Merhaba olabildiğince marka vermeden anlatmaya çalışacağım klasik bir pilsneri ale mayasıyla (sıcaklık kontrolünün zorluğundan ötürü) ekstra malt özütü kullanmadan 1kg şeker ile kurdum. Dün fermantasyonun 11. günüydü ve ölçüm aletim olmadığı için musluktan 1 yudumluk numune alıp tadım yaptım. 1-İlk sorunuma gelirsek hava kilidinden ilk günden beri hiç fokurdama görmedim sıcaklık sabit 18-21 arasıydı hep. Mayanın tavsiye edileni 15-25 arası gösteriyor. Hava kilidinde nemlenme var kapakta bombe var kapağa bastırınca hava kilidindeki su yukarı doğru hareket ediyor yani içeride gaz var bu sebepten ötürü içeri hava kaçağı olsa bile oksijen girebilmesine imkan vermiyorum kapak da hiç açılmadı. 2-İkinci sorunum kovanın etrafında 1 haftadır yoğun bir ekşi elmayı andıran koku var. (Maya kokusunu bilmediğim için yorum yapamıyorum) İnternetten baktığımda o kokunun normal olduğunu ve zamanla fermantasyon ile azalacağını ve gazlanma ile daha da azalacağını yazmışlar. Üçüncü ve asıl sorunum. Dün 11. gün itibariyle tadım yaptım ve "Kokusu bira gibi", "İçtikten sonra ağızda bıraktığı hissiyat bira gibi ve kesinlikle alkol var" ancak "tadı hafif (çok aşırı belirgin olmamakla birlikte yumuşak bir tatlılık var" Krausen 3. günde oluştu dipte hala çok ince bir tortu var bu da beni korkutuyor dipte beklediğim kadar çok tortu yok. Pilsner erken olgunlaşır yazıp 11-12. günde toplamış herkes şişelemeye geçmiş ben ne olur ne olmaz diye 13. günün sonuna kadar bekliyceğim ancak fermantasyon aceba aktif olarak devam mı ediyor şişelersem şişeler patlar veya tatlımsı tatı gitmez mi? Bu tatlımsı tat hala öğütülmeyen şekerin var olduğunu gösterir mi? |
Bildirim