Şimdi Ara

Rusya, yerli çip üretim araçları için 2,54 milyar dolar harcayacak: Hedef 28nm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
28
Cevap
0
Favori
648
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
9 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Rusya, 2030 yılına kadar yabancı çip üretim ekipmanlarını değiştirmek amacıyla kurulan büyük ölçekli bir programı desteklemek için 2,54 milyar dolardan fazla para ayırdı. Girişim, ithal çip üretim araçlarına olan bağımlılığı azaltmak ve nihayetinde 28 nm sınıfı çipler üretmek için 110 araştırma ve geliştirme projesini başlatmayı içeriyor.

Çip üretiminde yerlilik hedefleniyor

Rus çip üreticileri (Angstrem, Mikron vb.) 65 nm ve 90 nm gibi olgun üretim süreçlerinde üretim yapabiliyor. Ancal çip üretiminde kullanılan 400 araçtan yalnızca %12'si şu anda yerel olarak üretilebiliyor. Ek olarak ülkeye uygulanan yaptırımlar yüzünden Rusya, kritik ekipmanlara erişmekte zorlanıyor, erişebildikleri de %40-50 oranında pahalıya mal oluyor. Dolayısıyla aliyetleri azaltmak ve yabancı araçlara olan bağımlılığı azaltmak için Rusya Sanayi Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile devlet tarafından kontrol edilen MIET şirketi, çip üretiminde ihtiyaç duyulan ekipman ve hammaddelerin yaklaşık %70'i için yerel alternatifler geliştirmeye odaklanan bir program geliştirdiler.

Program, araçlar, hammaddeler ve elektronik tasarım otomasyonu (EDA) araçları dahil olmak üzere çip yapımının çeşitli yönlerini kapsıyor. Proje, 180nm ile 28nm arasında değişen mikroelektronik, mikrodalga elektroniği, fotonik ve güç elektroniği gibi 20 farklı teknoloji rotası geliştirecek. Geliştirilen bazı teknolojiler ayrıca fotomaske üretimi ve elektronik modül montajı için de kullanılacak.

Ayrıca Bkz.Rusya, ilk yerli çip üretim aracını duyurdu: Ancak teknolojik olarak biraz eski

Hedef, 2030'a kadar 65nm veya 90nm'de üretim yapabilen araçlar

2026 yılı sonuna kadar beklenen önemli kilometre taşlarından biri, 350nm ve 130nm işlem teknolojileri için litografi ekipmanı ve 150nm üretim süreci için elektron ışını litografi ekipmanı geliştirmek. Ayrıca ülke, birkaç yıl içinde kimyasal buhar biriktirme ekipmanı ile epitaksisini geliştirmeyi planlıyor. Ayrıca Sanayi Bakanlığı, 2026 yılı sonuna kadar yerli yarı iletken endüstrisinin silikon külçeleri üretmesini ve bunları plakalar haline getirebilmesini istiyor.

Rusya, 2030 yılına kadar ise 65nm veya 90nm üretim teknolojilerine sahip plakaları işleyebilen yerli litografi sistemleri üretmeyi hedefliyor. Nihai hedef ise 28nm olarak belirlendi, ancak bu konuda bir tarih belirtilmiyor. Böylece ülkenin yarı iletken üretme yeteneğinin önemli ölçüde geliştirilmesi amaçlanıyor. Ancak bu hedeflere ulaşılsa bile ülke, küresel yarı iletken endüstrisinin onlarca yıl gerisinde kalmaya devam edecek.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/russia-to-spend-dollar254-billion-on-its-own-chipmaking-tools-industry-by-2030

• Türkiye 65 nm üretiyor. yonca projesi ile de 16 nm üretme hedefi var ama üretim araçlarını biz de yerli üretsek keşke.

• Çin'den destek almak lazım, öncelikle Çin'in geliştirdiği DUV araçlarını kullanarak bir fabrika kurup buradan iç piyasadaki ihtiyacı karşılamak lazım. ayrışmak artık çok önemli.

• Helal olsun rusyaya bu kadar savasin icinde dimdik durup bir de kendine ait teknoloji gelistiriyor. Gerçekten takdir edilesi.

• oku oku oku ama anlama,
    Başlık "2030 yılında 28nm" diyor,

ortada "2026 yılı sonuna kadar beklenen önemli kilometre taşlarından biri 350nm ve 130nm işlem teknolojileri için litografi ekipmanı üretmek istiyor" diyor,

"Rus çip üreticileri (Angstrem, Mikron vb.) 65 nm ve 90 nm gibi olgun üretim süreçlerinde üretim yapabiliyor." diyor

ve en aşağıda "2030 yılına kadar ise 65nm veya 90nm üretim hedefliyor" diyor.

Benim gibi cahil adam okuyor okuyor ama anlamıyor işte...

• Oleeyy yeni Elbrus geliyooo....

• ayzer01 kullanıcısına yanıt

Naçizane...

28 nm: 2023 yılı çip üretim hedefi

350 nm ve 130 nm: 2026 yılı litografi ekipmanları, cihazları, üretim makinaları hedefi

65nm ve 90 nm: Kaynağı belirtilmemiş makinalar ile mevcutta üretim yapabiliyorlar

2030: 65 nm ve 90 nm üretim yapabilen ekipman zincirini üretmek

Ben bunu anladım.

• Türkiye Tubitak Bilgem ve Katar Hamad Bin Halife Üniversitesi ortak protokol ile 65 nm çip tasarım ve üretim süreci ile ilgili bir iş birliği anlaşması imzalanmıştı.

Şu an HIT-30 programı kapsamında mikroçip yatırımı için 5 milyar dolarlık bir teşvik paketi açıklandı.

Bir savunma sanayii firması ve ges panelleri üreten bir firma alacağı konuşuluyordu. Benim aklıma Aselsan-Kalyon ortaklığı geldi.

Burada asıl mesele şu.

İlk aşama mikroçip tasarımı tamam. Tubitak Bilgem zaten YİTAL laboratuarlarında 65nm sürecini geçti diye biliyoruz ve ya çalışıyor üzerinde.

Zaten kurulacak fabrika da 45-65 nm mikroçip üretimi düşünülüyor.

Burada asıl mesele bana göre mikroçip döküm makinelerinin üretilmesi.

Yoksa Dünya devi firmaların çıkma eski teknoloji makinelerini 2.el alıp burada kurmak mesele değil.

• cafyon C kullanıcısına yanıt

herkes kendine göre anlatıyorsa, haber net değildir o zaman.

Anlatım net. Kişiye göre anlatım yok. Dikkatli okunursa anlaşılan bu. Çip üretimi ile çip üretim ekipmanları ayrımı önemsenmeli okurken.

• Ruslar ancak soba borusu s400 yaparlar o da patlar mı patlamaz mı süpheli..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Headlong Into Carnage -- 4 Ekim 2024; 12:7:7 >
  • cafyon C kullanıcısına yanıt

Çip üretimi için; çip üretim ekipmanları gerekir, ürettiğin 65-90 nm çipin varsa -ki haberin içinde geçiyor- zaten ekipmanları (ha yerli üretimle ha satın alarak) bir araya getirecek teknolojin var demektir. 65mn den 28nm arasında farklı basamaklar var ve başlıkta hedef 28nm diyor haberin içeriğinde 28nm ile ilgili tek bir bilgi yok iken tüm içerik 65nm-90nm den oluşmuş.

• 128 milyar dolara neler alınabilirdi die bir site vardı. Kaldırmışlar. Malum sebebten. Bunuda kaldırmayın.

nihai olarak 28nm çip üretebilen ekipman geliştirmeyi hedefliyorlar ancak bu konuda bir tarih yok. 2030'a kadar 65nm ve 90nm çip üretebilen ekipman geliştirme hedefleri var, 65nm ve 90nm çip halihazırda üretiyorlar ancak yabancı ekipmanla üretiyorlar. haberi netleştirmek adına düzeltme yaptım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi deniz_1903 -- 4 Ekim 2024; 15:07:32 >
  • Alıntı

metni:
    Ancak bu hedeflere ulaşılsa bile ülke, küresel yarı iletken endüstrisinin onlarca yıl gerisinde kalmaya devam edecek.

Sovyetler geleceğin merkezi planlama kumanda ekonomisinde yatmadığını göremedikleri gibi çiplerde yattığını da göremediler. Uzay ve savunma sanayiine kıyasla bu sahada gerçek bir gelişim gösteremediler. Şimdi bedelini Rusya gibi eski Sovyet ülkeleri ödüyor.

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Hali hazırda ürettikleri 65 nm'yi 2006 yılında Intel Pentium 4'de kullanmıştı. Rusya da Çin gibi bu teknolojide çok geride, ama Çin'in 28 nm üretim makinesini geliştirdiği söyleniyor. 28 nm bile günümüzde, Arrow Lake'in 20A (2 nm) üretim Compute Tile çipinin yanında, teknolojik olarak komik kalıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cpt. Miller -- 4 Ekim 2024; 15:46:45 >
  • O da birşey mi bizde düşüncesi bile yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Çip üretimi için çip üretim ekipmanları gerekmez diye ne ben dedim ne de haber öyle diyor.

Çip üretimndeki hedefleri başka... çip üretim makinaları imalatındaki hedefleri başka.

Bir anlatım yanlışı yok haberde.

• jubeii kullanıcısına yanıt

2002 de 200milyar dolarla neler neler alınırdı yazdık.hala ısrar neden?

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.