Şimdi Ara

Kayseri’ye uzay ve savunma sanayisi için 1,6 milyar dolarlık dev yatırım

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
44
Cevap
0
Favori
1.134
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kayseri’ye uzay ve savunma sanayisi için 1,6 milyar dolarlık dev yatırım

Kayseri, Türkiye’nin savunma sanayiinde önemli bir üretim ve teknoloji merkezi olma yolunda büyük yatırım alıyor. Yaklaşık 1,6 milyar dolarlık yatırımla kurulacak olan Uzay, Havacılık ve Savunma İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile hem şehir hem de bölge için son derece önemli bir adım atılıyor.

Teknoloji, savunma ve uzay odaklı bir OSB olacak

Kayseri Sanayi Odası’nda düzenlenen "Kayseri Savunma Sanayii İl Buluşmaları" toplantısında konuşan KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, bu dev yatırımın detaylarını paylaştı. Fizibilite çalışmalarına göre 3 milyon 400 bin metrekare alana kurulacak OSB'nin, yüksek teknoloji üretimini artırarak Türkiye'nin savunma sanayiindeki yerlileşme oranına katkı sağlayacağını belirtti.

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün de toplantıda yaptığı sunumda, Kayseri’deki savunma sanayii ekosisteminin büyüdüğüne dikkat çekerek, 2019’da 34 firmanın 22,5 milyon dolar ciro yaparken, 2024’te 55 firmanın 72 milyon dolar ciroya ulaştığını açıkladı.

Ayrıca Bkz.AKINCI, MURAD AESA radarı ile ilk kez uçtu

Kayseri, savunma sanayinde yeni bir merkez olma yolunda ilerlerken, geçmişten gelen güçlü bir mirasa sahip. 1926 yılında kurulan TOMTAŞ Uçak Fabrikası, Türkiye’nin havacılık sektöründeki ilk adımlarından biri olmuştu. Kayseri, yıllar içinde bu birikimi geliştirerek A400M nakliye uçaklarının bakımı, tank modernizasyonu ve yerli pil üretimi gibi kritik projelere ev sahipliği yaptı. Bugün Kayseri’de faaliyet gösteren 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü ve 2’nci Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü, Türkiye’nin stratejik savunma sanayii altyapısında önemli bir yere sahip.

ASPİLSAN ve TOMTAŞ öne çıkıyor

Kayseri’nin savunma sanayi alanında faaliyet gösteren önde gelen kuruluşları olan ASPİLSAN Enerji, KİM Teknoloji ve TOMTAŞ Havacılık hakkında bilgiler veren Büyüksimitci, “ASPİLSAN Enerji, 1984 yılında Kayserili iş insanlarının katkılarıyla kurulmuş ve Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’na bağışlanmıştı. ASPİLSAN Eenerji bugün Türkiye’nin ilk yerli ve milli pil üreticisi konumunda. Ayrıca Kayseri Sanayi Odası ve Kayseri Ticaret Odası öncülüğünde ileri malzemeler konusunda faaliyet göstermek ve yeni bir ortaklık modeli oluşturmak üzere KİM Teknoloji’yi hayata geçirdik. Yine Kayserili sanayicilerimizin ortaklık yapısı ile kurulmuş olan TOMTAŞ Havacılık da, yapılan yatırım modeli bakımından birçok kişiye örnek olacak. TOMTAŞ’ın yeniden canlandırılması süreci, Kayseri’nin yeniden bir havacılık üretim merkezi haline gelmesi açısından önemli” ifadelerini kullandı.

“Başkanlığımızın destek ve teşvik programlarının yakından takip edilmesi önemli” diyen Görgün ise Kayseri’ye somut çıktılar almak adına ve emeklerin karşılığının alınması niyetiyle geldiklerini belirterek, “Kayseri’nin savunma sanayi alanında daha fazla sorumluluk alabileceğini biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak:https://www.kayso.org.tr/tr/13580/Kayseri-Savunma-Sanayiinde-Vites-Yukseltiyor.html

• Özal f16 alırken fabrika kurmaya karar verdiğinde chp zihniyeti her zamanki gibi bir kaç uçak için fabrika mı kurulur diye engel olmaya çalışmış. Sonra o fabrikadan kazanılan deneyim ve yetişen personel sayesinde sivil ve askeri pek çok havacılık ürünü için alt yüklenici işi kapılmış. Fabrika maliyetinin 1000lerce katı ihracat, kar ve fayda elde edilmiş. TUSAŞ ve kardeş şirketleri bugün dünyada sayılı üreticilerden biri haline geldiler.

Nuri Demirağ ve kurduğu tesisler vaktinde chp tarafından engellenmese idi bugün belki boeign, airbus gibi bir havacılık şirketimiz olabilirdi. Bu yeni tesisler sadece savunma sanayisini değil bütün üretim ekosistemini geliştirecek ve 1,6 milyarın binlerce katı kar ve fayda sağlayacaktır.
  • Kurtuluş Savaşı zamanında da Kayseri önemli bir şehirdi.

• Kayseri'de ilk uçağı ürettik, sindiremediler, Marshall yardımıyla son çivi çakıldı. O günlerden bugünlere çok vakit kaybedildi.

1.6 milyar günümüzde komik bir rakam. Çok daha fazla yatırım olur umarım.

• Yatırımların tüm yurt sathına yayılması lazım

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Özal f16 alırken fabrika kurmaya karar verdiğinde chp zihniyeti her zamanki gibi bir kaç uçak için fabrika mı kurulur diye engel olmaya çalışmış. Sonra o fabrikadan kazanılan deneyim ve yetişen personel sayesinde sivil ve askeri pek çok havacılık ürünü için alt yüklenici işi kapılmış. Fabrika maliyetinin 1000lerce katı ihracat, kar ve fayda elde edilmiş. TUSAŞ ve kardeş şirketleri bugün dünyada sayılı üreticilerden biri haline geldiler.

Nuri Demirağ ve kurduğu tesisler vaktinde chp tarafından engellenmese idi bugün belki boeign, airbus gibi bir havacılık şirketimiz olabilirdi. Bu yeni tesisler sadece savunma sanayisini değil bütün üretim ekosistemini geliştirecek ve 1,6 milyarın binlerce katı kar ve fayda sağlayacaktır.

• Son yıllarda savunma sanayisi ve teknoloji yatırımları Anadoluya yapılmaya başladı, hem ekonomik hemde göçü engelleme açısından çok iyi şeyler bunlar. Üretim maliyeti olarak da daha da avantajlı olacaktır.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Bob Kelso kullanıcısına yanıt
    Böyle olmazsa zaten 50 yıl sonra hepimiz marmara bölgesinde yaşayacağız. :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • "Bu alandaki ihracatın tamamına yakını Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Konya illerinden yapıldı." 2022

kayseri ne alaka?

haseki nin cemaat ile ortak götürdüğü paraları artık götüremedikleri için

yeni bir senaryo yazmış olabilirler...

işallah ben yanılırım!

• yine palavra haber gibi duruyor.

ar-ge nasıl olacak? patent olarak ne gibi hedefler var? yani sağa sola takılmadan nasıl atlatacaklar?

fen lisesi kapatıp imam hatip açarak bu işler olmaz Kayseri’ye uzay ve savunma sanayisi için 1,6 milyar dolarlık dev yatırım 

• Donanımhaberi Sovyet Komünist Partisi yayın organı Pravda ya çevirdiler....

Biraz da gerçek gündemi ,halkın sorunlarını haber yapın.

• Uzay ve savunma sanayisi için olan hiçbir şeye inanmıyorum , buralarda çalışan çoğu personelin bir iş yaptığına da inanmıyorum; buralara atanan bakanlara da satılan satışlara da inanmıyorum ve çalışmalarına da inanmıyorum. Mağarada yaşasam belki inanırdım ama neyse alan satan memnun bana ne! Yiyecek ekmeği yok milletin ama uzaya çıkıyoruz, hahahaha... Bir ürün üretip kazanç elde ediyorsan açık açık göster ki inanalım, şu kadar harcadık. Bütçemiz bu: Maliyeti şu , bu kadarını şuna harcadık ama bunları geliştirip şuralara harcadık bu kadar personel şunu şu kadar yılda bu kadar maaş alarak geliştirdi de ve ispatla ki inanayım!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tobepeople -- 4 Mart 2025; 4:7:38 >
  • Rahmetli Atatürk bugünleri görseydi hem sevinir,hemde chp denen hizmeti olmayan bu faydasız partisine ,eminimki diyeceği tek söz nedemeye bu partiyi içi kof bir parti haline getirdiniz. Ben size bu partiyi böylemi emanet ettim derdi diye düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi joven -- 4 Mart 2025; 07:59:37 >
  • gidi G kullanıcısına yanıt
    Fabrika kurmaya chp zihniyeti engel olmaya çalışmış kısmıyla ilgili kaynaklarınız nedir öğrenebilir miyiz?

• stridercop S kullanıcısına yanıt
    Hasan Celal Güzel, Yusuf Alabarda vb isimlerin çıktığı televizyon programlarında izlemiştim...

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    Madem eskiden fen liseleri çoktu neden yüksek teknoloji üretemedik. Dünyanın süper gücüydükte fen liseleri kapandı diye mi bu hale geldik. şu ezberleriniz bitmedi gitti

• paraları iç edecek bahane mevzu üretmek

önce bi düze çık, sonra paralar fazla gelince böyle şeylerle oynarsın

maksat iç etmek için bahane tabi

• aksinaletinsan kullanıcısına yanıt
    yanılmayacağını hepimiz biliyoruz.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.