Şimdi Ara

Kendim Host Edersem?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Deneyimli ve bilgili olanlara danışmak istediğim bir konu var...
    Bir web sitesi projemiz var. Bu projede, kullanıcı internet sitesi üzerinde kendine ait kullanıcı hesabından girerek, daha önce bize yaptırmış olduğu web sitelerinin tasarımları ile oynayabilecek ve değişiklik yapabilecek. Bu değişiklikler ana sunucudan xml olarak alınacak ve işi asıl yapacak olan makinalara (5 adet makina) aktarılacak. Bu makinalar gelen xml verilerine göre işi şekillendirecek ve sunucudaki müşteri hesabına geri gönderecek.

Sistem bu şekilde çalışacak bir sistem olduğu için bu makinaları datacenter veya bir hosting lokasyonunda çalıştırmak pek işimize gelmiyor. Sadece sunucu ile çözülecek bir yapı olsa o taktirde kolay olacaktı ve bu çözümleri düşünebilecektik.

Bu noktada bulabildiğimiz çözüm kendi yerimizde host etmek. Bunun için 100Mbps olarak iki taraflı eşit hızda bir fiber optik bağlantı planlamaktayız. Tellcom dan yaklaşık olarak aylık 6-7 bin TL karşılığı bu hizmetin alınabileceği görülüyor. Fiber optik altyapı maliyetini biliyorum ve burada konu değil o kısım.

Site ile ortalama olarak günde 50-100 bin kullanıcıya hizmet verebilmeliyiz diye düşünüyoruz. İlk 6 ay sonrasında bir yedek 100Mbps hat daha çekilecek. Bu arada sadece Türkiye için değil bu hizmet... Asıl girişler yurtdışından olacak. Sanırım bunun için yurtdışında farklı lokasyonlarda da sunucular gerekecek ilerde.

UPS + Jeneratör + Soğutma olayı tamamdır.

Sorularım:
    1- 100Mbps lik hat yeterli gelir mi? (sonuçta tek bir site çalışacak bu hatta) Yoksa 50Mbps de yeterlimidir?
    2- Server ve serverden gelen işleri yapacak iş makinelerini hazır almayıp kendim toplayacağım. Server konfigürasyonu hakkında bilgi edinmeniz için aşağıda özetliyorum. Biri arıza v.s. durumları için yedek olarak boşta bekleyecek şekilde 2 adet server olacak. Bu server konfigürasyonu sanırım yeterlidir. Bir serverde ortalama 100 site çalıştığını gözönüne alırsak bunlar bize fazlasıyla yetecektir diye düşünüyorum (ama emin olamıyorum, o nedenle sizlere soruyorum).
    3- Fiber optik 100Mbps bağlantı için gerekli router, switch v.s. gibi cihazlar nelerdir. Bu biraz ucu açık soru oldu, gerçi tellcomdan gelecek olanlar bu konud abilgi vereceklerdir. Fakat ben bütün malzemeleri yurtdışından liste vererek getirteceğim. Bu nedenle bu router, firewall veya switch gibi cihazları da bu listeye eklemek istiyorum. Cisco markasını sık duyuyorum. Fakat hangi modelin yeterli olacağı konusunda bilgim yok açıkcası. Gidipte 100 makinalık bir datacenter ürününe boşu boşuna para vermek istemiyorum çünkü.
    4- Serveri host edebileceğimiz network altyapısı için bir sistem mühendisimiz veya uzmanımız yok şu an. Buna da ihtiyaç duyacağız tabi kurulum aşamasında... Bu konuda da tekliflere açık olduğumuzu ve siz bilenlerden biri ile çalışabileceğimizi de eklemek isterim...

Yardımlarınızı ve bilgilerinizi esirgemezseniz sevinirim. Sonuçta bu iş konusunda deneyimimiz yok. Bizim uzmanlık alanımız grafik tasarım ve yazılım. Benim kişisel bilgim de hardware ile sınırlı.

server konfigürasyonu:
    CPU Xeon X5460 x2
    CPU COOLING Dynatron H6EG
    MOBO SUPERMICRO MBD-X7DWN (çift işlemcili)
    RAM Crucial 16GB (4x4Gb) 800Mhz
    KASA NORCO RPC-4020 RackMount
    PSU TAGAN BZ 1100W
    HDD ANA WD3000HLFS RAPTOR
    HDD YEDEK WD1002FBYS 1TB

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiqer -- 23 Mart 2009; 0:10:30 >

• 100 mbps hattın ücreti aylık 8000 TL.
    Tellcom'dan almayın hat falan, onlar telekomdan aldığı hattı paylaştırarak satıyorlar.
    Bence birdaha düşünün.
    Çünkü piyasada 100 Mbps co location yapabileceğiniz yerler var. Üstelik fiyat olarak 1000 TL den fazla isteyeceklerini sanmam...

Bunun dışında yönetici olarak Mikrotik kullanın. Bunun için ayrı bir Server ayırmanız gerekicek ama atom işlemcili bir mini-itx alsanız, işinizi görür.

Bana kalırsa önce 50 ile başlayın MRTG grafklerine bakınca, gerek var mı yok mu karar verin.

Bunun dışında böyle bir iş için şirket kurup yer sağlayıcı lisansı almalısınız(sanırım bu lisans ücretsiz)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ThisisaNightmare -- 23 Mart 2009; 3:47:52 >
  • Tellcom kendisi fiberoptik döşeyip Ağaoğlu konutları v.s. bir kaç lokasyona yüksek hızda internet veriyor diye telekoma alternatif onlarla görüştüm. SOnuçta haklısın, tekel konumda olan telekom ve hepsi bir şekilde ona bağımlı... en azından şimdilik.

Co location fikri evet daha uygun maliyet olarak tabiki. Fakat sadece server ve server üzerinden çalışan web sitesi değil sistem. Sonuçta asıl işi yapacak makineler server harici makineler. Bu makinelerin sürekli server ile iletişim halinde olup, oradaki dosyaları işlemesi ve geri göndermesi gerekiyor. Bu nedenle de server ve bu makinelerin bir arada olması gerekiyor. Bir arada olmazsa o zaman gene co location yapacağım yer ile benim arama minimum 50Mbps bağlantı kurmam lazım. Yani co location bana toplamda 10bin dolara yakın bir maliyet tasarrufu sağlamış olur. Bu da böyle bir iş için gözardı edilebilir bir fazlalık maliyet.

Şirket olayına gelince zaten şirketiz. Hizmetlerimizi daha interaktif hale getirmek ile uğraşıyoruz. Datacenter gibi bir oluşum değil yani, karıştırılmasın.

• Bu arada Tellcom, "geniş bant internet" adı altında 100Mbps verebiliyor. Telefonda sorduğuma göre aylık 6-7 bin TL arasındaymış ücreti. Telekomda ise geniş bant internet diye bir tanımlama yok. Metro ethernet var ve fiyatları oldukça yüksek. 50Mbps için 8bin TL, 100Mbps için de 12bin TL isteniyor. Geniş bant internet ile metro ethernet aynı hizmeti mi veriyor acaba? Aynı ise neden Telekomun ücretleri tam iki katıdır?
  • quote:

Orjinalden alıntı: grafiqer

Bu arada Tellcom, "geniş bant internet" adı altında 100Mbps verebiliyor. Telefonda sorduğuma göre aylık 6-7 bin TL arasındaymış ücreti. Telekomda ise geniş bant internet diye bir tanımlama yok. Metro ethernet var ve fiyatları oldukça yüksek. 50Mbps için 8bin TL, 100Mbps için de 12bin TL isteniyor. Geniş bant internet ile metro ethernet aynı hizmeti mi veriyor acaba? Aynı ise neden Telekomun ücretleri tam iki katıdır?

Geniş bant internet:
    Garantili olmayan bağlantı. Öğlen saat 12 de, 1 mbps kullanıyorum, hattım sorunlu derseniz, hatlar yoğun derler.
    Metro ethernet:
    Tellcom'un yurtiçi için(istanbul hariç diğer illerde tamamen bağlantı bunun üzerinden sağlanıyor) kullandığı bağlantı. Yurtiçinde garantili bir bağlantıdır. Aradaki en büyük fark bu.

Bunun dışında. Serverı datacenterde barındırabilirsiniz. İnternete bağlı olmayacak makinayı da oraya kurarsınız, toplam 5-6U genişliğinde yer kaplarsınız bununda maliyeti 1000 TL yi geçmez...

• Haklısın, her şekilde datacenter nereden bakarsak toplamda 100 bin TL ve sonraki her yıl için yaklaşık 60-80 bin TL avantaj sağlar. Ama elimizin altında olmayan iş makinelerine 3-5 günde bir gigabaytlarca veriyi aktarmak ve güncelleme yapmak için haftada 2 kere elimde diskler veya usb ile datacenterin yolunu tutmak zorunda kalırım.

Kur, çalıştır ve arada güncelle türü bir web sitesi veya yapısı olsa evet mantıklı. Ama yaklaşık 300 bin dolar masraf edeceğim bir web sitesini bir 100 bin daha masraf edip kendi elimin altında çalıştırırım diye düşünüyorum. Makinelerdeki verileri ve dataları sürekli güncellememiz ve gerektiğinde müdahale etmemiz gerekiyor. O nedenle de datacenterda bulundurmak mantıklı gelmiyor maalesef. Söylediğin yol çok mantıklı ve rahatlatıcı... ama sürekli erişim ve data yüklemesi yapabiliyor olmak noktasında tıkanıyorum. Hani gene yüksek hızda bir bağlantı alıp, uzaktan kontrol etmek de çözüm olabilir.

Off of!.. Bir çıksam işin içinden. Hani kurumsal bi firmaya git ve çözüm iste diyeceksiniz ama açıkcası keklenmekten korkuyorum. Korkmayın demeyin. Ticaretin içinde olan biri olarak etrafımda dönüp duran menem insan yaklaşımlarını çok iyi biliyorum. O yüzden buralara yazıp yol, fikir arıyorum...

Edit: imla...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi grafiqer -- 23 Mart 2009; 21:46:21 >

• quote:

Haklısın, her şekilde datacenter nereden bakarsak toplamda 100 bin TL ve sonraki her yıl için yaklaşık 60-80 bin TL avantaj sağlar. Ama elimizin altında olmayan iş makinelerine 3-5 günde bir gigabaytlarca veriyi aktarmak ve güncelleme yapmak için haftada 2 kere elimde diskler veya usb ile datacenterin yolunu tutmak zorunda kalırım.

Kur, çalıştır ve arada güncelle türü bir web sitesi veya yapısı olsa evet mantıklı. Ama yaklaşık 300 bin dolar masraf edeceğim bir web sitesini bir 100 bin daha masraf edip kendi elimin altında çalıştırırım diye düşünüyorum. Makinelerdeki verileri ve dataları sürekli güncellememiz ve gerektiğinde müdahale etmemiz gerekiyor. O nedenle de datacenterda bulundurmak mantıklı gelmiyor maalesef. Söylediğin yol çok mantıklı ve rahatlatıcı... ama sürekli erişim ve data yüklemesi yapabiliyor olmak noktasında tıkanıyorum. Hani gene yüksek hızda bir bağlantı alıp, uzaktan kontrol etmek de çözüm olabilir.

Off of!.. Bir çıksam işin içinden. Hani kurumsal bi firmaya git ve çözüm iste diyeceksiniz ama açıkcası keklenmekten korkuyorum. Korkmayın demeyin. Ticaretin içinde olan biri olarak etrafımda dönüp duran menem insan yaklaşımlarını çok iyi biliyorum. O yüzden buralara yazıp yol, fikir arıyorum...

Edit: imla...

Yakın bir datacenter ile anlaşın. Ve ya onlara mantıklı gelirse, aranızda 5 GHz lik ağ kurun, direk ordaki serverlar arasında bağlantı kurulsun. Yani internete çıkan makinalar orda dursun, çıkmayacaklar sizin iş yerinde olsun. Wi-fi ile anlaşsınlar...

• Hocam mükemmel bir fikir bu! Uzak mesafe Wi-fi ile ilgili bilgim yok. Onu bir araştırayım. Çanak sistemi ile tabi taşıma yapılacak muhtemelen. Eğer yüksek hızlar yakalanabiliyor ise harbiden çok iyi bir fikir. Valla bu şekilde çözülür ise büyük bir iyilik yapmış olacaksın bana :) Borçlandım sana valla.
  • aslında aklıma bu fikir gelmişti ama aranızda görüş mesafesi olmalı.
    http://www.tk.gov.tr/doc/lisans/ISS.html burdan iss lere baktım kadıköydeki, 3 tane var, fakat sadece 1 tanesinin sitesi aktif.
    http://www.kriweb.com/iletisim.html
  • Kriweb i biliyorum. Hatta oldukça hızlı bir altyapıları olduğu görülüyor. Onlarla bugün yüzyüze görüşüp neler yapılabileceğini netleştirmek mümkün olabilir. Haberdar ederim hocam...
  • quote:

Kriweb i biliyorum. Hatta oldukça hızlı bir altyapıları olduğu görülüyor. Onlarla bugün yüzyüze görüşüp neler yapılabileceğini netleştirmek mümkün olabilir. Haberdar ederim hocam...

Buranın, işyerinizi görmesi gerekiyor. Wi-Fi için bu gerek. İşyerinizin kadıköy olduğunu düşünerek yazdım.
  • Güzel bir fikir patlaması yaşanması hoşuma gitti açıkcası bu yüzdende bir iki kelam ben etmek istedim.

grafiqer arkadaşımızın yorumlarında bazı sapmalar var. Sakın yanlış anlamayın lütfen, bir tarafdan maliyetten kaçacak cümleler kuruyorsunuz diğer tarafdan ise maliyeti arttırıcak :)
    bu yüzden bu cümleyi kurmak istedim. Çeşitli senaryolar mevcut bahsettiğiniz durumlarda. Sırasıyla incelemek gerekirse,
    Öncelikle server'ların sizin ofisinizde durduğunuzu düşünelim.
    Fiber hat çekilmesi gerekiyor keşif kurulum kablo gelmesi ortalama 1 ay ile 2 aylık bir süreç gibi durmakta. İç dizaynın oturtulması server odası ayarlanması, jeneratör ups klima yapısının oturtuturlmasıı düzenli kablo kanallarıda bunların yanında extra maliyetle beraber cabası. Yapılamaz diye birşey tabi ki yok parayı bastıktan sonra herşeyin olması mümkündür:) Burada ki tek sorun maliyet ve durumun teknik yönü. Sadece bunları kurduğunuz da iş bitmiyor biliyorsunuz. 7/24 birisinin kontrol etmesi gerekiyor bütün sistemleri, kliamaları, jeneratörleri. Aynı zamanda içeride ki cisco, juniper v.s. alt yapı tercihi olarak almak istediğiniz cihazların konfigürasyonları ve daha sonra ki yönetimi, saldırı durumu acil müdahale işlemleri ve belirtilmeyen bir konu daha ise yangın söndürme sistemi. Saydıkça aslında maliyeti arttıırız gibi görünüyor. Maddi açıdan imkanınız var ise tabi ki girmeniz mantıklı olacaktır ki böyle bir durumda mutlaka bir danışmanlık hizmeti almanız da fayda vardır. Aynı zamanda fiber hattınızın kapasitesi 1 gbit olduğundan başlangıç olarak 10 mbit ile bile başlayabilirsiniz. Yetmediğinde 20 mbit yapar daha sonrada yavaş yavaş yükseltebilirsiniz. Direk 50 - 100 mbit almak boşuna masraf olur sizin için. İlk aylarda zaten dolduramazsınız.

İşin diğer yüzü ise makinaları datacenter da colocation olarak barındırma durumu. DC tecrübelerime dayanarak herşeyi işin ehline bırakmanız çok daha yararlı olacaktır sizin için. Kriweb v.s. gibi değil de daha ciddi daha profosyonel bir DC ile anlaşıp makinaları oraya bırakabilirsiniz. Kendi kabinetinizi alıp&kiralayıp içerisine kendinize ait makinaları doldurabilirsiniz. Üstteki yatırıma göre kıyaslayınca nereden baksanız 50 - 100 katlık bir maddi fark vardır ama hiç olmassa teknik tarafı tamamen atlatırsınız. Burada düşündüğnüüz wireless ile bir sistem çekmekde gayet mantıklı olur ama wireless okadar güvenli bir yapı değildir. Ben size bu durumda, leased line yada gshdsl hat tavsiye ederim. Makinaları koyacağınız DC den alacağınız bu hat ile makinalarınız arasında direk bir iç lokal yaratabilirsiniz. Bu durumda da zaten veri kaybını minimuma indirmiş olursunuz. Ancak bu hattın kapasitesi 2 mbit olacağından 2-3 tane çekebilirsiniz ki maliyet olarak ortalama 1000 - 1500 ytl yi anca bulacaktır ki buda yine belirttiğiniz üzere müdahale etmek gerekirse kullanacağınız sorunsuz hat olacaktır.

Proje gerçektende kulağa hoş gelen bir yapıya sahip olduğundan, DC tecrübelerime dayanarak her konuda yardım etmek, 1-2 alın terimizinde içinde olmasından memnuniyet duyacağımı belirtmek isterim.

• Öncelikle Kriweb ile gidip görüştüm ve yerlerini gördüm. İki nokta açıktan birbirini görüyor fakat tam bizim önümüzde bir bina var. Sanırım wireless tercih edilirse bir ara atlama ile sorunsuz en az 50Mbps bağlantı yakalanabilir. Bu sistemin maliyeti yaklaşık 10 bin usd. Bunun içerisinde atlama noktasına ait 10 saat kapasiteli ups desteği de var. Ama yine de sistemin en zayıf halkası bu olacak. Çünkü işleri yapacak ve işleyecek makineleri kendi yerimizde tutacağız. En azından 1 yıl bu böyle olacak. Çünkü sürekli ekleme ve geliştirme gerekiyor. Bu makineler bu wireless üzerinden datacenter da bulunan server ile anlaşacak ve çalışacak.

1 yıl sonrasında da iş makineleri tam kapasiteye yaklaşmış ve oturmuş olacaklarından, onları da datacentera taşıyarak aradaki bu zayıf noktanın getirdiği tehlikeden kurtulmuş olacağız. Sonrasında yine bu hattı erişim için kullanacağız ama kesinti durumunda sistemin çalışması etkilenmemiş olacak en azından.

"Phidias"; wireless konusunda güvenilir bir yapı değil dedin. Katılıyorum ama tercih edilmemesi gereken kadar güvenilmezmidir sence? Yoksa alınabilir bir riskmidir?

Ayrıca eklemek isterim, hem maliyet arttırıcı, hem de tasarruftan söz ettin dedin, evet doğrudur. Ama buradaki amacım kılı kırk yarmak değil maliyette. Ama hani mümkün olduğunca boşa para harcamadan halledebilirsem ne ala. Çünkü sonrasında evdeki hesabın tutmayacağı yerler de gelecek ve ben elimdeki kaynağı tüketmek istemiyorum. O nedenle problem teşkil etmeyecek kadar kısarak birşeylerin artması yarar sağlar diye düşünüyorum.

Bu alanlarda bilgim yok. O nedenle sizlerin katkıları çok önemli benim için... müteşekkirim.

• 10k$ öncelikle çok pahalı.
    Size tavsiyem. Mikrotik RB433H almanız, daha sonra buna dual polarized 5 GHZ lik bir anten almanız(duruma göre 2 tane 5 GHZ anten de alabilirsiniz). En basitinden 5 km ye kadar 24 dBi lik alsanız yeter. Daha sonra ise, aradaki atlama noktasına 2 tane cihaz konacağından, toplam olarak 4 tane R52 ve 4 tane R52H alın. Bunları birbirine bağlayınca, sonuç olarak 108 mbps lik, bir ağ yaratmış oluyorsunuz. 108 mbps full duplex değildir. 2 antenin espirisi, bir antenin sadece alıcı görevini görmesi öbür antenin ise verici görevi görmesidir. Böyle birşey olduğu içinde, 54 mbps değil, 108 mbps hattınız olur. toplam maliyet ise 1000-2000$ civarı olur.
    Ha asıl sorun şu. Güvenilir mi? Hiçbirşey güvenilir değildir.
    Fakat mikrotik i yurtdışında, wi-fi işi ile uğraşan profesyoneller bile kullanıyor. Şifreleme sistemi en fazla gelişmiş olan yazılımı içeriyor. Sanırım @phidias bunun sadece normal bir amatör AP olacağını ve 2.4GHz de çalışacağını düşündü. Güvenlirlik olarak, %100 uptime mı bahsetti yoksa şifreleme sisteminin kırılmasını mı onu anlamadım, fakat ana bağlantı wireless olsun.
    Diğer bir nokta ise, hiçbir cihaz %100 çalışır diyemeyiz. Bu yüzden, size tavsiyem. 2 Mbit VPN Frame Relay bağlatmanız. Yedek hat olarak bunu kullansanız yeter. Ha pinglerin önemi yoksa, G.SHDSL alın.

Açıkçası, her datacenterda mutlaka insan çalışıyordur. Sonuçta nerden baksak, hepsi en az 500.000 tl sermaye ile kuruluyor.
    Bu yüzden tek sorun cihazların arıza yapması. Bu durum da en profesyonel datacenterlarda bile olmaktadır.
    Zaten @grafiqer kendi makinasını dc ye vereceği için bir sorun çıkmaz. Sonuçta 2-4U luk alan için koca kabinet kiralamak bana mantıklı gelmiyor.

• Bahsettiğin sistem mantıklı görünüyor. Mantıklı diyorum çünkü, teknik tarafını senin kadar bilmiyorum. Araştırıp bilgi sahibi olmam gerekiyor. Bir de bu kurulumlar için kim yada kimlerle çalışmam gerektiğinin de araştırmasını yapmam lazım. En azından yerinde tespit ve incelemeden sonra ne tür donanım ce cihaz yapılanmasının gerekeceği de ortaya çıkmış olur.

Benim bahsettiğin sistem için bakmış olduğum cihazlar 2bin küsür dolar idi. atlama da dahil en az 4 tane gerektiği için 10bin usd fiyatlandırma çıkarmış idim. Ama mikrotik çözümlerine hiç bakmamıştım. Onları da bir araştırıp incelememde fayda var.
  • Sonuç olarak wireless tercih edilmeyecek kadar güvensiz bir çözümdür. Bütün ağlarınızın içerisinde yer aldığı, server larınıza doğrudan erişim imkanı olan bir hattı, dışarıya açık bırakıcaksınız. Bırakın wireless kurmayı kablo ucuna adam bile dikmek gerekir J. :=Mikrotik cihazınıda yaklaşık 4-5 yıldır profosyonel anlamda kullanıyorum. Gshdsl de ping lerin çok fazla önemi olmayacaktır sonuçta içerisinden data gönderecekler. Doğrudan bir ses hattı gibi kullanılmayacak. Maliyet açısından da bakıldığında okadar masraflı olmayacaktır. Tercih edilmesi çok daha mantıklıdır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: phidias

Sonuç olarak wireless tercih edilmeyecek kadar güvensiz bir çözümdür. Bütün ağlarınızın içerisinde yer aldığı, server larınıza doğrudan erişim imkanı olan bir hattı, dışarıya açık bırakıcaksınız. Bırakın wireless kurmayı kablo ucuna adam bile dikmek gerekir J. :=Mikrotik cihazınıda yaklaşık 4-5 yıldır profosyonel anlamda kullanıyorum. Gshdsl de ping lerin çok fazla önemi olmayacaktır sonuçta içerisinden data gönderecekler. Doğrudan bir ses hattı gibi kullanılmayacak. Maliyet açısından da bakıldığında okadar masraflı olmayacaktır. Tercih edilmesi çok daha mantıklıdır.

Mikrotik i sanırım server yönetim açısından kullanıyorsunuz. Açıkçası son yıllarda daha çok wireless a kaymaktadırlar.
    Durum şu ki:
    5 GHz de yayın yaparlarsa kafadan insanların %0.1 inin haberi olacaktır. 5 GHz de ise, 40 Mhz de yayın yaparsa, insanların %0.05 i haberi olacaktır.
    20$ daha verip her makinaya superchannel lisansı alırsa. Kadıköydeki yaşıyan insanların 10 tanesinden azı bunu bilecektir. Bunu kırmak için mikrotik gerekecektir, mikrotik te wi-fi kıramadığı için kırılmaz bir ağ olacaktır. Zira ülkemizde 5150 MHz yasal olarak kullanılabilinir fakat neredeyse hiçbir üreticinin kartı bu frekansa açık değildir, açık olsa bile; windowsta bu frekans açık değildir.
    Kaldı ki, sadece karşı tarafın MAC i görecek, SSID yi gizleyecek, üstüne WPA2 şifrelemesi koyacaksanız. Kırması normal şartlar altında bile imkansıza yakınken, kimse uğraşmaz. Zira, Macaristan'da yönetimin olduğu binada WPA kullanılıyor. Öyle kırılması basit birşey olsaydı, kıran çoktan kırmış, macaristan ülke olarak çökmüştü.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.