Kurmayi dusundugum sinema sistemine muzik icin ayri iki kolon eklemek istiyorum. Forumdaki genel bilgilerden oldukca faydalandigimi soylemeliyim. (Ev Sinema Sistemleri sayfasina sordugum 2-Way sistem, 3-Way sistem filan detaylari burada yaziliymis zaten) Neyse benim sorunum su, belli bir fiyat araliginda web sayfalarindan secip yaptigim listedeki urunlerin tamamini ayni yerde dinleyemiyorum. Mesela dun JBL E80 Canton L-109 ve KEF Q5'i denemek istedim. Birinci problem, magazalardan birinde sadece Canton ve JBL vardi, digerinde KEF, Wharfedale, B&W vs... Diger problem, ilk magazada bu kolonlarin farkli amfilere bagli olmasiydi. Dolayisiyla gercekci bir karsilastirma yapamadim. O ilk iki kolondan JBL'e daha fazla kredi vermisken (kafamda) orada dinleyince Cantondan gelen sesleri daha yumusak, guzel buldum. Ote yandan diger magazada (aklimda hic yokken sirf brosurlerinde KEF Q5' te %30-40 civari indirimi gorunce dinlemek istedim cunku bu indirimle JBL E100den biraz pahaliya geliyor. Hosuma gitti. Ama bu aksam, 2, 3 saattir KillForYou, Affan ve Sivilin JBL E 100 notlarini gorunce, bu ikisini (E 100 ve KEF Q5) karsilastirmak istiyorum, belki onumuzdeki hafta sonu ikisini dinlemeye gidecegim. Eger her ikisinide dinlemis olanlariniz varsa goruslerinizi almak isterim. JBL 3 way, KEF Q5 2.5 way diyor. 2.5 way nasil oluyor? Bunlari Yamaha RX-V 657 ile kullanacagim cikis gucu 135 watt, KEF Q5 150 wattmis ve su genel bilgilerde hoparlor gucunun amfi gucunden fazla olmamasi tavsiye ediliyordu. Muzik olarak caz, rock ile beraber geleneksel saz ve sesleri tasiyan sanat ve halk muziklerinide dinlerim (yani alacagim sistemin tiz bas ve orta sesleri dengeli olmali dogru mu?) . Hangi sisteme yonelmem gerektigi konusunda yorum yapmaniza yardimci olabilir diye yazdim.
Bir de sorunumla ilgisi olmasada merakimdan sunuda sormak isterim, Yamahanin NS-325F diye bir setinde (gerci bu stereo icin degil sinema icin front olarak satiliyor galiba) frekans araligini 40-50000 gordum. Sinema sistemlerindede sordumda burada tekrar edeyim. Duyma sinirinin bu kadar ustunde dolasmasini anlayamadim. Diger hoparlorlerin neredeyse iki katina cikmislar.
Gorusmek uzere,
front olarak bağlıcaksn kef q5 ler daha başarılı. ama arada çok fark yok. q5 lerler müzik dinlemeyi ( stereo ) düşünme sakın çünkü peformansaları çok kötü.
Dinlemeden alma. Sadece tavsiyelere göre hareket etme. Dinlemek en güzel seçimdir. Ayrıca her hoparlör her amfi ile tam bir uyum sağlayamayabilir. Bazen preamfi ihtiyacı doğabilir. En az 3 yollu olan her kaliteli markaların hoparlörleri basit bir preamfi(veya ekolayzer) sayesinde istediğin tarza dönüştürülür. Saf halleri ile bazı müzik tarzlarına daha uygundur. Fakat dediğim gibi istediğin müzik tarzına dönüştürülebilir. Ha birde bunda Crossover frekansınında önemi var. Hangi sürücüye hangi frekans aralığında ses gönderirsen ses o kadar değişir. O yüzden en güzel seçim dinlemektir.
Eğer müzik te dinlenecekse Kef'i tercih et.Tüm hoparlörleri aynı mağaza da ve aynı amp ile dinlemek ise ülkemizde maalesef hayal.Belki de bu hobinin bu kadar fazla zaman almasının ve zevkli olmasının da sebebi budur.
Tekrar merhaba,
Evet soruma konu olan hoparlorleri muzik dinlemek icin alacagim. Film icin ayri bir set almaya karar vermistim zaten Bose Acoustimass 6 (yada 10, fiyat bekliyorum hala bir yerden) O nedenle ozellikle muzik icin sormustum bu karsilastirmayi...RX-V 657'nin ikiser tane front cikisi var, yani Bosenin frontlari ve arastirma safhasinda oldugum stereo hoparlorleri ayri front cikislara baglayip film izlerken Bose, muzik dinlerken full range stereolari kullanirim diyordum. Aslinda Bosenin stereo serilerine (901'e) de baktim ama dinlemedim henuz. Dediginiz gibi Kef ve E100'u ayni yerde dinlemeye calisacagim. KillForYou, o sorun sadece Turkiyede yok, ben bu siralar Almanyadayim, bahsettigim sey burada oluyor. Su anda orta buyuklukte bir sehirdeyim ve sadece HiFi urunleri satan bir magazada bile tum urunleri goremedim. Ama buyuk sehirlerde sanirim her aradigini gorebilecegin ozel yerler var.
Dedigim gibi, evet size sordugum sistemleri muzik dinlemek icin alacagim, belki ileride stereo amplifierda arastirabilirim ama su an icin dedigim gibi RX-V 657 ile kullanacagim. Insallah haftasonu gidecegim yerde Q5 ve E100u gorurum yan yana..
Tekrar tesekkurler, bunlarin disinda ayni fiyat araliginda oneriniz olursa onuda okumaktan memnun olurum.
istediği kadar yukarı dolaşsın insan 20khz nin üstünü hiçbir şekilde duyamaz
Chef, kulak duyamaz biliyorum ama baska bir esprisi olabilirmi diye merak ettim cunku mesela alt sinirin altindaki sesleri yine duyamazsin ama gayet iyi hissedebilirsin. Vucudunda o darbe ve titresimi hissedersin. Neyse, zaten o modeli elemistim ama ilginc geldigi icin sordum.
Haftasonunu bekliyorum bakalim Kef Q5 / JBL E100 karsilastirmasi yapacagim. Bir ihtimal Bose 301 ve E 80'ide ekleyebilirim teste. E80 vardi magazada ama Boseyi gormedim
Chef, kulak duyamaz biliyorum ama baska bir esprisi olabilirmi diye merak ettim cunku mesela alt sinirin altindaki sesleri yine duyamazsin ama gayet iyi hissedebilirsin. Vucudunda o darbe ve titresimi hissedersin. Neyse, zaten o modeli elemistim ama ilginc geldigi icin sordum.
Haftasonunu bekliyorum bakalim Kef Q5 / JBL E100 karsilastirmasi yapacagim. Bir ihtimal Bose 301 ve E 80'ide ekleyebilirim teste. E80 vardi magazada ama Boseyi gormedim
bende sonucu merak ediyorum ve buraya detaylı olarak yazarsan sevinirim ...
konu açılalı baya olmuş gerçi ama ilk mesaja istinaden kendi nacizane tecrübelerim ve fikrim olarak Sanırım senin muzik zevklerine göre KEF daha iyi bi secimn olucaktır... genel muzik zevklerin house ve techno gibi çok güçlü muzikler diil .. hal böyle olunca bence jbl i listenden çıkartabilirsin .. onun yerine muzikalitesi daha yüksek olan KEf (iyi bi tercih), Bose (çelişkili.. değişik bi hoparlor ... geleneksel diiller) ve B&W ları listene sokabilirsin .. b&w ları akmerkezde alt kattaki kendi magzasında dinleyebilirsin(akmerkezin girişi en karizmatik olan magzası) .. fakat tabiki azıcık pahallılar :) .... ama aslında olması gerekn aynı anfi ile bütün hoparlorleri dinleme şansın maalesef olamıcak sanırım ... bende öyle bi yer ve satıcı göremedim ... zamanında sirkeci / gençten han da penta elektronik bu konuda yardımcı oluyodu .. şimdilerde hal-durum nasıl bilemiyorum ..
@atoprak,arkadaşıma bende katılıyorum benim düşüncelerim ve zevkime göre keff sana daha fazla zevk verir.b&w lar gerçekten fiyat olarak biraz tuzlu.o yüzden aralarındaki en iyi seçimin keff olacağı düşüncesindeyim.hem senin müzik zevkine de yatkın bir hoparlör.
Tekrar merhaba, Dedigim gibi bu hafta sonu bir yere daha gittim ve JBL ile KEF yoktu. Yani onlari kiyaslama sansim olamadi. Ama yine de yazayim dedim cunku Bose 301 ve Wharfedale 9.5 dinledim. Bunlar KEF Q5 ve JBL 100 fiyatlarina yakin sistemlerdi ve Boseyi pek begenmedim. Sizin yukaridaki notlarinizida degerlendirince sanirim JBL'i atip Wharfedale 9.5 ve KEF arasinda secim yapacagim cunku Wharfedale hosuma gitti. Caz, Rock ve Klasik muzik CDleri dinletti adam... 2.5 way idi bu sistem ve baslar cok guzel geliyordu. Bilmiyorum darbeler halinde degil yumusak ve suregelen tarzda bir bas.Belki iyi aciklayamiyorum ama hos bir sesti. Tizlerdede daha once Canton dinlerken hissettigim rahatsizligi hissetmedim. Eleman bunun, titanium aluminyum / polimer tweeter farkindan kaynaklandigini soyleyip, demekki siz daha yumusak sesler seviyorsunuz boyle igne gibi batan tizlerden hoslanmiyorsunuz o yuzden titanium tweeterli speakerlar sizi tatmin etmeyebilir diye acikladi. (KEFi dinleyemedim henuz ama onunda tweeteri titanyum degil mesela, buda JBLi atip Wharfedale'i listeye sokmam icin bir baska sebep oldu) Aslinda daha oncede bana wharfedale 9.5 bu forumda onerilmisti (sinema sisteminin frontlari olarak ve muzik dinlemek icin) ama o zamanlar bu fiyatlara cikmayi hic planlamiyordum. Hala emin degilim o yuzden belki bir sure daha dusunup tartacagim. Yorumlariniz icin tekrar tesekkurler. Bu arada konustugum kisi Yamahanin (alacagim receiver)genel olarak tiz sesleri daha fazla guclendirdigini bu anlamdada tizleri yumusak bir hoparlor secmemin yerinde olacagini belirtti.
quote:
Orjinalden alıntı: startrekk
Tekrar merhaba, Dedigim gibi bu hafta sonu bir yere daha gittim ve JBL ile KEF yoktu. Yani onlari kiyaslama sansim olamadi. Ama yine de yazayim dedim cunku Bose 301 ve Wharfedale 9.5 dinledim. Bunlar KEF Q5 ve JBL 100 fiyatlarina yakin sistemlerdi ve Boseyi pek begenmedim. Sizin yukaridaki notlarinizida degerlendirince sanirim JBL'i atip Wharfedale 9.5 ve KEF arasinda secim yapacagim cunku Wharfedale hosuma gitti. Caz, Rock ve Klasik muzik CDleri dinletti adam... 2.5 way idi bu sistem ve baslar cok guzel geliyordu. Bilmiyorum darbeler halinde degil yumusak ve suregelen tarzda bir bas.Belki iyi aciklayamiyorum ama hos bir sesti. Tizlerdede daha once Canton dinlerken hissettigim rahatsizligi hissetmedim. Eleman bunun, titanium aluminyum / polimer tweeter farkindan kaynaklandigini soyleyip, demekki siz daha yumusak sesler seviyorsunuz boyle igne gibi batan tizlerden hoslanmiyorsunuz o yuzden titanium tweeterli speakerlar sizi tatmin etmeyebilir diye acikladi. (KEFi dinleyemedim henuz ama onunda tweeteri titanyum degil mesela, buda JBLi atip Wharfedale'i listeye sokmam icin bir baska sebep oldu) Aslinda daha oncede bana wharfedale 9.5 bu forumda onerilmisti (sinema sisteminin frontlari olarak ve muzik dinlemek icin) ama o zamanlar bu fiyatlara cikmayi hic planlamiyordum. Hala emin degilim o yuzden belki bir sure daha dusunup tartacagim. Yorumlariniz icin tekrar tesekkurler. Bu arada konustugum kisi Yamahanin (alacagim receiver)genel olarak tiz sesleri daha fazla guclendirdigini bu anlamdada tizleri yumusak bir hoparlor secmemin yerinde olacagini belirtti.
titanyum tweeter konusunda satıcı olayı özetlemiş.. titanyum lar genelde sert tizler üretiyolar... ama bu tabiki hoparlorlere yaklaşımında bi önyargı oluşturmasın ..
9.5 için ne kadar fiyat aldınız?Ben 9.5 dinledim ama pek beğenmemeiştim.Gerçi beğenmememin sebebi daha önce 9.6 dinlemiş ve aradaki fiyat farkının az olması idi.
Selam KillForYou, Su anda Almanyadayim. Turkiye icin belirleyici olmaz fiyatlar ama sordugun icin yine de yazayim dedim. MediaMarkt isimli magazada Diamond 9.5 modelinin teki icin 249 Euro fiyat aldim.Yani set olarak 500 Euro. Bose 301 199 Euro idi ayni yerde...(yazdigim rakamlar tek kolon fiyati, yani benim gibi ikili set almak isteyenlerin fiyati 2 ile carpmasi gerekli) HiFi Profis isimli magazadada KEF Q5'i 222 euroya buldum. JBL artik dusunmuyorum ama E100 219 Euro idi.
Tüm modeller Türkiye'ye göre ucuz.Sadece 9.5 ler pahalı.Türkiye'de nakitte 345$ 9.5 in çiftinin fiyatı.İmkanınız varsa 9.6 dinleyin, 9.6 ile 9.5 arasında ses olarak epey fark var.
startrekk arkadasim merhaba. ben de seninle benzer durumdayim (bir farkla, ben film agirlikli sistem pesindeyim) ve belcikadayim. buralari gezdin mi bilmiyorum ama belcika epey pahali almanyaya gore . aslinda almanya nerdeyse avrupanin en ucuz ulkesi diye dusunuyorum . almanyada hangi sehirdesin once onu ogrenmek isterim. ben cunku koln'de mediamarkt'a gitmis ancak fiyatlari cok da begenmemistim. yine de tum alisverisimi almanyadan online yapacagim. bu isi arastirmaya basladigim ilk aylarda karsimawww.idealo.de diye bir site cikti. hic inceledin mi bilmiyorum. bana fiaytlari epey cazip gibi gorunuyor. sen de bakip bana bir fikrini soylersen benzer durumdaki bana epey yardimci olmus olursun. bir de eger buraya cok uzak degilsen senin gezdigin dukkanlari gezmek, dinleti yapmak isterim. hatta fiyatlarda ucurum yoksa oralardan almayi dahi dusunebilirim. buralarda degisik amplileri degisik kolonlarla dinleme sansim ne yazik simdilik yok. pek de arastiramiyorum acikcasi. 5 aylik bir bebegim var ve bizi biraz bagliyor. ama almanyaya bir gezi yapabilirim, tabi en dogu ucunda veya ne bileyim berlin taraflarinda degilsen. simdiden tesekkurler.
Bilindiği üzere insan kulağı 20 - 22000 Hz frekans aralığını duyabilmektedir. Buna karşın birçok üst düzey modeldede görebileceğin üzere bu sınır teşkil etmemekte. Bu benimde merak ettiğim bir konuydu ve araştırmalarım sonucu şunu öğrendim. Sen bu frekanslardaki sesleri reel olarak duyamasan dahi bu sesler örneğin bir klasik müzik konseri sırasında enstrümanlar tarafından üretilmekte ve kayıt bu şekliyle kaydedilmekte. Bu sesler sen duyamasanda dinlediğin ortamda sistem tarafından üretilmekte ve bir ambians yaratmakta. Duyamadağın sesler seni etkilemez diye birşey olamaz. Ki bu konuyu konuştuğum insanlar hastalık derecesinde müzikle ilgilenen ve yatırım yapan insanlar. Umarım faydalı olmuşumdur. Seçeceğin hoparlöre gelince sakın ola dinlemeden kararını verme bu tamamen bi hobi ve zevk işi. Her hoparlörün karakteristiği farklıdır. Şu mükemmelmiş die birşey söz konusu olamaz. Tavsiye edilenler sonrasında sana hitap etmeye bilir. Saygılar
KillForYou tesekkurler, tamam 9.6 yida dinlemeye calisacagim. Bunlar benim su anki butcemin uzerinde (aslinda ilk basta ciftine 250, 300 euro verebilecegim birsey bulmayi ummustum ama E80 disinda 450nin altinda bir urun bulamadim bu konustuklarimiz icin) ama dikkatle not aliyorum bunlari. Cunku acelem yok, bir yandan yavas yavas arastiririm, firsat buldukca ve denk geldikce denerim, belki bu arada beklenmeyen bir indirim olur vs...Yazdigin gibi mesela 9.5 te Turkiyedeki fiyat %40 civarinda daha ucuz, veya KEF Q5 magazada tek kaldigi icin 222 Euroya dusmustu. Sonradan pisman olmamak icin en iyisi agirdan almak sanirim. Yamaha RX-V 657' ye karar kilana kadar 4, 5 ay filan gecmisti.
eren_ramazan , bahsettigin siteyi biliyorum. Bunlar sonucta bircok online firmanin sayfalarini arastirip sana bir suru farkli fiyat ve urun sundugu icin fikir edinmek, butce belirlemek, alt ust sinirlari bilmek acisindan guzel, buna benzer geizhals.net siteside var. Buradaki tek problem (ozellikle yabanci sitelerden alisveris yaparken) idealo veya geizhals ta gordugun urunu, onu satan firmanin kendi web sayfasina gidip iyice incelemek ve kucuk fontlarla yazilmis notlari dikkatlice okumak...300 lira urun 5 lira nakliye yazip bakmadigin bir yerde sigortali gonderi 50 lira veya baska ulkeye gonderim 60 lira vs. gibi seyler oluyor, ve aslinda sana yakin bir magazadan cokta ucuza gelmiyor. Cok avantajli alisveris yapabilmek tabii ki mumkun online alisveriste, ama dikkatli olmakta fayda var demek istedim.
Ayri topic acmadan kasetcalar sorsam ne dersiniz? Bir suru kasetim var, hepsinin CDsini almaktansa bir kasetcalar (tape deck icin baska bir Turkce isim varmidir acaba?) almak daha ucuza gelecegini hesapladim. Aslinda bilmedigim ince bir detay yoksa, bunuda Yamaha alayim gitsin diyorum. Pioneer, Sony, Denon, Yamaha ve Technics gordum. Yamaha KX-393 ve KX-W321'e bir magazada baktim. Kasetten vazgecmemis olanlar belki birsey soyler bu konuda...
Selamlar,
deck sistemlerde technicsin en iyi oldugu konu kasetçalardı (fiyat/perf) ..... technicslere bakabilirsin.... bunun yanında yamaha da iyi bi secim olur kanaatindeyim...
Denon ise biraz pahallı kaçar türkiyede...
biraz eski bir modeldir sıfırınıda bulamazsın ama nakamichi dragon bulursan kaçırma.
Selamlar, Sonunda KEF Q5 i dinledim. Evet buda hosuma gitti. Almak istedigim receivere baglayip dinlettiler. Receiverin tiz ayarini maksimumda tutup dinledigimde tizler hala diger tonlarla dengeliydi. Mid range performansinin iyi oldugunu soyledi gorevli...Goruntu tabii ki birinci planda olamaz bir hoparlor icin ama bu Q5 in goruntusude hosuma gitti benim. Ben hala fiyatin (222 euro) benim butcemin uzerinde oldugunu soyleyince adam bunun neredeyse yari fiyatina verildigini soyledi sebebi yeni seri KEF Q5 (ki ayni dukkanda vardi ve 499 Euro idi)in cikmasi imis, teknik olarak farki yokmus sadece arka kismi yukaridan bakildiginda eski seriden daha yuvarlak hatli...Ben Wharfedale 9.5 veya 9.6 ile karsilastirmak istedim ancak bu hoparlorler orada yoktu. Wharfedale'i 249 euroya gordugumu soyleyince, hmm oda Cinde yapiliyor demekki dedi :))) Dinledigim KEF Cin mali imis. Sonra bana ses ve teknik acidan benzer oldugunu soyledigi B&W (modeline, almayi hic dusunmedigim icin dikkat etmedim) yi gosterdi 1600 Euro idi cunku Danimarkada yapilmis. Neyse son havadis bu, sanirim Wharfedale 9.5, 9.6 ve KEF Q5 i aklimda tutarak bir sure uykuya yatacagim stereo hoparlor konusunda, cunku o parayi vermeye hazir hissetmedim su anda kendimi...
Fikirlerinizi ve deneyimlerinizi paylastiginiz icin cok tesekkurler gercekten faydali oldu.