Şimdi Ara

Kendi kendine oluşum ve tanrı hakkında (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
202
Cevap
1
Favori
7.763
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Hawkingin teorisinin öyle reddedildiği, fizikçiler tarafından kabul edilmediği gibi bir durum yok. Bu kanıya nerden kapıldın bilmiyorum. Üzerinde en çok durulan teoridir aksine.
    Teorinin sıkıntıları elbetteki var. Dediğin gibi kuantum boyutuna inildiğinde, zamanın ve mekanın birbirine girdiği ilk anlarda karesi eksi çıkan rakamlarla karşılaşabiliniyor

Ama bu demek değil ki teori komple yanlıştır. Hayır teori üzerinde bugün bile hala çalışılıyor ve geliştirilmeye devam ediliyor. Mesela Neil Turok, Latham Boyle ve Kieran Finn'in üzerinde çalıştığı çift taraflı evren modeli var. No Boundaries Teorisi ile uyumlu. Tek farkı Hawkingin teorisini çift taraflı düşün. Kum saati gibi. Zaman her iki tarafta da sonsuza gidiyor. Birçok problemi çözeceği söyleniyor. Kısacası teori çökmedi, hala geliştiriliyor.

Bgv Teorisi ise dediğim gibi fizikçiler tarafından çok ciddiye alınan bir teori değil. No Boundaries e göre çok problemli bir teori.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hakiki Osmanlı Torunu -- 22 Ağustos 2020; 16:13:49 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Valla lisedeyken fizik olimpiyatlarına katılmıştım. Sayılır mı bilmiyorum
    Sanki senin var mi doktoran. Senin de yok. Bu neyi ispatlar.

Ama şunu düşün.
    Çift taraflı evren modeli yani simetrik evren, Hawking in teorisi üzerine inşa edilmiş bir teori. Ve günümüzde hala bugün bile geliştirilmeye devam ediyor. En baba teorik fizikçiler bu teori üzerinde çalışılıyor. Demek ki senin iddia ettiğin gibi fizikçilerin kabul etmediği gibi bir durum söz konusu değil.
    Bgv teorisine gelince.
    Evren başladıysa bu tekillik ortamında, yani kuantumda başlamak zorunda. Şu andaki bilgimize göre yüzde yüz durum bu.
    Buna rağmen kuantumu tamamen pas geçip, klasik fiziğe bakarak evrenin başlangıcı olmalı diyen bir teoriyi hiçbir fizikçi ciddiye almaz. Bgv hakikaten boş bir teoridir.

• bizim evrenimizin yok olmasi kainatin yok olmasi demek degilki, kainatta sonsuz sayida evren olusturacak potansiyel olabilir. ayrica osmali nickli uyenin dedigi gibi belli bir sure genisleyen sonra coken sonra tekrar genisleyen sonsuz bir dongu olabilir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Novagate

Maketin bilinçli bir varlığın yaptığı bilgisine ulaşmamıza sebep olan olaylar ancak bir aklın yapabileceği olaylar iken, o maketin gerçeği nasıl akıl olmadan oluyor açıklar mısın? Kriterin nedir?
    Ancak ve ancak akıl ile yapılabilecek bir şeye nasıl akıl ile yapılmadı diye biliyorsun?

Alıntıları Göster
    Dostum cevabım konumda ve seninle oluşan diyologlarımın içinde zaten. Tekrar bir okumanı tavsiye ederim.

• quote:

Orijinalden alıntı: Prof.Celal Şengör

Dostum cevabım konumda ve seninle oluşan diyologlarımın içinde zaten. Tekrar bir okumanı tavsiye ederim.

Alıntıları Göster
    Cevap olarak "insan deneyimleri" diyorsun fakat bu cevap yanlış.
    Çünkü senin insan deneyimleri dediğin şey = "akıl".
    Akıldan yoksun deneyimler asla başarılı olamayacağına göre;
    Bu durumda ancak ve ancak / mutlak ve mutlak bir akıl ile olan bir işe nasıl akıl olmadan oldu diyebiliyorsun onu soruyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 22 Ağustos 2020; 23:13:8 >
  • quote:

Cevap olarak "insan deneyimleri" diyorsun fakat bu cevap yanlış.
    Çünkü senin insan deneyimleri dediğin şey = "akıl".
    Akıldan yoksun deneyimler asla başarılı olamayacağına göre;
    Bu durumda ancak ve ancak / mutlak ve mutlak bir akıl ile olan bir işe nasıl akıl olmadan oldu diyebiliyorsun onu soruyorum.

Alıntıları Göster
    Bu da dialoglarımızda var dostum.

• quote:

Bu da dialoglarımızda var dostum.

Alıntıları Göster
    Evet var biliyorum.
    Cevabının yanlış olduğunu söylüyorum bende. Verdiğin cevap yanlış düşünülerek verilmiş bir cevap, insan deneyimleri dediğin şey akıldır, bahçedeki düzeneği deneyim yapmadı "akıl" yaptı, akıl olmadan olması imkansız bir şeyi akıl olmadan oldu diyorsun. Bu kabul edilir birşey değil.

• Sürekli genişleyip sürekli çöken bir genişleyip bir çöken çocuk oyuncağı gibi bir evren modeli yok.
    Bu şekilde bir evren modeli bir süre sonra enerjisini yitireceği için yeni bir evren de oluşturamayacaktır. Artik inat edip inkar etmeyi bırakın.

• termodinamik 1'e bak, enerji kaybolmaz dönüşür.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

termodinamik 1'e bak, enerji kaybolmaz dönüşür.
    Cevap vermiş gibi yapıp duruyorsun. Enerji neye dönüşürse dönüşsün sürekli çöküp çöküp genişleyen çocuk oyuncağı gibi bir evren modeli yok, bu şekilde sürekli bir döngü olması için sonsuz ve sürekli evren oluşturabilecek SÜREKLİ devasal bir enerji olması gerekiyor.

• quote:

Evet var biliyorum.
    Cevabının yanlış olduğunu söylüyorum bende. Verdiğin cevap yanlış düşünülerek verilmiş bir cevap, insan deneyimleri dediğin şey akıldır, bahçedeki düzeneği deneyim yapmadı "akıl" yaptı, akıl olmadan olması imkansız bir şeyi akıl olmadan oldu diyorsun. Bu kabul edilir birşey değil.

Alıntıları Göster
    Dostum lütfen net olmaya çalış. Aklı, bilinç olarak algılıyorum.
    Üstteki cevabında "insan deneyimleri dediğin şey akıldır(bilinçtir)" diyorsun, sonrasında ise "bahçedeki düzeneği deneyim değil, akıl(bilinç) yaptı" diyerek bunları bağımsızlaştırıyorsun.
    Halbuki deneyimde, aklın/bilincin bir parçası. Yani bilinç, deneyimle de ilişkili bir olgu. Çünkü bir şeyleri deneyimlemesem/görmesem/duymasam(biz), nasıl bir şeylerin farkında/bilincinde olabilirim ki? Bir şey deneyimledikten sonra bir çıkarım yapmak, akletmek deneyimden bağımsız bir şey değil, deneyimin bu konuda büyük payı var. Bu yüzden bunu deneyim ile biliyoruz dediğimde, bilinci/aklı dışlamıyorum ki.

Ama insanlığın ortaya çıkmadan önce evrende var olan şeylerin akıllı/bilinçli bir varlık tarafından taklit edilmesi, taklit edilen şeylerin de akıl/bilinç tarafından yapıldığını söylemek başka bir şey. Burada da kendi kendineliğin nasıl söz sahibi olduğunu anlattım.

• quote:

Dostum lütfen net olmaya çalış. Aklı, bilinç olarak algılıyorum.
    Üstteki cevabında "insan deneyimleri dediğin şey akıldır(bilinçtir)" diyorsun, sonrasında ise "bahçedeki düzeneği deneyim değil, akıl(bilinç) yaptı" diyerek bunları bağımsızlaştırıyorsun.
    Halbuki deneyimde, aklın/bilincin bir parçası. Yani bilinç, deneyimle de ilişkili bir olgu. Çünkü bir şeyleri deneyimlemesem/görmesem/duymasam(biz), nasıl bir şeylerin farkında/bilincinde olabilirim ki? Bir şey deneyimledikten sonra bir çıkarım yapmak, akletmek deneyimden bağımsız bir şey değil, deneyimin bu konuda büyük payı var. Bu yüzden bunu deneyim ile biliyoruz dediğimde, bilinci/aklı dışlamıyorum ki.

Ama insanlığın ortaya çıkmadan önce evrende var olan şeylerin akıllı/bilinçli bir varlık tarafından taklit edilmesi, taklit edilen şeylerin de akıl/bilinç tarafından yapıldığını söylemek başka bir şey. Burada da kendi kendineliğin nasıl söz sahibi olduğunu anlattım.

Alıntıları Göster
    Yahu ben akıl olmadan deneyim olmaz diyorum vallahi anlamamak için çok zorladın be dostum.
    Akıl deneyimden bağımsız değil, tam tersi iç içe, bu benim fikrim veya tezim değil, gerçek olan şey bu. İnsanda akıl olmazsa nasıl deneyecek yahu? Deneyemez çünkü aklı yok nasıl düşünecek de deneyecek?
    Düzenek olmuyorsa küreler toplar birbirine çarpıyorsa "aklını" kullanıp ipleri kısaltarak "deneyecek" de yapacak,
    Yine olmadı "aklını" kullanıp iplerden bazılarını uzun yaparak "deneyecek" de yapacak,
    Baktı olmadı yine olmadı bu sefer yine "aklını" kullanıp belki topları küçülterek "deneyecek" de yapacak,
    Akıldan yoksun deneyim olmayacağını gördün mü? Adam deniyor neyle deniyor? Akıl ile deniyor.
    Yani o düzeneği yapan temel şey akıl.
    Anlatabildim mi şimdi?

Durum böyle iken, yani o düzeneği yapan temel şey akıl iken, sadece ve sadece akıl ile yapılacak birşeye sen "bir akıl olmadan oldu" diyip güneş sistemini akıldan yoksun göstermen genel geçer hayat şartlarına hayat akışına ve koşullarına aykırı.
    Yani senin güne sistemini de bir akıl yaptı demekten başka çaren ve seçeneğin yok.

• içtiğin su kayboluyormu? buhar olup tekrar yeryüzüne dönüyor, güneşin enerjisi de aynı şekilde kaybolmuyor zamanı gelince evren yeni bir güneş daha oluşturuyor. dışardan gelecek enerjiye ihtiyaç yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-4D62BFE91

içtiğin su kayboluyormu? buhar olup tekrar yeryüzüne dönüyor, güneşin enerjisi de aynı şekilde kaybolmuyor zamanı gelince evren yeni bir güneş daha oluşturuyor. dışardan gelecek enerjiye ihtiyaç yok.
    Mevzu enerjinin dönüşüp dönüşmemesi değil, ben enerji dönüşmüyor demiyorum ki sen bana gelmiş su kayboluyor mu günes ışığı kayboluyor mu diyorsun.
    Sürekli patlamalar olup evren oluşup oluşup sonra tekrar tekrar çöksün sonra yeniden evren olsun böyle sürekli bir enerji yok, evren oluşturacak bu kadar sürekli patlama olması için sürekli aynı şiddette enerji olmalı, sürekli patlamalarla bu enerji bir süre sonra gücünü yitirecek ve yeni evren oluşturamayacak diyorum ben.
    Sen gelmiş su ışık yok oluyor mu diyorsun
    Ayrıca ben sana evren diyorum sen bana güneş diyorsun, önce bir evreni hallet güneşi sonra düşünürsün. Evren olmadan güneş olmaz once evreni hallet.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Novagate -- 24 Ağustos 2020; 23:2:40 >

• 
Sayfa: önceki 56789
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.