd ise hangi pc ye taktıysak ilk baştaki arızası ne ise aynısını yapmakta idi. bios reset kablo değişimi vs herşeyi denedik ama bi türlü sorunu çözemedik. sabah 8 gibi amcaoglu bi kasanın fişini çekti ve taktı sonuç inanılmazdı kasa artık sorunsuz açılıyordu. tüm pcleri bu şekilde aradan kapatıp açtık ve sorunumuz çözüldü. ogünden sonra her sinsi arızanın arkasında psu vardır diyorum şimdiye kadarda yanılmadım.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme