|
Kira Tespit Davası Sonuçlandı (4. sayfa)
-
-
anladım teşekkürederim.olmassa arabulucu avukatamı sorayım.birde merak ediyorum .karşı tarafın avukatıbilirkişi vs ne kadara mal olur bana acaba.
-
Yeni yılla beraber asgari arabuluculuk tarifesi değişmiştir. Ama kirada şöyle bir hesap yapılıyor. Asgari arabuluculuk ücretinden az olmamak kaydıyla 1 yıllık kira farkının yüzde 6 sı arabuluculuk ücreti oluyor. Bu da taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça yüzde 3 yüzde 3 taraflara bölünüyor. Yeni asgari arabuluculuk tarifesi ne kadar bilmiyorum, internete koymuşlardır muhtemelen. Olay mahkemeye girmediği için avukatlık ücretini kendi karşılıyor olması lazım. Mahkemeye giderse avukatşık ücreti istenen ücretle karsrlaştırılan oran ve eski kita bedeline göre paylaştırılıyor. Öyle kimse kafadına göre kira isteyemez. Mahkeme masrafına da ona göre ortsk olur. Gidip 50 bin ister mahkemeden 20 bin çıkarsa mahkeme ve her iki tarafın avukatlık masraflarının çoğunu ev sahibi öder. -
tekrar teşekkür ederim.aslında kafam karışık : bir yandan bi an önce kira tespit edilsin ve kira artışı artık tefe tüfeye bağlansın ,her yıl yüzde yüz artırmayayım diyorum.bu yıl yüzde yüz 14 bin yaptım kabul etmedi 15 olsun dedi,bir dahakiyılda 30 bin olsun diyecek..ama işte çevremdeki kiralar 25 bin falan.çıkan kararıda istinafa götürüp 2 yıl uzatabilirmiyim acaba.çıkan farkı 2 yıl sonra öderim.bu 2 yıldada tefe tüfeden öderim.diye düşünüyorum ne dersiniz.? dava açılırsa avukatlık masrafı bilirkişi ne kadar tutar acaba?
-
Rica ederim. İstinafta ne kadar sürüyor tam bilemiyorum. Şehirden şehire değişiyor. Ama hakkınızı arayın. Gözünüz korkmasın. Kendi aranızda anlaşmayın, mahkeme yolu açık olur. Anlaşacaksanız arabulucuda anlaşın. Arabulucuda anlaşırsanız mahkemeye veremez, mahkeme kararı yerine geçer arsbulucudaki anlaşma. Az bir arabulucu ücreti için başınıza dert almayın. Olmadı mahkemeye gidersiniz normal artışı yaparsınız mahkeme sonuçlanıncaya kadar. Orada da çevre kiralardan belli oranda az olur. Ayrıca arabulucu ücreti de mahkeme sonuçlanınca ödenir. Arabulucuda anlaşma olursa hemen ödenir arabulucu ücreti. O da fazla olmaz zaten. -
hocam hakkınızı helal edin ,izin verirseniz son bir soru soracağım.15 aralıkta yeni dönem için kirayı yüzde yüz artırıp 14 bin tl ödemiştim.kendisi 15 bin demişti ,ben 14 ödemiştim oda işte dava açma sürecine gitmiş. şimdi biz arabulucuda anlaşamassak olay dava sürecine girerse ben dava sürerken kontrattaki tüfe oranından kiramı ödemeye devam edecegim degilmi?aralık ayı tüfesi yüzde 60 ama ben 3 bin tl fazla yatırmış oldum ,onuda telefon açıpi isteyeyimmi?
-
Arabuluculukta yeni kira bedelinin tespiti konusunda anlaşma yapıldıktan sonra izleyen yıllar yasal artış kadar zam yapılır. Bunun üzerinde zam yapamaz. 5 yıl dolunca tekrar rayiç kira tespiti isteyebilir.
-
Helal olsun, yardımlaşıyoruz. Kiranızı 14 bin yapmışsınız, keşke normal şekilde yapsaydınız. İş sıkıntılı boyuta geçebilir. Kirayı değiştiriseniz az yatırdı diyebilir ev sahibi. Bence aynen devam edin. Bundan sonraki zamları mahkeme sonuçlanıncaya kadar normal devletin kira artış oranı kadar yapın. Verdiğiniz bilgilere göre zaten mahkeme sizin verdiğinizden azını kira bedeli olarak belirlemez. Belki faizden dolayı kaybedebilirsiniz ama mahkeme masrafını daha az ödersiniz. Örneğin ev sahibiniz 30 bin istedi. Sizin kiranız 14 bin. Mahkeme 20 bin belirledi. Sizin yeni kira ile aranızdaki fark 6 bin ama ev sahibinin farkı 10 bin. O zaman siz diyelim 6 lira masraf ödediniz ev sahibi 10 tl öder. Öyle 50 bin isteyeyim daha çok zam alabilirim belki cinliğinin geri dönüşü de var.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yalnız Kovboy -- 31 Aralık 2024; 18:35:24 > -
Hocam kiram 7bin Tl idi ben 14 bin yaptım.15 Aralık'ta sadece bir kira ödedim 14 bin TL'den .normalde tüfeye göre 11 bin TL oluyordu .şimdi dava açıyor ben niye 14 binden ödeyeyim yasal tüfeden ödeyeyim diyorum tespit davası sonuçlanana kadar.? -
Böyle bir aşağı bir yukarı kira değiştirmesi yapmak durumunuz açısından sakıncalı bence. O zaman baştan 11 bin yapacaktınız. Her şeyin kuralı var yolu yordamı var. Herhangi bir zor duruma düşmemeniz için bu konuda hukuki yardım almanız lazım. -
hocam kiranın ilkini sadece fazla yatırdım ,dava açacağını bilmiyordum .telefonda görüşmemizde bir arada olabilir türünden bir şey söylediginden yüzde yüz artış yaparak yatırdım.yani görüşmemiz muallakta kalmıştı.şimdi ikinci kirayı tüfeden hesaplayıp yatırsam ne olacakki? kira kontratında ki yasal orandan ?
-
Dava açmadan önce 1 ay içinde arabulucuya gidilmesi zorunlu. Ev sahibiniz 15 bin istiyormuş, bence dediğinize göre kiraların 25 bin olduğu yerde 15 bin güzel bir fiyat. Siz de zaten 14 bin önermişsiniz. Arabulucuda 15 bine anlaşıp ondan sonraki yıllarda da normal artış yaparsınız. 5 yıl dava açamaz böylece. Ev sahibi de 15 bin istediğine kavuşur. Karşılıklı kazanç.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yalnız Kovboy -- 1 Ocak 2025; 13:17:17 > -
Merhaba, benim de sorum olacak.
kiraci evde 2017 den beri oturuyor ama 2022 yilinda tekrar sozlesme yaptik, iki sozlesme de var elimde, 2027 ye kadar beklemem mi lazim acaba dava acmak icin? -
Yeni sözleşme ile eski sözleşme arasında belirgin farklar varsa açılamaz ama benzeri ise açılabilir. diye üniversite hocalarının görüşü var. -
belirgin fark yok, bedel olarak ama internette forumlarda falan yeni bir sozlesme varsa kesinlikle acilamaz diye kesin yorumlar da gormustim. -
sn kovboy.ben 1000 tlyi dert etmedim 15 bin yatırırdım ama şunu düşündüm : her yıl yüzde yüz artırıyorum,bir dahaki yılda 30 bin isteyecek.yani bunun sonu yok.kira tespit davası olsun bitsin ,en azından bundan sonraki yıllarda tefe tüfe oranından artırayım.yani böyle bir hesap yaptım.arabulucuda p.tesi randevu verildi .avukatı gelecek anlaşacağını sanmıyorum çünkü onun gözü daha yükseklerde.ne yazıkki çok kötü bir ev sahibim var.bende artık boy dedim ,aralık ayı ilk kirasını 14 yatırdım ama sonraki ayları tüfeden (kontratımdaki orandan) yatıracağım.? yasal orandan yatıracağım kiramı ,sorun olmaz degilmi?
-
Anladım sizi, haklısınız doğru düşünüyorsunuz ama yapmanız gereken normal zammı yatırıp işin mahkemeye gitmesiydi. Mahkemeden öncede arabulucu zorunlu. Orada anlaşılınca 5 yıl normal şekilde ilerleme yapabiliyorsunuz. Ama siz fazla yatırmışsınız. Karşı tarafın da avukatı var. Öyle bir fazla bir az yatırımla maalesef olmaz. Hukuki yardım almanız lazım. Fazla yatırılan kiranın iadesi için nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini araştırmanız lazım. İşleyiş farklı olabilir, bu durumu size karşı kullanabilirler. -
arabulucuda anlaşılırsa, anlaşma tutanağında : ''iş bu anlaşma tutanağı varlığında 5 yıl kira tespit davası açılamaz ''hükmü yoksa ,ev sahibi 2 yıl sonra tekrar kira tespit davası açabilirmi? bu konuda emsal bir karar veya yasa hükmü varmı.hukukçuların bir kısmı evet açabilir ,bir kısmı açamaz diyor...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X