Arkadaşlar üniversite yemekhanesinde yemek yiyordum. Yemeğim tam bitti. Kalkıyordum. Tombul şişko bir kedi vardı. Yanıma saldayeye geldi. Ben de seveyim dedim. Başta bir şey yapmadı. Ama sonra tırmaladı puşt. Kaşla göz arasında çok hızlı refleksle yaptı bunu. Ne ara yaptığını bile anlayamadım. Tırmaladığı yer hemen kanadı. Küçük bir ısırık da atmış olabilir üst tarafa. Ama elimin küçük izinin altında uzun bir iz var. Orayı kesin tırmaladı zaten izden belli. Neyse yemekhanede bir hemşire vardı. Çok şükür allah gönderdi onu. Şans eseri sordu bana. Git hemen aşı ol dedi. Medikoya gittim pansuman yaptılar. Onlar da Numuneye git aşı ol dediler. Doktor baktı aşı ve antibiyotik verdi. Lisede bir arkadaşım hayvandan hastalık kapmıştı. Arada sırada ateşi çıkıyor, titriyor ve başı ağrıyordu. Biraz önce araştırınca farkettim. Sanırım onun hastalığı "kedi tırmığı hastalığı". Böyle bir hastalık var arkadaşlar. Ve kronik olabiliyor. O arkadaşımın durumu hiç iyi değildi. Doktor bana amoklavin verdi. İşe yarar mı sizce? Lenfodenapati gelişmemesi ve doku bozulmasın diye dedi hemşire. Bu yüzden vermiştir doktor dedi. Bir daha kedi falan sevmeyeceğim. Sokakta başı boş kedi ve köpek olması iki taraf için de iyi değil. Avrupa sokaklarına bakın. Bir tane başıboş kedi köpek göremezsiniz. İnşallah bir şeyim çıkmaz. Bağışıklığıma güveniyorum. İlaçdan da nefret ederim ama malesef kullanmak zorundayım bu sefer. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cross Thread -- 30 Kasım 2021; 16:6:9 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Kedi Tırmaladı ve Kanadı
Sokak kedisi veya evcil bir kedi tırmaladı ve kanadıysa, enfeksiyon riski nedeniyle acil tıbbi yardım alman önemlidir. Kedi tırmalamaları, özellikle sokak kedileri tarafından yapılırsa, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Kedi tırmalaması kanadı için aşağıdakiler gibi belirtiler gözlemlenebilir:
- Kızarıklık, şişlik ve ağrı
- İrin veya akıntı
- Ateş
- Lenf bezlerinde şişlik
Kedi tırmaladı kanadı ne yapmalıyım diye düşünüyorsan, aşağıdaki adımları uygula:
- Yarayı derhal temizle: Yarayı sabun ve suyla iyice yıka.
- Enfeksiyon belirtileri varsa doktora başvur: Ateş, irin veya şişlik gibi enfeksiyon belirtileri varsa, derhal tıbbi yardım al.
- Kedinin aşılarını kontrol et: Kedi aşılarının güncel olup olmadığını kontrol et. Kedinin kuduz aşısı yoksa, kuduz testinin yapılması gerekebilir.
- Yarayı takip et: Yarayı birkaç gün boyunca takip et ve enfeksiyon belirtilerine dikkat et.
Sokak kedisi elimi tırmaladı kanadı ya da kedi tırmaladı ve kanadı gibi durumlarda risk daha yüksektir. Sokak kedileri genellikle aşılanmamış ve çeşitli hastalıklar taşıyabilirler. Bu nedenle, sokak kedisi tırmalamalarında enfeksiyon riski daha fazladır.
Kedi tırmaladı ve kanadı durumunda gerekli önlemleri almak, enfeksiyonları önlemek ve ciddi sağlık sorunlarını engellemek için çok önemlidir.