Kefir Orta Asya’da göçebe olarak yaşamlarını sürdüren Türkler tarafından 5000 yıl önce bulunmuştur. Hayvanları ilk evcilleştirdikleri zaman onların sütlerinden yararlanan Türkler yaşamlarının her alanında mayaladıkları süt ürünlerini her yere taşımışlardır. Sürekli yanlarında bulunan atlardan, keçi ve koyunlardan yararlanmışlar; at sütünden kımız, keçi veya koyun sütünden kefir üretmişlerdir.
Kafkaslardan gelen kefir fermente bir süt içeceğidir. Tadı koyu ekşi ayrana veya sulu yoğurda benzer.Kafkaslardan gelen kefir fermente bir süt içeceğidir. Kefir koyu ayrana veya sulu yoğurda benzeyen hafif ekşimsi tadı, ferahlatıcı tadıyla nefis bir süt ürünüdür. Mucizevi sırları ise içerdiği maya ve bakterilerde gizlidir. Kefir nedir sorusuna verilecek en kısa cevap bu olsa gerek. Şimdi gelin kefir dünyasına hızlı bir giriş yapalım.
Kefir vücudumuza dost bakteriler olarak adlandırılan, bağırsak sisteminde tutunma özelliği bulunan probiotik bakteriler içermektedir. Bir kaşık kefirde 70-100 milyon arası probiotik bakteri bulunmaktadır.
Kefirin insan sağlığındaki önemi yadsınamayacak derecede çoktur. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Ahmet Aydın son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, çeşitli salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının az tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini alt üst ettiğini ve bunun çözümünün kefir içmek olduğunu belirtiyor.
Sizde kefir ile ilgili daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız kefir konusunda en geniş kaynağa sahip kefirci.com u ziyaret edebilirsiniz. Kefirhttp://kefirci.com/
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme