Şimdi Ara

Kendi kendine oluşum ve tanrı hakkında (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
202
Cevap
1
Favori
7.763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Oluşturacak değil "yaratacak". 

Bu anlamsız bir kelime cambazlığı başka bir şey değil. "Meydana getirecek, ortaya çıkaracak, vücut verecek, var edecek" vs bir sürü tabir kullanılabilir. Dil esnek bir şey ve ayrıca seninle tartışmak tamamen vakit kaybı. Mesajların hep sataşma ve bilgi eksikliğini kabul etmeyip inanç ve tamamıyla yanlış sınıflandırmalarında ısrar etmek üzerine kurulu.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bunu yzacağını adım gibi biliyordum mesele o değil rüzgarın aklı varmı? bu mantıkla nasıl yaşıyon çok merak ediyorum.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nat Alianovna

quote:

Oluşturacak değil "yaratacak". 

Bu anlamsız bir kelime cambazlığı başka bir şey değil. "Meydana getirecek, ortaya çıkaracak, vücut verecek, var edecek" vs bir sürü tabir kullanılabilir. Dil esnek bir şey ve ayrıca seninle tartışmak tamamen vakit kaybı. Mesajların hep sataşma ve bilgi eksikliğini kabul etmeyip inanç ve tamamıyla yanlış sınıflandırmalarında ısrar etmek üzerine kurulu.
    Tabi tabi madem bir sürü tabir varsa ben yarattı diyince neden hayır yaratılmadı oluştu diyorsun.
    Ben yarattı diyince de karşı cikma o zaman, veya adam yarattı diyince de ona iki laf söyle!
    Benle tartışmak zaman kaybı tabi senin adına çünkü söylediğin herşeyi yerle bir ediyorum.
    Uçak türbülans cevap veremedin yine tabi, burada bilim aşşa bilim yukarı Allah yok din yok ..ama uçak türbülansa girince Allah kitap Muhammed sübhanallah elhamdülillah..
    Bu ikiyüzlü tavırlarınıza artık bir çeki düzen vermenin zamanı gelmedi mi

• Bu şahsın selo olma ihtimali var (@sething)
  • Değil. Görüşleri, üslupları, yazma şekilleri vs çok farklı.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

Bunu yzacağını adım gibi biliyordum mesele o değil rüzgarın aklı varmı? bu mantıkla nasıl yaşıyon çok merak ediyorum.
    Tabi cnmm biliyordun muhakkak
    Bak kardeş dalgayı deniz yapmaz rüzgar yapar, dalgayı yapan da bir irade bir güç var; rüzgar. Yani hiçbir şey kendi kendine olmuyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Novagate

Tabi tabi madem bir sürü tabir varsa ben yarattı diyince neden hayır yaratılmadı oluştu diyorsun.
    Ben yarattı diyince de karşı cikma o zaman, veya adam yarattı diyince de ona iki laf söyle!
    Benle tartışmak zaman kaybı tabi senin adına çünkü söylediğin herşeyi yerle bir ediyorum.
    Uçak türbülans cevap veremedin yine tabi, burada bilim aşşa bilim yukarı Allah yok din yok ..ama uçak türbülansa girince Allah kitap Muhammed sübhanallah elhamdülillah..
    Bu ikiyüzlü tavırlarınıza artık bir çeki düzen vermenin zamanı gelmedi mi

Alıntıları Göster
    Doğal olanın değil'i şeklinde doğal olmayan / doğada olmayan diyorsunuz. @determinist de evren yaratmamıştır, meydana getirmemiştir, oluşturmamıştır vs deseydi ona karşı çıkardım.

Bu arada senin herhangi bir üniversiteye gitmediğini düşünüyorum defalarca kez sorup cevap alamamıştım. Fen bilimleri eğitimin de aşırı zayıf görünüyor bundan ötürü olsa gerek forumda gördüğüm en zayıf muhakemeleri yürüten üyelerden birisi olabilirsin.

• Yazdım hala anlamıyorsun, savunduğun şey şu; mademki insanı dünya yarattı cep telefonunu neden yaratamıyor?

Ben de diyorumki, mademki bilgisayarı biz yarattık biz neden bilgisayar gibi saniyede iki milyar karakteri okuyamıyoruz?
  • Moruklarla kiyaslanmaktan nefret ederim.
    Yaziklar olsun..

• quote:

Yazdım hala anlamıyorsun, savunduğun şey şu; mademki insanı dünya yarattı cep telefonunu neden yaratamıyor?

Ben de diyorumki, mademki bilgisayarı biz yarattık biz neden bilgisayar gibi saniyede iki milyar karakteri okuyamıyoruz?
    Dediklerimden hiçbirsey anlamamışsın.
    Dalgayı oluşturan rüzgardır, kendi kendine hiçbirsey olmaz ve gördüğün gibi dalga da kendi kendine olmaz bir iradeye ihtiyaç var.
    Benim dediğim şey bu.
    Hiçbirsey kendi kendine olmuyor hep bir iradeye ihtiyaç var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 14 Ağustos 2020; 9:14:30 >
  • quote:

Puding kendi kendine oluşuyor mu? Oluşmuyor.
    Pudingi yapan bir irade var, o irade sütü tencereye koyuyor, tencerenin altını yakıyor, tencereye gerekli malzemeleri koyup karıştırıyor ve puding oluyor.
    Kendi kendine ne demek diye sormuşsun, işte kendi kendine olmamak budur.
    Elindeki telefon bile kendi kendine oluşmuyor, hepsini yapan bir irade var, kainat da bu gerçek üzerine kurulu iken herşeyi yapan bir irade var ama kainatı yaratan bir irade yok demeye biz "inkar" etmek diyoruz. Zaten inkar etmek olan birşeyi red etmektir, olmayan birşey zaten inkar edilemez. Kutsal kitaplar bu yüzden inkar etmek tabirini kullanır.
    Dostum verdiğin örneklerde haklısın, bunlar kendi kendine oluşmuyor, bunları planlayan, tasarlayan bir bilinç, irade var. Fakat bir telefonun, pudingin yada iğnenin kendi kendine oluşamayacağını nereden biliyoruz ve bunu hangi ölçütle belirliyoruz? Bu sorulara ve neyin kendi kendine oluşup oluşamadığına uygun cevap verebilmek için lütfen kendi kendinelik kavramını iyi anla, konuda ilk satırda yazdım.
    Kendi kendinelik kavramı, oluşmuş ve oluşan bazı şeylerin arkasında bunu bilinçli ve amaçsal olarak tasarlayan bir şeyin(bilinç) olmadığı anlamına gelir. Bir oluşumun arkasında, o oluşumu meydana getiren olayda "bilinç ve irade" kavramlarını temsil eden bir olgu yok ise, bu oluşum kendi kendine olmuş demektir. Yani o oluşum için şöyle olmasın da böyle olsun, şu zaman da olmasın da bu an olsun diyebilecek, karar verebilecek bir şey, sistem yok. Biz bir telefonun, pudingin veya iğnenin kendi kendine oluşamayacağını bunların insanlar tarafından üretildiğini ve bunun haricinde bir deneyimle(bir rüzgarın telefon üretmesi, bir sarsıntıdan puding oluşması) karşılaşmadığımız için biliyoruz. Bunu da deneyimle elde edebiliriz ve yazdım.
    Fakat sen kavramı farklı bir şekilde ele alıyorsun, bir dalga kendi kendine oluşamaz deyip rüzgarı sebep gösteriyorsun. Halbuki kavramın anlamı bu değil, bunu da yazmışım. Eğer konuyu okumadıysan lütfen oku. Rüzgarda bilinç yoktur, azotun, oksijenin, argonun ve diğer gaz karışımlarının basınç farkından ötürü yer değiştirmesidir, rüzgar bir bilince sahip değil, bir bilinci ortaya çıkaran sinir sistemi yok. Hal böyle olunca ve ele alınan kavram için, kendi kendine oluşmaz dediğin ne varsa, bunların arkasında bilinç kavramını temsil eden şeyleri/olayları deneyimleyemiyorsan bunlar kendi kendine oluşmuş demektir.
    Lütfen anlamaya çalış, bu kadar basit. İnkârlık inananlar için doğru olan bir şey, inançsızlar için inkârlık bir durum yok.

• quote:

Dediklerimden hiçbirsey anlamamışsın.
    Dalgayı oluşturan rüzgardır, kendi kendine hiçbirsey olmaz ve gördüğün gibi dalga da kendi kendine olmaz bir iradeye ihtiyaç var.
    Benim dediğim şey bu.
    Hiçbirsey kendi kendine olmuyor hep bir iradeye ihtiyaç var.

Alıntıları Göster
    tanriyi hangi irade olusturdu?

senin mantigina gore tanri1 -> tanri2 -> tanri3 -> evren
    ateiste gore evren

ikincisi daha olasi gozukuyor.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sething

Moruklarla kiyaslanmaktan nefret ederim.
    Yaziklar olsun..
    selo dümeni birak 😁

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

tanriyi hangi irade olusturdu?

senin mantigina gore tanri1 -> tanri2 -> tanri3 -> evren
    ateiste gore evren

ikincisi daha olasi gozukuyor.

Alıntıları Göster
    Önce dediklerimi analiz etmen gerekiyor.
    Hiçbir şey kendi kendine oluşmuyormuş değilmi, dalga bile kendi kendine oluşmuyormuş dalgayı bile rüzgar oluşturuyormuş değil mi.
    Şimde sıra geldi senin tanrıyı hangi irade yarattı soruna.
    Tanrıyı bir irade yaratsa zaten adına Tanrı denmez. Tanrı ezelidir ve ebedidir, kimse hiçbir irade yaratmamıştır, bir irade yaratsa zaten o tanrı olamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 14 Ağustos 2020; 21:58:38 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

Dostum verdiğin örneklerde haklısın, bunlar kendi kendine oluşmuyor, bunları planlayan, tasarlayan bir bilinç, irade var. Fakat bir telefonun, pudingin yada iğnenin kendi kendine oluşamayacağını nereden biliyoruz ve bunu hangi ölçütle belirliyoruz? Bu sorulara ve neyin kendi kendine oluşup oluşamadığına uygun cevap verebilmek için lütfen kendi kendinelik kavramını iyi anla, konuda ilk satırda yazdım.
    Kendi kendinelik kavramı, oluşmuş ve oluşan bazı şeylerin arkasında bunu bilinçli ve amaçsal olarak tasarlayan bir şeyin(bilinç) olmadığı anlamına gelir. Bir oluşumun arkasında, o oluşumu meydana getiren olayda "bilinç ve irade" kavramlarını temsil eden bir olgu yok ise, bu oluşum kendi kendine olmuş demektir. Yani o oluşum için şöyle olmasın da böyle olsun, şu zaman da olmasın da bu an olsun diyebilecek, karar verebilecek bir şey, sistem yok. Biz bir telefonun, pudingin veya iğnenin kendi kendine oluşamayacağını bunların insanlar tarafından üretildiğini ve bunun haricinde bir deneyimle(bir rüzgarın telefon üretmesi, bir sarsıntıdan puding oluşması) karşılaşmadığımız için biliyoruz. Bunu da deneyimle elde edebiliriz ve yazdım.
    Fakat sen kavramı farklı bir şekilde ele alıyorsun, bir dalga kendi kendine oluşamaz deyip rüzgarı sebep gösteriyorsun. Halbuki kavramın anlamı bu değil, bunu da yazmışım. Eğer konuyu okumadıysan lütfen oku. Rüzgarda bilinç yoktur, azotun, oksijenin, argonun ve diğer gaz karışımlarının basınç farkından ötürü yer değiştirmesidir, rüzgar bir bilince sahip değil, bir bilinci ortaya çıkaran sinir sistemi yok. Hal böyle olunca ve ele alınan kavram için, kendi kendine oluşmaz dediğin ne varsa, bunların arkasında bilinç kavramını temsil eden şeyleri/olayları deneyimleyemiyorsan bunlar kendi kendine oluşmuş demektir.
    Lütfen anlamaya çalış, bu kadar basit. İnkârlık inananlar için doğru olan bir şey, inançsızlar için inkârlık bir durum yok.

Alıntıları Göster
    Telefonun, iğnenin, pudingin kendi kendine oluşamayacağını hangi ölçütle belirliyoruz, çok güzel bir soru, senin ne demek istediğini anladım.
    Örnekle cevap vereyim;
    Evimin bahçesine ağacın dallarına asılı olarak samanyolu galaksisi benzeri bir düzenek gördüğünü varsay. İplerin ucuna bağlanmış gezegen misali toplardan kürelerden oluşan bu düzenek aynı bugünkü gezegenler gibi birbirlerine çarpmadan dönüp duruyor.
    Sen bu düzeneği görünce bana gelip "bunu kim yaptı" mı dersin yoksa "kendi kendine ne güzel oluşmuş" mu dersin?

Bunu kim yaptı veya bunu nasıl yaptın, dersin değil mi?

İşte ölçüt bu,
    Telefonu pudingi iğneyi deneyimlemene gerek yok çünku bu gibi sistemlerin kendi kendine olamayacağı aşikar, tıpkı galaksi sistemimizdeki düzenek gibi.
    Sen nasıl bahçedeki düzeneği görüp bunu kim yaptı demekten başka bir seçeneğin yoksa, bu kainatı kim yarattı demekten de başka bir seçeneğin yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 14 Ağustos 2020; 22:24:27 >

• Buradaki konu tanrının yaratanı değil tanrının yaratılmadan olması! mademki bir varlık yaratılmadan olabiliyor evren de yaratılmadan olabilir.

• < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.