Şimdi Ara

Kayserililer sivaslıları niye sevmez

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
17
Cevap
0
Favori
5.690
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Kayserili tanıdıklarım sivaslılara hep köylü diyor.Sivaslılar da kayseririleri sevmiyor sebebi nedir?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Kayserililer Neden Sivaslıları Sevmez?

Kayserililer ve Sivaslılar arasındaki gerginliğin kökenleri, yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bu gerginlik, iki bölgenin farklı kültürel kimliklerinden ve tarihsel rekabetlerinden kaynaklanmaktadır.

Kayseri, tarihsel olarak Avşar Türkmenlerinin yerleşmiş olduğu bir bölgedir. Avşarlar, göçebe bir halk olup, genellikle diğer Türk gruplarıyla çatışmışlardır. Sivas ise Anadolu'nun daha yerleşik bir bölgesidir ve halkı Türkmenlerin yanı sıra diğer etnik gruplardan da oluşmaktadır.

Kayserililer ve Sivaslılar arasındaki gerginlik, 1920'lerde Türk Kurtuluş Savaşı sırasında daha da şiddetlendi. Bu dönemde Sivas, Mustafa Kemal Atatürk liderliğindeki milliyetçi hareketin merkezi haline geldi. Kayseri ise daha muhafazakar bir tavır takındı ve Milli Mücadele'ye daha az destek verdi.

Tarihi ve kültürel farklılıkların yanı sıra, Kayseri ve Sivas arasındaki ekonomik rekabet de gerginliğe katkıda bulundu. Her iki şehir de ticaret ve sanayi merkezleridir ve sıklıkla kaynaklar için rekabet etmişlerdir.

Günümüzde Kayserililer ve Sivaslılar arasındaki gerilim büyük ölçüde azalmıştır. Ancak bazı insanlar arasında hala tarihi çekişmenin yankıları vardır. Bu gerginliğin tamamen ortadan kalkması ve iki bölge halkının barış ve uyum içinde yaşaması için daha fazla anlayış ve işbirliğine ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

• Kayserililer neden sevilmez
    • Avşarlar neden sevilmez
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet

• Tabii ki reyis yüzünden.

• quote:

Orijinalden alıntı: The Notorious

Tabii ki reyis yüzünden.

Bu nedir

• uckagitcilar durust adamlari sevmez cunku

• Kayseriliyim en yakın arkadaşım Sivaslı ve bu dediğini ilk kez duyuyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: Tadeon

Kayseriliyim en yakın arkadaşım Sivaslı ve bu dediğini ilk kez duyuyorum.

Kayseride yaşamıyorsun o zaman muhtemelen

• http://tr.wikipedia.org/wiki/1967_Kayseri_stadyum_facias%C4%B1

bunun haricinde kayseriler kendilerini uyanık zanneder, yaptığım işlerde çoğu Kayserili üç kağıt peşindeydi... bir Sivaslı olarak bende sevmem
  • Kayseri - Sivas rakip şehir.Kayseri eskiden Sivas'ın ilçesiydi.Sonradan Sivas'tan çok daha büyük oldular.Akp döneminde de zaten uçtu gittiler.Zamanında hatta tarih vereyim 1967 tarihinde stadyumda Kayseride 43 kişi öldü.Bir Sivaslı olarak sen kimi tutuyorsun dersen stadyum olayı hariç ben Kayseri derim.Adamlar çalışkan,akıllı insanlar.Sivaslılar tembel ve açgözlülerdir.Esnaflık bilmezler.Kayserililer ise ticaretin erbabıdırlar.Kayseri bugün bu kadar büyüdüyse 3 sebebi var.Çalışkanlıkları,ticaret bilmeleri ve Akp.Üreten bir şehir Kayseri tüketen ve açgözlü olan Sivas'tır.
  • Kayseriliyim yok öyle bir sevmeme falan.Kayseride yaşamadım ama hiç oladabilir yani
  • quote:

Orijinalden alıntı: yılanlıdağ

Kayseri - Sivas rakip şehir.Kayseri eskiden Sivas'ın ilçesiydi.Sonradan Sivas'tan çok daha büyük oldular.Akp döneminde de zaten uçtu gittiler.Zamanında hatta tarih vereyim 1967 tarihinde stadyumda Kayseride 43 kişi öldü.Bir Sivaslı olarak sen kimi tutuyorsun dersen stadyum olayı hariç ben Kayseri derim.Adamlar çalışkan,akıllı insanlar.Sivaslılar tembel ve açgözlülerdir.Esnaflık bilmezler.Kayserililer ise ticaretin erbabıdırlar.Kayseri bugün bu kadar büyüdüyse 3 sebebi var.Çalışkanlıkları,ticaret bilmeleri ve Akp.Üreten bir şehir Kayseri tüketen ve açgözlü olan Sivas'tır.

Kayseri mi ticaret erbabı hiç güleceğim yoktu, nerde bir üç kağıt işi var orda kayserili... Sivasın insanımı açgöz tam tersi kayseridir o nerde yaşıyorsun sen ya

• LOVE KAYSERİ

• quote:

Kayseri - Sivas rakip şehir.Kayseri eskiden Sivas'ın ilçesiydi.Sonradan Sivas'tan çok daha büyük oldular.Akp döneminde de zaten uçtu gittiler.Zamanında hatta tarih vereyim 1967 tarihinde stadyumda Kayseride 43 kişi öldü.Bir Sivaslı olarak sen kimi tutuyorsun dersen stadyum olayı hariç ben Kayseri derim.Adamlar çalışkan,akıllı insanlar.Sivaslılar tembel ve açgözlülerdir.Esnaflık bilmezler.Kayserililer ise ticaretin erbabıdırlar.Kayseri bugün bu kadar büyüdüyse 3 sebebi var.Çalışkanlıkları,ticaret bilmeleri ve Akp.Üreten bir şehir Kayseri tüketen ve açgözlü olan Sivas'tır.

Yav he he asıl cin gözlü esnaflar kayserilidir

• @conquete:

4 sene Sivas'ta yaşadım her sene de mutlaka 1-2 kez gider gelirim.Tarlamız var Sivas - Kangal da 600 dönüm ekip biçiyoruz.Merkez de dahil olmak üzere gitmediğim hiç bir ilçesi yok.Zara haricinde Sivas ticaret açısında çok çok kötü durumda.Kayseriye hayatında hiç gittin mi bilmiyorum ama çoğu büyük firmanın sahibi Kayserilidir.Boydak grup(İstikbal bellona),Sabancı ailesi,Kadir Has ,vs vs ve bu firmalar Kayseride iş yaparlar.Git Kayseri'ye bir mağazaya gir mesela gömlek alacaksın 10 tane den almadan çık.Hiçbir şey demez.Aynı şeyi Sivas merkezde yapsan ya sana ana avrat söverler ya da seni döverler.Hiçbir türlü normal çıkamazsın.Yobazlık olarak eşit olmalarına rağmen iş,güç,para konusunda Kayseri her zaman Sivasın 5 adım önündedir.

@ziel34
    Dostum sen aptal mısın bilmiyorum ama herkes cingöz bu devirde.Cingöz olmayan adam maldır bu devirde.Açgözlülük farklı cingözlük çok farklı.Sivaslı insanlar açgözlüdür.Tarım makinesinde örnek vereyim mesela sana Diskaro diye bir makina var tarlada kullandığımız.İthal bir makine aynı makine Sivas'ta 3000 Kayseride 2000 hiçbir farkı yok tamamen aynı makine ve ithal.Bu açgözlülüktür işte.2 si de aynı makineyi aynı yerden getirtiyorlar.Malın alış fiyatı 1500 tl.Sivasın açgözlü esnafı milleti kazıklamaya çalışıyor.Aynı şekilde çalışma hayatında da açgözlüdür Sivaslı.1500 tl maaşı beğenip çalışmazlar.Kayseride öyle birşey olmaz.Sivas'ta it kopuk boş gezen çoktur ama Kayseri de bulamazsın.Herkes çalışır.Çalışmayı seven toplumlar.

• quote:

@conquete:

4 sene Sivas'ta yaşadım her sene de mutlaka 1-2 kez gider gelirim.Tarlamız var Sivas - Kangal da 600 dönüm ekip biçiyoruz.Merkez de dahil olmak üzere gitmediğim hiç bir ilçesi yok.Zara haricinde Sivas ticaret açısında çok çok kötü durumda.Kayseriye hayatında hiç gittin mi bilmiyorum ama çoğu büyük firmanın sahibi Kayserilidir.Boydak grup(İstikbal bellona),Sabancı ailesi,Kadir Has ,vs vs ve bu firmalar Kayseride iş yaparlar.Git Kayseri'ye bir mağazaya gir mesela gömlek alacaksın 10 tane den almadan çık.Hiçbir şey demez.Aynı şeyi Sivas merkezde yapsan ya sana ana avrat söverler ya da seni döverler.Hiçbir türlü normal çıkamazsın.Yobazlık olarak eşit olmalarına rağmen iş,güç,para konusunda Kayseri her zaman Sivasın 5 adım önündedir.

@ziel34
    Dostum sen aptal mısın bilmiyorum ama herkes cingöz bu devirde.Cingöz olmayan adam maldır bu devirde.Açgözlülük farklı cingözlük çok farklı.Sivaslı insanlar açgözlüdür.Tarım makinesinde örnek vereyim mesela sana Diskaro diye bir makina var tarlada kullandığımız.İthal bir makine aynı makine Sivas'ta 3000 Kayseride 2000 hiçbir farkı yok tamamen aynı makine ve ithal.Bu açgözlülüktür işte.2 si de aynı makineyi aynı yerden getirtiyorlar.Malın alış fiyatı 1500 tl.Sivasın açgözlü esnafı milleti kazıklamaya çalışıyor.Aynı şekilde çalışma hayatında da açgözlüdür Sivaslı.1500 tl maaşı beğenip çalışmazlar.Kayseride öyle birşey olmaz.Sivas'ta it kopuk boş gezen çoktur ama Kayseri de bulamazsın.Herkes çalışır.Çalışmayı seven toplumlar.

Önce hakaretsiz konuş benimle

Bu forumda gördüğüm kayseriler hep cin göz ve soğuk insanlardı kendilerini hep bilmiş ilan ederler sivaslılardada var cin göz ama kayseriler kadar değill.

Hele bide trabzonlular ve rizeliler var hakaretsiz konuşmayı bilmiyorlar kayserilerden daha beterler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schmerzhaft -- 24 Mayıs 2015; 14:41:55 >

• Forumdaki 3-5 tane çakaldan öyle sonuç çıkmış.Ben yüzlerce insanla tanışıp,ticaret yapmışım ben bu lafları söylüyorum.
  • Sivaslilar kim ki onlari sevip sevmemeyle ugrasacaz

• Sivaslı olduğunu söylersen kayseride hemen düşman şehir diye görülüyor. Bunu hep merak ettim sonunda kayserispor-sivasspor maçı faciasından öncesine rastlayamadım. Sanırım sivaslıların kayserililere karşı bir husumeti varmış. Huyları bile husumet nedeni olabilir çünkü hiçbir sivaslı kayserilinin huyunu sevmez.

Kayserinin insanı kadar pintisini görmedim. Öyle bir zihniyette yetiştiriliyor ki çocuk bile birşeyler satma, verdiği ucu geri alma derdinde. Birbirimize ödünç atari kaseti vermezdik takas ederdik. d

Sivaslının gemereklisine iş olarak kapıcılığı layık görürler. Geri kalanına iş vereceklerini bile sanmıyorum. http://www.bizimsivas.com.tr/haber/kayserinin-kapicilari-gemerekli-6667.html

Çerkezler çerkezlikleriyle övünür, yerliler yerlilikleriyle, avşarlar ise pınarbaşılı olsa da görünüm olarak hemen tanınır. Avşarlar çingene gibi karşılanır. En azından biz öyle biliyoruz. Çingeneler de çok az da olsa vardır fakat dilencisi fazla olmaz çünkü dilenciye para verecek insan yoktur. Ne kadar merkezin tamamı zengin olsa da.Ankarada en fakir insanların yaşadığı semtte bile dilenci eksik olmaz.

Ne kadar zengin olsa da dilenci gibi giyinirler. Yahudilerin zengfinliğimiz beeli olmasın diye şehirlerde dilenci gibi gezmeleri gibi.

Bu arada fakiri de çok fakirdir çünkü 3 kuruşa çalıştırırlar. Asgari ücretin altında para verdiklerinden alışveriş yapacak markete giremeyenler bile vardı. Bunların hemen hepsi dışarıdan çalışmaya gelen çevre ilçelerin adamı olsa da yerlisiyiz diye onları kayserili saymazlar. Bir rivayete çok önceleri kalenin dışındakileri kayserili saymıyorlarmış.

Kayseriliden birşey istediğin de ya parasını ve kendisini vermek zorundasın. Düğünde taktıkları altını bile isterler o yüzden. O yüzden kimseden sigara falan istemeyin bile. Karşılıksız verene de enayi gözü gözüyle bakar sömürürler. Cömertlik, yardım, iyilik gibi birşeyden anlamazlar.

Andavallı sözü de buradan geliyor. Andaval diye bir rum köyü gelen misafiri yedirir içirir bir de evinde odasını verdiği için kayserililer yolu her düştüğünde oraya uğrayıp sonra enayi yerine andavallı gözünü kullanmaya başlamış. Yani yabancıdan bir cömertlik görmeyi enayilik olarak görüyorlar. Cimrilikte türkiyede zirvedir. Ne kadar zengin olsalar da çocuklarına okul harçlığı vermezler. Kantinden benden başka pek kimse birşey almazdı. Köye yakın bir yerde okurken ise çiftçilerin çocukları çalınmadık birşey bırakmazdı. Sadece defte ve kalemden başka herşeyin çalınma ihtimali vardı.

Bir de akraba evliliklerinin fazlalığından çokça zeka özürlü çocuk görebiliyorduk. Sakıp Sabancının "Otomobil üretiyorum ama oğlum binemiyor" diye bir ünlü sözü vardır. Para yabancıya gitmesin diye yapılıyor bu evlilikler.

O yüzden kayseriden yolunuz geçtiğinde parasız kalmamaya dikkat edin günahını bile parayla veren insanların size yardım etmesi, misafir etmesi mümkün değil.
    Şırnaklı kürt biri gece otogardan alıp misafir edelim dedi tanımadığı halde otogarda tek olduğumu görünce. Kayserili evini taşıttırdığı amelelere ramazanda bir bardak su bile vermez iftarda. Adamlardan bizzat dinledim.

Kayseride bir kavga olduğunda tüm akrabakarını çağırırlar. O yüzden yerli biriyle yabancı birinin kavgasında kazanan taraf az çok bellidir. Adanada pompalı tüfek neyse kayseride de bıçak odur. Bıçaklanma olaylarına merkez olsun bayazşehirin dış tarafları tarafları olsun şahit olduk. Hırsızlık vakası için fazla güvenlik önlemi almazlar. Dükkana kepenk indirenleri bile görmek zor. hırsızlığa karşı aldıkları önlem hırsızı bile yanıltır. Tahtalara çemen sürüp pastırma diye asmak gibi.

MHP'nin kalesi sayılıyordu bir zamanlar. Ama bu milliyetçiliklerini övünerek söyleseler de ayrımcılıkta bir numaralı illerden biridir. Sivaslı şöyle dursun yerli olmayanın karşısısında biiz yeerlisiyiğiz derler. Ankaraya geldim kulağım rahat etti. Daha düzgün konuşmayı öğrensinler sivaslılara laf edeceklerine. Konuşmaları bile bir tuhaf hele ki yaşlılar sündüre sündüre konuşuyor. Birden trol gibi "nöğğöğrüyoğğn" diye ses çıkarıyorlar. Bana konuşman ne kadar düzgün diye söylerdi diğerleri. Yerliler ise kendileri gibi konuşmayanı hor görür. Ağızları fesat laf yapmaya bayağı elverişlidir sivaslı birinin aklına gelmeyecek lafları söyleyebilirler.

Aynı zamanda dinen tutucu bir şehirdir. Dindar demiyorum çünkü benden başka herkes oruç tutarken bana niye oruç tutmadığım konusunda baskı yapılıyordu. 9 yaşında çocuğum. Sivaslıyım diyince alevi misiniz diye hepsi soruyordu. Sivastaki alevi kadar kayseride alevi yaşayabilir mi acaba? Mimar sinan parkında sevgilileriyle sevişen başörtülü kızlar da eksik olmazdı Karşımızda içki içenler de. Ama içkili yer olmaz bazıları görmesinler diye şehir dışına gidip içer. Avşarlar ise yerlilerinden berbattır ağızlarından küfür eksik olmaz kavgaları dövüşleri bitmez. En düzgün adamlar uygurlardır uygur mahallesinde yaşar onlar da. Gidin onlara komşu olun.

Sivasın insanıyla karşılaştırınca kayserinin insanından hiç hoşlanmamak sivaslının taraflı olmasından dolayı değildir. Hoşlanacak huyları yok.

Genelleme yapmıyorum içlerinden iyileri de vardır fakat yaşadığım kadarıyla böyle. İyileri zaten cebindeki parayı, maaşı soran, nazar değmesin diye gece alışveiriş yapıp poşetleri çıkaran, nazar değmesin diye yeni aldığı eşyayı saklayan tiplerden değil. Paraya öyle takmışlar ki pastaneden kola istiyorum ama beş lira bak yani diye kendi sattığı ürünün pahalılığından dem vuruyor

Ucuza da birşey satmazlar. Sivastaki etli ekmeği 10 liraya satacak, köfte dürümü 10 liraya verecek adam çıkmaz. Burada 75 liraya aldığım pastırma üretildiği yerde en az 2 katı. Kazıkla iş dönüyor genelde.

Kayseri zamanında sivasın ilçesiyken kayseri-sivas maçında onlarca sivaslının ölümüne sebep olmasaydı şimdinin kayserisi sivas olacaktı diyorlar ya. Bence haklılar.

Sivasın insanının aç gözlü olması fakir olmasından kaynaklanmasın ? Kayseride çoğu şey yetişiyor, sanayisi var, ticareti var ama sivasta ekilecek birşey yok, yatırım yok, nufus yok, iş alanı yok. Kayseriler çok tok gözlü ya.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arcatera -- 14 Mart 2018; 10:35:6 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.